Πρόταση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη δράσεων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και κομποστοποίησης κατέθεσε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ο Δήμος Άνδρου

Στόχευση στην ανακύκλωση και των βιοαποβλήτων

  • Παρασκευή, 11 Ιουνίου, 2021 - 06:17

Σε περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της ανακύκλωσης στοχεύει ο Δήμος Άνδρου, καθώς υπεβλήθη πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για τη δημιουργία και ρεύματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στο Δήμο.

Έχοντας ήδη προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα για την ενίσχυση των υφιστάμενων ρευμάτων ανακύκλωσης στο νησί, ο Δήμος Άνδρου, μέσω σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, προχωρά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, προκειμένου και η κομποστοποίηση να ενταχθεί στην καθημερινότητα των Ανδριωτών, με στόχο την ελαχιστοποίηση όσο το δυνατόν των απορριμμάτων που τελικώς καταλήγουν προς δεματοποίηση ή ταφή.

Παράλληλα, δεκτή έγινε και δωρεά επιχείρησης, η οποία αναμένεται να τοποθετήσει ένα δίκτυο κάδων για την ανακύκλωση ρούχων και υφασμάτων, ενώ προχωρά και η συνεργασία του Δήμου Άνδρου με τη συλλογική πρωτοβουλία Green Clean Andros.

Στόχος από τους καφέ κάδους να προκύπτει υλικό υψηλής ποιότητας

Αναφορικά με τα βιοαπόβλητα, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Άνδρου αξιοποιεί τη σχετική πρόσκληση του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, “Αντώνης Τρίτσης”, η οποία αφορά στη χρηματοδότηση των δήμων της χώρας, έργων που αφορούν σε υποδομές, προμήθειες και εξοπλισμούς που συμβάλουν στη βελτίωση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, στην προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω πρόσκλησης, ο Δήμος αναμένεται να εντάξει ως κύριο υποέργο της συνολικής πράξης, τις “Δράσεις Διαλογής Στην Πηγή (Χωριστής Συλλογής) βιοαποβλήτων και αποβλήτων πρασίνου στον Δήμο Άνδρου”.

Συγκεκριμένα, το υποέργο αυτό περιλαμβάνει συνοπτικά την οργάνωση και εφαρμογή χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων μέσω δικτύου καφέ κάδων (απόβλητα κουζίνας) εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Άνδρου.

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την εφαρμογή Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων του προτεινόμενου δικτύου καφέ κάδου στον Δήμο παρουσιάζεται ακολούθως:

  • 302 εξωτερικοί κάδοι χωρητικότητας 240 lt

  • 53 εξωτερικοί κάδοι χωρητικότητας 360 lt

  • 1.775 κάδοι κουζίνας χωρητικότητας 10lt

  • 53.235 κομποστοποιήσιμοι σάκοι

  • 1 όχημα χωρητικότητας 10 -12m3

  • 1 Ρυμουλκούμενο Κλαδοτεμαχιστή, ενδεικτικής δυναμικότητας 20 -25 m3/h, και

  • 1 Όχημα συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων πρασίνου-Ανατρεπόμενο φορτηγό με γερανό και αρπάγη.

Το προτεινόμενο δίκτυο καφέ κάδου του Δήμου στοχεύει στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, προκειμένου να υποβάλλονται σε ανακύκλωση (συμπεριλαμβανομένης κομποστοποίησης και χώνευσης) κατά τρόπο που να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας και το προϊόν που προκύπτει από αυτή να πληροί τα σχετικά πρότυπα υψηλής ποιότητας.

Ο κύριος σκοπός της οργάνωσης και εφαρμογής χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και αποβλήτων πρασίνου είναι η υποχρέωση ανάληψης δράσης σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα (έως την 31η Δεκεμβρίου 2022) σύμφωνα με τον ισχύον ΕΣΔΑ.

Ως δεύτερο υποέργο, εντάσσονται οι δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Οι συγκεκριμένες δράσεις αφορούν σε υλοποίηση σχεδίου δράσης και παρακολούθησης, υλοποίηση καμπάνιας ενημέρωσης και προμήθεια υλικού.

Τέλος, ως τρίτο υποέργο προβλέπεται η προετοιμασία φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ04 ‘Αντώνης Τρίτσης’ με τίτλο: «Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων». Η ανατιθέμενη υπηρεσία αφορά σε:

α. Σχεδιασμό και υποβολή τεχνικού Δελτίου Πράξης (συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου και ολοκλήρωση της υποβολής του Τεχνικού Δελτίου), και

β. Τεχνική υποστήριξη αξιολόγησης του έργου (παρακολούθηση της αξιολόγησης του Τεχνικού Δελτίου μέχρι την οριστική του έγκριση).

Και ανακύκλωση ρούχων σε πέντε Κοινότητες του Δήμου

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου, συζητήθηκε και η έγκριση του αιτήματος ελληνικής εταιρείας, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρό της, κ. Γιάννη Καραχάλιο, η οποία ζήτησε να τοποθετήσει κάδους συλλογής παλαιών ρούχων.

Στο αίτημά της η εταιρεία αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με την παρούσα η “Freedom Hellas” Καραχάλιος Ιωάννης με αντικείμενο την ανακύκλωση παλιών ρούχων, υφασμάτων και υποδημάτων προτείνει στον Δήμο Άνδρου την ανάπτυξη με δικούς της πόρους δικτύου 5-10 χωριστής συλλογής παλαιών και απαξιωμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης σε κεντρικά σημεία των οικισμών και του οδικού δικτύου, με σκοπό την ανακύκλωση και την επανάχρηση τους ως νέα προϊόντα αξίας, αντί της όδευσης τους στην εξαιρετικά ρυπογόνο πρακτική της ταφής τους ως σκουπιδιών. Από την πλευρά του φορέα μας, στο πλαίσιο της κοινωνικά και περιβαλλοντικά αγαστής συνεργασίας μας, δεσμευόμαστε να παρέχουμε τακτικά ορισμένες ποσότητες τροφίμων και ειδών καθαρισμού για τις ανάγκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων δημοτικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής, μετά από υπόδειξη των αρμοδίων δημοτικών υπηρεσιών. Ευχαριστούμε για την δυνατότητα υποβολής της πρότασής μας και μένουμε στη διάθεση σας για συνεργασία, με θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Η Οικονομική Επιτροπή, αποφάσισε να εγκρίνει την ανάπτυξη του δικτύου των πέντε πρώτων κάδων ανακύκλωσης, από έναν στις Κοινότητες Άνδρου, Μεσσαριάς, Κορθίου, Μπατσίου και Γαυρίου, ενώ όρισε, ότι η παροχή από την εταιρεία, της οποιασδήποτε ανταποδοτικής ωφέλειας σε ποσότητες τροφίμων και ειδών καθαριότητας, να γίνεται προς στον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Αποικίων Άνδρου.

Συνεχιζόμενη συμμετοχή στο Green Clean Andros

Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας Δήμου, τοπικών φορέων και πολιτών, για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και την ενίσχυση των περιβαλλοντικών δράσεων, ο Δήμος συμμετέχει στην πρωτοβουλία Green Clean Andros.

Το όραμα του νέου εγχειρήματος είναι να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει όλο τον κόσμο να προχωρήσει σε μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων καθώς και των πλαστικών μιας χρήσης στην Άνδρο.

Αναλυτικά, επιμέρους στόχοι του εγχειρήματος είναι:

Η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης απορριμμάτων

Η αύξηση των ποσοστών κομποστοποίησης απορριμμάτων

Η μείωση των απορριμμάτων που οδεύουν προς ταφή

Πρόθεση είναι να συμπεριληφθεί στο νέο αυτό εγχείρημα, όλη η κοινωνία της Άνδρου, σύλλογοι, σχολεία, επιχειρήσεις, κάτοικοι και επισκέπτες, μαζί με την πολιτική ηγεσία του νησιού, στην κατεύθυνση της υιοθέτησης καινοτόμων αλλά και απλών πρακτικών, έτσι ώστε να γίνει πράξη η μείωση των απορριμμάτων.

Μάλιστα από πλευράς της πρωτοβουλίας σχεδιάζεται άμεσα, να κοινοποιηθεί στον κόσμο της Άνδρου υλικό, με ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες για ότι χρειάζεται κανείς να ξέρει για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση σε κάθε περιοχή.

Το εγχείρημα αποτελεί μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων της Άνδρου, του Δήμου, των υπηρεσιών καθαριότητας, τοπικών συλλογικοτήτων και κοινωνικών εταίρων, ενώ υποστηρίζεται από το Cyclades Preservation Fund (CPF).

Ετικέτες: