“Πράσινο φως” για την ίδρυση του πρώτου Αναπτυξιακού Οργανισμού στις Κυκλάδες, μεταξύ των Δήμων Πάρου, Αντιπάρου και Αμοργού

«Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία»

  • Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021 - 06:19

Υπό ίδρυση βρίσκεται ο πρώτος Αναπτυξιακός Οργανισμός μεταξύ φορέων του α’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης στις Κυκλάδες, για τον οποίο συμπράττουν οι Δήμοι Πάρου, Αντιπάρου και Αμοργού.

Με το Δήμο Πάρου να είναι ο πρώτος Δήμος στις Κυκλάδες που εκκίνησε τη διαδικασία διερεύνησης της σκοπιμότητας και δυνατότητας ίδρυσης Αναπτυξιακού Οργανισμού και τους Δήμους Αντιπάρου και Αμοργού να έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαδικασία σύστασής του, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός “Αειφόροι Νήσοι Α.Ε.”, έχει πάρει το “πράσινο φως” από τα Δημοτικά Συμβούλια Πάρου και Αμοργού, ενώ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αντιπάρου αναμένεται να ληφθεί σήμερα, Τετάρτη 14/4, καθώς βρίσκεται εντός των θεμάτων ημερήσιας διάταξης στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του οργάνου.

Επιτακτική η συνεργασία και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, ο οποίος αποτελεί και το βασικό μέτοχο του οργανισμού, δεδομένης της μεγαλύτερης διοικητικής και τεχνικής του επάρκειας, ο Δήμαρχος Πάρου εισηγήθηκε την έγκριση της σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης η οποία προηγήθηκε, την έγκριση του σχεδίου καταστατικού του οργανισμού, αλλά και την εξουσιοδότηση του ίδιου και του δικηγόρου του Δήμου Πάρου, ώστε να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες περαιτέρω ενέργειες για τη σύστασή του.

Κατά την εισήγησή του, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, τόνισε, ότι «οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Η επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα από Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., η επιτάχυνση των διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η ανάσχεση του καλπασμού της ανεργίας, η ανάληψη κοινωνικών πολιτικών προς όφελος των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και η μόχλευση κρατικών/ευρωπαϊκών κεφαλαίων με τελικό αποδέκτη την ιδιωτική οικονομία αποτελούν ήδη στόχους, που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις».

Σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, «η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, ο θεσμός με τη μεγαλύτερη εγγύτητα στον πολίτη, οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά εργαλεία προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και τις προσδοκίες των δημοτών. Ταυτόχρονα, γίνεται επιτακτική η συνεργασία και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με στόχο, τόσο τη διαχείριση παρελθοντικών και σημερινών κρίσεων, όσο και η αποτύπωση/υλοποίηση ενός μακροπολιτικού/ολιστικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης για το άμεσο και απώτερο μέλλον».

Δεδομένων των ανωτέρω, και με γνώμονα τόσο τα κοινά ζητήματα, όσο και τις προκλήσεις που δημιουργούν τα κοινά χαρακτηριστικά και η γειτνιάζουσα σχέση των Δήμων Πάρου, Αμοργού και Αντιπάρου, με σπουδαίο πολιτισμικό απόθεμα, τουριστική προοπτική, κοινές επιδιώξεις και κοινά προβλήματα, που χρήζουν αντιμετώπισης, προκρίνεται ως αναγκαία και χρήσιμη η σύσταση ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως σημειώθηκε, «αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, αναγνωρίζοντας τις διαχρονικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, το βαθύ αποτύπωμα των μνημονιακών επιταγών και την κόπωση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών, δημιουργεί ένα νέο, ευέλικτο και αποτελεσματικό εργαλείο, τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να αξιοποιηθούν κονδύλια που λιμνάζουν και να εφαρμοστούν ευρύτερα χωρικά αναπτυξιακά σχέδια, πάντοτε με όρους διαφάνειας και τήρησης απόλυτης νομιμότητας».

Αντικείμενο της εταιρείας, θα είναι η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Δήμων – μετόχων, η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξής της, η τόνωση της απασχόλησης, της προσέλκυσης επενδύσεων και της βελτίωσης των υποδομών, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού τομέα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος, η εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαπεριφερειακό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Βασικός σκοπός της θα είναι να λειτουργήσει ως φορέας συλλογής.

Κεφάλαιο 200.000 ευρώ στη “γραμμή εκκίνησης”

Για την εκπλήρωση των στόχων της εταιρείας έχει ήδη εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, το σχέδιο της οποίας υποβάλλεται προς έγκριση, καθώς και σχέδιο καταστατικού, στο οποίο ορίζονται, πέραν των όσων ρητά προβλέπει ο νόμος.

Για την επίτευξη των σκοπών της εταιρείας απαιτείται συνολικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ, εκ των οποίων ο Δήμος Πάρου θα καταβάλει τις 98.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο καταστατικού, ο Δήμος Πάρου θα καταβάλει το σύνολο της εισφοράς του, με τη σύσταση της εταιρείας. Οι Δήμοι Αμοργού και Αντιπάρου (51.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο έκαστος) θα καταβάλουν το 50% του συνόλου της εισφοράς τους με τη σύσταση της εταιρείας. Ο Δήμος Αμοργού θα καταβάλει το υπόλοιπο 50% εντός των τριών πρώτων μηνών του επόμενου έτους, ενώ ο Δήμος Αντιπάρου εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Ο Δήμος Πάρου αναλαμβάνει 980 κοινές δεσμευμένες ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 100 ευρώ έκαστη, ενώ οι Δήμοι Αντιπάρου και Αμοργού από 510 μετοχές, επίσης ονομαστικής αξίας 100 ευρώ έκαστη. Όλες οι μετοχές της εταιρείας είναι κοινές μη προνομιούχες, ονομαστικές και δεσμευμένες, ενώ δεν εισάγονται στο χρηματιστήριο. Η δέσμευση εκτείνεται και στις μετοχές που θα εκδοθούν μεταγενέστερα, λόγω ενδεχόμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Τι προβλέπεται στο καταστατικό του Οργανισμού

Σύμφωνα με το σχέδιο καταστατικού, διακριτικός τίτλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού των Δήμων Πάρου, Αντιπάρου και Αμοργού, θα είναι η ονομασία “Αειφόροι Νήσοι Α.Ε.” και η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε 30 έτη, ενώ αυτή μπορεί να παραταθεί ή να μετατραπεί, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και αντίστροφα, με απόφαση αυξημένης απαρτίας και πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας.

Στο πλαίσιο των σκοπών της εταιρείας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται η επιστημονική, συμβουλευτική, διοικητική και τεχνική υποστήριξη των δήμων-μετόχων, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάπτυξης δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος, η επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, μέσω της εξομάλυνσης των κρίσεων, η εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, η χάραξη και εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, η χάραξη και εφαρμογή πολιτικών δημόσιας υγείας και πολιτικής προστασίας, η μελέτη, καταγραφή, έρευνα και αξιολόγηση δομών και προβλημάτων σχετικά με την τουριστική δραστηριότητα, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δράσεων για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των δήμων, η ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και της ταυτότητας των δήμων, η στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη επιστημονικής δραστηριότητας σε συνεργασία με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, η διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, καθώς και συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων.

Παράλληλα, σημειώνεται, ότι η εταιρεία θα έχει στόχο την τεχνική, επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη για την αξιοποίηση της δημοτικής ή δημόσιας περιουσίας και ειδικότερα η ωρίμανση των φακέλων, από τεχνικής και χρηματοοικονομικής πλευράς, η δημοπράτηση και προσέλκυση επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων. Επίσης, η διερεύνηση, μελέτη και συντονισμός διαδικασιών και μηχανισμών για την παραγωγή, μεταφορά και παροχή ειδικής τεχνογνωσίας, υπηρεσιών και υποστήριξης σε φορείς και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε αναπτυξιακά θέματα χρηματοδότησης έργων υποδομής, αστικής ανάπλασης και κοινωνικών δράσεων, καθώς και για την αξιοποίηση και υλοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Παράλληλα, ορίζεται, ότι σχετικά με το ενδεχόμενο διάλυσης της εταιρείας, αυτή λύνεται, α) με την πάροδο του κατά το καταστατικό χρόνου διαρκείας της, εκτός αν προηγούμενα αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση η παράταση της διάρκειάς της, β) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφίας, γ) με την κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης σύμφωνα με το αρ. 164 ν. 4548/2018, δ) σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης πτώχευσης λόγω ανεπάρκειας της περιουσίας του οφειλέτη για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας και ε) με δικαστική απόφαση σύμφωνα με τα αρ. 165 & 166 του ν. 4548/2018.