Στο Συμβούλιο της Επικρατείας στρέφεται ο Δήμος Μυκόνου, προκειμένου να ακυρωθεί απόφαση του Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στο Καλό Λιβάδι

«Κανείς πλην του Μυκονιάτη δε γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του τόπου»

  • Τετάρτη, 24 Μαρτίου, 2021 - 06:18

Την άσκηση ένδικων μέσων για την ακύρωση απόφασης του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που δίνει το “πράσινο φως” στην τοποθέτηση πλωτών εξεδρών στο Καλό Λιβάδι, αποφάσισε ο Δήμος Μυκόνου, ενώ πρόκειται να κατατεθούν και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου η κατασκευή της να μην προχωρήσει εντός της σεζόν.

Παρά την έντονη και συνεχιζόμενη διαμαρτυρία εδώ και αρκετά χρόνια από πλευράς του Δήμου Μυκόνου, όσον αφορά στο γεγονός, ότι πλέον δεν απαιτείται η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να τοποθετούνται πλωτές εξέδρες πρόσδεσης σκαφών, μία ακόμη απόφαση του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναγκάζει τον Δήμο Μυκόνου να προχωρήσει σε άσκηση κάθε ένδικου μέσου και βοηθήματος για την ακύρωσή της, ενώ ταυτόχρονα να ασκήσει και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να ανασταλεί η έναρξη της τοποθέτησης της πλωτής εξέδρας στο Καλό Λιβάδι, ενόψει της φετινής τουριστικής περιόδου.

Χρόνια διαμαρτυρία επί του ζητήματος

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Δήμος Μυκόνου, ήδη από το 2015, είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στο γεγονός ότι με την τροποποίηση της νομοθεσίας, έχει αφαιρεθεί ο αποφασιστικός χαρακτήρας από τις γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου των οικείων Δήμων, αναφορικά με την έγκριση αιτήσεων τοποθέτησης πλωτών εξεδρών.

Μάλιστα, υπάρχει σχετική απόφαση του Δήμου, την ίδια χρονιά, στο πλαίσιο της οποίας ο τότε πρόεδρος είχε εξηγήσει, πως «επειδή στο νησί μας έχουν κατασκευασθεί πλησίον της θάλασσας πληθώρα βιλών, επωνύμων και μη, είναι σίγουρο ότι οι ιδιοκτήτες τους θα ζητήσουν άδεια για την τοποθέτηση πλωτών εξεδρών για την καθημερινή πρόσδεση των σκαφών τους. Είναι επίσης σίγουρο ότι οι ανωτέρω θα καταστρατηγήσουν το νομικό πλαίσιο και η τοποθέτηση των πλωτών εξεδρών θα εξυπηρετεί θέσεις μονίμου ελλιμενισμού σκαφών. Θεωρώ αδιανόητο για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που έχει σχέση με την αισθητική του τόπου μας, να μη ζητείται η σύμφωνη γνώμη του δημοτικού μας συμβουλίου. Κανένας πλην του Μυκονιάτη δεν γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του τόπου μας και κανένας υπάλληλος οποιουδήποτε Υπουργείου μπορεί να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος σε θέματα αισθητικής και διαφύλαξης του θαλασσίου ή μη περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα, να διαμαρτυρηθεί έντονα, προς κάθε αρμόδια αρχή για την μη συμμετοχή του Δήμου με αποφασιστική γνωμοδότηση του σε αποφάσεις τοποθέτησης πλωτής εξέδρας εντός ή εκτός θαλάσσιας ζώνης λιμένα (ΘΖΛ)και ζητά την τροποποίηση της με αριθμ. 8220/131/14 υπουργικής απόφασης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1651 Β ́/23Ιουνίου 2014 με προσθήκη εδαφίου και να απαιτήσει συγκεκριμένα την κατάργηση του άρθρου 27 του Ν.4256/14 και επαναφορά της διάταξης του άρθρου 14 παρ.5 του Ν.2971/2001 που προέβλεπε σύμφωνη γνώμη των Ο.Τ.Α.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας στρέφεται ο Δήμος

Αρκετά χρόνια αργότερα, το πρόβλημα παραμένει, με το Δήμο Μυκόνου να προβαίνει σε ακόμη αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να διαφυλάξει το χαρακτήρα του νησιού.

Αφορμή η έγκριση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στο Καλό Λιβάδι, παρά την πρότερη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου.

Στη σχετική απόφαση τονίζεται, ότι «το γεγονός ότι παρατηρείται ανεξέλεγκτη τοποθέτηση πλωτών εξεδρών από ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς και πλωτά συστήματα φύλαξης σκαφών. Αποτέλεσμα στο νησί μας έχουν κατασκευασθεί πλησίον της θάλασσας πληθώρα κατοικιών και έχουν τοποθετηθεί από τους ιδιοκτήτες πλωτές εξέδρες για την καθημερινή πρόσδεση των σκαφών τους, καταστρατηγώντας το σκοπό του νόμου, με συνέπεια η τοποθέτηση των πλωτών εξεδρών, να εξυπηρετεί θέσεις μόνιμου ελλιμενισμού σκαφών και αλλοίωσης του φυσικού κάλλους και της ακτογραμμής του νησιού».

Δεδομένης της υπ’ αριθ. 71/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά αναφορικά με την τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσσια περιοχή «Καλό Λιβάδι» ν. Μυκόνου για λογαριασμό ξενοδοχειακής εταιρείας και της υπ’ αριθ. 3122.2-06/9294/2021/04-02-2021 απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία εγκρίθηκε η τοποθέτηση της ανωτέρω πλωτής εξέδρας σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ο Δήμος Μυκόνου έχει εισηγηθεί αρμοδίως, ο Δήμαρχος Μυκόνου και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, με την σύμφωνη γνώμη της νομικής συμβούλου του Δήμου, εισηγήθηκε την άσκηση παντός προσήκοντος ενδίκου βοηθήματος και μέσου ενώπιον των αρμοδίων Αρχών και Δικαστηρίων από δικηγόρο με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στο χειρισμό ανάλογων υποθέσεων, καθώς η νομική σύμβουλος δε διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία στο χειρισμό ανάλογων υποθέσεων, αλλά και λόγω του κατεπείγοντος της υποθέσεως ενόψει ενάρξεως της τουριστικής περιόδου.

Έτσι, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, την άσκηση ένδικων μέσων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση της σχετικής απόφασης του ΥΝΑΝΠ, αλλά και την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων προς το ΣτΕ, ώστε να ανασταλεί η έναρξη υλοποίησης της τοποθέτησης, ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Ετικέτες: