Ιδρυτικό μέλος του δικτύου ΟΤΑ για την κλιματική αλλαγή “Climattica” ο Δήμος Μυκόνου

Απάντηση στις ανάγκες μίας οικονομίας που αλλάζει

Την ένταξη του Δήμου Μυκόνου ως ιδρυτικού μέλους στην υπό σύσταση Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων για την Κλιματική Αλλαγή – Climattica», αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, η οποία και εγκρίθηκε ομόφωνα, τo CLIMATTICA είναι ένα πολύ-συμμετοχικό Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων, μια διαδραστική πλατφόρμα, ενημέρωσης, ανταλλαγής πληροφοριών, δεδομένων, γνώσεων, εμπειριών και καλών πρακτικών των δυνητικών εταίρων, που θα λειτουργεί και θα ενεργεί ως αξιόπιστη διεπαφή, τόσο μεταξύ των μελών του περιβαλλοντικά ευαίσθητου χώρου των τοπικών κοινοτήτων, όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Είναι ένας ολοκληρωμένος «φορέας-ομπρέλα», με εγγεγραμμένα συνδρομητικά μέλη, που αναλαμβάνει ενιαίες και ολοκληρωμένες στρατηγικές πρωτοβουλίες και δράσεις και υποστηρίζει τεχνικά και επιστημονικά τους ΟΤΑ, σε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης, καθώς επίσης και σε δράσεις που υπάγονται στις ευρύτερες θεματικές της κυκλικής οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου Δικτύου, όπως σημειώθηκε, θα αποτελέσει ένα κέντρο δημόσιας διαβούλευσης, ενισχύοντας έναν διαρθρωμένο διάλογο, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων: ΟΤΑ, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κοινωνία των πολιτών, φορείς ιδιωτικού-δημόσιου τομέα και εμπειρογνώμονες.

H συμμετοχή του Δήμου Μυκόνου στο Δίκτυο CLIMATTICA, κρίνεται πως θα δώσει κατευθύνσεις σε τέσσερις πυλώνες και συγκεκριμένα, στην κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή μετάβαση, τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό - 4η βιομηχανική επανάσταση και τέλος, κυκλική οικονομία και διαχείριση αποβλήτων.

Επίσης, τονίστηκε, ότι το Δίκτυο CLIMATTICA αναμένεται να συνεισφέρει, εμπράκτως, στην επίτευξη των στόχων του Δήμου όσον αφορά στην αειφόρo και βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, σύμφωνα με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα, θα προωθήσει καινοτόμες βιώσιμες τεχνολογίες στην καθαρή ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, προτεραιότητες που ευκρινώς τίθενται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα εστιάσει στην κυκλική οικονομία και διαχείριση αποβλήτων ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια των φυσικών πόρων, και να περιοριστούν τα απόβλητα, δημιουργώντας ένα νέο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, καθώς οι νέες τάσεις της αγοράς, η παγκοσμιοποίηση, η αναζήτηση νέων αγορών, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η κλιματική αλλαγή, η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, απαιτούν νέες πρωτοβουλίες και δυναμικά εγχειρήματα.

Τέλος, ο Γ.Γ. του Δήμου Μυκόνου έκλεισε την εισήγησή του υπογραμμίζοντας, ότι το Δίκτυο CLIMATTICA ανταποκρίνεται στις ανάγκες μίας κοινωνίας και μίας οικονομίας που αλλάζει, καινοτομεί, ψηφιοποιείται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός αποκεντρωμένου αναπτυξιακού μοντέλου.

 

Ετικέτες: