Η πορεία της φετινής σεζόν για τη Μήλο αλλά και το ζήτημα της προετοιμασίας για τις επόμενες χρονιές συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου

Προτεραιότητα ο σχεδιασμός ανάπτυξης των υποδομών

Θετικό πρόσημο βάζει ο Δήμαρχος Μήλου στην πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν για το νησί της Μήλου, με το Δήμο να προχωρά σε στοχευμένες κινήσεις, όσον αφορά στον προγραμματισμό έργων υποδομής, προκειμένου η περαιτέρω ανάπτυξη του προορισμού να βρει το νησί έτοιμο να ανταποκριθεί.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αντοχή των υποδομών, αλλά και την υγειονομική κατάσταση, φαίνεται να κύλησε η περίοδος υψηλής επισκεψιμότητας για το νησί της Μήλου, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος, κ. Μανόλης Μικέλης, παρά τη μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας φέτος.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι το νησί προετοιμάζεται για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, τόσο της επιχειρηματικότητας, όσο και της οικοδομικής δραστηριότητας για τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό και με τη σταθερά ανοδική πορεία του στον τουριστικό χάρτη, ο Δήμαρχος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός, αναφορικά με τη βελτίωση των βασικών υποδομών, όπως ενδεικτικά η ύδρευση, η αποχέτευση, η επεξεργασία λυμάτων, το κυκλοφοριακό, ώστε το νησί να είναι επαρκώς προετοιμασμένο να υποδεχτεί ακόμη περισσότερους επισκέπτες, διασφαλίζοντας παράλληλα μία υψηλή ποιότητα ζωής και για τους μόνιμους κατοίκους.

Καλή η υγειονομική εικόνα της σεζόν, αλλά δεν ενδείκνυται χαλάρωση

Όπως είπε ο Δήμαρχος Μήλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά το γεγονός, ότι σε πολλά νησιά διαφάνηκαν προβλήματα λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας, οι υποδομές της Μήλου άντεξαν. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε, ότι «περάσαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Ευτυχώς, πήγαμε πάρα πολύ καλά, όσον αφορά στις υποδομές του Δήμου. Είχε γίνει μία πρόβλεψη σχετικά και με την ύδρευση και με τα λύματα. Τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν και οι βλάβες, αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Παρ’ όλη τη μεγάλη επισκεψιμότητα, δεν φάνηκαν κάποια ουσιαστικά προβλήματα».

Όσον αφορά στην υγειονομική εικόνα του νησιού, ο κ. Μικέλης ανέφερε, ότι «ευτυχώς πήγαμε πάρα πολύ καλά. Δεχτήκαμε μία ανεξήγητη δυσφήμηση στην αρχή του καλοκαιριού, χωρίς να υπάρχουν τα στοιχεία αυτά που να μπορούν να δικαιολογήσουν τις φήμες, είτε στα έντυπα, είτε στα τηλεοπτικά ΜΜΕ, που ανακοίνωναν ότι η Μήλος «κοκκινίζει». Η ομάδα της Πολιτικής Προστασίας ήταν εκεί και δούλεψε πολύ. Η συνεργασία ήταν πολύ καλή με το Κέντρο Υγείας, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο. Βέβαια, με τόσο υψηλή επισκεψιμότητα, ρόλο έπαιξε και ο παράγοντας τύχη. Οι επιχειρηματίες μας έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ευτυχώς είχαμε ελάχιστα κρούσματα, σε σύγκριση με άλλα νησιά». Εντούτοις, ο ίδιος δεν άφησε περιθώριο εφησυχασμού, υπογραμμίζοντας, ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και τώρα ακόμη που μπαίνουμε στο φθινόπωρο. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθόλου».

Απαραίτητος ο προγραμματισμός για τη θωράκιση του νησιού

Περνώντας στο ζήτημα της προετοιμασίας για τις επόμενες χρονιές, ο Δήμαρχος αρχικά σημείωσε, πως θα πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες και ανταλλαγές απόψεων με τους επιχειρηματίες του νησιού, «προκειμένου να οργανώσουμε κάποια ακόμη πράγματα και να υπάρχει ακόμη καλύτερη συνεργασία, διότι η Μήλος έχει πλέον περάσει σε άλλο τουριστικό επίπεδο και οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, «ως Δήμος, με τις υπηρεσίες μας, τρέχουμε ώστε να προλάβουμε κάποια πράγματα, που θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτή η μεγάλη άνοδος του τουρισμού έχει και τις απαιτήσεις της. Υπάρχει ένας σχεδιασμός. Επιπλέον, για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα προηγηθεί μια επικοινωνία με τους δημοτικούς συμβούλους, ώστε να διαμορφώσουμε μία εικόνα ως προς το τι χρειάζεται το νησί και πόσο αυτό κοστολογείται».

Όπως εξήγησε ο κ. Μικέλης, ο προγραμματισμός αυτός λαμβάνει χώρα τώρα, «με στόχο το καλοκαίρι του 2022 και ειδικά του 2023 ο επισκέπτης να νιώθει άνετα και όχι πιεσμένος. Έχουν εκδοθεί πάρα πολλές οικοδομικές άδειες και θα υπάρξουν μεγάλες επιβαρύνσεις για όλες τις υποδομές (νερό, αποχέτευση, λύματα, κυκλοφοριακό, χώροι στάθμευσης κλπ). Όλα αυτά θα πρέπει να προγραμματιστούν σωστά, να δούμε τι λύσεις και τι οικονομικές απαιτήσεις είναι αυτές, αλλά και να κάνουμε και μία ενημέρωση αναφορικά με τα έργα και τις υποδομές που έχουν ήδη προγραμματιστεί, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη άνοδος του τουρισμού στο νησί μας, αλλά κυρίως και η ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων».

Συζήτηση με αρκετές προεκτάσεις

Αξίζει να σημειωθεί, πως τη γενικότερη ενημέρωση από πλευράς της δημοτικής αρχής προς το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τους πολίτες, όσον αφορά στην πορεία της τουριστικής ανάπτυξης της Μήλου, αλλά και στο ζήτημα των επόμενων κινήσεων για τη συνέχιση της ανοδικής αυτής πορείας που καταγράφει το νησί, ζήτησαν κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Επίσης, το ζήτημα των υποδομών για τη στήριξη, τόσο του τουρισμού, όσο και της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων επανήλθε σε συζήτηση θέματος της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ., το οποίο αφορούσε σε αίτημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για εγκατάσταση κεραίας στην περιοχή του Τριοβασάλου. Με αφορμή την άρνηση, τόσο της Τοπικής Κοινότητας, όσο και ορισμένων εκ των δημοτικών συμβούλων στη μίσθωση του εν λόγω χώρου από τον Δήμο προς την εταιρεία για την εγκατάσταση της κεραίας, άνοιξε ο διάλογος, σχετικά με το γεγονός, ότι η ποιότητα και η ταχύτητα της ψηφιακής συνδεσιμότητας στο νησί, αποτελεί επίσης μία σύγχρονη υποδομή, που λαμβάνεται υπόψιν από τους εποχικούς τουρίστες, από τους ανθρώπους που επιλέγουν να εργαστούν εξ αποστάσεως, με έδρα τη Μήλο, τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους, αλλά κυρίως και από τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού. Από τον δημοτικό σύμβουλο, κ. Γεώργιο Κούρτη, προτάθηκε να εκπονηθεί μελέτη, σχετικά με τις ψηφιακές ανάγκες της Μήλου και βάσει αυτής να γίνονται οι όποιες κινήσεις αφορούν σε εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού

Μία μομφή της μείζονος μειοψηφίας, σε σχέση με τα αντανακλασιτκά της δημοτικής αρχής, για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών εν μέσω τουριστικής περιόδου εκφράστηκε, κατά τη συζήτηση θέματος αναφορικά με παραχωρήσεις επιπλέον χώρου σε επιχειρήσεις, προκειμένου να «απλώσουν» τα τραπεζοκαθίσματά τους. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, στηλίτευσε το γεγονός, ότι τα σχετικά αιτήματα από τους επιχειρηματίες κατατέθηκαν στο Δήμο ήδη από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με τη δημοτική αρχή να τα φέρνει προς συζήτηση στο τέλος Αυγούστου, με τον Δήμαρχο να απαντά, πως η συνεργασία μεταξύ Δήμου και επιχειρήσεων είναι άψογη και πως η διαδικασία καθυστέρησε λόγω καταγγελιών, ενώ υπενθύμισε πως οι επιχειρήσεις είχαν ήδη χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και οι εν λόγω αιτήσεις αφορούσαν σε επέκταση του ήδη διαθέσιμου χώρου.  

Ετικέτες: