Ο Δήμος Φολεγάνδρου αιτείται την παραχώρηση κτηρίου της Ι.Μ. Σύρου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Υγείας στο νησί

Συνεργασία ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας στη Φολέγανδρο

  • Τετάρτη, 18 Αυγούστου, 2021 - 06:10

Επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 83/2011 απόφασης του Δ.Σ. περί δωρεάς ακινήτου ιδιοκτησίας Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου για την ανέγερση Κέντρου Υγείας.

Κατά την εισήγησή της, η Δήμαρχος Φολεγάνδρου, κ. Ευθαλία Παπαδοπούλου, ενημέρωσε, πως η Κοινότητα Φολεγάνδρου, με έγγραφό της από το 2009 προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου – Φολεγάνδρου, κ. Δωρόθεο Β’, τον είχε παρακαλέσει όπως δει θετικά το αίτημα της παραχώρησης στην τότε Κοινότητα, πλέον Δήμο Φολεγάνδρου, ενός ακινήτου ιδιοκτησίας της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, προκειμένου να κατασκευαστεί στο σημείο αυτό ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας.

Όπως σημείωσε η Δήμαρχος, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε και αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και γενικότερα των παροχών υγείας στο νησί μας είναι τα πλέον σημαντικά. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία νέων υποδομών, οι οποίες θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις παρεχόμενες μέχρι τώρα υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους και παραθεριστές μας. Δυστυχώς, ο Δήμος μας δεν είχε μέχρι τώρα τον κατάλληλο χώρο».

Συνεχίζοντας, η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε, ότι «μετά την επιστολή μας αυτή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και η Εκκλησιαστική Επιτροπή μας ενημέρωσαν εγγράφως ότι αποδέχονται, καταρχάς το αίτημα της Κοινότητας Φολεγάνδρου για την παραχώρηση ακινήτου με την επωνυμία “Χαρακια”, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι η Κοινότητα, νυν Δήμος, Φολεγάνδρου, θα αναλάβει τα έξοδα για την εκπόνηση τοπογραφικού και για τα συμβόλαια. Επίσης, την εκπόνηση μελέτης για την συντήρηση του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και την εξεύρεση ποσού μέσω δωρεών και προγραμμάτων για την υλοποίηση του έργου».

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τη Δήμαρχο, «ανα΄τεθηκε η εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης στον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Ραγκούση, ο οποίος την κατέθεσε στην αρμόδια 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τις απαραίτητες εγκρίσεις, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευής, με τη δαπάνη που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους, να ανέρχεται στο ποσό των 350.000 ευρώ».

Κατόπιν των ανωτέρω, η Δήμαρχος πρότεινε να ζητηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου να προχωρήσει τις διαδικασίες παραχώρησης ακινήτου ιδιοκτησίας του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, με το Σώμα να υπερψηφίζει την πρόταση αυτή ομόφωνα.