Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Πολεοδομίας, της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και όλων των δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου Θήρας

“Έξυπνη” και βιώσιμη η Σαντορίνη

Σε πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του στοχεύει ο Δήμος Θήρας, μέσω σχετικής χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με το Δήμαρχο, κ. Αντώνη Σιγάλα, να αναφέρεται αναλυτικά στα εκσυγχρονιστικά οφέλη που πρόκειται να απολαμβάνουν, τόσο οι δημοτικές υπηρεσίες, όσο και οι πολίτες της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.

Την αισιοδοξία του, για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών του Δήμου Θήρας, βάσει των δεσμεύσεων που και ο ίδιος έχει λάβει από την πολιτεία, μετέφερε προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος, κ. Σιγάλας, αναλύοντας διεξοδικά τα όσα περιλαμβάνει το έργο, με τίτλο «Σαντορίνη: Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί», που έχει υποβάλλει προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος.

Μετάβαση στη νέα εποχή με ψηφιακό μετασχηματισμό

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, «ο Δήμος Θήρας με τη νέα στρατηγική που έχει χαράξει βρίσκεται στη μετάβαση σε μια νέα εποχή με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη μείωση του Περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Επιπρόσθετα λόγω των σημαντικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη πανδημία του COVID-19, είναι γεγονός πως καθίσταται ποιο αναγκαίο από ποτέ, να πραγματοποιηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου, ο οποίος θα καλύψει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών με ασφάλεια και ταχύτητα, ενώ θα λειτουργήσει απόλυτα θετικά στη μείωση του κόστους λειτουργίας του Δήμου, καθώς και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του».

Ως εκ τούτου, «ο Δήμος Θήρας, αποφάσισε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προκύπτουν από τη πρόσκληση ΑΤ08 και συγκεκριμένα να προτείνει την υλοποίηση του έργου “Σαντορίνη Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί. Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Πολιτών και απομακρυσμένη λειτουργία του Δήμου Λόγω COVID-19”».

Το συνολικό έργο αποτελείται από τέσσερα υποέργα:

Α’ ΥΠΟΕΡΓΟ: Προμήθεια και Υπηρεσίες για το σύνολο του έργου «Σαντορίνη Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί. Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Πολιτών και απομακρυσμένη λειτουργία του Δήμου Λόγω COVID 19»

Β’ ΥΠΟΕΡΓΟ: Δαπάνη σύνταξης και προετοιμασίας φακέλου υποβολής

Γ’ ΥΠΟΕΡΓΟ: Τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του Δήμου μετά την ολοκλήρωση των προμηθειών, εγκατάστασης και καλής εκτέλεσης του έργου.

Δ’ ΥΠΟΕΡΓΟ: Δράσεις ενημέρωσης –πληροφόρησης –ευαισθητοποίησης

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1,666,368.94 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

«Αυτό είναι το smart island»

Κατά την ενημέρωσή του, στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό έργο, ενημερώνοντας ότι βάσει πληροφόρησής του αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησής του από μέρα σε μέρα, ενώ ανέλυσε τα οφέλη από την υλοποίησή του, για τις υπηρεσίες του Δήμου Θήρας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σιγάλας, αναμένεται μέσω του έργου αυτού η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών της Πολεοδομίας Σαντορίνης, ένα τεράστιο βήμα για τη διευκόλυνση τόσο των πολιτών, όσο και της υπηρεσίας.

«Θα έχουμε ψηφιοποίηση όλων των οικοδομικών αδειών και της Πολεοδιμίας του Δήμου Θήρας. Αυτό περιλαμβάνει τα αυθαίρετα, και όποια άλλη ενέργεια μπορεί να φανταστεί κανείς. Θα υπάρχουν στατιστικά στοιχεία στην Υπηρεσία Δόμησης, όπως δελτία, σύνολο αδειών, εγγεγραμμένοι χρήστες μηχανικοί, όσοι έχουν έννομο συμφέρον. Όλα αυτά θα τακτοποιηθούν ψηφιακά», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Παράλληλα, θα υπάρξει «ψηφιοποίηση όλων των μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, επιτέλους. Θα μπορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ανά πάσα στιγμή, να έχουν πρόσβαση κατ’ ευθείαν στο τι μελέτες έχουμε, τι ακριβώς κάνουμε, σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε, κλπ».

Επίσης, όπως πρόσθεσε, «προχωράμε στην κατάρτιση υπηρεσιών ψηφιακού αποτυπώματος υπηρεσιών. Αυτό είναι ένα νέο ψηφιακό σύστημα, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα αναβαθμίσει αποτελεσματικά την επικοινωνία των κατοίκων και επισκεπτών με το Δήμο και τις υπηρεσίες μας, όπως είναι η εφαρμογή web και πλατφόρμα για την άμεση επικοινωνία των ενδιαφερόμενων με το Δήμο, αλλά και την καταχώρηση αιτημάτων προς το Δήμο, την παρακολούθηση της πορείας επίλυσης των αιτημάτων αυτών, τη δυνατότητα εύκολης και άμεσης πληρωμής τελών επιτέλους, καθώς και την απλή επικοινωνία του Δήμου με τον κάθε πολίτη, όπως και τους δημοτικούς συμβούλους».

Επιπλέον, περιλαμβάνεται σύμφωνα με τον κ. Σιγάλα, «ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του Δήμου σε ένα ενιαίο σύστημα εσωτερικής επικοινωνίας. Ενιαία διαχείριση πρωτοκόλλου, αξιολόγηση και παρακολούθηση αιτημάτων, αξιολόγηση αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών».

Ταυτόχρονα, θα γίνεται «διαχείριση του στόλου των οχημάτων και παρακολούθηση ζημιών, προμήθεια και τοποθέτηση σύγχρονων GPS σε 50 οχήματα, αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων GPS συστημάτων και προμήθεια νέων, όπου απαιτείται, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων από τη μείωση της κατανάλωσης που προκύπτει στα οχήματα αυτά, με αισθητήρα τάπας καυσίμου, λογισμικό παρακολούθησης για την κίνηση των οχημάτων, την κατανάλωση καυσίμων και τη διαχείριση ανταλλακτικών και βλαβών». Όπως τόνισε ο Δήμαρχος «τίποτε δεν μπορεί να περνάει χωρίς έλεγχο. Θα είναι εμφανή όλα, οπότε δεν θα μπορούν να δίνονται και ψευδή στοιχεία».

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται «ανάπτυξη συστήματος GIS για ψηφιοποίηση του δημοτικού, επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου και λοιπών υποδομών του αστικού εξοπλισμού για κάδους απορριμμάτων, σήμανση. Όλα πλέον ψηφιοποιούνται. Ενσωματώνονται τα υφιστάμενα ψηφιακά αρχεία για τα δίκτυα της ύδρευσης και αποχέτευσης, αποτυπώνεται η δημοτική περιουσία και τα δημοτικά κτήρια πλέον ψηφιακά, αποτυπώνεται ο οδοφωτισμός του Δήμου και αναβαθμίζεται ενεργειακά».

Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι, όπως είπε ο κ. Σιγάλας, αφορά στην καταγραφή κυκλοφοριακών φόρτων. «Αυτό που λέγαμε πάντα. Καταγραφή σε πραγματικό χρόνο, με GIS, μέσω τοποθέτησης αισθητήρων και ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή του κυκλοφοριακού φορτίου, με τις πληροφορίες αυτές να μπορούν να διαδοθούν και μέσω έξυπνων πινακίδων του Δήμου. Επίσης, θα γίνεται καταγραφή των πληθυσμιακών ροών. Όπου υπάρχει συγκέντρωση στο Δήμο, τόσο χρονικά, όσο και χωρικά, θα έχουμε πλήρη εικόνα σε πραγματικό χρόνο», τόνισε.

Κλείνοντας, σχετικά με το έργο αυτό, ο Δήμαρχος επεσήμανε, πως θα δίνεται η δυνατότητα για την παρακολούθηση της πληρότητας των κάδων απορριμμάτων, με το οποίο «θα ξέρουμε ανά πάσα στιγμή ποιοι κάδοι είναι γεμάτοι, ώστε να δίνεται προτεραιότητα, να μαζεύουμε άμεσα και να μην υπάρχει καμία αίσθηση ρύπανσης», Όλα αυτά θα συντονίζονται μέσα από ένα Κέντρο Επιχειρήσεων στο Δήμο, ενώ όλα τα στοιχεία θα αξιολογούνται, μεταξύ άλλων, από τις υπηρεσίες, τους πολιτικούς προϊστάμενους, το Δήμαρχο, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

«Αυτό είναι το smart island, το έξυπνο νησί. Σε λίγες ημέρες πιστεύω και έχω τη διαβεβαίωση ότι και αυτό το έργο, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, όπως και πάρα πολλά άλλα μέχρι σήμερα».

Ετικέτες: