Νίκος Συρμαλένιος - Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Το Υπουργείο επιμένει στο ίδιο αδιέξοδο, ούτε φέτος θα ανοίξουν τα σμυριδωρυχεία

  • Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021 - 10:33

Παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Μάιο του τρέχοντος έτους προς το σωματείο των σμυριδεργατών, αλλά και προς τον Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων, ακόμα δεν έχει δοθεί η έγκριση να ανοίξουν τα σμυριδωρυχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη ανασφάλεια σε εκατοντάδες σμυριδωρύχους και στις οικογένειές τους, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα: «Επιτακτικό το αίτημα ανοίγματος των σμυριδωρυχείων Νάξου».

Ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει αντί να ανοίγει τα ορυχεία, να εφαρμόζει το μοντέλο συλλογής-επιλογής της ήδη εξορυχθείσας σμύριδας, ενώ ταυτόχρονα έχει αφαιρέσει και από πολλούς σμυριδεργάτες τα δεδουλευμένα ένσημα.  Επειδή η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, επειδή δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανασφάλεια και επειδή δεν μπορεί να συνεχιστεί το να μην ανοίγουν τα ορυχεία, πρέπει επιτέλους να δοθεί μια βιώσιμη προοπτική για την εξόρυξη της σμύριδας Νάξου.

Ο βουλευτής ρώτησε το υπουργείο πότε θα προχωρήσει στο άνοιγμα των σμυριδωρυχείων για το 2021, διασφαλίζοντας και μια ποσότητα στους οκτώ χιλιάδες τόνους, έτσι ώστε να καλυφθούν όλοι οι σμυριδεργάτες ασφαλιστικά. Επίσης, εάν θα αποκαταστήσει την αδικία του 2019 αποδίδοντας στους σμυριδεργάτες τα ένσημα που τους αφαιρέθηκαν. Εάν θα ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των ορυχείων, έτσι ώστε να αρθούν οριστικά οι όποιες ενστάσεις για τον κίνδυνο ατυχήματος και τέλος εάν θα προχωρήσει  η εκπόνηση μιας ευρύτερης μελέτης με την προοπτική βιώσιμης λειτουργίας των σμυριδωρυχείων.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 «Κύριε Υπουργέ, σε λίγες μέρες μπαίνουμε στον Οκτώβριο του 2021 και παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας ήδη από τον Μάιο του τρέχοντος έτους και προς το σωματείο των σμυριδεργατών, αλλά και προς τον Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων, ακόμα δεν έχει δοθεί η έγκριση να ανοίξουν τα σμυριδωρυχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη ανασφάλεια σε εκατοντάδες σμυριδωρύχους και στις οικογένειές τους.

Όπως γωρίζετε, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε θεσμοθετήσει την υποχρέωση να ανοίγουν τα σμυριδωρυχεία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου με τη λήψη βεβαίως των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει αντί να ανοίγει τα ορυχεία, να εφαρμόζει το μοντέλο συλλογής-επιλογής της ήδη εξορυχθείσας σμύριδας, ενώ ταυτόχρονα έχει αφαιρέσει και από πολλούς σμυριδεργάτες τα δεδουλευμένα ένσημα.

Επειδή η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, επειδή δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανασφάλεια και επειδή δεν μπορεί να συνεχιστεί το να μην ανοίγουν τα ορυχεία, πρέπει επιτέλους να δοθεί μια βιώσιμη προοπτική για την εξόρυξη της σμύριδας και ταυτόχρονα να δούμε και μια ολιστική ανάπτυξη της ορεινής Νάξου, που είναι το πιο -εντός εισαγωγικών- «καθυστερημένο» τμήμα του νησιού.

Εμείς, λοιπόν, ρωτάμε τα εξής: Πρώτον, θα προχωρήσετε επιτέλους στο άνοιγμα των σμυριδωρυχείων για το 2021 διασφαλίζοντας και μια ποσότητα στους οκτώ χιλιάδες τόνους, έτσι ώστε να καλυφθούν όλοι οι σμυριδεργάτες ασφαλιστικά;

Θα αποκαταστήσετε την αδικία του 2019 αποδίδοντας στους σμυριδεργάτες τα ένσημα που τους αφαιρέθηκαν; Θα ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των ορυχείων, έτσι ώστε να αρθούν οριστικά οι όποιες ενστάσεις για τον κίνδυνο ατυχήματος;

Δεύτερον, θα προχωρήσει επιτέλους η εκπόνηση μιας ευρύτερης μελέτης με την προοπτική βιώσιμης λειτουργίας των σμυριδωρυχείων αφενός και αφετέρου αυτά να λειτουργούν ως οργανικό τμήμα μιας ολιστικής ανάπτυξης της ορεινής Νάξου ή τελικά προτίθεστε διά της διολισθήσεως να καταργήσετε οριστικά την εξορυκτική δραστηριότητα;»