Σημαντική βλάβη σε υπόγειο καλώδιο στο δίκτυο του νησιού οδήγησε σε πολύωρη διακοπή ρεύματος που τουλάχιστον για τα Φηρά διήρκεσε πάνω από 5 ώρες

Black-out στη Σαντορίνη

Σε παρατεταμένο black-out βυθίστηκε το νησί της Σαντορίνης από το βράδυ της Τετάρτης έως και το ξημέρωμα της Πέμπτης, 5 Αυγούστου, καθώς το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν «άντεξε» τον φόρτο.

Με εικόνες που θύμισαν για λίγο το μεγάλο black-out του 2013, το νησί της Σαντορίνης αντιμετώπισε ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση του νησιού, στην «καρδιά» της σεζόν και εν μέσω καύσωνα, κατόπιν σοβαρής βλάβης που υπέστη υπόγειο καλώδιο το βράδυ της Τετάρτης.

Το γενικό black-out άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά από τις 12:30 τα ξημερώματα, ενώ έως τις 03:30 είχε δοθεί ρεύμα σε αρκετές περιοχές, πλην όμως των Φηρών, που έχοντας τον μεγαλύτερο φόρτο, επανηλεκτροδοτήθηκαν περίπου στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης.

Στο διάστημα αυτό, υπήρξε γενικευμένη αναταραχή, καθώς η κατάμεστη Σαντορίνη και τα ασφυκτικά γεμάτα από επισκέπτες Φηρά, παρέμεναν στο σκοτάδι και χωρίς κλιματισμό.

Δεδομένου, ότι στα Φηρά η διακοπή ρεύματος διήρκεσε έως το πρωί, οι επισκέπτες έφυγαν από τις επιχειρήσεις, οι οποίες χωρίς ρεύμα δεν μπορούσαν να παρέχουν ομαλά τις υπηρεσίες τους, με αποτέλεσμα, τα σκοκάκια και οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Σαντορίνης, να γεμίσουν ασφυκτικά από κόσμο, δημιουργώντας συνωστισμό.

Ενίσχυση με δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε πρωινή εκπομπή πανελλαδικής εμβέλειας καναλιού,  ο πρόεδρος του Σωματείου των τεχνικών της ΔΕΗ, κ. Κώστας Μανιάτης, συγκεκριμένα για την περίπτωση της Σαντορίνης, λόγω της τεράστιας επισκεψιμότητας, έχει παρουσιαστεί πρόβλημα, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος δεν κατέστη δυνατόν να ικανοποιήσει τη ζήτηση, με τον ίδιο να ενημερώνει, ότι ήδη μεταφέρονται ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, με στόχο την αύξηση της παραγωγής.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος πάντοτε ήταν υψηλή στο νησί της Σαντορίνης, ωστόσο φέτος, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω παρατεταμένου καύσωνα η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έχει εκτιναχθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, ακόμη και από εποχές προ πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Σαντορίνη δεν έχει ακόμη διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα διανομής ενέργειας και ως εκ τούτου, η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται από τον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής (ΑΣΠ) Θήρας, ο οποίος και αναμένεται να ενισχυθεί άμεσα, με στόχο να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του φετινού καλοκαιριού.

Παράλληλα, με αφορμή κάποιο σχόλιο, ο κ. Μανιάτης ανέφερε, ότι ενδεχομένως, λόγω της ανασφάλειας που δημιούργησε το προηγούμενο διάστημα η πανδημία, είναι πιθανόν να μην είχε υπάρξει ο αντίστοιχος προγραμματισμός, αναφορικά με την εκτιμώμενη ζήτηση που θα υπάρξει σε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αφού έως και την έναρξη της σεζόν οι κρατήσεις ήταν συγκρατημένες. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Δήμος Θήρας είχε κοινοποιήσει εγκαίρως τα στοιχεία, που έδειχναν το αυξημένο – σε σχέση με πέρσι – ενδιαφέρον για το νησί, ενώ και κατά τη διάρκεια της σεζόν, που η επισκεψιμότητα εκτοξεύθηκε, υπήρχε η απαραίτητη ενημέρωση και προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επίσημη τοποθέτηση του ΔΕΔΔΗΕ όσον αφορά στο πρόβλημα, είναι ότι αυτό περιορίζεται στην αποκατάσταση της βλάβης του υπογείου καλωδίου και πως μετά την διόρθωση αυτής, δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού. Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο κ. Μανιάτης, όσο και τα στελέχη του Δήμου Θήρας, έκαναν λόγο για προβλήματα λόγω μεγάλου φόρτου.

Έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης στο μέτρο του δυνατού

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί εκτάκτως το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης του ρεύματος, ο ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε, μετά την αποκατάσταση του μεγάλου προβλήματος, να προχωρά σε ολιγόλεπτες και σε κάθε περίπτωση σύντομες διακοπές ρεύματος σε περιοχές που αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα αυξημένος φόρτος.

Εντούτοις, η απόφαση αυτή έφερε μεγάλη αντίδραση, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι αντιλαμβάνονται μεν το πρόβλημα, ωστόσο ζητούν να υπάρχει ένας υποτυπώδης προγραμματισμός και μία σχετική ενημέρωση των περιοχών, όπου θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, προκειμένου να υπάρχει και η κατάλληλη προετοιμασία. Υπενθυμίζεται, πως οι επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης και συναφών κλάδων, καλούνται να διαχειριστούν, πέραν από τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους και τις απαιτήσεις των επισκεπτών, που ευλόγως ζητούν από τους ίδιους ενημέρωση και πληροφορίες.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, σε δημόσια τοποθέτησή του, τόνισε ότι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Σαντορίνης είναι απόλυτα ικανή να διαχειριστεί ακόμη και την αυξημένη ζήτηση, καθώς μπορεί να παράγει πάνω από 65MW ημερησίως, την ώρα που αυτή τη στιγμή η κατανάλωση αγγίζει τα 58MW. Συγκριτικά αναφέρεται, ότι κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019, η κατανάλωση κυμαίνονταν περίπου στα 51MW.

Ωστόσο, εκεί που φαίνεται να εντοπίζεται το πρόβλημα είναι στο δίκτυο διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος, και για το λόγο αυτό, κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ μετέβη στο νησί της Σαντορίνης, προκειμένου να ενισχύσει τους τοπικούς υπαλλήλους, οι οποίοι – όπως όλη η τοπική κοινωνία παραδέχεται – υπερέβησαν εαυτόν, έτσι ώστε να καταφέρουν να διορθώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα το πρόβλημα που οδήγησε στο παρατεταμένο black-out, όπως και στα συνεχιζόμενα προβλήματα που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές του νησιού, όπως προαναφέρθηκε, λόγω της υπερκατανάλωσης.

Ο Δήμαρχος κάλεσε με δημόσια δήλωσή του τους πολίτες και τους επισκέπτες της Σαντορίνης να περιοριστεί, όσο το δυνατόν, η περιττή κατανάλωση ρεύματος και να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή κατά τις ώρες αιχμής, προκειμένου να αντέξει το δίκτυο του νησιού έως και την ενίσχυσή του.

Προβλήματα για τους ασθενείς

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που προέκυψε στο νησί, τόσο από την πολύωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης μέσα στη νύχτα, όσο και από τις αιφνίδιες διακοπές στις οποίες προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ για την συντήρηση του δικτύου, αφορά στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, όπως για παράδειγμα τα μηχανήματα οξυγόνου κλπ.

Όπως ήταν φυσικό, δεν ήταν λίγοι οι πολίτες με προβλήματα υγείας και οι οικογένειές τους, που λόγω της διακοπής αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα, δεδομένης και της ώρας, όσον αφορά στην υποστήριξη των ασθενών, ενώ ανησυχία υπήρξε επίσης και σχετικά με τις μικρότερες, αλλά άνευ προειδοποιήσεως διακοπές ρεύματος, που  στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΔΕΔΔΗΕ για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Μάλιστα, η Αντιδήμαρχος Θήρας, κ. Σοφία Κίτσου, σε δημόσια τοποθέτησή της στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Σαντορίνης, έκανε έκκληση προς τον ΔΕΔΔΗΕ να ενημερωθεί ως προς το πού υπάρχουν πολίτες με προβλήματα υγείας, προκειμένου να προτεραιοποιείται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις οικίες τους και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν επιδείνωση της υγείας τους, ειδικά μάλιστα εν μέσω του έντονου καύσωνα που ταλαιπωρεί τη χώρα και διαφαίνεται πως θα συνεχιστεί, μετά από προσωρινή ύφεση, και τις επόμενες ημέρες.