Στην ψήφιση Κανονισμού Καθαριότητας προχώρησε ο Δήμος Φολεγάνδρου

«Η Φολέγανδρος χαρακτηρίζεται για την καθαριότητά της»

  • Τετάρτη, 7 Απριλίου, 2021 - 06:14

Στην κατάρτιση Κανονισμού Καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, προχώρησε ο Δήμος Φολεγάνδρου, μέσα από ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του.

Κατά τη σχετική εισήγηση, η Δήμαρχος Φολεγάνδρου και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Ευθαλία Παπαδοπούλου, τόνισε, πως «η Φολέγανδρος χαρακτηρίζεται για τη διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς, του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και για την καθαριότητα όλων των οικισμών και παραλιών της. Η κατάρτιση ενός κανονισμού καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο να σεβαστούμε τον τόπο που ζούμε, τους συνδημότες μας αλλά και να δημιουργήσουμε καλύτερη εικόνα στους επισκέπτες μας».

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η κατάρτιση κανονισμού καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος έχει σαν στόχο τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου.

Στόχοι του κανονισμού είναι:

- Η αποτροπή της ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος,

- Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

- Η ενίσχυση της προσπάθειας βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών στους δημότες, κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του Δήμου

- Η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, των κατοίκων, των μαθητικών κοινοτήτων και των επαγγελματιών, όπως και η ενεργή συμμετοχή τους, και τέλος

- Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών.

Στον κανονισμό προβλέπεται η ανάπτυξη στο νησί προγράμματος ανακύκλωσης των απορριμμάτων, καθώς χαρακτηριστικά σημειώνεται, ότι:

«Εφόσον στο Δήμο λειτουργήσει πρόγραμμα διαλογής στην πηγή για την ανακύκλωση και ανάκτηση πρώτων υλών, οι υπεύθυνοι και γενικά όλοι οι κάτοικοι, οφείλουν να συμβάλλουν και να συμμορφώνονται με τις διατάξεις και τον τρόπο συλλογής και απόρριψης των προς ανακύκλωση απορριμμάτων. Ειδικότερα, οφείλουν να μην αναμειγνύουν με τα συνήθη απορρίμματα όσα προϊόντα είναι κατασκευασμένα από γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και πλαστικές συσκευασίες, αλλά να τα διαχωρίζουν και να τα αποδίδουν στο Δήμο».

Στο πλαίσιο του κανονισμού συγκεκριμενοποιούνται οι υποχρεώσεις του Δήμου, των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών και επιχειρήσεων του νησιού, προκειμένου να διατηρείται η καθαριότητα και η καλή εικόνα του νησιού, όπως και να διαφυλάσσεται η δημόσια υγεία.

Υπάρχει πρόβλεψη για ειδικές κατηγορίες απορριμμάτων, όπως παράγωγα εκσκαφών και μπάζα, εγκαταλελειμμένα οχήματα, απορρίμματα παραγωγών και μικροπωλητών, περιττώματα δεσποζόμενων ζώων, κλπ, ενώ παράλληλα, προβλέπονται ήπια πρόστιμα, από 100 έως και 400 ευρώ, για τους παραβάτες.