Εκ νέου άσκηση πίεσης από το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για το άνοιγμα των ορυχείων σμύριδας, με τους εργάτες να εξετάζουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων

«Αν υπήρχε πολιτική βούληση, το πρόβλημα θα είχε λυθεί»

Naxos Trails

Νέα απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, πιέζοντας για το άμεσο άνοιγμα των σμυριδορυχείων της Νάξου, δεδομένου ότι δεν ικανοποιήθηκε η δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για λειτουργία τους εντός του Ιουλίου.

Εκτός ημερήσιας διάταξης και έπειτα από αίτημα του εκπροσώπου των εργατών στα ορυχεία της σμύριδας, κ. Μιχάλη Πάσουλα, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, το ζήτημα της – για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας των σμυριδορυχείων.

Παρά τις δεσμεύσεις, από την πλευρά του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία εκπροσώπων του νησιού και των εργατών, υπό τον Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Λιανό, ότι η λειτουργία των ορυχείων φέτος θα ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ θα γίνει προσπάθεια για επανέναρξη των εξορύξεων, μέχρι στιγμής τα ορυχεία παραμένουν κλειστά, με τους εργάτες να προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, όπως ενημέρωσε ο κ. Πάσουλας, στη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Δεν θέλουμε να μείνουμε πάλι ανασφάλιστοι»

Όπως είπε ο εκπρόσωπος των εργατών στα ορυχεία, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, «είχαμε πάει τέλη Απριλίου στον Υπουργό, μαζί με το Δήμαρχο, ενώ παρών ήταν και ο βουλευτής, κ. Γιάννης Βρούτσης. Τότε, μας είχε υποσχεθεί ο Υπουργός, ότι μέσα στον Ιούλιο θα ανοίξουν τα ορυχεία. Ότι θα γίνει εξόρυξη κανονικά και ότι θα ανοίξουν το αργότερο έως τον Ιούλιο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι θα ανοίξουν, δεν έχει γίνει δηλαδή κάποια ενέργεια».

Όπως σχολίασε ο κ. Πάσουλας, «ανησυχούμε. Δεν θέλουμε να μείνουμε πάλι ανασφάλιστοι. Πέρσι έπρεπε να παραδώσουμε 8.000 τόνους και βγήκαν μόλις 3.500 τόνοι, διότι δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος, έως το τέλος του έτους». Εξηγώντας περαιτέρω, ανέφερε, ότι «πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να ανοίξουν τα ορυχεία, ώστε να βγει και η απαραίτητη ποσότητα, διότι δεν ασφαλίζονται όλοι, μένουν ανασφάλιστοι και κάποιοι που περιμένουν να βγουν στη σύνταξη, συνεπώς πάνε πίσω. Δεν φτάνει το σμυρίγλι. Πρέπει να βγει η ανάλογη ποσότητα, για να ασφαλιστούμε. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πιέζουμε και πρέπει να ανοίξουν τα ορυχεία το συντομότερο. Το είπαμε αυτό στον Υπουργό και συμφωνήσαμε, ότι θα άνοιγαν φέτος εγκαίρως».

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε επίσης, πως «όσον αφορά στις αντιρρήσεις που φέρνει η Επιθεώρηση Μεταλλείων, θα μπορούσε να μπει ιδιώτης επιβλέπων μηχανικός, όπως είχε γίνει το 2018 και το 2019. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών, Ενεργειακών & Βιομηχανικών Ορυκτών, κ. Ι. Ζαφειράτος, με τον οποίο είχαμε συναντηθεί πριν τον Υπουργό, μας είχε πει ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και ότι θα γίνει», για να καταλήξει, πως «άρα, πρόκειται καθαρά για βούληση του Υπουργού να ανοίξουν τα ορυχεία».

«Με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα θέλαμε να πάρει θέση ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, να μας συμπαρασταθεί και να πιέσει και από την πλευρά του, ώστε να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν τα ορυχεία», τόνισε προς το Σώμα, ενώ τέλος ενημέρωσε, ότι «πραγματοποιήθηκε συμβούλιο του Σωματείου στην Κόρωνο και ελήφθη απόφαση, για σύγκληση γενικής συνέλευσης την Κυριακή, 8 Αυγούστου, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, για το άνοιγμα των ορυχείων».

Σημαντικό «όπλο» η αδειοδότηση των υφιστάμενων ορυχείων

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Λιανός, τόνισε πως ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο στέκονται αρωγοί των σμυριδεργατών, απέναντι στο γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Επιπλέον, ενημέρωσε σχετικά με τη σημαντική εξέλιξη που αφορά στην αδειοδότηση των υφιστάμενων σμυριδορυχείων, υπογραμμίζοντας, ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα, διότι ήταν ένας από τους λόγους που επικαλούνταν οι υπηρεσίες του Υπουργείου και δεν λειτουργούσαν τα ορυχεία. Η δυσλειτουργία αυτή τα τελευταία χρόνια, ήταν λόγω της έλλειψης αδειοδοτήσεων. Τώρα λοιπόν έχουμε ένα σημαντικό “όπλο”».

Όπως και ο κ. Πάσουλας, έτσι και ο Δήμαρχος υπενθύμισε πως κατά τη συνάντηση του Απριλίου είχαν λάβει τη δέσμευση του Υπουργού, ότι θα βρεθεί λύση στα προβλήματα των σμυριδορυχείων και πως αυτά θα ανοίξουν φέτος έγκαιρα. «Τόσο εγώ, όσο και ο κ. Πάσουλας, έχουμε επικοινωνήσει με το Υπουργείο. Πρέπει να γίνει μία τεχνική σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να επιλυθούν κάποια ακόμη θέματα», σημείωσε επιπλέον.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος πρότεινε να δηλωθεί επίσημα η θέση του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, στο πλευρό των σμυριδεργατών, ζητώντας τα ορυχεία να λειτουργήσουν άμεσα, με τις ποσότητες μάλιστα, που έχουν αιτηθεί η ίδιοι οι εργαζόμενοι.

«Εξορύξεις και όχι καθαρισμός και περισυλλογή»

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε, ότι «συζητούμε ένα θέμα, που μας απασχολεί συνέχεια τα τρία τελευταία χρόνια, τρεις εξορυκτικές περιόδους, δηλαδή. Και τις δύο προηγούμενες φορές, διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο με μεγάλη χρονική καθυστέρηση έδωσε τελικά – τον τελευταίο μήνα – την άδεια, όχι για τη λειτουργία ορισμένων σμυριδορυχείων, αλλά με έναν “αστερίσκο”, που αφορά στον καθαρισμό και την περισυλλογή της επιφανειακής σμύριδας. Όχι για εξορύξεις. Εμείς πρέπει να εξακολουθήσουμε να πιέζουμε για τη σωστή και πλήρη λειτουργία των σμυριδορυχείων, με εξορύξεις, ώστε να μπορούν να εξαχθούν και οι ανάλογες ποσότητες, που θα επιτρέψουν κατ’ αντιστοιχία την ασφάλιση των σμυριδεργατών».

Ο κ. Χατζηανδρέου ζήτησε «“χτες” ει δυνατόν το άνοιγμα των σμυριδορυχείων, με εξορύξεις και όχι για τρίτο χρόνο καθαρισμό και περισυλλογή», ενώ δήλωσε, πως τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξή του τίθενται στη διάθεση του Δημάρχου και των σμυριδεργατών, προκειμένου να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί για την περαιτέρω άσκηση πιέσεων.

«Δεν έχουν νόημα οι συναντήσεις, το πρόβλημα είναι γνωστό»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας, με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Γιάννη Κορρέ, να επισημαίνει, πως «βρισκόμαστε πάλι στην ίδια κατάσταση, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Φαίνεται δηλαδή ότι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενες, εμπαίζει τους σμυριδορύκτες. Και δεν έχουν νόημα οι επιπλέον συναντήσεις, διότι το πρόβλημα το γνωρίζουν στο Υπουργείο και αν υπήρχε η πολιτική βούληση θα είχε λυθεί».

Ο κ. Κορρές, με την απόλυτη συμφωνία της έτερης παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, «Δύναμη Δημιουργίας», ζήτησε το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων, ενώ επίσης, ανέφερε, ότι «πρέπει να βάλουμε και το ζήτημα της διαχείρισης, διότι είναι σημαντικό να μπαίνει σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Ζητούμε, λοιπόν, η διαχείριση του σμυριδικού, όπως και του υπόλοιπου ορυκτού πλούτου της χώρας μας, να γίνεται από αποκλειστικά δημόσιο φορέα, που θα έχει την ευθύνη για την εξόρυξη, μεταφορά, επεξεργασία και εμπορεία, τη δημιουργία υποδομών, την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι να αμείβονται και να ασφαλίζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να μπορούν να μένουν μόνιμα στα χωριά».

Τέλος, ο κ. Κορρές ζήτησε η όποια απόφαση ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, να κοινοποιηθεί πέραν από το αρμόδιο Υπουργείο και τους τοπικούς βουλευτές, επίσης στη Βουλή, αλλά και σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου.