Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Άνδρου και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Άνδρος: Πόλος πολιτιστικού τουρισμού με πολύπλευρη ταυτότητα

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν ο Δήμος Άνδρου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με στόχο την προώθηση δράσεων και προγραμμάτων, με άξονα την ιστορία του πολιτισμού, της φιλοσοφίας και των επιστημών, καθώς και ζητήματα επικοινωνίας της επιστήμης.

Με στόχο την εδραίωση σημαντικών συνεργειών, στους άξονες, αφενός της αξιοποίησης της πλούσιας πολιτιστικής, ιστορικής και εκπαιδευτικής κληρονομιάς της Άνδρου και αφετέρου στην καθιέρωση του νησιού ως προορισμού για συνεδριακό και επιστημονικό τουρισμό, ο Δήμος Άνδρου, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας με το ΕΑΠ, για την από κοινού πραγματοποίηση σχετικών δράσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως ρητά αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, «το Μνημόνιο Συνεργασίας δεν ενέχει, ουδέ συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική, νομική ή υλική υποχρέωση για αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη. Με την υπογραφή του Μνημονίου, τα συμβαλλόμεναι μέρη σηματοδοτούν την πρόθεσή τους για μελλοντικές συνεργασίες. Συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες θα συμφωνηθούν ανά περίπτωση, στις οποίες και θα περιλαμβάνονται οι εκάστοτε συνεισφορές και υποχρεώσεις εκάστου συμβαλλομένου».

Η Άνδρος ιδανικός τόπος για θερινά προγράμματα σπουδών

Στην εισήγησή του προς το Σώμα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Γιαννίσης, ενημέρωσε σχετικά με το ιστορικό της επικοινωνίας μεταξύ των δύο φορέων, που οδήγησε στη σύναψη της συγκεκριμένης συνεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στη σχετική εισήγηση του Αντιδημάρχου, στις 10 Φεβρουαρίου 2021, ο κ. Γεώργιος Βλαχάκης, Αν. καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών και της Φιλοσοφίας και Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του ΜΠΣ "Επικοινωνία της Επιστήμης", υπέβαλλε προς διερεύνηση πρόταση για συνεργασία μεταξύ Δήμου Άνδρου και Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο δράσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στη δυνατότητα διοργάνωσης από κοινού ενός θερινού σχολείου για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες διάρκειας 5-7 ημερών καθώς και στη συνδιοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου ανά δύο έτη σε γνωστικά πεδία που αφορούν στην Ιστορία των Επιστημών και της Φιλοσοφίας.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, η πρόταση συνεργασίας εδράζεται στην από κοινού εκτίμηση των δύο μερών ότι η Άνδρος αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ποικίλων θερινών προγραμμάτων σπουδών καθώς διαθέτει μοναδικής σημασίας φυσικό και κληρονομημένο ανθρωπογενές περιβάλλον στο οποίο αποτυπώνεται η αδιάλειπτη παραγωγή πολιτισμού σε όλη τη μακραίωνη ιστορία του νησιού έως σήμερα. Επιπλέον, η Άνδρος είναι ένας αναπτυσσόμενος πόλος πολιτιστικού τουρισμού με πολύπλευρη ταυτότητα, διαθέτει πλούσιο πρωτογενή τομέα, αλλά και μια αναδυόμενη επιχειρηματικότητα.

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε, πως η διοργάνωση θερινών σχολείων προσφέρει μια ιδιαίτερα θετική προοπτική, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ασχοληθούν εποικοδομητικά με τα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα στο ευρύτερο πεδίο του πολιτισμού, των επιστημών και της βιωματικής εκπαίδευσης, και αφετέρου συνθέτει ένα πλαίσιο γόνιμων συνεργειών για βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Εκτιμάται δε, ότι το θερινό σχολείο της Άνδρου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να συμβάλλει προκειμένου να παρασχεθούν στους εκπαιδευόμενους εξειδικευμένες γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες, να ενθαρρυνθεί η έρευνα και η καινοτομία προς όφελος όλων των συμμετεχόντων και, παράλληλα, να αναπτυχθούν δεσμοί συνεργασίας μεταξύ ποικίλων ενδιαφερόμενων μερών εντός και εκτός του νησιού.

Στις 18 Μαρτίου 2021, και σε συνέχεια των επαφών μεταξύ των δύο φορέων, εστάλη επιστολή από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού προς τον κ. Βλαχάκη με την οποία ο Δήμος Άνδρου χαιρετίζει θερμά την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Θερινού Σχολείου και τη θεσμοθέτηση Συνεδρίου στην Άνδρο, ανά διετία. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η εν λόγω δράση συμβάλλει στη ζύμωση τεχνογνωσίας και ιδεών και τη γεφύρωση σχέσεων μεταξύ θεωρίας και πρακτικής υπό πραγματικές συνθήκες, με αμφοτερόπλευρα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Οι περαιτέρω δυνατότητες που προσφέρονται μέσω της συνεργασίας

Η αρχική ιδέα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, συζητήθηκε από τους αρμόδιους του Δήμου Άνδρου και εξειδικεύτηκε λεπτομερέστερα. Σχετικά με το την πραγματοποίηση του συνομολογούμενου Θερινού Σχολείου και του ανά διετία Συνεδρίου, έχουν συμφωνηθεί τα ακόλουθα:

Α) Το Θερινό Σχολείο μπορεί να πραγματοποιείται ιδανικά είτε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ή την πρώτη ή δεύτερη του Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των συμμετεχόντων μαζί με τους διδάσκοντες δεν θα υπερβαίνει, κατ΄εκτίμηση, τα 25 άτομα. Ο Δήμος συμφωνεί να προσφέρει φιλοξενία. Ειδικότερα, ο Δήμος θα προσφέρει το χώρο στον οποίο θα γίνονται τα μαθήματα και το χώρο διαμονής των συμμετεχόντων, ενώ το κόστος της διατροφής τους αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο. Το Θερινό Σχολείο δύναται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Β) Το Συνέδριο θα περιλαμβάνει 50-100 άτομα κάθε φορά. Ο Δήμος συμφωνεί να προσφέρει δείπνο ή γεύμα καλωσορίσματος.

Γ) Συζητήθηκε, επιπλέον, η δυνατότητα ώστε η μεταξύ των δύο φορέων συνεργασία να διευρυνθεί και σε άλλους τομείς όπως π.χ. εξ αποστάσεως σεμινάρια για τους κατοίκους της Άνδρου κ.λπ.

Στη συνέχεια της επικοινωνίας των δύο φορέων σχετικά με τη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται και απορρέουν από το συνομολογούμενο πλαίσιο συνεργασίας, προωθήθηκε στο Δήμο Άνδρου εκ μέρους του προέδρου του ΕΑΠ, Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα, το εγκεκριμένο από την Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Άνδρου και ΕΑΠ.

Το μνημόνιο συνεργασίας

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, στο πρωτόκολλο συνεργασίας που ενέκριναν και οι δύο φορείς, αναφέρονται τα εξής:

«Σκοπός του Μνημονίου είναι η επιδίωξη από κοινού δράσεων από τα συμβαλλόμενα μέρη, ήτοι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Δήµο Άνδρου, οι οποίες θα κατατείνουν στην προώθηση της τεκμηρίωσης και ανάδειξης γνωστικών αντικειμένων που αναπτύσσονται στο Ε.Α.Π. και ενδιαφέρουν και το Δήμο Άνδρου. Οι δράσεις αυτές δύνανται, όλως ενδεικτικά, να περιλαμβάνουν:

• Διερεύνηση από κοινού τρόπων χρηματοδότησης για την προώθηση ζητημάτων που άπτονται γενικότερα στην Ιστορία του Πολιτισμού, της Φιλοσοφίας και των Επιστημών, καθώς και ζητήματα Επικοινωνίας της Επιστήμης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και θέματα που αφορούν στη σχέση Επιστήμης και Λογοτεχνίας, Αισθητικής, Σπουδές φύλου, καθώς και σύγχρονων μεθόδων για τη διδακτική των επιστημών και την παρουσία της επιστήμης και της τεχνολογίας στη δημόσια σφαίρα.

• Υποβολή από κοινού, ή µέσω ειδικής συνεργασίας, χρηματοδοτικών και ερευνητικών προτάσεων.

• Ανάληψη κοινών ερευνητικών έργων και δράσεων διάχυσης της ιστορικής, φιλοσοφικής και επιστημονικής γνώσης.

• Συνδιοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων, θερινών σχολείων, συναντήσεων εργασίας και λοιπών δράσεων διάδοσης της ιστορικής, φιλοσοφικής και επιστημονικής γνώσης.

• Πρόσβαση και χρήση των εγκαταστάσεων του Δήμου Άνδρου, όπως βιβλιοθήκες και αίθουσες συνεδρίων για την επιστημονική έρευνα και τη διοργάνωση κοινών δράσεων, έργων, και συναφών πρωτοβουλιών σχετικών με την επικοινωνία της γνώσης σε ειδικά ακροατήρια (π.χ. μαθητές, φοιτητές, ερευνητές), ως και στο ευρύ κοινό».