Καθολικός εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών έως το τέλος Ιουνίου, με την επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”

«Οι νησιώτες να υποδεχτούν το καλοκαίρι ασφαλείς»

  • Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021 - 06:19

Στον καθολικό εμβολιασμό των μονίμων κατοίκων των νησιών έως και το τέλος Ιουνίου αναμένεται να εστιάσει η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ευρύτατη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των νησιωτικών αρχών

Την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού των μονίμων κατοίκων των νησιών επισήμανε ο πρωθυπουργός, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 11 Μαΐου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον πλήρη εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το τέλος Ιουνίου.

Η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συγκροτηθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού, με προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση», ενώ επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, οι Δήμαρχοι Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός, Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, οι Περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου, Αττικής και Νήσων και Ιονίων Νήσων, καθώς και κυβερνητικά στελέχη.

«Από όλους πολύ μεγάλη προσοχή καθώς ανοίγουμε σταδιακά»

«Καθώς ανοίγουμε σταδιακά την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα, απαιτείται από όλους πολύ μεγάλη προσοχή. Έτσι ώστε να μην έχουμε τοπικές εξάρσεις, τοπικές επιδημίες, που θα μας οδηγήσουν στη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων. Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε από τη στιγμή που όλοι θα φερθούμε υπεύθυνα και καθώς από αυτό το Σαββατοκύριακο θα ανοίξουν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις και θα αρχίσουν τα νησιά να έχουν επισκέπτες και από τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα γίνουν και αύριο συγκεκριμένες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι συμπολίτες μας να ταξιδεύουν εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Mάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο εμβολιασμού για τα νησιά, τόνισε:

«Ο στόχος είναι ο καθολικός εμβολιασμός όλων των νησιών της Ελλάδας, με εξαίρεση την Κρήτη, έως το τέλος του Ιουνίου. Ο σχεδιασμός για τα νησιά ξεκίνησε όταν ξεκινήσαμε γενικά την επιχείρηση Ελευθερία. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον καθολικό εμβολιασμό σε 32 νησιά, με αρκετά πολύ καλή συμμετοχή μέχρι στιγμής και ολοκληρώνουμε μέχρι 31/5 τον εμβολιασμό σε άλλα 36 νησιά. Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε και στον εμβολιασμό στα υπόλοιπα 19 νησιά τα οποία απομένουν για να ολοκληρώσουμε το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας".

Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας στην δική του τοποθέτηση είπε ότι «ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, είναι διατεθειμένη τη μεγάλη προίκα που έχουμε, τη βαριά μας βιομηχανία, τον τουρισμό, πάντα με κανόνες δημόσιας υγείας και ασφάλειας να τον ενισχύσει άμεσα μαζί με τη δυνατότητα και άλλων βαθμών ελευθερίας στις κοινωνίες και στα νησιά μας και φυσικά την οικονομία μας», προσθέτοντας πως «είναι μία ομαδική συλλογική εθνική προσπάθεια, όπου υπάρχουν δυσκολίες επιμέρους θα τις λύσουμε, εδώ είμαστε, με πολύ καλή διάθεση και είμαστε το ίδιο αισιόδοξοι ότι έτσι όπως τρέξαμε το πρόγραμμα Ελευθερία μέχρι σήμερα και αυτό το κομμάτι θα τρέξει πολύ καλά, πολύ επιτυχημένα και θα είναι μία μεγάλη διαφήμιση των νησιών σας και της χώρας προς το εξωτερικό».

Στήριξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και θετικό πρόσημο στον τουρισμό

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, τόνισε, ότι στόχος της επιχείρισης “Γαλάζια Ελευθερία” «είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων τους το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορωνοϊό».

Μάλιστα, κατέστησε σαφές, ότι «το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας», υποστηρίζοντας, ότι στην κατεύθυνση αυτή «πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Θα δημιουργήσουμε νέα εμβολιαστικά κέντρα θα συγκροτήσουμε ομάδες ταχείας δράσης από υγειονομικούς που θα ταξιδεύουν αμέσως εκεί που θα χρειάζονται και θα αξιοποιήσουμε βέβαια τα εμβόλια μιας δόσης που προσφέρουν γρήγορο αποτέλεσμα».

«Δίνουμε λοιπόν στα νησιά μας προτεραιότητα για την άμυνα όλων των ενηλίκων πολιτών από 18 και άνω, ανοίγοντας νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα τον εμβολιασμό όλου του ενήλικου πληθυσμού τους. Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, σε εσάς δηλαδή, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας», συνέχισε, εξηγώντας, ότι «μόνο στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας», ζητώντας από τους επικεφαλής των αυτοδιοικητικών αρχών να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή ώστε να κινητοποιήσουν υπέρ του εμβολιασμού την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την οργάνωση της εκστρατείας, σημειώνοντας, ότι αυτή «με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά μας χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό, ασφάλεια και απόλυτη ακρίβεια. Η “Γαλάζια Ελευθερία” θα εξελίσσεται ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία. Όπως ξέρετε έχει ολοκληρωθεί ήδη ο καθολικός εμβολιασμός σε 32 μικρά νησιά, σε τρεις εβδομάδες θα προστεθούν ακόμα 36 νησιά μεσαίου μεγέθους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, για να ακολουθήσουν τώρα με την πρωτοβουλία την οποία ανακοινώνουμε 19 μεγάλα νησιά εκτός βεβαίως της πατρίδας μου, της Κρήτης, η οποία λόγω του πληθυσμού, του μεγέθους της και του χαρακτήρα της, ως ανεξάρτητη Περιφερειακή Ενότητα, εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό”.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, παραδέχθηκε, ότι «είναι μία περίπλοκη άσκηση, έχει επιχειρησιακές δυσκολίες, πολλούς διαφορετικούς τόπους, διαφορετικές συνθέσεις πληθυσμών, γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία ο σχεδιασμός της», τονίζοντας ότι «η πρωτοβουλία αυτή έχει μία σύνθετη διάσταση, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική, σε κάποιες πλευρές της», χαρακτηρίζοντάς τη “εθνική υπόθεση”.

«Να μας δώσετε δυνατότητα να είμαστε χρήσιμοι»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκος, εκπροσωπώντας τη μεγαλύτερη πολυνησιακή Περιφέρεια της χώρας, κατά τη διάσκεψη, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Δίνουμε αυτή τη μάχη συνεργαζόμενοι και συντεταγμένοι πάνω σε ένα καλό σχέδιο. Σήμερα με τις ανακοινώσεις σας μας δίνετε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά στο να διεκδικήσουμε όχι μόνο την απόλυτη θωράκιση των μονίμων κατοίκων των νησιών μας αλλά και μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, για την οποία θα δώσουμε τη μάχη να είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή. Ήδη, το σχέδιο «Ελευθερία» που βρίσκεται σε εξέλιξη, αντιμετώπισε με προνομιακό τρόπο τα μικρά νησιά. Ήρθε η σειρά και των μεγαλύτερων νησιών. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί σε όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει, τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας ήσασταν πάντα, άμεσα, πάνω από όλα τα ζητήματα. Αυτό που εμείς ζητάμε σήμερα, στην εμπόλεμη κατάσταση που ζούμε, είναι να μας δώσετε την δυνατότητα να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι στην τιτάνιο αγώνα, το σχέδιο να είναι απολύτως επιτυχές το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε ζητήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν μόνο τη δυνατότητά μας να συνδράμουμε στο έργο των εμβολιασμών και τίποτα άλλο, διότι καταλαβαίνουμε όλοι πόσο μεγάλο στοίχημα είναι για την τοπική κοινωνία, την τοπική οικονομία αλλά για την οικονομία της χώρας συνολικά. Σε αυτόν τον πολύ δύσκολο δρόμο δεν είστε μόνος σας, έχετε συμμάχους όλους όσοι εργάζονται με υπευθυνότητα και ωριμότητα και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, γιατί μέχρι στιγμής μας έχετε πείσει από τα αποτελέσματα που έχετε φέρει».