Στο στάδιο της κατακύρωσης περνά ο διαγωνισμός για το έργο της ανέλκυσης και απομάκρυνσης του Δ/Ξ DORDUNCU που παραμένει ημιβυθισμένο στον λ. Κορρησίας

Σε φάση ανέλκυσης το ναυάγιο

  • Δευτέρα, 12 Ιουλίου, 2021 - 06:18

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία, για την οριστική επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει την ανέλκυση του ναυαγίου του δεξαμενοπλοίου Durduncu που είχε ναυαγήσει, μεταφέροντας πάνω από 190 μετανάστες, στο εξωτερικό τμήμα του λιμενοβραχίονα του λιμένα Κορρησίας Κέας.

Τελεσφορεί η διαγωνιστική διαδικασία, μετά από περίπου 16 μήνες, από την προσάραξη του δεξαμενοπλοίου τουρκικής σημαίας, που προσάραξε ακυβέρνητο στην εξωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα του κεντρικού λιμένα της Κέας, τον Μάρτιο του 2020, και έκτοτε βρίσκεται ημιβυθισμένο στο σημείο της προσάραξης.

Ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης

Υπενθυμίζεται, ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας είχε προηγηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός, ο οποίος – όπως ήταν αναμενόμενο και από την ίδια τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου – απέβη άκαρπος. Ωστόσο, με την προκήρυξη του μειοδοτικού πλέον διαγωνισμού υπήρξε ενδιαφέρον και ως εκ τούτου, το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου έφτασε πλέον στην έγκριση και του τελευταίου πρακτικού της επιτροπής του διαγωνισμού.

Με αυτή την απόφαση, ουσιαστικά τίθεται σε τροχιά υλοποίησης το έργο της ανέλκυσης, το οποίο ήταν ένα πάγιο ζητούμενο από την πλευρά του Δήμου Κέας, δεδομένου, ότι αφενός δημιουργεί ανησυχία, σε περιβαλλοντικό επίπεδο, ένα ημιβυθισμένο φορτηγό πλοίο τόσο κοντά στην κύρια πύλη εισόδου του νησιού, αλλά και κολυμβητικά ύδατα, ενώ αφετέρου, έχοντας προσαράξει επί του λιμενοβραχίονα, δημιουργεί και ανησυχία για τυχόν φθορές στη λιμενική υποδομή.

Από την πρώτη στιγμή έχει γίνει απάντληση των υγρών καυσίμων του πλοίου, παρ’ όλα αυτά, έχει τοποθετηθεί φράγμα αντιρρύπανσης, καθώς λοιπά κατάλοιπα από το μηχανολογικό εξοπλισμό του πλοίου, μπορούν να διαρρεύσουν στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η προσφορά του αναδόχου

Βάσει της τελευταίας απόφασης της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, εγκρίνεται το πρακτικό διενέργειας του ηλεκτρονικού ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου του Δ/Ξ DORDUNCU και ανακηρύσσεται ως προσωρινός ο μειοδότης που προέκυψε, έχοντας καταθέσει προσφορά για το σύνολο της προμήθειας 77.777 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ήτοι συνολικά 96.443,48 ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν προσφυγές κατά της συγκεκριμένης απόφασης, ο διαγωνισμός θα προχωρήσει στη φάση της κατακύρωσης άμεσα, ώστε να συναφθεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να προχωρήσει επιτέλους η απομάκρυνση του ναυαγίου.

Αντικείμενο και υποχρεώσεις του αναδόχου

Ο ανάδοχος που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία και αναμένεται να αναλάβει οσονούπω τη διαδικασία ανέλκυσης του ναυαγίου, υπενθυμίζεται ότι αναλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Υποβολή πλήρους μελέτης στην οποία θα αναπτύσσεται αναλυτικά η προτεινόμενη μεθοδολογία εκτέλεσης των εργασιών, αναφέροντας τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και το προσωπικό
  • Εκτέλεση των απαιτούμενων ενεργειών και εργασιών για την ασφαλή ανέλκυση και απομάκρυνση του επικίνδυνου και επιβλαβούς πλοίου από την περιοχή λιμένα Κορρησίας Κέας, σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκεται, με μέσα και προσωπικό του αναδόχου
  • Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη και τον περιορισμό τυχόν ρύπανσης από τις εργασίες ανέλκυσης και απομάκρυνσης, καθώς και για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
  • Διενέργεια όλων των απαιτούμενων εργασιών για την απομάκρυνση τυχόν στερών ή πετρελαιοειδών αποβλήτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
  • Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή πρόκλησης ατυχημάτων και ζημιών από τις εργασίες ανέλκυσης και απομάκρυνσης
  • Κατάρτιση καταλόγου επικίνδυνων υλικών στο οποίο προσδιορίζονται τουλάχιστον τα επικίνδυνα υλικά, όπως περιγράφονται από τον σχετικό ευρωπαϊκό Κανονισμό για την ανακύκλωση πλοίων, και υποβολή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου
  • Καθαρισμός όλης της περιοχής εκτέλεσης των εργασιών από πετρελαιοειδή κατάλοιπα και απορρίμματα οποιασδήποτε μορφής, που τυχόν διασκορπιστούν, οπουδήποτε βρίσκονται αυτά (σε βυθό, επιφάνεια θαλάσσης, παραλία ή κρηπίδωμα), συλλογή τους, μεταφορά τους και τελική διάθεση με νόμιμο περιβαλλοντικά τρόπο
  • Τελική διάθεση του ναυαγίου και των τυχόν πετρελαιοειδών καταλοίπων. Περιγραφή χρόνου, τρόπου και τόπου νόμιμης τελικής διάθεσης του επικίνδυνου και επιβλαβούς πλοίου και των τυχόν καταλοίπων αυτού
  • Βιντεοσκόπηση των εργασιών και παράδοση υλικού βιντεοσκόπησης στο ΔΛΤ Σύρου

Επιπλέον, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του αναδόχου, όπως αυτές ορίζονται στη σχετική διακήρυξη του διαγωνισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου, εντάσσονται, μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

  • Ο ανάδοχος οφείλει να προβεί με δική του ευθύνη, δαπάνες και έξοδα σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την απομάκρυνση του ναυαγίου από την περιοχή του λιμένα Κορρησίας Κέας, ή την εξουδετέρωσή του με οποιονδήποτε τρόπο. Οποιεσδήποτε άδειες απαιτούνται για την εκτέλεση των εργασιών αυτών, όπως άδειες ανέλκυσης, καταδυτικών τεχνικών εργασιών, άδειες ρυμούλκησης, gas free, εξαγωγής και μεταφοράς τυχόν αποκομμένων τμημάτων του πλοίου, μυοκτονίας, άντλησης και παράδοσης πετρελαιοειδών καταλοίπων καθώς και απορριμμάτων, πριν από την έναρξη των εργασιών, από Λιμενικές ή άλλες Αρχές, θα εκδοθούν, εφόσον απαιτούνται με ευθύνη και δαπάνες του αναδόχου.
  • Ο ανάδοχος εγγυάται, ότι διαθέτει αυτός ή τυχόν τρίτο πρόσωπο το οποίο ενεργεί κατ’ εντολή και για λογαριασμό του, τις απαιτούμενες γνώσεις και υποδομή για την εκτέλεση του έργου και ότι θα τηρήσει τις κείμενες διατάξεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
  • Ο ανάδοχος έχει αποκλειστική αστική, ποινική και διοικητική ευθύνη για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, απέναντι σε οποιονδήποτε τρίτο, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού του ΔΛΤ Σύρου, για οποιαδήποτε ζημία ή απαιτήσεις, οι οποίες θα προέλθουν από δικές του ή των προστηθέντων του ενέργειες ή παραλείψεις, κατά την εκτέλεση των εργασιών ή και εξ αφορμής αυτών ως και από οποιαδήποτε αιτία και τυχόν χερσαία, θαλάσσια ή ατμοσφαιρική ρύπανση και υποχρεούται να ασφαλίσει το υπό εκτέλεση έργο, ώστε να καλύπτει όλους τους κινδύνους και τυχόν ρύπανση, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρούσα Διακήρυξη.
  • Το ΔΛΤ Σύρου δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν ζημίες ή ατυχήματα που είναι δυνατόν να συμβούν στο προσωπικό του αναδόχου ή σε οποιουσδήποτε τρίτους κατά την εκτέλεση των εργασιών, μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Ακόμη, το ΔΛΤ Σύρου δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν κλοπές υλικών, εξαρτημάτων, μηχανημάτων και εργαλείων του αναδόχου, ο οποίος οφείλει να μεριμνήσει για την επαρκή και αποτελεσματική φύλαξή τους. Επίσης το ΔΛΤ Σύρου δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση για τυχόν μέτρα που θα ληφθούν από οποιαδήποτε αρχή και αυξήσεις των κάθε φύσεως δαπανών, φόρων, τελών κλπ.
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το λιμένα Κορησσίας, κατόπιν συνεννόησης με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου και το ΔΛΤ Σύρου, προκειμένου να εκτιμήσουν οι ίδιοι το προς ανέλκυση και απομάκρυνση ναυάγιο.

Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε έξι μήνες, ενώ ο ανάδοχος υποχρεούται να καταθέσει αναλυτικά χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης εργασιών εντός 10 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.