“Πόρτα” για ευελιξία σε έργα και χρηματοδοτήσεις
- Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021 - 06:20
- / Eνημέρωση: 22 Ιουν. 2021 - 17:00
Υψηλότερη ευελιξία στη λήψη περισσότερων χρηματοδοτήσεων και στην υλοποίηση έργων προς όφελος της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, προσδοκά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσα από τη συμμετοχή του στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου με την επωνυμία “ΠΕΔΙΑ 2.0 Α.Ε.”.
Πρόκειται για μία απόφαση που έχει λάβει η Εκτελεστική Επιτροπή και που εγκρίνει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου η Σύρος να αξιοποιήσει έναν ακόμη “δρόμο” διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων για την ωρίμανση αλλά και υλοποίηση έργων για το νησί.
Η εν λόγω απόφαση έρχεται σε συνέχεια των ενεργειών από πλευράς ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, που σε πρόσφατη συνεδρίασή της είχε υπογραμμίσει την αξία της δημιουργίας ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού, ενόψει διάθεσης νέων χρηματοδοτικών “εργαλείων” που καλείται να αξιοποιήσει η Αυτοδιοίκηση προς όφελος κάθε τόπου.
Εκτός από την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου που θα κατέχει το 53% των μετοχών, στον Αναπτυξιακό Οργανισμό θα συμμετάσχουν ακόμη ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Καρπάθου, ο Δήμος Ηρωικής νήσου Κάσου, ο Δήμος Λειψών, ο Δημος Χάλκης, ο Δήμος Τήλου, ο Δήμος Σύμης, ο Δήμος Αστυπάλαιας, ο Δήμος Μεγίστης, ο Δήμος Κέας, ο Δήμος Μήλου, ο Δήμος Κιμώλου, ο Δήμος Σίφνου, ο Δήμος Σερίφου, ο Δήμος Κύθνου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο του καταστατικού του.
Για το πολύ σοβαρό θέμα έδωσε απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος εξήγησε σε απόλυτο τόνο πως η συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μόνον όφελος θα φέρει για τον τόπο, καθώς πέραν των προσπαθειών που αναπτύσσονται σήμερα για τη λήψη χρηματοδοτήσεων μέσω του Τμήματος Προγραμματισμού, το νησί θα έχει την ευκαιρία να “τρέξει” πιο άμεσα για επιπλέον ποσά που θα αντιστοιχούν σε έργα.
- Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης συζητά στα συλλογικά όργανά του προκειμέου να συμμετάσχει στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. Πώς καταλήξατε σε αυτήν την απόφαση;
“Πρόκειται για τη δυνατότητα σύστασης Αναπτυξιακών Οργανισμών από τους Δήμους και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει δοθεί εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, το ενδεχόμενο σύστασης ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού και από τον Δήμο μας για τις δικές μας ανάγκες και ήταν κάτι το οποίο συζητήθηκε εντός της Δημοτικής Αρχής.
Υπήρξε καταρχήν ο προβληματισμός αν θα έπρεπε να συστήσουμε έναν εντελώς δικό μας Οργανισμό ή αν θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε έναν Οργανισμό στον οποίον θα συμμετέχουμε με άλλους Δήμους. Κρίθηκε πως από τη στιγμή που ο Δήμος μας έχει μία Τεχνική Υπηρεσία κατά κάποιον τρόπο στελεχωμένη σε μεγάλο βαθμό και με επάρκεια, πως, η σύσταση ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού μόνον για τον Δήμο μας, δεν θα είχε να συνεισφέρει κάτι ιδιαίτερο, υπό την έννοια πως ήδη έχουμε τον κόσμο που δουλεύει και αυτή η απόφαση, θα δημιουργούσε ενδεχομένως κάποια προβλήματα ή επιπλοκές. Δεδομένου δε, ότι πρόκειται για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που αν δεν το δεις να δουλεύει στην πράξη δεν ξέρεις και τί μπορεί να προκύψει.
Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή σε έναν Αναπτυξιακό Οργανισμό ο οποίος θα αφορά τα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κατά κάποιον τρόπο επιβαλλόταν και η Σύρος ως πρωτεύουσα της περιφέρειας, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός.
Η σύσταση ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού σε επίπεδο Ν. Αιγαίου βοηθά στο να υπάρξουν κάποιες συνέργειες, κάποιες οικονομίες κλίμακας, έτσι ώστε και το οικονομικό βάρος που αντιστοιχεί σε κάθε Δήμο να είναι περιορισμένο, αλλά και ο κάθε Δήμος, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, να μπορεί να λάβει τις ωφέλειες που θα προκύψουν από τη σύσταση αυτών των Οργανισμών. Με αυτήν τη λογική εμείς ήμασταν θετικοί στη συμμετοχή μας για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. Από εκεί και πέρα θα έχουμε κάποια οφέλη, για κάποια θέματα που θα μπορούν να “τρέξουν” μέσα από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.
Συνολικά η σύστασή του, θεωρούμε ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και σε επίπεδο Περιφέρειας και σε επίπεδο νησιού. Οπότε, με αυτή τη λογική είμαστε θετικοί στη συμμετοχή του Δήμου μας στον Αναπτυξιακό Οργανισμό.”.
- Εκτιμάτε ότι θα είναι ένας ευέλικτος Οργανισμός, δεδομένης της συμμετοχής πολλών Δήμων; Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει το περιθώριο για την ταχύτερη λήψη και αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων.
“Ο Οργανισμός συνοδεύεται από την απαιτούμενη οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας και που είναι απαραίτητο “στοιχείο” για τη σύστασή του. Καταρχήν επισημαίνει τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης, την αναγνώριση και την ανάλυση των πλεονεκτημάτων που μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές. Σίγουρα είναι καλύτερα από το να συστήσει ο κάθε Δήμος τον δικό του Αναπτυξιακό Οργανισμό, δεδομένου ότι εμείς έχουμε τη δική μας κατά μία έννοια στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία και ως εκ τούτου, θεωρώ ότι περισσότερο θα προκαλούσε επιπλοκές. Δηλαδή θα ήταν σαν να λειτουργούσε ο Δήμος δύο συστήματα παράλληλα. Βεβαίως, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι μία ιδιαίτερη περιφέρεια υπό την έννοια ότι υπάρχουν νησιά, οπότε ανοίγει πάρα πολύ η “βεντάλια”. Ωστόσο, όταν προκύπτει ένα συγκεκριμένο προσωπικό που χειρίζεται αυτά τα Αναπτυξιακά προγράμματα και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, θεωρούμε ότι οι συνέργειες βοηθούν ώστε να επωφεληθεί ο καθένας, ο κάθε Δήμος από την ύπαρξη αυτού του Οργανισμού.”.
-
Γνωρίζουμε ότι το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κάνει μία σημαντική δουλειά και ένα βασικό έργο για τη διεκδίκηση και λήψη χρηματοδοτήσεων και μέχρι στιγμής έχει να παρουσιάσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα αλλάξει κάτι μετά τη συμμετοχή του Δήμου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου;
“Σε αυτό δεν θα αλλάξει κάτι. Ο Δήμος μας διαθέτει το Τμήμα Προγραμματισμού και οι διεκδικήσεις που κάνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα συνεχίσουν να προχωρούν μέσα από εκεί. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα μπορέσει να λειτουργήσει σε ένα άλλο επίπεδο, δηλαδή να προσελκύσει ευρωπαϊκά κονδύλια κι επενδύσεις σε επίπεδο Περιφέρειας και ενδεχομένως κάποιοι Δήμοι που δεν έχουν στελεχωμένες Υπηρεσίες και αντίστοιχα Τμήματα, θα μπορέσουν πιο εύκολα να ενισχυθούν. Από την άλλη, στη δική μας περίπτωση θα λειτουργήσει υποστηρικτικά. Σε κάποιες δράσεις, θα μπορεί να μας βοηθήσει.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως οι Δήμοι συνολικά και αυτό το αντιμετωπίζει και ο δικός μας Δήμος, βιώνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης με την έννοια ότι υπάρχει ένα έμπειρο προσωπικό, το οποίο όμως σταδιακά βγαίνει στη σύνταξη. Ενδεχομένως, μέσα από τέτοιες δομές να μπορέσει να δοθεί προσωρινή λύση.
Όμως επαναλαμβάνω πως ο Δήμος είναι σημαντικό να έχει τη δική του Τεχνική Υπηρεσία - στελεχωμένη - για να μπορέσει να εκτελέσει και να ωριμάσει έργα που θέλει να κάνει.”.
-
Υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε πρώτο επίπεδο αναφορικά με τη συμμετοχή του στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου; Προς ποια κατεύθυνση κοιτά η Δημοτική Αρχή για χρηματοδοτήσεις και έργα;
“Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η συμμετοχή μας σε αυτόν τον Οργανισμό, θα μπορέσει να επιταχύνει κάποιες διαδικασίες. Εμείς, βλέπουμε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, επικουρικά σε ό,τι κάνουμε καθώς “τρέχουμε” αρκετές χρηματοδοτήσεις για τον Δήμο μας. Οπότε, σε αυτή την φάση βλέπουμε τη συμμετοχή μας στον Οργανισμό επικουρικά. Θεωρούμε ότι θα υπάρξουν πράγματα τα οποία θα μπορέσει να επωφεληθεί ο Δήμος. Το ένα κομμάτι είναι αυτό και το δεύτερο κομμάτι είναι το κομμάτι της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών που μέσα από εκεί θα μπορέσουμε να βρούμε μία μικρή υποστήριξη και το τρίτο κομμάτι είναι ότι αυτός ο Οργανισμός, μέσα από την εξειδίκευση που θα υπάρχει, θα μπορέσει να φέρει επιπλέον κονδύλια, στα οποία εμείς θα μπορέσουμε να έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση.”.
-
Θα υπάρχει οικονομική συμμετοχή από την πλευρά του Δήμου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου; Και αν ναι, σε τί ύψος ανέρχεται αυτό το ποσόν;
“Η συμμετοχή του Δήμου στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού ανέρχεται στις 30 χιλ. ευρώ, οι οποίες θα καταβληθούν σε δύο δόσεις. Δηλαδή 15 χιλ ευρώ τη φετινή χρονιά και αντίστοιχο ποσό την επόμενη χρονιά.
Μιλάμε για Α.Ε. ουσιαστικά στην οποίαν όλοι οι Δήμοι συνεισφέρουν στο μετοχικό κεφάλαιο και άρα, δεν βάζουν στη συνέχεια κάποια επιπλέον χρήματα. Θα πρέπει η Εταιρεία αυτή μέσα από το έργο που θα παράγει να εξασφαλίζει τους πόρους για να συντηρεί το προσωπικό της και να κάνει τη δουλειά που πρέπει.”.
-
Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του; Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα έχει συμμετοχή στο Δ.Σ.;
“Θα πρέπει πρώτα, όλοι οι Δήμοι που θα συμμετάσχουν να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις και στη συνέχεια, να εγκρίνουν την οικονομοτεχνική μελέτη και τη συμμετοχή τους στον Οργανισμό και το καταστατικό και μετά θα ακολουθήσουν όλες οι νόμιμες και απαραίτητες ενέργειες. Δηλαδή θα πρέπει να γίνει συμβολαιογραφική πράξη κ.λπ. Σήμερα βρισκόμαστε στην προετοιμασία και πριν τη σύσταση του Οργανισμού.
Η συμμετοχή του Δήμου μας προβλέπεται και στο Δ.Σ. που θα λαμβάνει τις αποφάσεις. Από εκεί και μετά θα πρέπει να γίνουν οι ενέργειες να στελεχωθεί αυτός ο Οργανισμός που θα έχει παρουσία στη Ρόδο και στη Σύρο (μέσω υποκαταστήματος – παραρτήματος)”.
Σκοποί του Αναπτυξιακού Οργανισμού
Ακολουθούν κάποιοι από τους βασικούς σκοπούς του Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: 1. Η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη ενδεικτικά της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων αυτών, φορέων του Δημόσιου τομέα, συνεταιρισμών και ενώσεων αυτών, επιστημονικών φορέων, επιμελητηρίων, φορέων συλλογικών κοινωνικών ή οικονομικών συμφερόντων, καθώς και η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου και των υπηρεσιών των ανωτέρω κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.
2. Η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου, καθώς και η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης των Δήμων του Ν. Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των Δήμων του Ν. Αιγαίου.
3. Η βελτίωση του αστικού, περιαστικού, ημιαστικού και εξωαστικού περιβάλλοντος, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ενεργός προώθηση δράσεων ενεργειακής αειφορίας και ανάπτυξης. 4. Η βιώσιμη ανάπτυξη και υλοποίηση σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσα από συστήματα μεταφορών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων, αξιοποίηση ΑΠΕ, εφαρμογή αναπτυξιακών σχεδίων νέων τεχνολογιών και διαδικασιών για τη βιοοικονομία, εναλλακτική διαχείριση βιολογικών αποβλήτων – βιοενέργεια.
5. Η υλοποίηση δράσεων και έργων που εντάσσονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της ατζέντας του 2030 του ΟΗΕ. 6. Η ωρίμανση και υλοποίηση τεχνικών έργων. 7. Η εκτέλεση έργων και η παροχή υπηρεσιών ψηφιακής σύγκλισης. 8. Η συμμετοχή της Εταιρείας σε αντίστοιχα προγράμματα ή η εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαπεριφερειακό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. 9. Η μελέτη, καταγραφή, έρευνα και αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και προβλημάτων σχετικά με την οικονομική και τουριστική δραστηριότητα στους Δήμους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων και δράσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας, την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας των Δήμων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση των υποδομών καθώς και η ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
10. Η στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας και συγκεκριμένα η ενίσχυση επενδύσεων και η στήριξη της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνακόλουθα η στήριξη και αξιοποίηση τοπικά παραγόμενων προϊόντων στους Δήμους του Ν. Αιγαίου και η ενίσχυση της προσπάθειας μεταποίησής τους σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, καθώς και η σύνδεση τοπικού παραγόμενου προϊόντος και τουριστικής υπηρεσίας. 11. Η διερεύνηση, μελέτη και συντονισμός διαδικασιών και μηχανισμών για την παραγωγή, μεταφορά και παροχή ειδικής τεχνογνωσίας, υπηρεσιών και υποστήριξης σε φορείς και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέας σε αναπτυξιακά θέματα χρηματοδότησης έργων υποδομής, αστικής ανάπλασης, κοινωνικών δράσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και για την αξιοποίηση και υλοποίηση εθνικών και διεθνών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε διαδημοτικούς ή περιφερειακούς σκοπούς. (...)
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στις 11-12 Νοεμβρίου
8 Νοε. 2022 - 15:58 - Προτεραιότητα η κατασκευή νέων αθλητικών χώρων
23 Ιαν. 2025 - 6:18 - Τα παιδιά της Τήνου συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση
23 Ιαν. 2025 - 6:17 - Η Κ. Μονογυιού για την εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη στη θέση του προέδρου της Βουλής
22 Ιαν. 2025 - 16:10 - Μονογυιού: Κατέθεσε ερώτηση για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών
22 Ιαν. 2025 - 15:40