Προαπαιτούμενο η ενδελεχής ενημέρωση, τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, προτού ληφθεί κάποια πολιτική απόφαση

Στην τοπική κοινωνία το θέμα του Υβριδικού Σταθμού Σίφνου

  • Παρασκευή, 19 Μαρτίου, 2021 - 06:17

Ομάδα εργασίας, προκειμένου να αναλάβει την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με το προτεινόμενο έργο του υβριδικού σταθμού Σίφνου, που προωθεί ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Σίφνου, συστάθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου.

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου και κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Νικόλαο Χρυσίνη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεσυνάντηση εργασίας, με εκπροσώπους του Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου (ΣΕΣ).

Η δημοτική αρχή, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, είχε αποστείλει πρόσκληση στο Δ.Σ. του ΣΕΣ, ώστε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2019, για ενημέρωση των μελών του, ωστόσο για τεχνικούς λόγους, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Στην τηλε-συνάντηση, συμμετείχαν η Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., δημοτικοί σύμβουλοι συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της μειοψηφίας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρτεμώνα, ο Πρόεδρος και μέλη της ομάδας εργασίας για θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, ο Πρόεδρος του ΣΕΣ, κ. Γιάννης Ποριώτης, τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΣ, ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού σε όργανα ανωτέρου βαθμού, καθώς και ο μελετητής, καθηγητής κ. Δημήτρης Κατσαπρακάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, οι εκπρόσωποι του ΣΕΣ και ο καθηγητής – μελετητής, έκαναν εκτενή περιγραφή του έργου και αναφέρθηκαν στο σκοπό και στην, κατά την άποψή τους, προσδοκώμενη ωφέλεια.

Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία οι εκπρόσωποι του Δήμου υπέβαλαν ερωτήσεις και διατύπωσαν τις απόψεις τους, απορίες και ερωτήματα, λαμβάνοντας απαντήσεις από τους εκπροσώπους του ΣΕΣ.

Η δημοτική αρχή, πεπεισμένη ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες θα πρέπει να τυγχάνουν της καθολικής αποδοχής των Σιφνιών, αλλά ακόμα περισσότερο της υποστήριξης των κατοίκων των περιοχών στις οποίες θα εγκατασταθεί η επένδυση, ζήτηση από τον ΣΕΣ να προχωρήσει σε πληρέστερη και λεπτομερέστερη ενημέρωση των δημοτών για το έργο, αφού, όπως διαπιστώθηκε, οι δημότες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για το έργο, τις παρεμβάσεις και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΣ διαβεβαίωσαν, ότι η πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών ήταν – και παραμένει – στις προτεραιότητες του Συνεταιρισμού, αλλά δεν κατέστη εφικτή λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Τέλος, αποφασίστηκε να οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ειδική επιτροπή η οποία θα συζητήσει την πρόταση με τους εκπροσώπους του ΣΕΣ και θα εισηγηθεί την κρίση της στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε, ότι οι διαδικασίες που θα κάνει ο Συνεταιρισμός για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Αρχαιολογική υπηρεσία είναι ανεξάρτητες από την ομάδα εργασίας, η οποία έχει ως στόχο να ενημερωθεί για το έργο και να ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ. για τον τρόπο υλοποίησής του και για τη μετατροπή του Συνεταιρισμού σε Ενεργειακή Κοινότητα, ώστε να μπορέσουν μετά να πάρουν την πολιτική απόφαση, για το αν θα συμμετέχουν και με ποιον τρόπο σε αυτή, προτείνοντας η ομάδα εργασίας να αποτελείται, τόσο από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και από εμπειρογνώμονες που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα από σχετική εισήγηση της Δημάρχου Σίφνου, κ. Μαρίας Ναδάλη, αποφάσισε ομόφωνα στην ομάδα εργασίας αυτή να συμμετέχουν η Δήμαρχος, ο επικεφαλής της μειοψηφίας, κ. Πολενάκης Θεόδωρος και ο Αντιδήμαρχος, κ. Ζαμπέλης Δημήτριος, καθώς και ο Μηχανολόγος – Μηχανικός του ΕΜΠ Δρ. Κωνσταντίνος Ατσόνιος και ο Προϊστάμενος της ΔΕΗ – ΤΣΠ Σίφνου, κ. Δημήτριος Μπελιός.

Ετικέτες: