Στην αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων στοχεύει ο Δήμος Πάρου

Ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων με “έξυπνα” συστήματα

  • Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021 - 06:16

Δύο αιτήματα χρηματοδότησης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καταθέτει ο Δήμος Πάρου.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πάρου προχώρησε στην έγκριση υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης για το έργο “Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων”.

Το πρώτο αυτό αίτημα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση:

  • Δύο συστημάτων ανακύκλωσης, κατάλληλα για όλα τα ρεύματα και είδη ανακυκλώσιμων. Κάθε σύστημα διαθέτει δύο κάδους χωρητικότητας 3.000 λίτρων έκαστος, δηλαδή 6.000 λίτρων, ενώ συνολικά και τα δύο συστήματα διαθέτουν συνολική χωρητικότητα 12.000 λίτρων.

  • Ενός συστήματος δύο ρευμάτων χωρίς συμπίεση, συνολικής χωρητικότητας 720 λίτρων, ήτοι 2 κάδους επί 360 λίτρα. Το συγκεκριμένο σύστημα προτείνεται για συλλογή πλαστικών καπακιών φιαλών νερού, αναψυκτικών κλπ, καθώς και μπαταριών.

  • Συστήματος ζύγισης, προσαρμοσμένο στα ήδη υπάρχοντα απορριμματοφόρα το Δήμου.

Επίσης η πράξη περιλαμβάνει Ενημέρωση (διαφημιστική καμπάνια) – Πληροφόρηση – Ευαισθητοποίηση και επιπλέον διανομή 2.000 μικρών κάδων ανακύκλωσης για κατοικίες, επιχειρήσεις κλπ. Ταυτόχρονα, εντάσσονται οι δαπάνες για την προμήθεια πλυντηρίου κάδων απορριμμάτων με βοηθητικό κινητήρα, την προμήθεια ενός ανατρεπόμενου φορτηγού με γερανό και αρπάγη αλλά και η δαπάνη σύνταξης, προετοιμασίας του φακέλου και υποβολής της αίτησης.

Στην πρόσκληση του ίδιου προγράμματος του Υπ. Εσωτερικών, στην κατηγορία “Smart Cities” και συγκεκριμένα στον άξονα της ψηφιακής σύγκλισης, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης για το έργο εφαρμογής έξυπνων συστημάτων ελέγχου και αποκομιδής απορριμάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, τόσο οι τεχνολογίες ‘Internet of Things’ όσο και τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα θα προσφέρουν στο Δήμο τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους πολίτες, να κάνουν καλύτερη χρήση των πόρων τους και να διευρύνουν τον θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ειδικότερα, η παρούσα πρόσκληση αφορά σε δράσεις σε πολλούς τομείς δραστηριότητας, όπως είναι η πολιτική προστασία, η εκπαίδευση, η κινητικότητα, η υγεία, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο πολιτισμός, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, η ενέργεια, η επιχειρηματικότητα, τα αγροτικά και η διαχείριση των υδατικών πόρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Πάρου στοχεύει στην υποβολή αιτήματος στη συγκεκριμένη πρόσκληση, για την πράξη “Έξυπνα συστήματα ελέγχου και αποκομιδής απορριμμάτων Δήμου Πάρου” με στόχο την ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Δήμου, μέσω της προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων ελέγχου πληρότητας των κάδων απορριμμάτων, την άμεση ενημέρωση του Τμήματος Καθαριότητας (τηλεέλεγχος), τη βελτιστοποίηση των διαδρομών απορριμματοφόρων για την αποκομιδή των σκουπιδιών, με οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος για το Δήμο. Το συνολικό σύστημα θα βασίζεται σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, ο οποίος θα εγκατασταθεί στη συνολική έκταση του Δήμου Πάρου.

Ετικέτες: