Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ για την ωρίμανση σημαντικών έργων για το νησί από το Δήμο Μήλου

Έμφαση στην αναβάθμιση των υποδομών

Με την υποστήριξη του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών, στοχεύει να ωριμάσει σημαντικά έργα πνοής για το νησί ο Δήμος Μήλου, όπως είναι μία νέα μονάδα ΕΕΛ στον Τριοβάσαλο, η κατασκευή Διοικητηρίου στο Δημοτικό Στάδιο Μήλου, αλλά και η κατασκευή πεζοδρομίων σε οικισμούς του Δήμου.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μήλου, αναμένεται η υποβολή πρότασης στην πρόσκληση του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας “Πολιτική Προστασία – Προστασία Δημόσιας Υγείας – Τεχνική Βοήθεια” και στην πρόσκληση που αφορά στην ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του προγράμματος, προκειμένου να ενταχθούν προς χρηματοδότηση μελέτες για σημαντικά έργα, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των υποδομών στο νησί.

Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων στον οικισμό Απολλωνίων

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο υποέργο της πρότασης που αναμένεται να καταθέσει ο Δήμος Μήλου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αφορά σε έργα συλλογής και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Το τελικό έργο αναμένεται να συντελέσει, μεταξύ άλλων, στην αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης, τν προστασία και τη βελτίωση της κατάστασης των υδάτινων οικοσυστημάτων, στην προώθηση της βιώσιμης χρήσης του νερού βάσει μακροπρόθεσμης προστασίας των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, στη διασφάλιση της προοδευτικής μείωσης της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων και την αποτροπή της περαιτέρω μόλυνσής τους, καθώς και στην εξασφάλιση επαρκούς παροχής επιφανειακού και υπόγειου νερού καλής ποιότητας, το οποίο απαιτείται για βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη χρήση ύδατος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη σκοπιμότητας, «η ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής. Οι κύριες επιπτώσεις της πρακτικής αυτής αφορούν στην υποβάθμιση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων με κίνδυνο μόλυνσης του νερού ύδρευσης και άρδευσης, τη ρύπανση του εδάφους, την τοξικότητα των πληθυσμών ζώων και φυτών, τη δημιουργία σηπτικών συνθηκών επιβλαβών για τη δημόσια υγεία και την πρόκληση ανεπιθύμητων οσμών που δημιουργούν σημαντική όχληση στον πληθυσμό της περιοχής».

Επιπρόσθετα, για την περίπτωση της ΕΕΛ Απολλωνίων, υπό την προϋπόθεση ότι η μονάδα θα επεξεργάζεται τα νερά τριτοβαθμίως, «το έργο θα εξασφάλιζε σημαντικές ποσότητες νερού προς χρήση σε μια περιοχή που εμφανίζει έντονο το πρόβλημα της έλλειψης ύδατος ιδιαίτερα για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής».

Όπως εξηγείται, «το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο γεωργικός κλάδος της περιοχής είναι η έλλειψη αρδευόμενης γης. Η αύξηση της αρδευόμενης γης θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία, αφού θα αύξανε την επάρκεια σε γεωργικά είδη για την κάλυψη των τοπικών αναγκών, ενώ επιπρόσθετα θα βελτίωνε σημαντικά το γεωργικό εισόδημα», δεδομένου ότι «η εξασφάλιση νερού θα μπορούσε όχι μόνο να αυξήσει την αποδοτικότητα του τομέα αλλά και να δώσει ώθηση σε αναδιάρθρωση της γεωργίας, με τη δημιουργία θερμοκηπίων και την παραγωγή πρώιμων προϊόντων».

Κατασκευή Διοικητηρίου Δημοτικού Σταδίου Μήλου

Στο πλαίσιο του δεύτερου υποέργου της πρότασης, προβλέπεται η κατασκευή κτηρίου στο Δημοτικό Στάδιο της Μήλου. Πρόκειται για δημιουργία κτηριακής δομής βοηθητικών χρήσεων και λοιπών χώρων στο Δημοτικό Στάδιο και αποσκοπεί στην αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο που θα επιφέρει την αναζωογόνηση του κοινωνικού παράγοντα του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη του.

Σύμφωνα πάντα με τη σχετική μελέτη σκοπιμότητας, «το έργο θα καλύψει σημαντικές λειτουργικές ελλείψεις που παρατηρούνται στον χώρο όσον αφορά στην πρόσβαση, χρήση και αναβάθμιση του αθλητικού συγκροτήματος. Στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες και λειτουργικοί χώροι που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών σε τοπική και σε υπεροπτική εμβέλεια».

Η συνολική μελέτη περιλαμβάνει ενέργειες για την αισθητική και λεπτουργική αναβάθμιση του αθλητικού συγκροτήματος. Παράλληλα, η πρόταση εκπονείται με βάση τις αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό δημόσιων χώρων με έμφαση στον βιοκλιματικό χαρακτήρα, ενώ στόχος είναι η αύξηση της βιωσιμότητας των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων αυξάνοντας παράλληλα τις επισκεψιμότητα των ροών, χωρίς να περιορίζουν τις δυνατότητες ελεύθερης πρόσβασης, άθλησης και αναψυχής. Επίσης, αναβαθμίζονται οι υποδομές στον τομέα του επαγγελματικού, ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού του Δήμου, μέσω της βελτίωσης των υποδομών των αθλητικών εγκαταστάσεων στο σύνολό τους, ενώ εντάσσεται η νέα αυτή χρήση του Δημοτικού Σταδίου στο σύγχρονο τρόπο ζωής των κατοίκων του οικισμού και του Δήμου, ώστε να καλυφτούν οι αθλητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Ο όγκος της νέας κτιριακής δομής, αναπτύσσεται κατακόρυφα και αποτελείται από 3 επίπεδα. Συγκεκριμένα:

Α) Επίπεδο υπογείου:

Το επίπεδο του υπόγειου αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, ο οποίος θα χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος αλλά και για την εγκατάσταση των βοηθητικών εγκαταστάσεων.

Β) Επίπεδο ισογείου:

Στο επίπεδο ισογείου οι χώροι είναι συμπληρωματικής χρήσης ως προς τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις και συντελούν στην ενίσχυση της λειτουργικότητας συγκροτήματος στο σύνολό του και ακολουθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στους κανονισμούς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το επίπεδο του ισογείου αποτελείται από τους παρακάτω επιμέρους χώρους, όπως αίθουσα κλήσης, ιατρείο, αίθουσα διοίκησης, αποθήκη, αποδυτήρια ανδρών, αποδυτήρια γυναικών, αποδυτήρια ΑμεΑ, αποδυτήρια διαιτητών, χώρος προπονητηρίου, WC αθλητών, WC προσωπικού και χώρους κίνησης.

Γ) Επίπεδο ορόφου

Οι χώροι που απαρτίζουν τον όροφο σχετίζονται με την εξυπηρέτηση σε πρώτο πλάνο των επισκεπτών-φιλάθλων άλλα και των αθλητών. Συγκεκριμένα οι χώροι αυτοί αφορούν σε κυλικείο που συμπεριλαμβάνει WC και αποθήκη, τρεις χώρους γραφείων, όπου ο κάθε χώρος συμπεριλαμβάνει αποθήκη και WC, χώρους υγιεινής κοινού (γυναικών/ ανδρών / ΑμεΑ), όπως επίσης και έναν πολυδύναμο χώρο όπου συμπεριλαμβάνει ένα χώρο γραφείου, αποθήκη όπως και χώρους υγιεινής.

Διαμόρφωση πεζοδρομίων σε οικισμούς του Δήμου Μήλου

Η τρίτη μελέτη, αφορά σε εργασίες στην επαρχιακή οδό που συνδέει τους οικισμούς Πλάκα – Πέρα Τριοβάσαλο – Τριοβάσαλο και τις παρόδους εντός των οικισμών, με κυριότερη τη διαμόρφωση πεζοδρομιών εκατέρωθεν αυτών (συμπεριλαμβανομένων και των τεχνικών έργων που θα απαιτηθούν). Το συνολικό μήκος του παραπάνω τμήματος είναι περίπου 2,25 χλμ. Η παρέμβαση ξεκινά από την περιοχή Σύβουλου και καταλήγει στο Κέντρο Υγείας Μήλου. Σκοπός της παραπάνω μελέτης, είναι η εξασφάλιση της ασφαλούς διακίνησης των πεζών εντός των οικισμών και η αναβάθμιση των προσφερόμενων παροχών στους δημότες και τους επισκέπτες.

Ετικέτες: