Μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα, σχετικά με τα χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής του Καμαρίου

Χωρίς λύση τα προβλήματα στο Καμάρι

  • Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021 - 06:19

Σε μία πολύωρη, μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, στο πλαίσιο ωστόσο της οποίας δεν ελήφθη καμία απολύτως απόφαση, συζητήθηκαν, έπειτα από πρωτοβουλία της μειοψηφίας, τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα την περιοχή του Καμαρίου.

Τα πολλαπλά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Καμάρι και τα οποία αναγνωρίζονται από όλους τους εμπλεκόμενους, “ήλθαν” στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας, έπειτα από σχετικό αίτημα, που κατέθεσαν η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του πρώην Δημάρχου, κ. Νικόλαου Ζώρζου, και των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνεδριάσεων, τα ζητήματα αυτά, μεμονωμένα, είχαν τεθεί ως ερωτήματα προς ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή, παρ’ όλα αυτά οι δύο παρατάξεις της μειοψηφίας υποστήριξαν ότι δεν είχαν λάβει σαφείς απαντήσεις.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Επισκοπής Γωνιάς, κ. Πελέκη Μαριάννα.

Ζήτημα τυπικότητας και ορθότητας των εν δυνάμει αποφάσεων

Το κλίμα της συζήτησης δυναμιτίστηκε εξ αρχής, με τους τόνους να ανεβαίνουν ιδιαίτερα υψηλά και να παρακάμπτεται σε αρκετές περιπτώσεις η τυπική διαδικασία διαλόγου, που οφείλει να τηρείται στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αρχική αιτία αντιπαράθεσης, ήταν ο συγκεχυμένος χαρακτήρας, με τον οποίο ήλθαν τα θέματα προς συζήτηση στο Σώμα, με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους να επισημαίνουν, ότι αφενός, με τον τρόπο που έχουν έλθει τα θέματα προς συζήτηση δεν επιτρέπεται η λήψη κάποιας απόφασης και αφετέρου, πως δεδομένου ότι υπάρχουν δύο εισηγητές (ο επικεφαλής της Θηραϊκής Πολιτείας, κ. Ν. Ζώρζος και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Μαρία Αργυρού), δεν υπάρχει ξεκάθαρη εισήγηση προς το Σώμα. Επιπλέον, τα θέματα ήλθαν προς συζήτηση χωρίς να έχει σταλεί καμία εισήγηση προ της συνεδρίασης προς τα μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον, ότι οι δύο παρατάξεις, στο αίτημά τους προκειμένου να τεθούν θα θέματα προς συζήτηση, είχαν απευθύνει προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργο Δαρζέντα το εξής αίτημα:

«Παρακαλούμε όπως συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο [...] προκειμένου να συζητηθούν τα κάτωθι θέματα και να ληφθούν αποφάσεις όπου απαιτείται:

1. Ηλεκτροφωτισμός των περιοχών που στερούνται φωτισμού στην περιοχή Καμαρίου.

2. Ενημέρωση για την πρόοδο αποκατάστασης του οδοστρώματος στην περιοχή των Στάβλων Καμαρίου.

3. Ενημέρωση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν το καλοκαίρι στην Κοινότητα Επισκοπής Γωνιάς.

4. Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την εξεύρεση χώρων στάθμευσης.

5. Παραλαβή των μελετών της πρώτης φάσης (τοπογραφικής, υδραυλικής, γεωλογικής) που παραδόθηκαν, σύμφωνα με την πληροφόρησή μας από τον Δεκέμβριο 2020, προκειμένου ο μελετητής να προχωρήσει το συντομότερο στη δεύτερη φάση του σχεδίου πόλεως Καμαρίου.

6. Συζήτηση για τη θέση της Δημοτικής Αρχής επί των απαλλοτριωμένων εκτάσεων του Καμαρίου (κάμπινγκ, στάβλοι, κλπ)».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος, κρίνοντας ότι η διατύπωση των θεμάτων είναι αρκετά αόριστη, συνέπτυξε τα προτεινόμενα θέματα σε ένα, με τίτλο “Συζήτηση θεμάτων που αφορούν στο Καμάρι”. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας ζήτησαν τα θέματα να τεθούν ξεχωριστά, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη έως την πραγματοποίηση της συνεδρίασης.

Ως εκ τούτου, πολλές ήταν οι φωνές στο Σώμα, που τόνισαν ότι από τη μία πλευρά η αοριστία στη διατύπωση των θεμάτων μεμονωμένα, σε συνδυασμό με την έλλειψη συγκεκριμένων εισηγήσεων και από την άλλη πλευρά η θέση τους ως ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, θα οδηγούσε στην πτώση οποιασδήποτε απόφασης, μετά από σχετική προσβολή της, καθώς η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί δεν είναι δόκιμη.

Αντεγκλήσεις, οξυμένοι τόνοι και εκτροχιασμός της συζήτησης

Όταν πλέον αποφασίστηκε, μετά από μακρά συζήτηση, οξυμένα πνεύματα και αντεγκλήσεις, το θέμα να συζητηθεί ως έχει, η στάση των δύο παρατάξεων που έφεραν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο φάνηκε να μην είναι συντονισμένη, καθώς προέβησαν σε δύο διαφορετικές εισηγήσεις προς το Σώμα, σε ό,τι αφορά στο πρώτο θέμα του ηλεκτροφωτισμού των περιοχών, που εμφανίζουν πρόβλημα.

Ακολούθησε μία σχεδόν χαοτική συζήτηση, με το ζήτημα της διαδικασίας να επανέρχεται σε πολλές τοποθετήσεις, με συνεχείς αντεγκλήσεις, διαξιφισμούς μεταξύ νυν και πρώην δημοτικής αρχής, όσον αφορά στις ευθύνες που βαρύνουν την κάθε παράταξη για τα προβλήματα του Καμαρίου γενικότερα, αλλά και για το ζήτημα του “περιβόητου” πεζοδρομίου στο Καμάρι, ενώ δεδομένων των ενστάσεων επί της διαδικασίας, διατυπώθηκε και τρίτη εισήγηση για λήψη απόφασης, με τον κ. Ζώρζο να αλλάζει περίπου στο μέσον της συζήτησης την αρχική του εισήγηση.

Η ασάφεια, όπως επίσης η μη συντονισμένη και συγκεκριμένη τοποθέτηση, τόσο από πλευράς των εισηγητών της μειοψηφίας, όσο και η σταθερή στάση των μελών της πλειοψηφίας και των συνεργαζόμενων παρατάξεων, στη θέση ότι υπό τη μορφή που τίθενται τα θέματα προκύπτει ζήτημα νομιμότητας της όποιας απόφασης, είχε ως αποτέλεσμα τον πλήρη εκτροχιασμό της συζήτησης, η οποία επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε η μειοψηφία, χωρίς όμως να υπάρχουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις ή συνολική ενημέρωση (παρά μόνο αποσπασματικές εξηγήσεις, τόσο από τα μέλη της πρώην όσο και της νυν δημοτικής αρχής), αφού ο εκνευρισμός ήταν σχεδόν απτός, η συνεδρίαση είχε πλέον υπερβεί σε διάρκεια τις τέσσερις ώρες, ενώ παράλληλα, η τάση για αλληλοκατηγορίες και αναδρομή στο παρελθόν, οδηγούσε τη συζήτηση εκτός θέματος.

«Η δημοτική αρχή γνωρίζει τα ζητήματα του Καμαρίου»

Ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, λαμβάνοντας σε κάποιο σημείο το λόγο, τόνισε πως η δημοτική αρχή, όχι μόνο έχει γνώση του ιστορικού των ζητημάτων, αλλά επίσης προωθεί με μεθοδικό τρόπο την επίλυσή τους και εφόσον μία λύση θα ήταν εφικτή μέσω μίας απόφασης δημοτικού συμβουλίου, θα είχε φέρει τα συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση και επίλυση. Αντιθέτως, όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, πρόκειται για ζητήματα, τα οποία ενέχουν πολυπλοκότητα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις διέπονται ακόμη από νομικές συνέπειες, λόγω κακών χειρισμών του παρελθόντος.

Όπως υπογράμμισε, η δημοτική αρχή γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα ζητήματα του Καμαρίου, ωστόσο ακολουθεί συντεταγμένο και συγκροτημένο σχέδιο, προκειμένου να γίνουν όλες οι απόλυτα νόμιμες ενέργειες, με τελικό στόχο τη θεραπεία όλων των ιδιαίτερα σοβαρών ζητημάτων που ταλανίζουν, μία από τις τουριστικότερες περιοχές της Θήρας, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε κάθετα αντίθετος στη λήψη αποφάσεων με τρόπο τέτοιο, που δεν εγγυάται τη νομιμότητά τους.

Επιπλέον, ο κ. Σιγάλας δήλωσε ντροπή για την εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς έως εκείνη τη στιγμή ο διάλογος είχε πλέον ξεφύγει κάθε ελέγχου, μία δήλωση στην οποία συνηγόρησαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων και ο εισηγητής, κ. Ζώρζος, αλλά και η πρόεδρος της Δ.Κ. Επισκοπής Γωνιάς.

Ο ίδιος εισηγήθηκε να μην υπάρξει καμία απολύτως απόφαση, ενώ για οποιαδήποτε ενημέρωση δήλωσε στη διάθεση της μειοψηφίας και όσων επιθυμούν να ενημερωθούν, σχετικά με τις κινήσεις που γίνονται επ’ αυτών των θεμάτων, ενώ συμπλήρωσε, πως κάθε ένα ζήτημα, αφού ωριμάζουν οι διαδικασίες του, θα έρχεται προς συζήτηση και έγκριση για λήψη αποφάσεων, που θα δίνουν λύσεις, σε επόμενα δημοτικά συμβούλια.

Υπόνοια για συντονισμένο σχέδιο υποβάθμισης του θέματος

Από την άλλη πλευρά, οι παρατάξεις της μειοψηφίας, οι οποίες εισηγήθηκαν τη συζήτηση των θεμάτων, υποστήριξαν, ότι τόσο ο Δήμαρχος, όσο και τα μέλη της πλειοψηφίας και των συνεργαζόμενων παρατάξεων, προσήλθαν στο δημοτικό συμβούλιο με συντονισμένο σχέδιο, προκειμένου να προκαλέσουν χάος στη συζήτηση, να υποβαθμίσουν το ζήτημα και να αποφύγουν την οποιαδήποτε εμπεριστατωμένη ενημέρωση, αλλά και τη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, υποστηρίχθηκε, ότι η δημοτική αρχή “κρύβεται” πίσω από ζητήματα τυπικότητας, ώστε να καλύψει την απραξία της, αλλά και τις ανεκπλήρωτες πρόωρες εξαγγελίες.

Ο κ. Ζώρζος, τουλάχιστον για το ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού του πεζοδρομίου στο Καμάρι, ζήτησε από τον Πρόεδρο να τεθεί προς ψήφιση η πρότασή του, ο Δήμος να αιτηθεί από τη ΔΕΗ τη σύνδεση του ρεύματος για τη φωταγώγησή του, είτε αυτή λάβει τις απαραίτητες ψήφους, είτε όχι. Παρ’ όλα αυτά, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Δαρζέντας, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους, ότι αρνείται να αναλάβει την ευθύνη να τεθεί η πρόταση προς ψήφιση, δεδομένης της μη δόκιμης διαδικασίας, με τον ίδιο να επισημαίνει, πως αν επιθυμία του Σώματος είναι να τεθούν προτάσεις προς ψήφιση, θα τοποθετούνταν στο θέμα ως Δημοτικός Σύμβουλος, ώστε να προεδρεύσει ο Αντιπρόεδρος.

«Τι θα πω στους Καμαριώτες;»

Τη θλιβερότητα, που προέκυψε από την κάκιστη εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτύπωσε η φράση της Προέδρου της Δημοτικής Κοινήτητας, η οποία με την αγανάκτηση και την απογοήτευση “ζωγραφισμένη” στη χροιά της, ρώτησε το Σώμα «τι θα πω εγώ αύριο στους Καμαριώτες;».

Η Πρόεδρος υπογράμμισε, ότι οι πολίτες του Καμαρίου χρειάζονται απαντήσεις και ενημέρωση για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και χρονίζουν, καλώντας το Δήμαρχο, με οποιονδήποτε τρόπο ο ίδιος επιλέξει, να προβεί σε μία εκτενή και αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων και φορέων της περιοχής άμεσα, εφόσον δεν μπορούν να ληφθούν προς στιγμήν αποφάσεις.

Μάλιστα η ίδια αποχώρησε πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος, σχολιάζοντας αρνητικά την εξέλιξη της συζήτησης και υποστηρίζοντας, πως δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση να συνεχίζεται, εφόσον διαφαίνεται ότι δεν πρόκειται να δοθούν λύσεις.

Η συζήτηση – και η συνεδρίαση, η οποία συνολικά διήρκεσε πάνω από έξι ώρες – ολοκληρώθηκε, μετά από την εισήγηση του Δημάρχου να μην υπάρξει καμία απόφαση και τα ζητήματα να συζητούνται όπως ορίζει η διαδικασία και νόμιμα, είτε ως ενημέρωση, είτε όταν κριθούν ώριμα, για τη λήψη αποφάσεων.

Ετικέτες: