Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου «έφερε» ο Δήμαρχος το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου

Συνέχεια αντιδράσεων από την Άνδρο

Συνεχίζονται οι ενέργειες από πλευράς του Δήμου Άνδρου, αναφορικά με τη διαδικασία διαχωρισμού του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, μετά και τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, που αφορούν σε αντιδράσεις κατά του προσώπου του προέδρου του φορέα.

Έκτακτη και μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από σχετικό αίτημα του Δημάρχου Άνδρου, κ. Δημήτρη Λοτσάρη, προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, που αφορούσαν στην άσκηση πιέσεων προς την κεντρική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει ο διαχωρισμός των λιμενικών ταμείων, για Τήνο και Άνδρο.

Υπενθυμίζεται, ότι από την πλευρά του Δήμου Άνδρου έχουν προκύψει ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες προς το πρόσωπο του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, κ. Γιώργου Σανταμούρη, με τον ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου Άνδρου για τα ζητήματα του ΔΛΤΤ-Α, κ. Γιώργο Μαντζώρο, να προβαίνει σε ιδιαίτερα δηκτική ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για προνομιακή αντιμετώπιση των ζητημάτων της Τήνου, σε αντίθεση με «προκλητικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» σε ό,τι αφορά στα μείζονα θέματα των λιμενικών εγκαταστάσεων της Άνδρου.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Λοτσάρης, έχει προχωρήσει σε επιστολές, τόσο προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, με την οποία ζητά το διαχωρισμό του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και τον οικονομικό έλεγχο του φορέα, όσο και προς τον Δήμαρχο Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτο, από τον οποίο αιτείται την άμεση αντικατάσταση του προέδρου, καθώς όπως τονίζει έχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

«Ήταν συνηθισμένοι σε αδράνεια της Άνδρου»

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο Δήμαρχος συγκάλεσε μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου αφενός να ενημερωθεί το Σώμα για τις εξελίξεις και αφετέρου, προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί επί διοίκησης του κ. Θεοδόση Σουσούδη, σχετικά με τον διαχωρισμό του Ταμείου.

Αξίζει να αναφερθεί, πως η πλευρά της Άνδρου, σχεδόν ομόφωνα υποστηρίζει εδώ και αρκετά χρόνια την ανάγκη, το κάθε νησί να διαθέτει το δικό του ΝΠΔΔ για τη διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεων του, ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους φαινόμενα.

Κατά την ενημέρωση του Σώματος, ο κ. Λοτσάρης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πήρα την πρωτοβουλία να κάνω αυτή τη συνεδρίαση, ως μία ακόμη ενέργεια – αντίδραση της Άνδρου, απέναντι σε μία δυσλειτουργία που παρατηρείται εδώ και χρόνια, αλλά πλέον έχει πάρει και χαρακτήρα προσωπικό, σε σχέση με τον νυν πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου. Αυτό οριοθετείται μέσα στους τελευταίους έξι μήνες και ιδίως μετά την πρωτοβουλία που πήραμε ως διοίκηση, σαν μία έμπρακτη απάντηση στη μόνιμη “δικαιολογία” περί υποστελέχωσης του Λιμενικού Ταμείου, να παραχωρήσουμε από τον εξαιρετικά υποστελεχωμένο Δήμο Άνδρου, μία υπάλληλο – και μάλιστα ΠΕ – που να εξυπηρετεί τις ανάγκες και να προωθεί τα ζητήματα της Άνδρου».

Συνεχίζοντας, ο κ. Λοτσάρης υποστήριξε, ότι «είχαμε μία διαδοχική επιχειρηματολογία από την πλευρά του κ. Σανταμούρη, ότι δεν υπάρχει νομική υπηρεσία στο ΔΛΤΤ-Α ώστε να υπάρξει γνωμοδότηση για αυτή την ενέργεια. Πήραμε την πρωτοβουλία και η νομική υπηρεσία του Δήμου Άνδρου έκανε αυτή τη γνωμοδότηση. Φτιάξαμε την προγραμματική σύμβαση, την οποία και ψηφίσαμε ομόφωνα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Παρά ταύτα, ψάχναμε κάθε φορά το πώς δεν θα προχωρήσει αυτό, που θα ήταν θεωρώ η καλύτερη δυνατή κίνηση, ώστε να “ξεμπλοκάρουμε” τα θέματα της Άνδρου στο ΔΛΤΤ-Α».

«Ίσως αυτό να θορύβησε τους για χρόνια ευνοημένους διοικούντες στην Τήνο, που ήταν συνηθισμένοι σε μία αδράνεια της Άνδρου, που έχει ως άμεση συνέπεια να μην προχωρούν πράγματα για το νησί», ανέφερε ο κ. Λοτσάρης, αποδίδοντας στο γεγονός αυτό την αλλαγή – προς το χειρότερο, όπως υποστηρίζεται από την πλευρά της Άνδρου – της στάσης του προέδρου του ΔΛΤ.

Ελπίδες για κάμψη των αντιρρήσεων του ΥΝΑΝΠ

Αναφορικά δε με τη διαδικασία του διαχωρισμού του ΔΛΤΤ-Α, που είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ο κ. Λοτσάρης επεσήμανε ότι η νυν διοίκηση τη στηρίζει, ωστόσο στην προσπάθεια αυτή, το Υπουργείο Ναυτιλίας υπήρξε κάθετα αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, υπήρχε σχεδιασμός για ενοποίηση όλων των Λιμενικών Ταμείων σε μία κεντρική δομή στην Αθήνα, παρ’ όλο που με τις ενέργειες του Δήμου, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει το «πράσινο φως» για την εκκίνηση της διαδικασίας διαχωρισμού.

«Επειδή από εκείνη τη συνάντηση με τον κ. Πλακιωτάκη έχουν αισίως παρέλθει 21 μήνες, ήδη έχουμε ζητήσει εκ νέου ραντεβού με τον Υπουργό την Τετάρτη (14/7) στο Υπουργείο Ναυτιλίας, παίρνοντας αυτή την πρωτοβουλία, όχι μόνο προκειμένου να υποβάλουμε ξανά το αίτημα του διαχωρισμού, αλλά και προκειμένου να αναδείξουμε, ότι έτσι όπως λειτουργεί το Λιμενικό Ταμείο είναι υπόθεση ενός ανθρώπου και δη ενός ανθρώπου, που δεν ασχολείται καθόλου με την Άνδρο», εξήγησε ο Δήμαρχος, αναφέροντας πως και πάλι, ακόμη και μετά τις προφορικές δεσμεύσεις του προέδρου του ΔΛΤΤ-Α, ότι θα τεθούν τα σημαντικά ζητήματα της Άνδρου (ΠΕΑΛ, συμβάσεις καθαριότητας κλπ) στην ημερήσια διάταξη του αμέσως επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, η πρόσκληση που ήλθε στα μέλη του, λίγες ώρες κατόπιν της δέσμευσής του, αφορούσε αποκλειστικά σε θέματα της Τήνου.

Κατηγορίες για λανθασμένους χειρισμούς

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, υπήρξε κριτική προς τον Δήμαρχο, με τον επικεφαλής της παράταξης, κ. Θεοδόση Σουσούδη, να δηλώνει λύπη και απογοήτευση για τους χειρισμούς του κ. Λοτσάρη, τους οποίους χαρακτήρισε λάθος.

«Αυτή τη στιγμή διεκδικούμε τα δικαιώματα της Άνδρου. Όντως το κοινό Λιμενικό Ταμείο της Τήνου και της Άνδρου έχει πρόβλημα πολύ μεγάλο και το γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια», επιβεβαίωσε ο κ. Σουσούδης, «γι’ αυτό και επί της θητείας μας, επί 4 ολόκληρα χρόνια παλεύαμε και τελικά φτάσαμε στο “παρά ένα”, μπήκαν τρεις υπογραφές για να γίνει ΦΕΚ και έλειπε ξανά η υπογραφή του Υπουργού Ναυτιλίας, ο οποίος απομακρύνθηκε λόγω των επικείμενων εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 και έτσι δεν μπήκε η υπογραφή. Ήμασταν έτοιμοι για ανεξαρτητοποίηση και σε αυτό είχε συμφωνήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου και το Δ.Σ. του ΔΛΤΤ-Α και τρεις φορές το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου».

Κατηγόρησε όμως τον νυν Δήμαρχο και πρώην Έπαρχο Άνδρου, ότι ο ίδιος ποτέ δε στήριξε την ενέργεια αυτή του Δήμου, καθώς στη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. της Σύρου το 2018 είχε αναφέρει πως δεν είναι αναγκαία η ανεξαρτητοποίηση, ενώ επίσης του επέρριψε ευθύνες για μη ικανοποιητικούς χειρισμούς, με τη λογική του «έτσι θέλω», που στερούνται πολιτικού πολιτισμού και ως εκ τούτου δημιουργούν άσχημη εικόνα και για το ίδιο το νησί, καταλήγοντας, ότι «είστε φοβικοί και εκφοβικοί συγχρόνως, δεν είναι κατάσταση αυτή».

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σουσούδης και η μείζων μειοψηφία συμφώνησαν με την πρόταση του Δημάρχου το ζήτημα να τεθεί στον Υπουργό Ναυτιλίας, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του διαχωρισμού, η οποία όπως παραδέχτηκαν όμως όλα τα μέρη, ακόμη κι αν εγκριθεί άμεσα, θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Η ελάσσων μειοψηφία, με την τοποθέτηση του επικεφαλής, κ. Γιάννη Καπάκη, τόνισε την ανάγκη να χαμηλώσουν οι τόνοι και πως ενδεχομένως να έχουν κληθεί, τόσο ο πρόεδρος του ΔΛΤΤ-Α, όσο και ο Δήμαρχος Τήνου, να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Άνδρου, προκειμένου να υπάρξει μία συνολικότερη συζήτηση, να επιλυθούν ζητήματα, αλλά και να ακουστεί και ο αντίλογος.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Κατά το τέλος της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος πρότεινε η απόφαση του Δήμου να έχει τρία σκέλη, και συγκεκριμένα, ένα σκέλος με την επικαιροποίηση της βούλησης του Δήμου Άνδρου για την ανάγκη διαχωρισμού του ΔΛΤΤ-Α, ένα σκέλος με το αίτημα για οικονομικό έλεγχο του φορέα και ένα τρίτο σκέλος, αναφορικά με τη δέσμευση των μελών του ΔΛΤΤ-Α από την Άνδρο, να μη συμμετέχουν σε συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αν στην ημερήσια διάταξη δεν υπάρχουν θέματα της Άνδρου, ως μορφή πίεσης προς τον πρόεδρο.

Το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε ομόφωνα τα δύο πρώτα σκέλη της απόφασης, ωστόσο στο τρίτο σκέλος, η μείζων μειοψηφία ψήφισε «παρών», ενώ η ελάσσων «λευκό».