Ένας ψηφιακός οδηγός για τη Νέα Καμένη
- Δευτέρα, 23 Αυγούστου, 2021 - 06:19
Σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), η ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ προχωρά στη δημιουργία εφαρμογής για «έξυπνες» συσκευές, με ψηφιακό ξεναγό για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ηφαιστειακού – γεωλογικού πάρκου Νέας Καμένης.
Στη γενικότερη τάση εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των υπηρεσιών προς πολίτες και επισκέπτες εναρμονίζεται και η ΓΕΩΘΗΡΑ, του Δήμου Θήρας, με στόχο την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών προς όλους, όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν ή να μάθουν περισσότερα για το γεωλογικό «θησαυρό» της Νέας Καμένης της Σαντορίνης.
Στην κατεύθυνση αυτή, το Δ.Σ. του φορέα, ενέκρινε ομόφωνα την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΕΚΠΑ, προκειμένου το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του πανεπιστημίου, να αναλάβει την υλοποίηση του έργου, παράγοντας παράλληλα επιστημονικό έργο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 52.080 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ.
Η προγραμματική σύμβαση θα έχει διάρκεια 13 μηνών από την υπογραφή της. Στους αρχικούς 12 μήνες από την έναρξη του ερευνητικού προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθούν όλα τα παραδοτέα, ενώ κατά τον τελευταίο (13ο) μήνα, θα παρέχεται συμβουλευτική – επιστημονική υποστήριξη από την ερευνητική ομάδα του προγράμματος προς τη ΓΕΩΘΗΡΑ, όπως τεχνική στήριξη και μεταφορά τεχνογνωσίας.
Τι θα περιλαμβάνει το έργο
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και της ΓΕΩΘΗΡΑ, θα γίνει συλλογή αντιπροσωπευτικού φωτογραφικού υλικού και ιστορικών αρχείων για τις ιστορικές εκρήξεις και δημιουργία Γεωβάσης Δεδομένων (Geodatabase).
Επιπλέον θα δημιουργηθούν θεματικά ψηφιακά μοντέλα εδάφους – χαρτών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), όπου θα απεικονίζονται τα κύρια
σημεία ηφαιστειολογικού ενδιαφέροντος της Νέας Καμένης και με απεικόνιση της
υποθαλάσσιας τοπογραφίας στο περιβάλλοντα χώρο. Τρισδιάστατη δορυφορική
εικόνα της Νέας Καμένης με σχεδιασμένα τα μονοπάτια και τις θέσεις παρατήρησης
των επισκεπτών. Ακόμη, θα δημιουργηθεί ψηφιακός χάρτης απεικόνισης της ροής των λαβών, που δημιουργήθηκαν από τις ιστορικές ηφαιστειακές εκρήξεις, πάνω στις Καμένες
και στον υποθαλάσσιο χώρο με δορυφορικό υπόβαθρο. Σύνολο ψηφιακών χαρτών που θα απεικονίζουν τις φάσεις εξέλιξης των Καμένων από το 197 π.Χ. έως το 1950.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα νέο, σύγχρονο ενημερωτικό έντυπο, με μοντέρνο σχεδιασμό και εύληπτο περιεχόμενο, με στόχο την ενημέρωση και άνετη χρήση από την πλευρά του επισκέπτη.
Το ενημερωτικό φυλλάδιο θα είναι μορφής foldable poster, διπλής όψης, ενώ στην έντυπη μορφή του θα εμπεριέχει το εξής πληροφοριακό υλικό:
- Ιστορικά στοιχεία και εποπτικό υλικό (πχ. Χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφικό υλικό), που θα αφορούν στη Σαντορίνη και τα ενεργά ηφαιστειακά κέντρα των Καμένων
- Ιστορικές φωτοραφίες/γκραβούρες/χάρτες των Καμένων
- Επιστημονικά δεδομένα, σχετικά με τη γεωλογία της Σαντορίνης κα ιτη γεωλογική εξέλιξη των Καμένων.
Ταυτόχρονα όμως, χρησιμοποιώντας υπερσυνδέσμους (πχ. QR codes, ή image targets) του εντύπου, ο επισκέπτης, με τη χρήση ενός τάμπλετ ή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου, θα μπορεί να λάβει επιπρόσθετο περιεχόμενο σε ψηφιακή μορφή, όπως:
- Αναπαραστάσεις των γεωλογικών εκρήξεων των Καμένων, μέσω θεματικών χαρτών,
- Ψηφιακό χάρτη αναγλύφου της Νέας Καμένης, με απεικόνιση των μονοπατιών και των σημείων αναφοράς
- Γεωλογική επεξήγηση στα σημεία αναφοράς (θέσεις παρατήρησης επισκεπτών)
- Χρήσιμες πληροφορίες για τους πιθανούς κινδύνους και τη συμπεριφορά των τουριστών στο γεωλογικό πάρκο των Καμένων, αλλά και την κατάλληλη ένδυση που πρέπει να φέρουν
- Στοιχεία επικοινωνίας της ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ όπου μέσω υπερσυνδέσμου θα παραπέμπει στον επίσημο ιστότοπο του φορέα.
Θα δημιουργηθεί επίσης μία ψηφιακή εφαρμογή, με στόχο την ανα΄δειξη του μονοπατιού της Νέας Καμένης και πιο συγκεκριμένα, των σημείων ενδιαφέροντος στο ηφαίστειο, με πανοραμικές φωτογραφίες και βίντεο, όπως και του μονοπατιού που πρέπει ο επισκέπτης να ακολουθήσει με σκοπό να περιηγηθεί στα σημεία ενδιαφέροντος με ασφάλεια.
Η κάθε μία θέση παρατήρησης των επισκεπτών θα συνοδεύεται και θα εμφανίζεται με πολυμεσική οντότητα (κείμενο, φωτογραφίες, λίστα βίντεο, ηχητικά αρχεία). Ειδικότερα, θα περιέχει λίστα με φωτογραφίες και περιγραφές των επιμέρους κρατήρων, λήστα ηχητικών αρχείων περιγραφής των κρατήρων της Νέας Καμένης και της ιστορίας της, ηχητικό βίντεο περιγραφής των κρατήρων, χρήση δορυφορικού υπόβαθρου Google Maps, υπερσυνδέσμους των social media για κοινοποίηση των φωτογραφιών στα κοινωνικά δίκτυα.
Η ψηφιακή θα είναι διαθέσιμη για έξυπνες συσκευές και θα διανέμεται, τόσο για λογισμικό android όσο και iOS και θα υπάρχει επιλογή για λειτουργία της στα Ελληνικά ή τα Αγγλικά.
Για την ομαλή λειτουργία της εφαρμογής, θα δημιουργηθεί και σχετική ιστοσελίδα, στην οποία θα καταχωρηθεί το πολυμεσικό περιεχόμενο, ενώ θα υλοποιηθούν μηχανισμοί web services από την ιστοσελίδα και το κινητό, μέσω του οποίου θα εμπλουτίζεται το περιεχόμενο για τις έξυπνες συσκευές. Τα web services θα λειτουργούν μόνο κατά την αρχική εγκατάσταση της εφαρμογής και κάθε επόμενη ανανέωση περιεχομένου να συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια συντήρηση – υποστήριξη.
Τέλος, στο πλαίσιο της σύμβασης θα διοργανωθεί και ειδική ημερίδα ενημέρωσης πιστοποιημένων ξεναγών για τις νέες ψηφιακές εφαρμογές.
Η επιστημονική υπεύθυνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κ. Νομικού Παρασκευή, ορίζεται υπεύθυνη για την ορθή υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου, καθώς και τη σκοπιμότητα των δαπανών που συνδέονται με την εκτέλεσή του, παρακολουθώντας το οικονομικό αντικείμενο του έργου. Αναλυτική αναφορά στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης, γίνεται επίσης και στην πολυάριθμη και πλήρως καταρτισμένη επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ, που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου αυτού.
Οι υποχρεώσεις των δύο μερών
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την τεχνογνωσία και το στελεχιακό δυναμικό του αναλαμβάνει όλες τις εργασίες που περιγράφονται παραπάνω. Η ερευνητική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε επιστημονικές δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια κ.α., οι οποίες στόχο έχουν τη διάχυση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο.
Από την πλευρά της, η ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς και τη διαχείριση όλων των διοικητικών θεμάτων που θα προκύψουν κατά την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης, όπως και τον συντονισμό των εργασιών. Επίσης, αναλαμβάνει να παρέχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση του προγράμματος.
Μετά την υλοποίηση του έργου, η ΓΕΩΘΗΡΑ αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη διαχείριση, εκμετάλλευση και συντήρηση του ερευνητικού έργου, όπως είναι η ανανέωση της εφαρμογής και των βιβλιοθηκών σε μεταγενέστερες εκδόσεις πλατφορμών των κινητών, από την έκδοση που θα παραδοθεί αρχικά η εφαρμογή και η ετήσια συντήρηση – υποστήριξη της ιστοσελίδας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ποιοτικό, επιστημονικό και σύγχρονο υλικό προβολής
21 Απρ. 2022 - 6:17 - Ενημερωτικό διήμερο για το ηφαίστειο Θήρας
27 Ιαν. 2017 - 15:26 - "Αποκαλυπτήρια" για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας
15 Νοε. 2024 - 6:18 - “Ήταν ένα πάγιο αίτημα μας προς την πολιτεία, εδώ και πολλά χρόνια”
12 Σεπ. 2024 - 10:34 - Σαντορίνη: Εργασίες για την κατασκευή νέων σχολικών αιθουσών
4 Ιουλ. 2024 - 12:13