Διαμαρτυρία του Δήμου Αμοργού σχετικά με την εναλλακτική ερμηνεία νομοθετικής διάταξης που δίνει το δικαίωμα δόμησης πολυώροφων κτηρίων

«Να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του νησιού»

Ψήφισμα διαμαρτυρίας αποφάσισε να συντάξει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας ο Δήμος Αμοργού, αναφορικά με την ερμηνεία συγκεκριμένων πολεοδομικών διατάξεων, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να επιτρέψουν τη δόμηση πολυώροφων κτηρίων στο νησί.

Μετά και την έκταση που έλαβε το ζήτημα, με δημοσιεύματα στον Τύπο και με επίκεντρο συγκεκριμένη οικοδομή ιδιώτη, όπως και άλλα κτήρια στο νησί, τα οποία αδειοδοτήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχοντας, σε επικλινές έδαφος, ανεγείρει πολλαπλούς ορόφους, ο Δήμος Αμοργού προέβη σε ενέργειες, ώστε να ζητήσει την κατά γράμμα εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προστατεύεται η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ο χαρακτήρας του νησιού.

Απευκταίο το ενδεχόμενο να επιτραπούν τα πολυώροφα

Το θέμα πέρασε πρώτα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου Αμοργού, στην οποία μετά από πρόσκληση παραβρέθηκαν και ιδιώτες μηχανικοί του νησιού, όπως και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Αναλυτικότερα το ΠΔ 11-11-2003 (ΦΕΚ 1299/Δ/2003) αφορά στους όρους και περιορισμούς δόμησης των παραδοσιακών οικισμών της Αμοργού και συγκεκριμένα η παρ. 5γ του αρθ. 2 του ΠΔ 11-11-2003 (ΦΕΚ 1299/Δ/2003) η οποία επεξηγεί τον τρόπο μέτρησης του ύψους στις οικοδομές αναφέρει  ́ ́το ύψος μετρείται από τη στάθμη του φυσικού εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου έτσι ώστε η προβολή του τελικού ύψους του κτίσματος σε καμιά περίπτωση να μην υπερβαίνει το μέγιστο αριθμό ορόφων και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, είτε λόγω έντονης κλίσης του εδάφους είτε λόγω υποβάθμισής του ́ ́.

Όπως ανέφεραν στη συνεδρίαση της Επιτροπής οι ιδιώτες μηχανικοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα της έκδοσης οικοδομικών αδειών στο νησί, μέχρι σήμερα η μέτρηση του ύψους στις υπό μελέτη οι οικοδομές σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης Δήμου Νάξου και μικρών Κυκλάδων γινόταν έτσι, ώστε σε οικόπεδα με έντονη κλίση φυσικού εδάφους η προβολή του ύψους όλων των ορόφων του κτιρίου σε ένα θεωρητικό κατακόρυφο επίπεδο στο χαμηλότερο υψομετρικά σημείο του φυσικού εδάφους του περιγράμματος του κτιρίου να μην υπερβαίνει το μέγιστο ύψος των 8,50 μ.

Σύμφωνα όμως με τις πρόσφατες γνωμοδοτήσεις των κάτωθι υπηρεσιών και συγκεκριμένα:

1) το υπ’ αριθ. πρωτ. 12720/1647/12-5-2021 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

2) το υπ’ αριθ. πρωτ. 4131.12-8/1003/4-6-2021 έγγραφο της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

3) η υπ’ αριθ. 38 πράξη της 9ης συνεδρίασης της 22-6-2021 Γνωμοδότηση του ΚΕ ΣΥΠΟΘΑ η παρ. 5γ του αρθ. 2 του ΠΔ 11-11-2003 (ΦΕΚ 1299/Δ/2003) ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο και συγκεκριμένα, μετρά την υψομετρική απόσταση κάθε ορόφου ξεχωριστά από το ύψος του φυσικού εδάφους, επιτρέποντας την ανέγερση κτισμάτων άνω των 8,5 μέτρων.

Μετά από σχετική συζήτηση, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου Αμοργού, αλλά και οι παραβρισκόμενοι ιδιώτες μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στο νησί στον τομέα έκδοσης οικοδομικών αδειών, εξέφρασαν την αντίρρησή τους στην ερμηνεία της εν λόγω διάταξης των ανωτέρω υπηρεσιών, καθώς όπως τονίστηκε, εάν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη παράγραφος με τον τρόπο που εισηγούνται οι ανωτέρω υπηρεσίες, τότε θα συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται, δηλαδή να δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε ιδιοκτήτη επικλινούς οικοπέδου να κατασκευάσει κτίρια τα οποία στην κύρια έμπροσθεν όψη τους θα είναι τριώροφα, τετραώροφα κτλ.

Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά πλειοψηφία εισηγήθηκε στο Δήμο Αμοργού να τονιστεί με οποιαδήποτε πρόσφορο τρόπο (αποστολή σχετικών εγγράφων, απόφαση δημοτικού συμβουλίου κ.α.) η αντίθεση του Δήμου Αμοργού σε ερμηνεία της εν λόγω διάταξης, όπως αυτή των ανωτέρω υπηρεσιών. Εάν δε, οι αρμόδιες υπηρεσίες το κρίνουν απαραίτητο, να αποσαφηνιστεί με σχετικό διάταγμα ή άλλο νομικό έγγραφο η εν λόγω διάταξη, ώστε να εξακολουθεί να εφαρμόζεται όπως εφαρμοζόταν όλα τα χρόνια μέχρι τώρα από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

«Ο Δήμος δεν στρέφεται κατά κανενός ιδιώτη»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου πλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Λουδάρος, ξεκαθάρισε προς το Σώμα, ότι «εμείς δε στρεφόμαστε κατά κανενός ιδιώτη. Η δική μας μέριμνα αφορά στο να μη γίνονται στο νησί πολυώροφα κτήρια. Αυτό που γίνεται τώρα όμως, με την ερμηνεία των ανωτέρω υπηρεσιών, είναι ότι δίνεται η δυνατότητα, όπως φαίνεται, σε όποιον ιδιοκτήτη έχει επικλινές οικόπεδο, με μεγάλο βάθος, να εγείρει κτίσματα, που στην μπροστινή όψη θα φαίνονται τετραώροφα-πενταώροφα και θα υπερβαίνουν το μέγιστο ύψος των 8.50 μέτρων».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, σημείωσε, ότι «υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα, που από το 2003 εξειδικεύει τη νομοθεσία, για το νησί της Αμοργού. Έχει να κάνει με τους παραδοσιακούς οικισμούς, καθώς οι περισσότεροι οικισμοί στο νησί είναι παραδοσιακοί. Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα έχει προσθέσει τον όρο «προβολή», ακριβώς προκειμένου να μην επιτρέψει να κτίζονται πολυώροφα κτήρια στο νησί ή να δημιουργούνται κτίσματα πάνω από το προκαθορισμένο ύψος, αναλόγως της κλίσης που έχουν. Με τις γνωμοδοτήσεις που έχουν δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και το ΚΕ ΣΥΠΟΘΑ ανατρέπεται η ερμηνεία αυτού του Προεδρικού Διατάγματος και όπως αντιλαμβάνεστε, θα μπορούν να βγαίνουν άδειες για δόμηση άνω των δύο ορόφων και για οικοδομές άνω των 8 μέτρων. Πιστεύω ότι είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν επιθυμεί».

Όπως τόνισε, «θα είναι τεράστιο λάθος να αφήσουμε την πολιτεία να καταστρέψει αυτό το κεφάλαιο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που έχει το νησί μας».

Από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους, τόσο της μειοψηφίας, όσο και της πλειοψηφίας, ζητήθηκε η αναβολή του θέματος και η πρόσκληση του συγκεκριμένου ιδιώτη, ο οποίος βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα», και το παράδειγμα της οικοδομής του χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να δοθούν παραδείγματα για την κατανόηση του ζητήματος από το Σώμα, προκειμένου να συμμετέχει στην συνεδρίαση.

Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίστηκε από όλους τους αρμόδιους, αλλά και το Δήμαρχο, ο Δήμος Αμοργού δεν προτίθεται να στραφεί κατά κανενός ιδιώτη, ο οποίος μάλιστα έχει λάβει και τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά στόχος είναι να σταματήσει αυτή η πρακτική, προκειμένου να μη συνεχιστεί το πρόβλημα και ως εκ τούτου το θέμα δεν αναβλήθηκε.

Στη δευτερολογία του, ο Δήμαρχος, κ. Καραΐσκος, τόνισε για ακόμη μία φορά ότι ο Δήμος δεν στρέφεται κατά ιδιωτών, αντιθέτως, «κάνουμε προσφυγή απέναντι στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς είναι υπεύθυνο για το ζήτημα της διατήρησης των παραδοσιακών οικισμών. Ζητάμε να ισχύσει η πρακτική που υπάρχει από το 2003 και η οποία έχει βοηθήσει στο να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του νησιού μας».

Επιπροσθέτως διευκρίνισε, ότι «το ψήφισμα αναφέρεται στις γνωμοδοτήσεις που έχουν δοθεί και οι οποίες όπως μας είπαν και οι μηχανικοί του Δήμου, τόσο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην ουσία τροποποιούν το Προεδρικό Διάταγμα, όσον αφορά στη λέξη «προβολή», που ‘φεύγει’ από την ερμηνεία. Είναι κάτι που δεν θέλουμε για το νησί. Δεν στρεφόμαστε κατά των ιδιωτών. Ούτε παρεμβάσεις κάνουμε στα δικαστήρια, ούτε παρέμβαση κάναμε στο ΣΥΠΟΘΑ, τίποτε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει να εφαρμόζεται το καθεστώς, το οποίο έως σήμερα έχει προφυλάξει το νησί μας. Αυτό κάνουμε, αυτά είναι τα κίνητρα, δεν υπάρχει κάτι άλλο εδώ».

Ετικέτες: