Την αποδοχή της χρηματοδότησης, που εκκινεί τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου

Αξιοποίηση για τα «Παλαιά Γερμανικά Ψυγεία»

  • Τρίτη, 6 Ιουλίου, 2021 - 06:10

Προς υλοποίηση προχωρά, μετά και τη χρηματοδότησή του, το έργο της αξιοποίησης και του υπολοίπου τμήματος των Παλαιών Γερμανικών Ψυγείων, στον Αδάμαντα της Μήλου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου ομόφωνα ενέκρινε την αποδοχή της χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, για το έργο, που η διαδικασία για τη χρηματοδότηση και υλοποίησή του είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Πλέον, οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση του έργου, βρίσκονται διαθέσιμοι στα ταμεία του Δήμου Μήλου και η σχετική διαδικασία έως και την έναρξη της υλοποίησής του αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Το έργο αφορά στην αποπεράτωση  του κτιρίου του αναφερόμενου ως κτίριο των «παλαιών γερμανικών ψυγείων» που βρίσκεται στον οικισμό του Αδάμαντα στο νησί της Μήλου. Πρόκειται για ένα ημιτελές ισόγειο κτίριο όπου η κατασκευή του ξεκίνησε με την έκδοση, από το πολεοδομικό γραφείο Μήλου και κύριο έργου την κοινότητα Αδάμαντα, της 78/1990 οικοδομικής άδειας με τίτλο «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ-ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ-ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΙΩΝ ΟΡΟΦΩΝ». 

Το 1994 κατασκευάστηκε ο ισόγειος φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα χωρίς την κατασκευή του υπογείου. Στην παρούσα φάση πρόκειται για ένα ισόγειο κτίριο, όπου ένα τμήμα του, έχει αποπερατωθεί και ηλεκτροδοτηθεί. Το τμήμα αυτό χρησιμοποιείται σήμερα ως Δημοτικό Ιατρείο και είναι σε χρήση και λειτουργία. Το υπόλοιπο κτίριο βρίσκεται στο στάδιο του φέροντος οργανισμού. Επίσης στη βορειανατολική πλευρά υπάρχει ένα διώροφο τμήμα από τη λιθοδομή του κτιρίου που χρησιμοποιήθηκε κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ως αποθηκευτικός χώρος νωπών προϊόντων από τους Γερμανούς κατακτητές.

Σύμφωνα με τις σχετικές προτάσεις του Δήμου Μήλου, πέραν της στέγασης του Ιατρείου, το ένα τμήμα του χώρου που θα ανακατασκευαστεί, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως πολυχώρος πολιτισμού, ενώ το υπόλοιπο τμήμα, ως χώρος βιβλιοθήκης για τη στέγαση του ιστορικού αρχείου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 274 χιλιάδες ευρώ.

Ετικέτες: