Προς συμβασιοποίηση το έργο ανάπλασης και βιοκλιματικής αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή Πλάκα της Μήλου

Αισθητική αναβάθμιση με περιβαλλοντική ευαισθησία

  • Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου, 2021 - 06:15

Προς σύμβαση ανάθεσης με τον προσωρινό ανάδοχο βρίσκεται το σημαντικό έργο βιοκλιματικής αναβάθμισης του κοινόχρηστου χώρου στην περιοχή της Πλάκας, από το Δήμο Μήλου.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μήλου, εγκρίθηκε το δεύτερο πρακτικό του ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου με τίτλο «Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Δήμου Μήλου. Βιοκλιματική αναβάθμιση χώρου στάθμευσης και διαμόρφωση χώρου πρασίνου στον οικισμό Πλάκα».

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η ανάθεση της σύμβασης εκτέλεσης του έργου στον μειοδότη και προσωρινό ανάδοχο, ο οποίος είχε καταθέσει προσφορά βάσει τιμής με μέση τεκμαρτή έκπτωση προσφορά 18,27%, ήτοι 321.855,32 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι το έργο είχε δημοπρατηθεί τον Απρίλιο του 2021, με προϋπολογισμό 488.000 ευρώ. Η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα “Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου” του Πράσινου Ταμείου και ίδιους πόρους του Δήμου Μήλου, ενώ αφορά στη λειτουργική, αλλά κυρίως στην αισθητική αναβάθμιση του συγκεκριμένου χώρου, με γνώμονα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των δύο όμορων κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Πλάκας της Μήλου. 

Στην σημερινή του κατάσταση, το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου χρησιμοποιείται από τους κατοίκους ως σημείο στάθμευσης αυτοκινήτων και μηχανημάτων, πολλές φορές με άτακτο τρόπο κυρίως λόγω της έλλειψης υποδομών. Το υπόλοιπο του οικοπέδου αποτελείται από έναν ελαιώνα ο οποίος έχει λάβει τον τίτλο “Πάρκο Ελληνο-Ιαπωνικής Φιλίας”.

Η ανάπλαση του οικοπέδου συμπεριλαμβάνει δύο τμήματα και συγκεκριμένα, τη βιοκλιματική αναβάθμιση του χώρου στάθμευσης και τη διαμόρφωση και ανάδειξη του χώρου του ελαιώνα. Το έργο αναμένεται να καλύψει σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται στον Δήμο, όσον αφορά στο θέμα της στάθμευσης και στην αναβάθμιση του πάρκου. Στόχος, είναι να δημιουργηθούν δύο λειτουργικοί χώροι στο πνεύμα του τόπου, οι οποίοι θα αλληλεπιδρούν και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο.

Επίσης, στο ίδιο σημείο, βρίσκεται υπό κατασκευή κοινόχρηστος χώρος παιδικής χαράς, ο οποίος μετά την ολοκλήρωσή του και σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό σημείο για το σύνολο των κατοίκων του νησιού ανεξαρτήτως ηλικίας.

Εκτός από τους χώρους του οικοπέδου προβλέπεται να αναβαθμιστεί και η πλευρά του δρόμου που βρίσκεται απέναντι από το οικόπεδο, με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, χώρων στάσης και στάθμευσης λεωφορείων, καθώς και πεζοδρομίου για τους πεζούς.

Ετικέτες: