Στο Δημαρχείο Τήνου συγκεντρώθηκαν δεκάδες πολίτες του νησιού, ζητώντας από τον Δήμαρχο την ακύρωση των αδειών διέλευσης για την μεταφορά των ανεμογεννητριών

Στο πρόσωπο του Δημάρχου αναζητούνται οι ευθύνες

Με παράσταση διαμαρτυρίας, ζητούν οι πολίτες της Τήνου από το Δήμαρχο του νησιού, κ. Γιάννη Σιώτο, να ακυρώσει – βάσει υποβληθέντων επιχειρημάτων – τις άδειες διέλευσης που χορήγησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στα οχήματα που αναμένεται να μεταφέρουν τα τμήματα των ανεμογεννητριών.

Συνεχίζεται ο αγώνας των Τηνίων απέναντι στην άκριτη εγκατάσταση ΑΠΕ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Αυτή τη φορά, το μέχρι πρότινος αρραγές μέτωπο των τηνιακών φορέων φαίνεται να εμφανίζει ρωγμές, καθώς ο Δήμος Τήνου, μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας του, εξέδωσε άδειες διέλευσης για τα βαρέα οχήματα μεταφοράς των τμημάτων των ανεμογεννητριών προς το αιολικό πάρκο στη θέση «Πράσσα – Πολέμου Κάμπος», προκαλώντας την αντίδραση των πολιτών απέναντι στην ενέργεια αυτή.

Παρ’ ό,τι διατυπώθηκαν ενστάσεις, τόσο από την παράταξη της μειοψηφίας «Κοινό Τηνίων», όσο και από τοπικούς φορείς και κατοίκους, ο Δήμος δεν προχώρησε στην αναθεώρηση των αδειών, ενώ τα «πυρά» στρέφονται κατά του Δημάρχου Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτου. Μάλιστα, οι πολίτες που στηρίζουν το μέτωπο «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών», προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της Τήνου, απαιτώντας από τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους του Δήμου Τήνου, να ακυρώσουν τις εν λόγω άδειες.

Στις 28 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε επίσης ενημερωτική εκδήλωση στην Παλλάδα, με τίτλο «Γιατί η Τήνος λέει Όχι», με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και φίλων τη Τήνου, σχετικά με την αντίθεση των Τηνίων στην άκριτη εγκατάσταση ΑΠΕ στο νησί.

Ιεραρχική προσφυγή ενώπιων του Δημάρχου

Την Τρίτη 24 Αυγούστου, κατατέθηκε ενώπιον του Δημάρχου Τήνου, ιεραρχική προσφυγή, για την ακύρωση των αδειών διέλευσης που εξέδωσε ο Δήμος, για την μεταφορά των ανεμογεννητριών, από την δημοτική κίνηση «Κοινό Τηνίων» και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Υστερνιωτών Τήνου.

Όπως σημειώθηκε από τη δημοτική κίνηση σε σχετική ανακοίνωση, «πιστεύουμε ότι οι άδειες έχουν εκδοθεί παράτυπα και έχουμε καταθέσει και εξηγήσει αναλυτικά, τουλάχιστον τρεις βάσιμους λόγους για αυτό. Είναι στην αρμοδιότητα του Δημάρχου να το κρίνει και να τις ακυρώσει και ελπίζουμε να το κάνει άμεσα».

«Δεν επιτρέπεται ιεραρχική υποκατάσταση της Τ.Υ. από το Δήμαρχο»

Μετά το πλήθος αντιδράσεων, που ξεσήκωσε στους πολίτες της Τήνου η έκδοση των αδειών, αλλά και την υποβολή της ιεραρχικής προσφυγής, ο Δήμαρχος Τήνου «απάντησε» με ανακοίνωσή του, τα εξής:

«Tην επόμενη αμέσως ημέρα από την υποβολή της ιεραρχικής προσφυγής στο Δήμαρχο Τήνου και της αίτησης θεραπείας στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, έγινε συνάντηση στο Δήμο Τήνου με τον Δήμαρχο Τήνου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρο Μαρκουίζο, τον αν. Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Σγουρό με τους α) εκπρόσωπο του Κοινού Τηνιών κ. Πέτρο Κουσουνάδη και β) τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους κ. Ζέρη.

Η Δημοτική αρχή τόνισε ότι παραμένει σταθερή η αντίθεση της τοπικής μας κοινωνίας εναντίον των «επενδύσεων» που δεν σέβονται το περιβάλλον.

Δυστυχώς, όμως, επί της ασκηθείσας ιεραρχικής προσφυγής δύναται να ασκηθεί μόνον έλεγχος για το αν η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τήνου παραβίασε συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις. Έλεγχος επί της ουσίας και έλεγχος σκοπιμότητας δεν επιτρέπεται από το Δήμαρχο, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται κατά το Ν. 3852/2010 ιεραρχική υποκατάσταση της Τεχνικής Υπηρεσίας από το Δήμαρχο. Έτσι, ο Δήμαρχος ακόμη κι αν επιληφθεί μίας ιεραρχικής προσφυγής, απαγορεύεται εκ του νόμου αφενός να εξετάσει ζητήματα τεχνικής φύσεως (π.χ. καταλληλόλητα κλπ) και αφετέρου να κρίνει αν είναι σκόπιμη η εκδοθείσα πράξη. Άλλωστε, ο Δήμαρχος, όπως και όλα τα όργανα ενός Δήμου, δεσμεύονται από το κράτος δικαίου και την αρχή της νομιμότητας, και έτσι μπορούν να ενεργήσουν μόνον όσα τους επιτρέπει ο νόμος να πράξουν και να ελέγξουν. Τυχόν υπέρβαση των ορίων που θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι στις αρμοδιότητες ενός Δημάρχου, όπως η υποκατάσταση άλλων Υπηρεσιών και η υπεισέλευση σε ζητήματα που τυγχάνει αναρμόδιος, θα συνιστούσε κατάχρηση εξουσίας.

Με άλλα λόγια, στην ιεραρχική προσφυγή δεν μπορεί να ελεγχθεί η ουσία και η σκοπιμότητα των ενεργειών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου αλλά η νομιμότητα των χορηγούμενων αδειών διέλευσης. Πέραν της πάγιας αρνητικής θέσης αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου μας ενάντια στις Α/Γ, φαίνεται ωστόσο ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν υπέπεσε σε νομικό σφάλμα, χορηγώντας τις άδειες αυτές, βάσει τόσο της ισχύουσας νομοθεσίας, των δικαστικών αποφάσεων, της Απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου όσο και της ανάλογης χορηγηθείσας άδειας διέλευσης για το επαρχιακό δίκτυο από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Έτσι, παρότι πιστεύουμε ότι το μοναδικό τηνιακό τοπίο βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, δηλώνουμε ότι θα συνεχίζουμε να παλεύουμε εντός των πλαισίων της νομιμότητας και όχι εκτός αυτής, γιατί τα θεσμικά όργανα δημόσιων οργανισμών πρέπει να λειτουργούν με σοβαρότητα και θεσμικότητα. 

Με ρεαλισμό, ορθολογισμό, αλλά και σεβασμό προς τους κοινούς αγώνες που δώσαμε με το Κοινό Τηνίων στο πλαίσιο ενότητας & ομοψυχίας και ενόψει και των πολλαπλών εκκρεμών δικαστικών και θεσμικών αγώνων του Δήμου κατά των Α/Γ, προσκαλούμε όλους να προκρίνουμε την αποτελεσματικότητα και τη σοβαρότητα και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις που διασπούν το ενιαίο μέτωπο και μπορούν να δώσουν ανέλπιστα δώρα προς τους «επενδυτές».

Μετά από αυτή την ξεκάθαρη και ειλικρινή στάση επισημαίνουμε προς όλους ότι σεβόμενοι τη σημερινή συγκυρία και σταθερά προσανατολισμένοι προς την επίτευξη του κοινού μας στόχου δεν θέλουμε να μπούμε σε μια διαδικασία άγονων αντιπαραθέσεων».

Στην ανακοίνωση του Δημάρχου απάντησε το «Κοινό Τηνίων», χαρακτηρίζοντας ως προσβλητική την αναφορά του κ. Σιώτου, αναφορικά με την προσπάθεια ακύρωσης των αδειών εκ μέρους της δημοτικής κίνησης, ως επικοινωνιακού χαρακτήρα, ενώ επισημάνθηκε, ότι «ως νομικός θα έπρεπε να καταλαβαίνετε πως η ιεραρχική προσφυγή που σας καταθέσαμε, ζητάει ακριβώς τον έλεγχο της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας των αδειών διέλευσης. Περιττό λοιπόν να μας το διευκρινίζετε. Αυτόν ακριβώς τον έλεγχο νομιμότητας πρέπει να πράξετε και να απαντήσετε ξεκάθαρα στους νομικούς λόγους που παραθέσαμε στην προσφυγή».

«Σαφείς οι λόγοι για την ακύρωση των αδειών»

Θέση, φυσικά, πήρε και το κίνημα πολιτών «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών», προχωρώντας στην παρακάτω ανάρτηση στη σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ως εδώ..! Νομικά επιχειρήματα πολλά, από τόσες πλευρές. Πολιτική θέληση;

Με την ιεραρχική προσφυγή που άσκησε το Κοινό Τηνίων και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Υστερνιωτών Τήνου, κατά των αδειών διέλευσης που εξέδωσε η υπηρεσία του Δήμου Τήνου, προβάλλονται τρεις βάσιμοι νομικοί λόγοι, για τους οποίους οι άδειες αυτές είναι παράνομες.

Το ίδιο επισήμανε και εχθές Σάββατο 28/8/2021 ο κ. Απόστολος Σοφιαλίδης, επίκουρος καθηγητής νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην ομιλία του στην ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Παλλάδα.

Οι λόγοι είναι σαφείς:

1. Οι άδειες εκδόθηκαν χωρίς κανέναν προηγούμενο έλεγχο καταλληλόλητας του δρόμου.

2. Οι άδειες εκδόθηκαν με όρο την απαγόρευση οποιασδήποτε επέμβασης στον δρόμο, ενώ έχει γίνει ήδη επέμβαση και πιθανότατα να γίνουν και άλλες επεμβάσεις.

3. Οι άδειες περιλαμβάνουν ένα κομμάτι γης το οποίο δεν αποτελεί δημοτικό δρόμο. Για την ακρίβεια δεν αποτελεί καν δρόμο αλλά ιδιοκτησίες!

Ακόμη και η ανακοίνωση της αστυνομίας για απαγόρευση κυκλοφορίας στον δρόμο αυτό προβάλλει ως λόγο, την ιδιομορφία του εδάφους και το δύσβατο του δρόμου.

Καλούμε τον Δήμαρχο Τήνου να ακυρώσει τις παράνομες άδειες διέλευσης που εξέδωσε η υπηρεσία του Δήμου άμεσα».

Στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης προς τον Δήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου για ακύρωση των αδειών, πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της Τήνου προκειμένου να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους, το πρωί της Δευτέρας, 30 Αυγούστου.

«Προς αντίκρουση των fake news»

Με στόχο την υπεράσπιση των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τήνου, που ανέλαβαν την εξέταση των αιτημάτων και τη χορήγηση ή μη των σχετικών αδειών, η Διευθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τήνου, αναφέρει τα εξής:

«Προς αντίκρουση των κάθε είδους fake news που διακινούνται στο διαδίκτυο με σκοπό τη στοχοποίηση της Υπηρεσίας, τονίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδικασίες εγκατάστασης των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών στο νησί της Τήνου, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος, πραγματοποίησαν ΠΛΗΘΟΣ αυτοψιών τόσο στον χώρο εγκατάστασης τους όσο και στην δημοτική οδό πρόσβασης, ώστε να προβούν στις για κάθε περίπτωση προβλεπόμενες ενέργειες, που επιβάλει η ισχύουσα νομοθεσία. Ως δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεούμαστε να ενεργήσουμε έχοντας πάντα οδηγό την κείμενη νομοθεσία και τις διατάξεις του νόμου που είναι ο ίδιος για όλους τους πολίτες του Ελληνικού Κράτους, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Όλες οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί έως και σήμερα έχουν ως γνώμονα το παραπάνω».