Οριστικοποιείται τις επόμενες μέρες ο ανάδοχος για την εκπόνηση των μελετών σχετικά με την προστασία, αποκατάσταση και αξιοποίηση της υποδομής

Προχωρούν οι μελέτες για το τουριστικό καταφύγιο Μπατσίου

Συμβασιοποιείται μέσα στις επόμενες ημέρες, άνευ απροόπτου, το έργο της εκπόνησης των μελετών για την προστασία, αποκατάσταση προβλημάτων και την αξιοποίηση του τουριστικού καταφυγίου στο Μπατσί της Άνδρου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, που θα οδηγήσουν σε ένα έργο πνοής για την Άνδρο, αυτό της αποκατάστασης και αξιοποίησης του τουριστικού καταφυγίου στο Μπατσί.

Ο διαγωνισμός προέβλεπε συνολική δαπάνη 71.559 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ωστόσο η ανάδοχος εταιρεία, με 18% έκπτωση αναμένεται να εκπονήσει το έργο με κόστος 58.678 ευρώ.

Η Οικονομική Επιτροπή, κατά την τελευταία της συνεδρίαση όρισε τον προσωρινό ανάδοχο, ενώ εντός των επομένων ημερών και εφόσον δεν κατατεθεί κάποια ένσταση μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, ο Δήμος Άνδρου θα προχωρήσει στη σύναψη της σχετικής σύμβασης με τον οριστικό πλέον ανάδοχο.

Προβλήματα από ελλιπείς προηγούμενες μελέτες

Σύμφωνα με τη σχετική τεχνική έκθεση που συνόδευε τη διακήρυξη του διαγωνισμού, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αποκατάσταση των προβλημάτων στους λιμένες του Δήμου Άνδρου, εγκρίθηκε ο σχεδιασμός του έργου «Προστασία και αποκατάσταση προβλημάτων και αξιοποίηση του τουριστικού καταφύγιου στο Μπατσί Άνδρου», με την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018.

Το Μπατσί της Άνδρου είναι ένα όρμος υπήνεμος στους κύριους βορειοανατολικούς ανέμους της καλοκαιρινής περιόδου, τουριστικός  για χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες, αλλά παράλληλα με επιπλέον δυνατότητες βιοπορισμού εκατοντάδων επαγγελματιών του νησιού και επενδυτών.

Ο όρμος φορτίζεται ενεργειακά με ανέμους νότιους νοτιοανατολικούς. Η υπάρχουσα παραλία με αμμική σώρευση αρκετά καλής ποιότητας, τροφοδοτείται από χείμαρρους της περιοχής και δημιουργεί τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις κατά τους θερινούς μήνες.

Τα προβλήματα στο κεντρικό σημείο της αμμώδους παραλίας, προέκυψαν κυρίως από την ελλιπή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατασκευής του στηθαίου για την στήριξη του παρακείμενου δρόμου και την κατασκευή του λιμενοβραχίονα στην ανατολική πλευρά του όρμου. Παράλληλα ο οικιστικός ιστός που περιβάλλει την παραλία δημιουργεί κωλύματα στην κατάληξη των φερτών υλικών στην παράκτια ζώνη. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.  

Η διάβρωση αυτή σταδιακά στέρησε την ενεργειακή εκτόνωση που προσφέρει μια φυσική (ή και τεχνητή) αμμική απόθεση,  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα αλλά και κίνδυνοι για περαιτέρω καταστροφές.

Η εσωτερική λιμενολεκάνη στο Μπατσί Άνδρου είναι μια περιοχή με αναπτυξιακή δυνατότητα και πολλά περιθώρια διαχειριστικής αναβάθμισης καθόσον είναι μια περιοχή με πολύ υψηλή επισκεψιμότητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο νησί υφίσταται  άλλωστε διαπιστωμένη αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης των τουριστικών λιμενικών ευκολιών στους υπήνεμους λιμένες.  Με δεδομένο την λειτουργία του Γαυρίου ως επιβατική και εμπορευματική «πύλη», η αποκατάσταση των υφιστάμενων προβλημάτων και η ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των λιμενικών ευκολιών στο Μπατσί κρίθηκε επιβεβλημένη.

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης από τον επιχειρηματικό σχεδιασμό

Επιπλέον όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη επιχειρηματικού και λειτουργικού σχεδιασμού του λιμένα του Μπατσίου, που εκπόνησε ανάδοχος μελετητική εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2019, η τουριστική ανάπτυξη που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στον οικισμό Μπατσί της Άνδρου θέτει υψηλές απαιτήσεις στους τομείς του τουρισμού, της ναυσιπλοΐας, αλλά και της ασφάλειας, οι οποίες επιτάσσουν τη διαμόρφωση και το σχεδιασμό ενός αναπτυξιακού πλάνου με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στο λιμένα του οικισμού να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός και ταυτόχρονα να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

Η μελέτη αφορά στα εξής:

  • Καταγραφή και ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς και αξιολόγησή της, σύμφωνα με το πρώτο στάδιο των προδιαγραφών εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού λιμένων
  • Περιγραφή της λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων που προβλέπεται να εξυπηρετηθούν από το λιμένα Μπατσίου
  • Καθορισμός και χωροθέτηση των απαιτούμενων πρόσθετων έργων και εγκαταστάσεων στο χερσαίο θαλάσσιο χώρο για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών του λιμένα
  • Λειτουργία διαχείρισης του λιμένα
  • Οικονομικός προγραμματισμός και εκτίμηση εσόδων – εξόδων σχετικά με τα προγραμματιζόμενα έργα.

Ο λιμένας Μπατσίου εντάσσεται στους λιμένες τοπικού ενδιαφέροντος και ο πολλαπλός χαρακτήρας του (τουρισμός, αλιεία, επαφή με παραλία λουόμενων που φέρει γαλάζια σημαία, σύγχρονη μαρίνα) δημιουργεί πολλές απαιτήσεις, ενώ πέραν από το Δήμο και την τοπική κοινωνία, από την υλοποίηση του έργου ευνοείται ο τουρισμός της περιοχής, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί σε συναφείς τομείς (εμπόριο, αλιεία, αναψυχή), οι άμεσα και έμμεσα εργαζόμενοι σε αυτούς, όπως επίσης και οι επισκέπτες του οικισμού του Μπατσίου. 

Αναλυτικά οι μελέτες που προβλέπονται

Μέσω της συγκεκριμένης ανάθεσης, αναμένεται να εκπονηθεί η ακτομηχανική μελέτη, η οποία μάλιστα όπως τονίζεται είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το έργο αλλά και για την εξέλιξη της λιμενικής εγκατάστασης.

Η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στον μυχό του όρμου είναι αδήριτη, καθόσον η μεταφορά των αποθέσεων από την ανατολική στην δυτική πλευρά, έχει δημιουργήσει μεγάλο έλλειμα στο μέσον περίπου του μυχού. Η σφοδρότητα των φαινομένων (ισχυροί νότιοι άνεμοι μεγάλης διάρκειας) έχει προξενήσει καταστροφές στο στηθαίο του παράκτιου δρόμου.

Οι λύσεις που θα προταθούν θα πρέπει να συνυπολογίσουν κατά σειρά προτεραιότητας τα παρακάτω:

  • Διασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας από την κυματική δραστηριότητα.
  • Αντιμετώπιση ή επιβράδυνση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο της στερεομεταφοράς, από δυτικά προς ανατολικά.
  • Παράλληλη αναπτυξιακή προοπτική με διεύρυνση των δυνατοτήτων ελλιμενισμού ποσοτικά και ποιοτικά.
  • Παρουσίαση των ενδεδειγμένων λύσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν την λήψη των τελικών αποφάσεων.

Οι λύσεις που θα εξεταστούν θα εμπεριέχουν στοιχεία αποτελεσματικότητας στην ανάσχεση του φαινομένου της στερεομεταφοράς και την δραστική μείωση της σφοδρότητας του προσπίπτοντος κυματισμού στον μυχό του όρμου, ώστε να μηδενιστούν οι κίνδυνοι κατάρρευσης του παράκτιου τοιχίου στήριξης και να αποκατασταθεί  η λειτουργικότητα της αμμώδους συγκέντρωσης για τους λουόμενους.

Επίσης, θα εκπονηθεί η οριστική μελέτη θωράκισης του προσήνεμου τμήματος του μόλου του τουριστικού καταφυγίου (λιθοριπής). Συγκεκριμένα με μέριμνα του αναδόχου προβλέπεται να εκπονηθούν, μεταξύ άλλων:

  • Διαγράμματα της λιθοριπής με ακριβή όρια εφαρμογής ανάλογα με την ακτομηχανική μελέτη.
  • Ανάγκες άρσης και επαναχρησιμοποίησης διασκορπισμένων φυσικών ογκολίθων της παλαιάς λιθοριπής καθώς και πιθανή αναδιάταξη των φυσικών ογκολίθων της υπάρχουσας στέψης.
  • Απαιτούμενος συνολικός όγκος φυσικών ογκολίθων όλων των κατηγοριών
  • Χρονοδιάγραμμα έργου με πρόβλεψη για άμεση υλοποίηση
  • Προδιαγραφές φυσικών ογκολίθων
  • Τεύχη δημοπράτησης
  • ΣΑΥ – ΦΑΥ

Τέλος, προβλέπεται ηλεκτρομηχανική μελέτη, η οποία αφορά στην αποκατάσταση των προβλημάτων φωτισμού, των φρεατίων και στον έλεγχο και την  πρόβλεψη εργασιών συντήρησης της λειτουργίας του αντλιοστασίου, όπως επίσης Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία θα αφορά στην υλοποίηση των έργων της εγκατάστασης λιθοριπής, στα μικρά έργα επισκευής Η/Μ, αλλά και στην λειτουργία όλου του τουριστικού λιμένα, ως σύνολο.

Οι μελέτες προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.  Η σειρά εκπόνησης φαίνεται στα παραδοτέα και συγκεκριμένα ξεκινά με την εκπόνηση και παράδοση της Ακτομηχανικής Μελέτης, συνεχίζει με την εκπόνηση και παράδοση των μελετών Η/Μ και Περιβαλλοντικής και τέλος η μελέτη της λιθοριπής. 

 

Ετικέτες: