Το όνομα της μεγάλης αγωνίστριας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Μαντώ Μαυρογένους, προτείνει ο Δήμος Μυκόνου να δοθεί στον Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου

Προβολή της ιστορίας μέσω της ταξιδιωτικής εμπειρίας

Την απόδοση του ονόματος της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης, Μαντώς Μαυρογένους, στον διεθνή αερολιμένα του νησιού, αποφάσισε να αιτηθεί προς τις αρμόδιες αρχές με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου.

Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη, έπειτα από τη σχετική εισήγηση από πλευράς του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνου Κουκά, ο οποίος σημείωσε, ότι «με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μέσα στις προθέσεις μας είναι και η συμβολική τροποποίηση της ονομασίας του Κρατικού Αερολιμένα Μυκόνου, επεκτείνοντάς την σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου “ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ”. Μια τέτοια ενέργεια αντιμετωπίζεται εκ μέρους μας ως ελάχιστος φόρος τιμής στην μεγάλη αγωνίστρια που πρωτοστάτησε στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης».

Όπως εξήγησε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, «η Μαντώ Μαυρογένους, όπως είναι γνωστό, ήταν μια σπουδαία ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Για τον σημαντικό στρατιωτικό ρόλο της που οργάνωσε και εκτέλεσε με αυτοθυσία και με την διάθεση μιας μεγάλης προσωπικής και οικογενειακής περιουσίας, για πολλούς λόγους η ιστορία κράτησε χαμηλούς τους τόνους, όσο αφορά στην αναγνώρισή της και την απόδοση των πρεπουσών τιμών. Πέρα όμως από την συνεισφορά της σε εθνικό επίπεδο, σπουδαία υπήρξε και η συμμετοχή της στην οργάνωση στρατού ξηράς, αλλά και στην εμψύχωση των συντοπιτών της, ώστε να αντιμετωπιστεί η παρουσία τούρκικων και αλγερινών πλοίων στις 10-14 Οκτωβρίου 1822, που έπλεαν γειτονικά της Μυκόνου. Η ομάδα των “βαρβάρων” που αποβιβάστηκαν στο νότιο τμήμα του νησιού, αντιμετωπίστηκαν γενναία και έτσι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος να προσβληθεί η επανάσταση των νησιών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό είχαν καταπλεύσει την ίδια μέρα σπετσιώτικα, ψαριανά και υδραίικα πλοία, που δεν επενέβησαν γιατί πλέον δεν συνέτρεχε λόγος».

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Κουκά «το όνομα της Μαντώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική ιστορία της Μυκόνου και γι’ αυτό στη συνείδηση του λαού της Μυκόνου αλλά και των Κυκλαδιτών, η ηρωίδα κατέχει ιδιαίτερη θέση. Με την προσθήκη λοιπόν στην ονομασία του αεροδρομίου της Μυκόνου του ονόματος Μαντώ Μαυρογέννους, πέρα από την επιπρόσθετη τιμή στη μνήμη και στο πρόσωπο της ηρωίδας σε τοπικό επίπεδο, ταυτόχρονα επιτυγχάνεται μια αναγνώριση και διάχυση του έργου της και της συμβολής της στην απελευθέρωση της Ελλάδας, σε εθνικό καθώς και σε διεθνές επίπεδο».

«Καθώς λοιπόν τα αεροδρόμια, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, αποτελούν βασικούς πυλώνες για τον τουρισμό, θεωρούμε υποχρέωσή μας στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της διεθνούς προβολής της ιστορίας μας, να προτείνουμε την προσθήκη του ονόματος της σπουδαίας αυτής ηρωίδας της Μυκόνου στην ονομασία του εν λόγω αεροδρομίου», επεσήμανε ο κ. Κουκάς, τονίζοντας, ότι «ιδιαίτερα υπό το πρίσμα του τουρισμού και του Αερολιμένα Μυκόνου, ο οποίος τυγχάνει να είναι από τους πιο δημοφιλής στη χώρα μας με πολλές πτήσεις από και προς το εξωτερικό, μία πιο συγκεκριμένη ονομασία του, θα μπορούσε να διευκολύνει επιπλέον τις μετακινήσεις των επιβατών, μιας και μελέτες και έρευνες αποκαλύπτουν πως συγκεκριμένα ονόματα προσωπικοτήτων στην ονοματοθεσία των αεροδρομίων, συμβάλλουν στην αναγνωρισιμότητα του προορισμού, καθιστώντας επίσης εξαρχής την προβολή του τοπικού πολιτισμού και της ιστορίας, μέρος της ταξιδιωτικής εμπειρίας».

Ετικέτες: