Προχωρά η διαδικασία για σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Δήμων Πάρου και Αντιπάρου, για την υλοποίηση έργου ξεχωριστής συλλογής βιοαποβλήτων

Συλλογή βιοαποβλήτων με ΔσΠ και φόντο τη ΜΕΑ

  • Τετάρτη, 7 Απριλίου, 2021 - 06:19

Σε προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να προχωρήσουν στο έργο χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και στους δύο Δήμους, συνάπτουν Δήμος Πάρου και Δήμος Αντιπάρου, με δεδομένη τη δέσμευση της χώρας να έχει εντάξει τους καφέ κάδους στο σύστημα ανακύκλωσης έως το τέλος του 2022.

Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας των Δήμων Πάρου και Αντιπάρου, σε ό,τι αφορά στη συλλογή αποβλήτων, καθώς έως και πρόσφατα, πριν την κατάργησή του, υπήρχε κοινός φορέας διαχείρισης απορριμμάτων (ΣΥΔΙΣΑΠΑ), οι δύο φορείς προχωρούν στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την υλοποίηση του έργου “Δίκτυο χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων”.

Το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αντιπάρου, ενώ παρών ήταν και ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υπηρεσιάς Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου, κ. Γιάννης Ραγκούσης, δεδομένου ότι κύριος του έργου και φορέας υλοποίησής του, θα είναι ο Δήμος Πάρου.

Τι προβλέπεται στο έργο

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Ραγκούσης, μετά την κατάργηση του ΣΥΔΙΣΑΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020 και την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης των απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, τόσο ο ΧΥΤΑ Πάρου, όσο και η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, η διαδικασία για την υλοποίηση της οποίας προχωρά, ανήκουν πλέον στον περιφερειακό φορέα, ο οποίος έχει αναλάβει και το ρόλο του κυρίου του έργου της ΜΕΑ όπως και του φορέα υλοποίησης.

Οι Δήμοι από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, διατηρούν την αρμοδιότητα για τη συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων και δεδομένης της υποχρέωσης της χώρας, έως 31/12/2022 να έχει καθιερωθεί ο καφέ κάδος, συλλογής βιοαποβλήτων, σε κάθε Δήμο. Στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπου εντάσσεται η επέκταση του ΧΥΤΑ Πάρου, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε οριακό σημείο, ο Δήμος Πάρου προτίθεται να καταθέσει πρόταση και για ακόμη ένα υποέργο, που θα αφορά στη συλλογή των βιοαποβλήτων, που και αυτή εντάσσεται στις αρμοδιότητες των Δήμων.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες οιοκονομοτεχνικές μελέτες, την υποβολή της πρότασης πρέπει να αναλάβει ένας Δήμος και συγκεκριμένα ο Δήμος Πάρου, καθώς διαθέτει τεχνική και διαχειριστική επάρκεια για την επίβλεψη και υλοποίησή του. Προκειμένου δε, να γίνεται η συλλογή και μεταφορά και από τον Δήμο Αντιπάρου, οι δύο φορείς πρόκειται να υπογράψουν τη σχετική προγραμματική σύμβαση, ώστε να καθοριστούν οι όροι αυτής της συνεργασίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, «έχουμε μία προμήθεια εξοπλισμού, που ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι αφορά σε κάδους κουζίνας 10 λίτρων, βιοδιασπόμενες σακούλες 10 λίτρων, καφέ κάδους μεγάλους, μικρούς και πιο μεγάλους, καθώς και οικιακούς κομποστοποιητές», οι οποίοι όπως εξήγησε θα διανεμηθούν με πληθυσμιακό κριτήριο. Πέραν των κάδων, θα γίνει επίσης προμήθεια δύο απορριμματοφόρων, με τουλάχιστον το ένα εξ αυτών να διαθέτει και πλυντήριο. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πάρου, έχει εκτιμήσει, ότι η προμήθεια εξοπλισμού για την εφαρμογή της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, αναμένεται να κοστίσει 120.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ περί τα 500.000 ευρώ η προμήθεια των δύο απορριμματοφόρων και ενός απαιτούμενου φορτηγού.

«Εμείς ως Δήμος, όταν θα πάρουμε αυτό τον εξοπλισμό θα πρέπει να τον μοιράσουμε, ώστε να αρχίσουμε τη συλλογή. Αυτή είναι και μία προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθεί η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων», διευκρίνισε ο κ. Ραγκούσης κλείνοντας, ενώ κατέστησε σαφές, ότι στην παρούσα φάση ψηφίζεται το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, δηλαδή ουσιαστικά δηλώνεται η πρόθεση από τους δύο φορείς (Δήμος Πάρου, Δήμος Αντιπάρου), ώστε να προχωρήσει η συνεργασία. Όπως αποσαφήνισε, όταν πλέον ολοκληρωθεί η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, τότε πλέον τα δύο δημοτικά συμβούλια θα κληθούν να πάρουν εκ νέου απόφαση έγκρισης σχετικής προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα εξειδικεύει τα κόστη, τις χιλιομετρικές αποστάσεις, τις ώρες απασχόλησης προσωπικού και τη συχνότητα των δρομολογίων, τα οποία στο παρόν σχέδιο, έχουν υπολογιστεί ενδεικτικά. Όπως είπε συγκεκριμένα, «όλα αυτά είναι διαπραγματεύσιμα. Θα ληφθεί σχετική απόφαση όταν υπάρχουν όλα αυτά στη διάθεση του δήμου και θα μπορούν να μεταβληθούν».

Μείωση όγκου αποβλήτων αλλά και οικονομικού κόστους

Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης αναφέρεται, ότι το προτεινόμενο έργο αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη δράσεων Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) βιοαποβλήτων στους ∆ήμους Πάρου και Αντιπάρου, καθώς και στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, σχετικά με το σύστημα.

Γενικότερα, μέσω των παραπάνω δράσεων που προβλέπεται να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του προτεινόμενου έργου και υπό το πρίσμα της αειφόρου χρήσης των πόρων, της πρόληψης της υποβάθμισης και της αποκατάστασης, διατήρησης ή βελτίωσης του περιβάλλοντος, προωθείται η επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

Η εφαρμογή της προετοιμασίας προς επαναχρησιμοποίηση και της ανακύκλωσης με χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων.

Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων, για την εκτροπή από διάθεση σε χώρους ταφής του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αστικών αποβλήτων.

Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων, για την καθιέρωση χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, προς παραγωγή και χρήση περιβαλλοντικά ασφαλών υλικών, παραγόμενων από την επεξεργασία τους.

Τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από το σύστημα χωριστής συλλογής θα οδηγούνται για επεξεργασία στην προβλεπόμενη από το ΠΕ.Σ.∆.Α. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Οργανικών Αποβλήτων (Βιοαποβλήτων) ∆ήμου Πάρου, όπου θα παράγεται υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό. Η οριστική μελέτη σχεδιασμού της εν λόγω μονάδας βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Επιπλέον, συμπληρωματικά προς τις δράσεις ∆σΠ των βιοαποβλήτων, προβλέπεται η ενίσχυση του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης που έχει ξεκινήσει πιλοτικά ο ∆ήμος Πάρου με τηω προμήθεια επιπλέον κάδων οικιακής κομποστοποίησης στο πλαίσιο της σύμβασης.

Τέλος, με την υλοποίηση των υποδομών και την ανάπτυξη των προαναφερθεισών δράσεων, ο ∆ήμος Πάρου και ο ∆ήμος Αντιπάρου δύνανται να απομειώσουν την εισφορά τους στον περιφερειακό Φο.∆.Σ.Α., στο πλαίσιο της νέας Τιμολογιακής Πολιτικής και μεσοπρόθεσμα το συνολικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, υπό την προϋπόθεση της βελτιστοποίησης και του εξορθολογισμού του συστήματος.

Απαραίτητη η καθημερινή συλλογή των αποβλήτων κατά τους θερινούς μήνες

Στο πλαίσιο της διαλογικής συζήτησης, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Τάσος Φαρούπος, τόνισε, πως σίγουρα θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί η συχνότητα αποκομιδής των βιοαποβλήτων, καθώς στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, σημειώνεται πως αυτή θα πραγματοποιείται ανά δύο ημέρες. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, «το “μέρα παρά μέρα” δεν αρκεί. Ειδικά για το καλοκαίρι θα πρέπει να γίνεται η συλλογή κάθε μέρα. Μέσα στην προγραμματική θα πρέπει να προβλεφθεί. Έστω και μία μέρα να μένει το νησί χωρίς συλλογή, τα βιοαπόβλητα είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν ταβέρνες, επιχειρήσεις εστίασης, τι θα γίνονται όλα αυτά και μάλιστα μέσα στη ζέστη, θα έχουμε πρόβλημα δυσοσμίας», ζητώντας στην προγραμματική σύμβαση να υπάρχει όρος να τροποποιείται ανάλογα με τις ανάγκες της περιόδου το πρόγραμμα συλλογής.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η τοποθέτηση της επικεφαλής της μειοψηφίας, κ. Ελένης Βιάζη, η οποία συντάχθηκε με το αίτημα του Δημάρχου, ενώ παράλληλα ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε, πως τα προβλεπόμενα κόστη, δαπάνες, συχνότητα συλλογής αποβλήτων και λοιπές λεπτομέρειες έχουν εκτιμηθεί ενδεικτικά και πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει νέα απόφαση, όπου όλα αυτά τα στοιχεία θα εξειδικεύονται πλήρως και ανάλογα με τις ανάγκες των δύο Δήμων.

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αντιπάρου αποφάσισαν ομόφωνα την έγκριση του σχεδίου για την πρόθεση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Πάρου.