Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού η σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού μεταξύ των Δήμων Πάρου, Αντιπάρου και Αμοργού

«Πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη η σκοπιμότητα»

  • Παρασκευή, 26 Μαρτίου, 2021 - 06:17

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η σύσταση του πρώτου Αναπτυξιακού Οργανισμού στις Κυκλάδες, από τους Δήμους Πάρου, Αντιπάρου και Αμοργού, που ξεκινούν από κοινού μία προσπάθεια, με στόχο την εκμετάλλευση του νέου φορέα, για την επίτευξη χρηματοδοτήσεων και την υλοποίηση έργων.

Μέσω πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης και ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να συστήνουν διαδημοτικές ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες, μέσω της ευελιξίας που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, να στελεχώνονται με ικανά στελέχη και να αναλαμβάνουν το κομμάτι της ωρίμανσης έργων πνοής για τους Δήμους, αλλά και την διαδικασία χρηματοδότησης και υλοποίησής τους, χωρίς να επιβαρύνονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ. Παράλληλα, αυτό θεωρήθηκε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για μικρούς Δήμους, που είτε δεν διαθέτουν καν Τεχνική Υπηρεσία, είτε δεν έχουν αρκετά καλά στελεχωμένες δομές, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα στην απορρόφηση των πόρων, που διατίθενται μέσω των διάφορων πακέτων χρηματοδότησης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Υλοποίηση έργων, αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και διαδημοτική συνεργασία

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού και μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου, κ. Ελευθέριου Καραΐσκου, εγκρίθηκε από τον Δήμο Αμοργού η σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, που ήταν απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του νέου οργανισμού, καθώς και το καταστατικό του, προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος για να υπογράψει τη σχετική συμφωνία για τη σύστασή του.

Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, «είχαμε πάρει μία απόφαση το προηγούμενο διάστημα, όσον αφορά στη σκοπιμότητα του να προβούμε σε αυτή τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Αυτή είναι η δεύτερη σειρά αποφάσεων που πρέπει να πάρουμε και υπάρχει και μία τρίτη που θα έλθει σε επόμενο χρόνο».

Ο Δήμαρχος υπενθύμισε, πως «η σκοπιμότητα του να συστήσουμε έναν αναπτυξιακό οργανισμό θα έλεγα ότι είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη. Η αγωνία όλων των ΟΤΑ είναι το ζήτημα της υποστελέχωσης που έχουν, σε σχέση με τις ανάγκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, αλλά και το κόστος – ιδιαίτερα σε αυτό το δύσκολο οικονομικά περιβάλλον – που απαιτείται για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, σε επίπεδο σχεδιασμού, έργων, ωρίμανσης, επίβλεψης και υλοποίησής τους».

«Ακόμη και ο Δήμος μας, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους νησιωτικούς Δήμους που διαθέτει μία καλά οργανωμένη, αλλά περιορισμένη σε στελέχωση, τεχνική υπηρεσία, η οποία λειτουργεί πάρα πολύ αποδοτικά σε σχέση με άλλες τεχνικές υπηρεσίες άλλων Δήμων, αντιμετωπίζει αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Όπως βλέπετε, ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού μας, που αγγίζει το 50%-60% πηγαίνει προς παροχή υπηρεσιών, που έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου μας», εξήγησε προς το Σώμα.

Αναφερόμενος περαιτέρω στα οφέλη του Οργανισμού, σημείωσε, πως «ένα κομμάτι από αυτόν το σχεδιασμό, μπορούμε να το λύσουμε σε συνεργασία με άλλους Δήμους, εκμεταλλευόμενοι κάποιες οικονομίες κλίμακας. Είναι διαφορετικό να πληρώνουμε μία μελέτη οδοποιίας για παράδειγμα με 25.000 ευρώ, το ίδιο να κάνει ο Δήμος Αντιπάρου, το ίδιο και ο Δήμος Πάρου, ενώ την ίδια στιγμή θα μπορούσαμε απασχολώντας δύο μελετητές, με τα μισά ή και λιγότερα χρήματα, να έχουμε και αυτές τις τρεις μελέτες και οι δαπάνες μας να αφορούν στη μισθοδοσία τους. Έτσι, το ένα σκέλος της σκοπιμότητας, αφορά στο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης».

Ένα δεύτερο σκέλος, όπως επεσήμανε, «αφορά στη δυνατότητα που μας δίνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός να συμμετέχουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μετέχουμε. Ένα παράδειγμα είναι οι οργανωμένες χωρικές επενδύσεις, που αναφέρονται σε ευρύτερα χωρικά σύνολα, πέραν από τα όρια ενός Δήμου». Επιχειρώντας να εξηγήσει την σχέση του Δήμου με το νέο αυτό οργανισμό, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη συνεργασία του με την Αναπτυξιακή Κυκλάδων, μέσω της οποίας εξασφαλίζονται σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έργα, ενώ τόνισε, πως πέραν των ανωτέρω, ο Οργανισμός θα μπορεί να μετέχει και να αξιώνει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις από πακέτα, πέραν του ΕΣΠΑ και των προγραμμάτων LEADER.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, «ένα τρίτο κομμάτι, αφορά στη διαδημοτική συνεργασία. Η Πάρος και η Αντίπαρος είναι δύο προορισμοί με τους οποίους θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε συλλογικά και να χαράξουμε κοινές διαδρομές, τόσο σε θέματα πολιτισμού, όσο και σε θέματα, κατ’ εξοχήν τουρισμού, όπως είναι μία κοινή πολιτιστική διαδρομή Πάρου, Αντιπάρου, Αμοργού, ή να έχουμε κοινά τουριστικά πακέτα. Η Πάρος διαθέτει ένα αεροδρόμιο, το οποίο αναβαθμίζεται, θα δέχεται διεθνείς πτήσεις κι έτσι είναι πολύ σημαντικό να εδραιώσουμε μία συνεργασία και σε αυτό το επίπεδο».

Ευέλικτο πενταμελές σχήμα στο Δ.Σ. με έδρα την Πάρο

Όσον αφορά στο διαδικαστικό πλαίσιο, ο Δήμαρχος ανέφερε, ότι «επειδή δεν είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε όλο το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου, μας έδωσαν τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό σε δύο δόσεις και είμαστε και ο μόνος δήμος, εξ όσων συμμετέχουν, που θα το κάνει αυτό», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα συνεργασίας με τους άλλους δύο Δημάρχους.

Σχετικά με το σχήμα του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Καραϊσκος ενημέρωσε, ότι «προκειμένου να αποφύγουμε μεγάλο κόστος η πρόταση που έχει γίνει για την άμεση σύσταση και συγκρότηση του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι η έδρα του να είναι στην Πάρο. Υπάρχει και άνθρωπος ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Δημάρχου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πάρου, ο οποίος έχει προσφερθεί, χωρίς αποζημίωση, να αναλάβει το διοικητικό κομμάτι, αυτό του Διευθυντή του Οργανισμού. Για τη συμμετοχή μελών, το σχήμα προτείνεται να είναι ευέλικτο, με πέντε μέλη, τα οποία με βάση τα ποσοστά συμμετοχής του μετοχικού κεφαλαίου, είναι τρία από πλευράς της Πάρου και από ένα από Αμοργό και Αντίπαρο. Ωστόσο, το καταστατικό που καταρτίστηκε, πιστεύω ότι είναι φιλικό προς τα μειοψηφικά μετοχικά πακέτα».

Τέλος, ο Δήμαρχος Αμοργού ενημέρωσε σχετικά με το μέλλον της υπόθεσης, ότι με την παρούσα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, που θα περάσει και από τους τρεις συμμετέχοντες Δήμους, «εξουσιοδοτούνται οι Δήμαρχοι να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία και με τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Πάρου και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Κ. Φιφλή, ο οποίος επίσης προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν, προκειμένου να γίνει η σύσταση του Οργανισμού. Σε επόμενη φάση, θα έρθει προς έγκριση ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και εκλογή εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιό του. Βάσει νόμου, μόνο ο Πρόεδρος του Οργανισμού μπορεί να είναι αιρετός, ενώ τα υπόλοιπα μέλη δεν μπορούν να είναι αιρετοί». Προκειμένου το πρόσωπο που θα επιλεγεί να εκπροσωπεί την Αμοργό στο Δ.Σ. του Οργανισμού να τύχει ευρύτερης αποδοχής, ο Δήμαρχος ζήτησε από τις δημοτικές παρατάξεις να αποστείλουν τις προτάσεις τους, σχετικά με πρόσωπα που έχουν τις ικανότητες και τη βούληση να ασχοληθούν με αυτό το εγχείρημα.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι υπάρχει και προοπτική διεύρυνσης του τριμερούς σχήματος, λέγοντας ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από έναν ακόμη Κυκλαδίτικο Δήμο να συμμετέχει, ενώ υπενθύμισε ότι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Πάρου Αντιπάρου Αμοργού αποτελεί τον πρώτο φορέα που έχει δρομολογηθεί σε τέτοιο πλαίσιο πέραν αυτού που συστήνει η Περιφέρεια, σε όλο το Νότιο Αιγαίο.

Ο κ. Καραΐσκος, άκουσε τους προβληματισμούς που ετέθησαν από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων και απάντησε σε όλες τις απορίες, αποσαφηνίζοντας τα όσα αναφέρονται τόσο στην οικονομοτεχνική μελέτη, όσο και στο καταστατικό του Οργανισμού, ενώ πλην της συμβούλου, κ. Ε. Ψυχογιού, που ψήφισε “παρούσα”, η σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.