Οι εκπρόσωποι της Άνδρου κατηγορούν για μονομερή διαχείριση υπέρ της Τήνου τον πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου - Άνδρου

Ρηγμάτωση στη Διοίκηση του ΔΛΤΤ-Α

Από την επίσημη ιστοσελίδα του ΔΛΤΤ-Α

Σε «τεντωμένο σκοινί» φαίνεται να κινούνται οι σχέσεις μεταξύ των μελών της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, μετά και την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, όπου υπήρξε γενικευμένη αντίδραση των εκπροσώπων της Άνδρου, προς το πρόσωπο του Προέδρου του ΔΛΤΤ-Α, κ. Γιώργου Σανταμούρη.

Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του νομικού προσώπου, οι εκπρόσωποι της Άνδρου, αν και από διαφορετικές παραταξιακές καταβολές, φαίνεται να συσπειρώθηκαν, βάζοντας «στοπ» σε αποφάσεις που αφορούσαν στο νησί της Τήνου, εις ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον τρόπο διοίκησης του ΔΛΤΤ-Α από τον Πρόεδρο, κ. Γιώργο Σανταμούρη.

«Μπλοκ» στα θέματα της Τήνου

Μία ημέρα πριν την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, ο κ. Ματζώρος εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο γεγονός της μονομέρειας στα ζητήματα της Τήνου απ’ την πλευρά του Προέδρου του φορέα. Συγκεκριμένα αναφέρει, πως «στο τελευταίο μήνυμα, 30/6/2021, ζητά από τους Ανδριώτες να υπερψηφίσουμε στην αυριανή επείγουσα συνεδρίαση 23 θέματα που αφορούν την Τήνο και μόνον 3 θέματα κοινά, για την καθαριότητα στην Τήνο και την Άνδρο. Ως εκπρόσωποι της Άνδρου θεωρούμε επείγοντα μόνο τα 3 θέματα των συμβάσεων καθαριότητας. Τα 23 θέματα δεν έχουν επείγον χαρακτήρα και προτείνουμε να τεθούν σε μία κανονική συνεδρίαση».

Ο Πρόεδρος του ΔΛΤΤ-Α δεν έκρινε πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια αλλαγή στην ημερήσια διάταξη της επείγουσας συνεδρίασης, έχοντας ως αποτέλεσμα, οι εκπρόσωποι της Άνδρου (6 μέλη) να καταψηφίσουν και τα 23 θέματα που αφορούσαν μόνο στο νησί της Τήνου, έναντι 3 ψήφων υπέρ, που προήλθαν από τους Τηνίους εκπροσώπους. Με τον τρόπο αυτό, οι εκπρόσωποι της Άνδρου έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στον επικεφαλής της Διοίκησης.

«Προνομιακή μεταχείριση της Τήνου»

Παράλληλα, όμως, ο κ. Μαντζώρος στην ανακοίνωσή του, αναφέρθηκε και σε πολλά ακόμη φαινόμενα, που όπως υποστηρίζει, δείχνουν τη μονομέρεια του Προέδρου του ΔΛΤΤ-Α.

«Εδώ και 4-5 μήνες, διαπιστώνουμε μία μονομερή πολιτική στη διαχείριση των υποθέσεών μας από τον Πρόεδρο του ΔΛΤΤ-Α, κ. Σανταμούρη. Η πολιτική του προέδρου συνίσταται σε ένα συνεχή εμπαιγμό της Άνδρου. Με υπομονή και διάλογο προσπαθήσαμε, μάταια, να διαχειριστούμε την εξαιρετικά δύσκολη προσωπικότητά του. Όμως, έφτασε ο κόμπος στο χτένι και αποφασίσαμε να μιλήσουμε δημόσια, όπως έχουμε υποχρέωση, απέναντι στους Ανδριώτες, αλλά και στους Τηνιακούς», σημειώνει ο κ. Μαντζώρος.

Ενδεικτικά, αναφέρει κάποια ζητήματα, όπως η αποκατάσταση των ηλεκτρολογικών στο λιμένα του Γαυρίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι εκπρόσωποι της Άνδρου ζήτησαν να υπάρξει καταγγελία της σύμβασης του ΔΛΤΤΑ με τον ηλεκτρολόγο που έχει αναλάβει τη συντήρηση και τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, ένα αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο, σύμφωνα με τον κ. Μαντζώρο, ενώ δεσμεύτηκε να προβεί το ΝΠΔΔ στην προμήθεια των υλικών και να αποκαταστήσει το πρόβλημα. «Έκτοτε πέρασαν 5 μήνες και απολύτως τίποτα δεν έγινε. Οι επιδιορθώσεις των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων εκκρεμούν ακόμη μέχρι σήμερα», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Άνδρου, ενώ υποστηρίζει, πως ο Πρόεδρος άλλαξε γνώμη αρκετές φορές στο διάστημα αυτό, αναφορικά με τον βέλτιστο τρόπο λύσης στο πρόβλημα, χωρίς όμως να προχωρά μέχρι σήμερα σε κάποια ενέργεια.

Επιπλέον, ο κ. Μαντζώρος, αναφέρθηκε στην πεντάμηνη καθυστέρηση, αναφορικά με τη διαβίβαση στο ΥΕΝ, με ευθύνη του Προέδρου, της προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ ΔΛΤΤ-Α και Δήμου Άνδρου για την ανάπλαση του λιμένα Γαυρίου, ενώ όπως υποστηρίζει «με δική του ευθύνη καθυστερούν προκλητικά και αδικαιολόγητα απλές προμήθειες για τα λιμάνια της Άνδρου».

Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τον κ. Μαντζώρο, με ευθύνη του κ. Σανταμούρη, δεν προχωρούν εγκαίρως οι συμβάσεις για την καθαριότητα στα λιμάνια της Άνδρου, ενώ «δεν φρόντισε μέχρι σήμερα να γίνει η σχετική προγραμματική σύμβαση με τους Δήμους Τήνου και Άνδρου για τη χρήση του πανάκριβου αποφρακτικού μηχανήματος ιδιοκτησίας του ΔΛΤΤ-Α. Δυστυχώς όμως διαπιστώσαμε ότι γίνεται παράτυπη χρήση του στην Τήνο».

Ο κ. Μαντζώρος έκλεισε την ανακοίνωσή του τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «διαμαρτυρόμαστε για την απόλυτα προκλητική προσωπική συμπεριφορά του και για εσκεμμένη και προνομιακή μεταχείριση της Τήνου, έναντι της Άνδρου. Διαμαρτυρόμαστε για την καταχρηστική και εις βάρος των Ανδριωτών χρήση του προνομίου της προσωπικής και μονομερούς λήψης αποφάσεων με τη σημερινή διοικητική μορφή του ΔΛΤΤ-Α και τη σημερινή οικονομική αυτοτελή διαχείριση. Ανεχθήκαμε με υπομονή μέχρι σήμερα τη μονομερή λήψη αποφάσεων του Ταμείου για προμήθειες, υπηρεσίες, απευθείας αναθέσεις, προσλήψεις συμβούλων, αποκλειστικά για τις ανάγκες της Τήνου. Διαμαρτυρόμαστε για αποφάσεις που συνήθως παίρνονται άμεσα και με την υπογραφή του μόνο, χωρίς καμία ενημέρωση των Ανδριωτών μελών του Δ.Σ. και τις μαθαίνουμε μόνο όταν αναρτηθούν στο Διαύγεια. […] Διαμαρτυρόμαστε για τη διοικητική ανεπάρκεια του προέδρου να διοικήσει το ΔΛΤΤ-Α που ανήκει και στα δύο νησιά».

Απαντήσεις από τον κ. Σανταμούρη

Από την πλευρά του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Σανταμούρη, εστάλη απαντητική επιστολή προς τον κ. Μαντζώρο, με θέμα «Παροχή στοιχείων».

Μεταξύ αυτών αναφέρεται, ότι «η προγραμματική του έργου “Ανάπλαση Λιμένα Γαυρίου” έχει αποσταλεί από 24/6 στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άνδρου για λήψη απόφασης, η προγραμματική για τη Διοικητική Υποστήριξη έχει αποσταλεί εγγράφως για σύμφωνη γνώμη στο ΓΕΝ, η προγραμματική με το Δήμο Άνδρου για το ειδικό όχημα μεταφοράς απορριμματοδεκτών με σύστημα γάντζου και containers έχει αποσταλεί εγγράφως για σύμφωνη γνώμη στο ΥΕΝ, μετά την από 15/6 σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ, η προγραμματική με το Δήμο Τήνου για το αποφρακτικό μηχάνημα έχει αποσταλεί εγγράφως για σύμφωνη γνώμη στο ΥΕΝ μετά από σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ, γι’ αυτό και δεν ανταποκριθήκαμε στο προφορικό αίτημά σας για αποστολή του οχήματος στην Άνδρο, οι συμβάσεις καθαριότητας δεν έχουν ορθώς υπογραφεί, αφού η κατακύρωση των σχετικών διαγωνισμών θα γίνει από το Δ.Σ. του ΔΛΤΤ-Α σήμερα».

Επιπλέον, προς ενημέρωση, επισυνάπτεται επίσης πίνακας με τις αναθέσεις που αφορούν στο νησί της Άνδρου ανά έτος (30 αναθέσεις για το 2019, 36 αναθέσεις για το 2020 και 11 αναθέσεις μέχρι σήμερα για το 2021).

Σε ανταπάντησή του, ο κ. Μαντζώρος, τονίζει ότι για πολλές από τις ενέργειες που περιγράφει ο κ. Σανταμούρης, η Άνδρος δεν είχε καμία ενημέρωση, ενώ επιμένει στη θέση του, πως τα ζητήματα αυτά και πάλι έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι πολλά από τα ερωτήματά του ουδέποτε απαντήθηκαν από τον Πρόεδρο.

«Αυταρχικός τρόπος διοίκησης»

Κληθείς να σχολιάσει, από την πλευρά της Τήνου, πλέον, τις εξελίξεις αυτές στη Διοίκηση του ΔΛΤΤ-Α, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημ. Συμβουλίου Τήνου, τέως Δήμαρχος Τήνου και νυν μέλος της Διοίκησης του Ταμείου, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, αρχικά ξεκαθάρισε, πως ο ίδιος, από τη θέση του π. Δημάρχου, ήταν εκείνος που πρότεινε, σε συνεργασία με την τότε διοίκηση του Δήμου Άνδρου, την σύσταση ενός κοινού Λιμενικού Ταμείου, «πάντα θεωρώντας ότι πάνω απ’ όλα βρίσκεται η συνεργασία για το κοινό όφελος των νησιών».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κροντηράς, «δυστυχώς υπό τη διοίκηση του κ. Σανταμούρη, παρουσιάζεται μία ιδιαίτερη αντιμετώπιση γενικότερα, όσον αφορά στη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου στην οποία και εμείς ως παράταξη έχουμε αντιδράσει και το έχουμε καταθέσει και στο Διοικητικό Συμβούλιο, σχετικά με τη διοίκηση και τη λειτουργία του ΔΛΤΤ-Α».

Όπως υποστήριξε ο κ. Κροντηράς, «θεωρώ ότι υπάρχει ένας αυταρχικός τρόπος διοίκησης, ενώ υπάρχει και μία υποστελέχωση του Λιμενικού Ταμείου, που δεν υπάρχει καμία διάθεση από πλευράς Δημοτικής Αρχής και Δήμου Τήνου να στελεχωθεί και να λειτουργήσει σωστά. […] Αντιθέτως, αυτό που φαίνεται να γίνεται, είναι υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου να φεύγουν και να πηγαίνουν σε οργανικές θέσεις του Δήμου Τήνου, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση του ΔΛΤΤ-Α, που με τη σειρά της οδηγεί στα ζητήματα που θέτει η Άνδρος, αλλά και στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τήνος. Δεν υπάρχει λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου. Αν δει κανείς το αποθεματικό του ΔΛΤΤ-Α στην τράπεζα, αποδεικνύεται η ανικανότητα του Ταμείου να προσφέρει έργο».

Κλείνοντας, ο κ. Κροντηράς σημείωσε, ότι «θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας. Θα πρέπει το ΔΛΤΤ-Α να προχωρήσει ως έχει και με τα δύο νησιά και αυτή η συνεργασία που χρόνια υπήρχε και είχε ένα αποτέλεσμα καλό και για τα δύο νησιά, μπορεί να επανέλθει, χωρίς να δημιουργούνται τα ζητήματα που βλέπουμε σήμερα, αρκεί να υπάρχει διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης στη Διοίκησης, χωρίς αυταρχισμό και επιβολή, σε μία εποχή που απαιτεί συνεργασίες».

Σημειώνεται, ότι από την πλευρά της εφημερίδας υπήρξε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτο, ο οποίος δεν θέλησε να προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα.