Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο, για την έναρξη της μεταβατικής περιόδου στη διαχείριση των απορριμμάτων της Τήνου

Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβατική περίοδο

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα, έως και την οριστική λύση, για το χρονίζον πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στο Δήμο Τήνου, έγινε με τη συμβασιοποίηση του έργου της διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων του νησιού, για τη μεταβατική περίοδο.

Έπειτα από τον διαγωνισμό, τον οποίο επαναπροκήρυξε ο Δήμος τον Μάιο του 2020, αφού κατά την προηγούμενη προκήρυξή του είχε αποβεί άγονος, η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 9 Ιουλίου 2021, προκειμένου να ξεκινήσει η ενισχυμένη λειτουργία των εγκαταστάσεων στην περιοχή «Κοσσίνι».

Παράλληλα, προχωρά και η διαδικασία για την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ, που αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για την οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο νησί, καθώς τα δέματα που προκύπτουν από την εδώ και δεκαετίες λειτουργία του δεματοποιητή για τα απορρίμματα της Τήνου, αποθηκεύονται προσωρινά στο Κοσσίνι, χωρίς όμως να μπορούν να μεταφερθούν κάπου αλλού, έχοντας ως αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους σε οικόπεδα που μισθώνει ο Δήμος, πλησίον των εγκαταστάσεων της δεματοποίησης.

Ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, χαιρέτισε τη θετική αυτή εξέλιξη, με την παρακάτω δήλωση:

«Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού μας (Μεταβατική Περίοδος), ύψους 1.112.918,60 ευρώ αναδεικνύει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να επιλύσει σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα του νησιού μας. Με σταθερά και ουσιαστικά βήματα προχωράμε στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου όπου θα είναι δυνατή η επεξεργασία 5.500 τόνων απορριμμάτων ανά έτος. Mε αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ανακύκλωση μέχρι την λειτουργία του ΧΥΤΥ και σε κάθε περίπτωση προάγεται μια διαχείριση φιλική προς το περιβάλλον».

Με την προτεινόμενη επεξεργασία των νέων σύμμεικτων απορριμμάτων προβλέπεται :

α) να γίνει διαχωρισμός του βιοαποδομήσιμου και μετατροπή του σε εδαφοβελτιωτικό,

β) να γίνει ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών

γ) δεματοποίηση του υπολείμματος που εκτιμάται σε 30% περίπου της αρχικής ποσότητας ΑΣΑ,

δ) προσωρινή αποθήκευση των δεμάτων στο χώρο και μεταφορά στο νέο ΧΥΤΥ Τήνου.

Το έργο αφορά στην παροχή υπηρεσίας επεξεργασίας νέων ΑΣΑ, για περίπου 3 έτη, έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές υποδομές Υγειονομικής Ταφής.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η μονάδα θα έχει ετήσια δυναμικότητα 5.500 τόνους. Η ημερήσια εισερχόμενη ποσότητα απορριμμάτων εκτιμάται στους περίπου 22 τόνους. Αν το ειδικό βάρος των σύμμεικτων απορριμμάτων θεωρηθεί περίπου 0,3 τόνοι/κυβικό μέτρο, τότε η παραπάνω ποσότητα αντιστοιχεί περίπου σε 73 κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η εγκατάσταση θα λειτουργεί σε πενθήμερη βάση από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Μάιο. Ωστόσο, το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου θα λειτουργεί για έξι ημέρες, λόγω αύξησης του όγκου των απορριμμάτων, ενώ ο εξοπλισμός θα επεξεργάζεται καθημερινά κατά μέσο όρο 22 τόνους. Εξαίρεση αποτελούν οι διεργασίες της βιολογικής επεξεργασίας, οι οποίες θα πραγματοποιούνται όλο το εικοσιτετράωρο.

Στην εγκατάσταση θα γίνονται αποδεκτά στερεά απόβλητα όπως δημοτικά απόβλητα (οικιακά και παρόμοια απόβλητα από εμπορικές δραστηριότητες, βιομηχανίες και ιδρύματα), περιλαμβανομένων μερών χωριστά συλλεγέντων, υπολείμματα από τον καθαρισμό δρόμων, αλλά και απόβλητα από αγορές.

Η επεξεργασία των ΑΣΑ, κατά τη μεταβατική περίοδο σχεδιάζεται να χωροθετηθεί στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης δημοτικών αποβλήτων, στη θέση «Κοσσίνι» στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, ενώ ο απαιτούμενος εξοπλισμός θα διατεθεί για όλη τη διάρκεια της σύμβασης από τον ανάδοχο.

Από τα απορρίμματα που θα φτάνουν στην εγκατάσταση, θα δεματοποιούνται, τόσο τα ανακτηθέντα ανακυκλώσιμα υλικά, όσο και το υπόλειμμα. Τα ανακυκλώσιμα θα αποθηκεύονται στο χώρο προσωρινά και θα μεταφέρονται προς αξιοποίηση από το Δήμο Τήνου, ενώ το δεματοποιημένο υπόλειμμα θα μεταφέρεται με ευθύνη του αναδόχου σε όμορο οικόπεδο για προσωρινή αποθήκευση.

Όπως ορίζεται από τη σχετική μελέτη, ο εξοπλισμός που κατ’ ελάχιστο θα απαιτηθεί να τοποθετηθεί στο χώρο του έργου και να λειτουργήσει σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις από τον ανάδοχο αφορά σε:

  • Γεφυροπλάστιγγα για τη ζύγιση των απορριμμάτων
  • Κινητός τεμαχιστής
  • Μαγνητικός διαχωριστής
  • Περιστροφικός διαχωριστής
  • Κινητό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών τουλάχιστον οκτώ θέσεων
  • Κλωβοί συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών
  • Φορτηγό με σύστημα hook lift
  • 4 containers χωρητικότητας 20 κυβικών με΄τρων για τη διαχείριση των οργανικών και του υπολείμματος των δεμάτων,
  • Μικρός φορτωτής
  • Αρπάγη τροφοδοσίας
  • Κινητό σύστημα κομποστοποίησης βιοαποδομήσιμου κλάσματος σε κλειστούς σάκους με εμφύσηση αέρα, το οποίο περιλαμβάνει:
    • Καδοτεμαχιστή
    • Αναμίκτη υλικών
    • Κομποστοποιητή
    • Σύστημα εμφύσησης αέρα μέσα στους σάκους
    • Ραφιναριστή του κομπόστ

Επίσης στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του αναδόχου εντάσσεται και η κατασκευή μίας πρόσθετης δεξαμενής αποθήκευσης και προαερισμού των προεπεξεργασμένων υγρών αποβλήτων ωφέλιμου όγκου άνω των 85 κυβικών μέτρων. Η δεξαμενή θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με υποβρύχιο αναδευτήρα και σύστημα αερισμού για τη διατήρηση σε αιώρηση των εμπεριεχομένων αιωρούμενων στερεών και τον αερισμό των υγρών αποβλήτων αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας θα πρέπει να πραγματοποιείται περιβαλλοντικός έλεγχος, ο οποίος θα συνίσταται αφενός στην παρακολούθηση των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί η λειτουργία της μονάδας και αφετέρου στην παρακολούθηση της διεργασίας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, ενώ επιπλέον, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία, αλλά και η ασφάλεια του έργου και του περιβάλλοντος, θα εφαρμόζεται και σύστημα παρακολούθησης του είδους και της ποσότητας των εισερχόμενων αποβλήτων, όπως επίσης παρακολούθηση της ποιότητας και των παραγόμενων τελικών προϊόντων.

Μεταξύ άλλων ο ανάδοχος υποχρεούται στις παρακάτω εργασίες:

  • Εγκατάσταση νέου κινητού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του απαραίτητου νέου εξοπλισμού πυρασφάλειας.
  • Μετακίνηση των υφιστάμενων δεμάτων εντός του αδειοδοτημένου χώρου, σε όμορο αγροτεμάχιο που θα υποδείξει ο Δήμος
  • Εργασίες ορθής επεξεργασίας απορριμμάτων
  • Δεματοποίηση των ανακυκλώσιμων και του υπολείμματος,
  • Εργασίες οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου της εγκατάστασης
  • Εργασίες περιβαλλοντικού ελέγχου,
  • Εργασίες μεταφοράς των παραγόμενων προϊόντων.

Βελτίωση και της οδού πρόσβασης στην εγκατάσταση

Το προηγούμενο διάστημα, ο Δήμος Τήνου προχώρησε και στην ανάθεση των απαραίτητων έργων για τη βελτίωση της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις στο «Κοσσίνι».

Με τη μελέτη προβλέφθηκε η βελτίωση και ασφαλτόστρωση του τμήματος της υφιστάμενης οδού πρόσβασης, συνολικού μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων και αναλυτικότερα:

  • Χωματουργικές εργασίες ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες ρήσεις για την απορροή των ομβρίων υδάτων,
  • Διάστρωση τμημάτων της οδού από άσφαλτο με την κατάλληλη βάση και υπόβαση στις περιπτώσεις που δημιουργείται έντονο το πρόβλημα των ομβρίων υδάτων και καταστρέφεται το οδόστρωμα, και
  • Κατασκευή και καθαρισμό τάφρων για τη συλλογή των ομβρίων.

Προχωρά και η οριστική λύση

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2020 κηρύχθηκε η απαλλοτρίωση της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης για την κατασκευή ΧΥΤΥ και μονάδας κομποστοποίησης στο νησί της Τήνου. Με την απόφαση αυτή, διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια και οι συνεπακόλουθες διαδικασίες ώστε να αποκτήσει το νησί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Τήνου θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 144.000m3 καθώς επίσης και μονάδας κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων, δυναμικότητας 300 τόνων/έτος για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων του Δήμου Τήνου. Ο ΧΥΤΥ έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει σε δύο φάσεις. Η εγκατάσταση θα γίνει εντός γηπέδου 80 στρ. περίπου επίσης στην περιοχή Κοσσίνι και προβλέπεται να εξυπηρετήσει το νησί για 45 έτη.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η απόκτηση της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης, οι υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, οι συνδέσεις με δίκτυα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ), οι εργασίες αρχαιολογικού χαρακτήρα, καθώς και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την ανάπτυξη του δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Τήνου, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ που είχε υποβάλει ο Δήμος το 2016, συνολικού προϋπολογισμού 7.470.188,92 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Ετικέτες: