Σε διαβούλευση τέθηκε η πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου Θήρας, για το διάστημα 2019-2023

Όραμα για ένα “νησί - πρότυπο”

  • Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021 - 06:18

Στη διάθεση των φορέων, επιχειρηματιών και πολιτών του Δήμου Θήρας, τέθηκε προς διαβούλευση το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2019-2013, το οποίο αφορά στο όραμα του Δήμου, αναφορικά με την ανάπτυξη του νησιού μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου αποτελεί εργαλείο για την άσκηση του αναπτυξιακού του ρόλου. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης και βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας του Δήμου, το οποίο περιλαμβάνει και τετραετές πρόγραμμα δράσης, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως οργανικό στοιχείο της καθημερινής λειτουργίας και διοίκησης του Δήμου και μέρος του προγραμματικού του κύκλου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το θέμα ήλθε και προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας, κατά τη διάρκεια του οποίου συμμετείχε και ο επικεφαλής της ομάδας έργου που επιμελήθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, κ. Παναγιώτης Γρηγοράκος, αναλύοντας διεξοδικά το πλάνο και απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, τόνισε πως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ως συνολικό έργο, αποτελεί την αποτύπωση του οράματος της δημοτικής αρχής σχετικά με το νησί, ωστόσο, δεδομένου ότι αυτό είναι τροποποιήσιμο, η δημοτική αρχή θα παρακολουθεί στενά την υλοποίησή του, ακόμη και καθημερινά, προκειμένου το σχέδιο να τροποποιείται ανάλογα με τα δεδομένα και τις συνθήκες.

Μετά την έγκριση του στρατηγικού σχεδίου και την πάροδο της διαδικασίας διαβούλευσης, πρόκειται να γίνει κατάρτιση των επιμέρους σχεδίων δράσης, ο τετραετής προγραμματισμός των δράσεων, ο οικονομικός προγραμματισμός και μέσω των ετησίων επιχειρησιακών προγραμμάτων του Δήμου, η ολοκλήρωσή του.

Το όραμα και οι αρχές

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, το όραμα που αποτυπώνεται, θέλει το νησί της Σαντορίνης να καταξιωθεί ως «νησί πρότυπο» στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική ευημερία και την κοινωνική συνοχή του.

Η αποστολή του Δήμου Θήρας πρέπει να είναι η προσφορά προς τους δημότες δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας. Ως στόχος οριοθετείται η συνεχής προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να διασφαλίσει την υψηλότερη δυνατή ικανοποίηση των δημοτών, αλλά και των επισκεπτών του Δήμου κάνοντας τον Δήμο Θήρας μια σύγχρονη διοικητική οντότητα, στην οποία ο πολίτης θα επιθυμεί να ζει και να εργάζεται και ο επισκέπτης να απολαμβάνει.

Οι αρχές στις οποίες βασίζεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι οι ακόλουθες:

  • Η αρχή της εγγύτητας παροχής των υπηρεσιών στους πολίτες.

  • Η αρχή της προσβασιμότητας των υπηρεσιών (οι πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημα, το εκπαιδευτικό επίπεδο, την εθνικότητα, το φύλο, τη θρησκεία έχουν την ίδια πρόσβαση στις υπηρεσίες).

  • Η αρχή της καθολικότητας και ποιότητας των υπηρεσιών (οι πολίτες απολαμβάνουν το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών).

  • Η αρχή της επικουρικότητας στις σχέσεις κεντρικής διοίκησης, περιφερειακής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

  • Η αρχή της συνέργειας, η οποία επιβάλλει τη συνεργασία και εναρμονισμένη δράση όλων των επιπέδων, φορέων και κλάδων της δημόσιας διοίκησης μεταξύ τους.

  • Η αρχή της λαϊκής συμμετοχής στις τοπικές υποθέσεις.

  • Η αρχή της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων και εκτέλεσης των διοικητικών αρμοδιοτήτων του Δήμου.

  • Η αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, με γνώμονα την εξασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας του Δήμου.

Άξονες και στόχοι του προγράμματος

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου και αναφορικά με τη διάρθρωση των αξόνων και μέτρων που προτείνονται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος, αναφέρονται οι εξής άξονες:

- Άξονας 1: Προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής

- Άξονας 2: Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και των υπηρεσιών παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού

- Άξονας 3: Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση

- Άξονας 4: Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου

Παράλληλα, τίθενται τέσσερις διακριτοί στόχοι. Ο πρώτος στόχος, αφορά στη διαμόρφωση ενός Δήμου ουσιαστικά ενεργού στην καθημερινότητα των δημοτών με έργα και δράσεις απαραίτητα, για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του νησιού που ενισχύουν τις ήδη επιτυχημένες προσπάθειες για έργα ανάπλασης και πολεοδομικής αποκατάστασης, όπως: επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμου, διαχείριση πρασίνου και υδάτινων πόρων, ανάπτυξη – συμπλήρωση δικτύων υδάτων, χωροταξικό σχεδιασμό, ενίσχυση των υποδομών προσπελασιμότητας και οδικής ασφάλειας, μέριμνα για την υγιεινή και ασφάλεια των δημοτών, δίκτυα ενέργειας και ηλεκτροφωτισμού.

Στόχος δεύτερος, είναι ο Δήμος να προωθήσει την τουριστική και κοινωνική ανάπτυξης και συνοχή, την εκπαίδευση, την πολιτιστική ανάπτυξη και την αθλητική δράση, παρέχοντας επιπρόσθετες υπηρεσίες πρόνοιας και υποστήριξης σε όλους τους δημότες και ειδικότερα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, βελτιώνοντας τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες της περιοχής, προωθώντας και υλοποιώντας δράσεις για τα παιδιά και τους νέους, την εκπαίδευσή τους, αναβαθμίζοντας και συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες υποδομές.

Προκειμένου να επιτύχει τον τρίτο στόχο, ο Δήμος Θήρας θα κληθεί να προωθεί την τοπική ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργία συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, την ενημέρωση και την προώθηση και εφαρμογή δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αγοράς καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Τέλος, στο πλαίσιο του τέταρτου στόχου, ο Δήμος οφείλει να είναι σύγχρονος και αποτελεσματικός, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της λειτουργίας του, αξιοποιώντας αποδοτικότερα τους διαθέσιμους πόρους, ενισχύοντας τα συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον του νησιού, μέσα από διαδικασίες διαφανείς, συμμετοχικές, προσβάσιμες σε όλους.

Οι παραπάνω στόχοι αποτυπώνονται στη διατύπωση του οράματος για την ανάπτυξη του Δήμου Θήρας και σαν περιοχή και σαν οργανισμό. Μέσα από αυτούς προσδιορίζονται και οι κατευθυντήριες αρχές που πρέπει να διέπουν τον τρόπο λειτουργίας του και γενικά τον τρόπο διοίκησης των τοπικών υποθέσεων.

Κύριοι άξονες του οράματος του Δήμου, επιτυγχάνονται μέσα από την:

  • Ενίσχυση, προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

  • Διασφάλιση της συνοχής και της ισόρροπης ανάπτυξης των οικισμών του δήμου.

  • Ανανέωση και ολοκλήρωση των υποδομών.

  • Διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η τόνωση της ιστορικής μνήμης.

  • Θεσμική θωράκιση του δήμου.

  • Τοποθεσία και φυσικό χάρισμα της Θήρας.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες, θα μπορούν να καταθέτουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους επί του σχεδίου, σε ειδική φόρμα και ερωτηματολόγιο που υπάρχουν διαθέσιμα, μαζί με όλο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, στην ιστοσελίδα του Δήμου Θήρας.

 

Ετικέτες: