Δήμαρχοι των Κυκλάδων μεταφέρουν την εικόνα του εμβολιασμού στα νησιά του νομού εν μέσω τουριστικής περιόδου

Η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλο lockdown

Με το βλέμμα στραμμένο στον εμβολιασμό παραμένουν τα νησιά των Κυκλάδων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επιτύχει υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως, πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των αριθμών και άρα, προσέλευσης κόσμου - σε εμβολιαστικά κέντρα - που παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στο ισχυρό “όπλο” που διέθεσε η επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ανάγκη μεγαλύτερης ανταπόκρισης του κόσμου, φαίνεται πως αφορούν τα νησιά του Ν. Αιγαίου σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με τις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, αφού Κυκλάδες και Δωδεκάνησα συνολικά παραμένουν σε υψηλότερη θέση και σταθερά πάνω από τον μέσο όρο, από άλλες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, η ανάγκη ανταπόκρισης του κόσμου είναι σημαντική καθώς τα νησιά υποδέχονται πάρα πολλούς τουρίστες ενώ η μετάλλαξη “Δέλτα” εξαπλώνεται ολοένα και πιο απειλητικά.

Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, για την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου που παραμένει δύσπιστος απέναντι στην αναγκαιότητα εμβολιασμού, κλήθηκαν να μιλήσουν Δήμαρχοι των Κυκλάδων στην εφημερίδα.

Αν και τα ποσοστά των εμβολιασμένων καταγράφονται ιδιαιτέρως ικανοποιητικά στον νομό, ωστόσο, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, οι προσπάθειες πλέον στρέφονται στοχευμένα στο να αποφασίσουν να εμβολιαστούν και οι πολίτες που δεν το έχουν αποφασίσει μέχρι σήμερα, καθώς τόσο η κοινωνία, όσο όμως και η οικονομία, δεν μπορούν να “σηκώσουν” πλέον νέο lockdown.

Σύρος: Επάρκεια εμβολίων και ανάγκη επιβίωσης των επιχειρήσεων

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, την Δευτέρα το απόγευμα, προχώρησε σε σχετική ενημέρωση ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr, μέχρι και προχθές, στην πρωτεύουσα των Kυκλάδων πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 11.785, ενώ τουλάχιστον τη μία δόση έχουν λάβει 13.604.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ο κ. Λειβαδάρας σχολίασε τα εξής: “Θέλω να εστιάσω στο ζήτημα των εμβολιασμών. Ο Πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη είχε συζήτηση με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού. Μίλησε για την επίσπευση των εμβολιασμών κι έκανε παραίνεση ότι θα πρέπει να γίνονται rapid test πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε όλοι τη δέουσα ευθύνη γιατί η επιδημία είναι παρούσα και δεν έχει περάσει ακόμη”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε πως επιβάλλεται να προγραμματίσουν ραντεβού και πολίτες που ακόμη δεν έχουν δει με θετική ματιά τον εμβολιασμό.
“Πρέπει οι εμβολιασμοί να επιταχυνθούν και να λαμβάνονται χωρίς δεύτερη σκέψη τα μέτρα ατομικής προστασίας. Πιστεύω ότι μετά την επάρκεια εμβολίων όλων των εταιρειών έχει επιλογή ο κάθε πολίτης. Οι συμπολίτες μας που έχουν ακόμη φόβους και ενδοιασμούς θα πρέπει να τους ξεπεράσουν για το κοινό καλό και τη δική τους ζωή”. Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης έκλεισε την σύντομη ενημέρωσή του, εστιάζοντας τέλος στο θέμα της οικονομίας. “Αυτό το καλοκαίρι πρέπει να βγούμε αλώβητοι γιατί πρέπει να κινηθεί η οικονομία καθώς επιβάλλεται να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις” υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Μύκονος: Τραγικές οι συνέπειες αν επιβληθεί lockdown στις “ατμομηχανές” του τουρισμού

Σταθερά υπέρ του εμβολιασμού παρουσιάζεται και ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσοστό των εμβολιασμένων στο νησί του, το οποίο πλησιάζει το 75%. “Το ποσοστό του εμβολιασμού είναι πολύ υψηλό. Ξέρω ότι οι Μυκονιάτες έχουν ανταποκριθεί πολύ δυναμικά στο θέμα του εμβολιασμού και αυτό το κάνουν επειδή αγαπούν την υγεία τους, αλλά φυσικά και επειδή αντιλαμβάνονται στο νησί, πως ο τουρισμός για να προχωρήσει – αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές του τουρισμού – πρέπει να εμβολιαστούμε”.

Ο κ. Κουκάς υποστήριξε μάλιστα πως ο εμβολιασμός είναι υπόθεση ευθύνης για όλους και πολύ περισσότερο για ντόπιους και εργαζόμενους στον τουρισμό. “Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους επισκέπτες μας να είναι εμβολιασμένοι και εμείς να μην είμαστε. Είναι και θέμα ευθύνης απέναντι στους χιλιάδες ανθρώπους που επισκέπτονται το νησί μας” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως βάσει αυτού του σκεπτικού και επειδή είναι θέμα ευθύνης “ο κόσμος σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει ανταποκριθεί. Οι πιο πολλές αντιστάσεις έχουν καμφθεί. Όμως, φυσικά δυστυχώς υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που διατηρεί επιφυλάξεις, αλλά είναι πολύ μικρότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα”.

Σχετικά με τους εργαζόμενους στον τουρισμό στο νησί των ανέμων, ο ίδιος σχολίασε τα ακόλουθα: “Φυσικά οι Μυκονιάτες παρακίνησαν και τους εργαζόμενους και πάνε κι αυτοί μαζικά κι εμβολιάζονται. Γι αυτό κι έχουμε αυτά τα ποσοστά”.

Αμέσως μετά κι ερωτηθείς για τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στον αγώνα υπέρ του εμβολιασμού, όπως σχετικώς τοποθετήθηκε η κυβέρνηση, ο κ. Κουκάς υπήρξε σαφής: “Ο Δήμος παρακινεί τον κόσμο και μέσω ανακοινώσεων. Είναι θετικό πως όσα εμβόλια μας φέρνουν στη Μύκονο, γίνονται και υπάρχει πληρότητα στα ραντεβού”.

Παρακάτω ρωτήθηκε για το αν διατηρείται στο προσκήνιο ο φόβος ενός νέου lockdown, στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. “Σίγουρα όταν υπάρχει κόσμος, υπάρχουν και κρούσματα. Ο μέσος όρων κρουσμάτων βέβαια πρέπει να βγαίνει με βάση τον αριθμό των ανθρώπων που είναι πάνω στο νησί και όχι βάσει των μόνιμων κατοίκων.

Το θετικό είναι πως δεν έχουμε ανθρώπους που να έχουν ασθενήσει βαριά και αυτό έχει να κάνει με τον εμβολιασμό. Δεν είπε κανείς πως όσοι εμβολιαστούν δεν θα αρρωσταίνουν. Το θέμα είναι να μην ασθενούν βαριά και να μην χρειάζεται να νοσηλευθούν. Δεν εξαλείφθηκε ο κορωνοϊός και το ξέρουμε. Άρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εμβολιαστούμε, ώστε αν αρρωστήσουμε να μην χρειαστεί να νοσηλευθούμε. Φυσικά και φοβόμαστε τις μεταλλάξεις. Όμως, παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει”.

Αφού διευκρίνισε μάλιστα πως, “τα τοπικά lockdown δεν είναι θέμα τοπικών Αρχών”, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα αποφευχθεί μία σχετική επιλογή καθώς το πλήγμα για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας θα είναι τεράστιο.

“Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση να επιβάλει lockdown, πόσο μάλλον στις “ατμομηχανές” της τουριστικής βιομηχανίας, όπως η Μύκονος.

Το νησί αυτή τη στιγμή δουλεύει καλά. Πηγαίνουμε εξαιρετικά και είναι γνωστό πως δεν δουλεύουμε μόνον για τη Μύκονο αλλά για όλη την Ελλάδα” δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Πάρος: Μοναδικό “όπλο” ο εμβολιασμός

Περιθώρια αύξησης του εμβολιασμού διατηρεί το νησί της Πάρου, με τον Δήμαρχο, Μάρκο Κωβαίο να προτρέπει τους ανεμβολίαστους πολίτες να προγραμματίσουν ραντεβού. “Πραγματικά το μοναδικό “όπλο” που έχουμε αυτήν τη στιγμή ενάντια στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός. Στο νησί μας, ο εμβολιασμός έχει φτάσει περίπου στο 63%. Ευελπιστούμε και σε μεγαλύτερο ποσοστό και ιδιαίτερα στους νέους γιατί εκείνοι έρχονται και σε μεγαλύτερη επαφή με μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού” σχολίασε αρχικά, σημειώνοντας πως, “Θέλουμε και πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία μας γιατί δεν θα αντέξουν άλλη μία χρονιά με μειωμένα έσοδα οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι”.

Σχετικά με τη στάση του Δήμου Πάρου αναφορικά με τις κυβερνητικές αναφορές περί στήριξης της κεντρικής προσπάθειας ευαισθητοποίησης του κόσμου, ο κ. Κωβαίος υπήρξε συγκεκριμένος: “Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε βγάλει ανακοίνωση έκκλησης προς τους συμπολίτες μας για να πάνε να εμβολιαστούν. Και συνεχίζουμε να προτρέπουμε προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής “λουκέτου” στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα.

“Η επισκεψιμότητα θα αυξάνεται σταδιακά και όσο οδεύουμε προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Υποτίθεται όμως πως υπάρχουν μέτρα και πως στα νησιά πρέπει να έρχονται άνθρωποι εμβολιασμένοι ή και πολίτες που έχουν κάνει test. Η πανδημία είναι παγκόσμια. Θα πρέπει να υπάρχει μία εμπιστοσύνη και να είμαστε αμφότεροι εμβολιασμένοι καθώς και να πραγματοποιούμε πολλά test” ανέφερε, μιλώντας παρακάτω και για τη γνωστοποίηση των κρουσμάτων.

“Επιμείναμε πέρυσι και επιμένουμε στην άποψη που είχαμε ότι πραγματικά τα κρούσματα σε εμάς δεν ήταν πολλά και υπήρχαν και διαφορετικά νούμερα. Φέτος, ενώ πάλι παρακολουθούμε την εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, βλέπουμε ότι κάποιες στιγμές δεν συμβαδίζουν οι αριθμοί. Πιστεύω όμως, πως ό,τι και να γίνεται, δεν γίνεται εσκεμμένα” εξήγησε, σημειώνοντας επιπλέον πως, “Πρέπει να υπάρχουν μέτρα όταν θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά επαναλαμβάνω πως πρέπει να προχωρήσει και ο εμβολιασμός στο νησί”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας πως, “Σημασία έχει να τηρούμε τα μέτρα, να εμβολιαστούμε για να είμαστε προστατευμένοι. Πρωταρχικό μέλημα για όλους μας είναι η υγεία”.

Κέα: Ο τουρισμός ενθαρρύνει για εμβολιασμό

Ικανοποίηση για την πορεία του εμβολιασμού στην Κέα εξέφρασε και η Δήμαρχος του νησιού, Ρένα Βελισσαροπούλου. “Σε εμάς είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό. Κινούμαστε γύρω στο 85% και αυτό σύμφωνα με στοιχεία του προηγούμενου μήνα. Από τότε και μετά, συνεχίστηκε ο εμβολιασμός με τα μονοδοσικά της Johnson & Johnson. Προσφάτως δε, μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει η δυνατότητα να κάνει ο κόσμος και εμβόλιο της Pfizer, αρκεί να το δηλώσει. Ήδη έχουν κλείσει ραντεβού και άλλα άτομα” γνωστοποίησε, παρατηρώντας σε γενικό επίπεδο πως, “Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού μας έχει κάνει εμβόλιο και συνεχίζουν όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί αρχικά”.

Στην ερώτηση αν η επισκεψιμότητα λειτουργεί ενθαρρυντικά στην κατεύθυνση πραγματοποίησης του εμβολιασμού, η Δήμαρχος απάντησε τα εξής: “Ένας λόγος είναι σαφέστατα και ο τουρισμός και η ανάγκη του να θωρακιστούμε περισσότερο και καλύτερα για την περίοδο που διανύουμε τώρα και γι αυτήν που έχουμε μπροστά μας. Από την άλλη, ένας ακόμη παράγοντας είναι ότι άρθηκαν κάποιες φοβίες που υπήρχαν αρχικά και ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι θωρακίζεται με το να κάνει το εμβόλιο. Σε αυτό συμβάλλαμε κι εμείς πολύ σαν Δημοτική Αρχή με το να βγάζουμε ενημερώσεις στον κόσμο. Ευτυχώς είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ο εμβολιασμός πήγε καλά και συνεχίζει να πηγαίνει καλά”.

Η κα Βελισσαροπούλου έκλεισε τις δηλώσεις της γνωστοποιώντας πως μετά την ενημέρωση του Πρωθυπουργού, οι Δήμοι έλαβαν την επιστολή Πέτσα, που ζητά από τους ίδιους τη συμβολή τους στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης κι άλλων πολιτών. “Μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, το μόνο έγγραφο που λάβαμε ήταν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Πέτσα που μας καλούσε όλους τους Δημάρχους να συμβάλουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο και όπως νομίζει στην αύξηση των εμβολιασμών. Εμείς σταθερά το κάνουμε”.

Φολέγανδρος: Μετακινήσεις σε Ίο και Θήρα για εμβολιασμό

Περιθώρια βελτίωσης του εμβολιασμού έχει και η Φολέγανδρος, όπως γνωστοποίησε η Δήμαρχος, Ευθαλία Παπαδοπούλου. “Εδώ έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των δύο δόσεων της Pfizer και εμβολιάστηκε ένα ποσοστό περίπου 60% του πληθυσμού. Πριν λίγες ημέρες ήρθε ξανά κλιμάκιο και κάναμε της Johnson & Johnson. Και με αυτό εμβολιάστηκαν αρκετοί πολίτες.

Βέβαια, δεν είμαστε 100% εμβολιασμένοι, αλλά προχωράμε. Είναι σημαντικό πως έχει εμβολιαστεί και ο κόσμος που έρχεται να δουλέψει στο νησί τη θερινή σεζόν” σχολίασε η ίδια, προβαίνοντας παρακάτω και σε απάντηση σχετικά με το αν κάτοικοι της Φολεγάνδρου αυτή τη στιγμή έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού. “Ότι παραμένουν επιφυλακτικοί ορισμένοι, παραμένουν. Βέβαια, έχουμε κι αυτούς που θέλουν τελικά να εμβολιαστούν. Οπότε καθημερινά σχεδόν, επειδή έρχονται συμπολίτες μας στον Δήμο, προσπαθούμε να οργανώσουμε τον τρόπο με τον οποίον θα ταξιδέψουν είτε στην Ίο για το Κέντρο Υγείας, είστε στη Σαντορίνη για το Νοσοκομείο προκειμένου να εμβολιαστούν. Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση” περιέγραψε, μιλώντας τέλος και για την ανησυχία που προκύπτει εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων. “Σίγουρα μας ανησυχεί όλους αυτό κι έχουμε αγωνία για το τί θα συμβεί αργότερα και μέσα στη σεζόν. Εμείς από την πλευρά μας προτρέπουμε συνέχεια μέσω ανακοινώσεων να τηρεί ο κόσμος τα μέτρα. Και σε συνεργασία με τον Αστυνομικό Σταθμό προωθούνται έλεγχοι. Αν συμβεί οτιδήποτε αυτήν την περίοδο, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για όλους”.

Η κα Παπαδοπούλου έκλεισε τις απαντήσεις της στην εφημερίδα, λέγοντας πως κανένας δεν επιθυμεί ένα lockdown. “Δεν το εύχεται κανένας. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι θα συμβεί αυτό. Ήταν δύσκολη η περυσινή χρονιά και όλοι ελπίζουμε πως φέτος θα πορευθούμε καλύτερα. Υπάρχει αγωνία επειδή βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται”.

Σίφνος: Να μην έχουμε ανατροπές με lockdown

Θετικά κινείται ο εμβολιασμός στο νησί της Σίφνου, όπως επιβεβαιώνει η Δήμαρχος, Μαρία Ναδάλη. “Πηγαίνουμε καλά. Συνολικά έχει εμβολιαστεί το 85-90% του πληθυσμού στη Σίφνο. Οι δόσεις που έχουν χορηγηθεί είναι 5,5 χιλιάδες και αυτή την περίοδο “τρέχει” και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson” ανέφερε η Δήμαρχος, εστιάζοντας παρακάτω στις εξελίξεις που θέλουν αύξηση κρουσμάτων γενικά στη χώρα λόγω και της μετάλλαξης “Δέλτα”.

“Πάντα μας ανησυχούν αυτές οι εξελίξεις. Θεωρούμε πως έχει δημιουργηθεί μία προστατευτική ασπίδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Πρέπει να δείξουμε προσοχή. Διαπιστώνω ευτυχώς πω σε μεγάλο βαθμό, οι επαγγελματίες τηρούν όσα πρέπει να τηρήσουν. Συνεχίζουμε σύμφωνα με τα μέτρα και όσα επιβάλλονται. Μία ανησυχία όμως, υπάρχει πάντα”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρόσθεσε, πως, “Ούτε η οικονομία αντέχει άλλο λουκέτο. Άρα, αν επιβληθούν μέτρα που πιθανολογούμε πως θα επιβληθούν, αυτό θα είναι πρόβλημα. Ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος. Τώρα προσδοκά ότι θα δουλέψει. Μακάρι να μην έχουμε ανατροπές”.

Άνδρος: Αν δεν προσέξουμε, θα έχουμε σοβαρότατες συνέπειες

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, ο οποίος όμως εξήγησε πως πρέπει να εμβολιαστεί και ο ανεμβολίαστος πληθυσμός του νησιού. “Κινούμαστε σε ένα ποσοστό εμβολιασμού πάνω από 65%. Εμείς κάνουμε συνεχείς εκκλήσεις για εμβολιασμό. Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο είναι το “μέσον” με το οποίο διασφαλίζεται μία ομαλή κοινωνική και οικονομική λειτουργία. Έχουμε συνδράμει πολύ σε όλη αυτήν την προσπάθεια με την καταγραφή της πρόθεσης του εμβολιασμού και σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας”.

Στα παραπάνω πρόσθεσε δε, πως, στο Κέντρο Υγείας “δεν έχουν υπάρξει ενισχύσεις και πραγματικά έχουν κάνει όλην αυτή τη δουλειά για τον εμβολιασμό”, ενώ στις κινήσεις του Δήμου υπέρ του εμβολιασμού, υπήρξε και η πραγματοποίηση διαδικτυακής ημερίδας σε συνεργασία με την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος για νέο “λουκέτο”, υπήρξε συγκεκριμένος: “Προφανώς και μας ανησυχεί και σαφώς θέλουμε να το αποφύγουμε. Σε επίπεδο νησιού πάμε καλά και πορεύονται καλά και οι επαγγελματίες. Έχουν πειθαρχία και τηρούν τα μέτρα. Δεν αντέχει η αγορά άλλο lockdown. Αν δεν προσέξουμε τώρα οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολύ πιο έντονες από τις υγειονομικές”.