Σε νέα εποχή το πολιτιστικό απόθεμα της Αμοργού
- Τρίτη, 5 Οκτωβρίου, 2021 - 06:19
Παρουσιάστηκε, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού, η νέα ψηφιακή εφαρμογή και διαδικτυακή πύλη, που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών και την ενίσχυση του τουρισμού εμπειρίας.
Την παρουσίαση της ολοκληρωμένης πλέον εφαρμογής για «έξυπνες» συσκευές, που αναμένεται να ενισχύσει τον τουρισμό εμπειρίας στο νησί της Αμοργού, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας DotSoft, κ. Αναστάσιος Μάνος, ενώπιον των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, την περασμένη εβδομάδα.
Η νέα εφαρμογή υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπό την ενεργό συμμετοχή, τεκμηρίωση και επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου Αμοργού
Η εφαρμογή περιλαμβάνει την δυνατότητα ξενάγησης με χρήσης φορητών συσκευών σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα βιωματική ξενάγηση με χρήση φορητών συσκευών προκειμένου να υπάρξει απομακρυσμένη δυνατότητα γνωριμίας με τα πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος του νησιού. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες για εικονική περιήγηση 360 μοιρών, αλλά και αποτύπωση με τρισδιάστατα μοντέλα των αντικειμένων που βρίσκονται στην έκθεση κειμηλίων της Χοζοβιώτισσας, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να τα γνωρίσει καλύτερα.
Για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος των εφαρμογών υπάρχουν οδηγίες για τις λεπτομέρειες πρόσβασης σε κάθε χώρο στους επισκέπτες της πύλης όπως σύντομη περιγραφή, διεύθυνση, ωράριο λειτουργίας, μέσα πρόσβασης, χώροι στάθμευσης, κόστος εισόδου (αν υπάρχει), κ.λπ. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης στον χάρτη, χώρων ενδιαφέροντος σε ακτίνα οριζόμενη (πχ. 500 μέτρων) από το σημείο επιλογής του χρήστη με σκοπό την πληροφόρηση ή την οργάνωση επίσκεψης σε αυτούς. Ειδικά για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, η αναζήτηση μπορεί να γίνεται είτε με βάση το σημείο εντοπισμού της υφιστάμενης θέσης του ενδιαφερόμενου ή με βάση το σημείο επιλογής του χρήστη στον χάρτη.
Το έργο, αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού της εμπειρίας έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε πληροφορίες του δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένων ανοικτών δεδομένων ηλεκτρονικού πολιτισμού, ψηφιακών βιβλιοθηκών, ηλεκτρονικού περιεχομένου και ηλεκτρονικού τουρισμού.
Ο Δήμος λόγω του μεγέθους του έως σήμερα δεν διαθέτει καμία δυνατότητα ψηφιακής προβολής των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συνεπώς, η αναγκαιότητα του έργου για την βελτίωση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ για την αξιοποίηση πολιτιστικών πόρων κρίθηκε αρκετά μεγάλη.
Επίσης, το έργο είναι σε εναρμόνιση με τους στόχους της στρατηγικής "A digital Agenda for Europe" και την "Εθνική Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη", ενώ σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη, θεωρήθηκε, πως τα οφέλη για τους δημότες της Αμοργού θα είναι έμμεσα καθώς η εφαρμογή θα λειτουργεί ως ένα εργαλείο για την πολιτιστική ανάδειξη του νησιού και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών καλύτερης αξίας προς τους επισκέπτες. Όσον αφορά δε στους επισκέπτες, μέσω της εφαρμογής έχουν πλέον πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών, καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση τη στιγμή των διακοπών τους, αλλά και πριν φτάσουν στον προορισμό τους.
Βασικά στοιχεία του έργου
Προχωρώντας στην παρουσίαση της εφαρμογής, ο κ. Μάνος ενημέρωσε πως αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές ενέργειες για την ολοκλήρωσή του.
Μάλιστα, ξεκίνησε την παρουσίασή του με την προβολή του πρώτου προωθητικού βίντεο της δράσης, διάρκειας 3 λεπτών, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία, σε συνεργασία και με την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το οποίο όπως τόνισε ο ίδιος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Αμοργού, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της προσπάθειας που κάνει ο Δήμος για την προβολή της Αμοργού στον τουριστικό τομέα.
Ξεκαθάρισε επιπλέον πως, δεδομένου, ότι το έργο αφορά μόνο στα πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος, δεν περιλαμβάνονται στον ψηφιακό οδηγό σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, ωστόσο, η δομή των εφαρμογών και της διαδικτυακής πύλης είναι τέτοια, ώστε να μπορούν να συνδεθούν με έναν ψηφιακό τουριστικό οδηγό, σε περίπτωση που ο Δήμος επιλέξει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
Επίσης, ευχαρίστησε και αναφέρθηκε στη συνεργασία των στελεχών της αναδόχου εταιρείας με την ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που δούλεψε για την έγκριση του πολυμεσικού υλικού που χρησιμοποιείται στην εφαρμογή και τη διαδικτυακή πύλη, αλλά και στην τεκμηρίωση του λοιπού υλικού και των κειμένων που χρησιμοποιήθηκαν.
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού εμπειρίας στο νησί της Αμοργού. Περιλαμβάνει τη δυνατότητα ξενάγησης με χρήση φορητών συσκευών σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα βιωματική ξενάγηση με χρήση φορητών συσκευών. Υπάρχει δυνατότητα εικονικής περιήγησης, σε τέσσερις γλώσσες, με χρήση πολυμεσικού περιεχομένου 360 μοιρών, αποκλειστικά στις φορητές συσκευές των επισκεπτών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη πρόσβασης στο σημείο επίσκεψης. Δημιουργήθηκε κεντρικό αποθετήριο για το σύνολο του περιεχομένου, έτσι ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον από το Δήμο.
Το πολιτιστικό περιεχόμενο, αφορά στα εξής σημεία ενδιαφέροντος:
- Πύργος Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη
- Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού
- Έκθεση κειμηλίων της Χοζοβιώτισσας (Σκευοφυλάκιο)
- Ιερά Μονή Παναγίας Χζοβιωτίσσης
- Θεοσκέπαστη
- Χρυσόστομο στα Κάψαλα
- Άγιος Γεώργιος ο Βαλσαμίτης
- Άγιος Ιωάννης ο θεολόγος στο Κρούκελο
- Παρδοσιακός οικισμός της Χώρας
- Παραδοσιακή γιορτή του Παστελιού
- Εκκλησιαστικό Μουσείο Αμοργού «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος»
- Λαογραφικό Μουσείο (Χώρα)
- Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής
- Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη στο Ακρωτήρη (Θολάρια – Προσκύνημα)
- Βραχογραφίες Αφοντυλίτη
- Παναγία στο Καστρί
- Αρχαία Αρκεσίνη
- Γιορτή του Ξεροτήγανου
- Γιορτή της Ψημένης Ρακής
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, το περιεχόμενο και η επιλογή των σημείων, έγινε κυρίως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, όπου το συνεργείο της εταιρείας, μαζί με τους αρχαιολόγους της ΕΦΑ Κυκλάδων, επισκέφτηκαν τα σημεία αυτά και συνέλεξαν όλο το πολυμεσικό περιεχόμενο.
Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της λειτουργίας της εφαρμογής και της διαδικτυακής πύλης, για τα εννέα από τα συνολικά 14 σημεία ενδιαφέροντος έχει δημιουργηθεί και ένα σύντομο βίντεο. Για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος υπάρχουν διαθέσιμες πανοραμικές φωτογραφίες, αλλά και δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης με αναλυτική παρουσίαση των σημείων ενδιαφέροντος, μέσω της τεκμηρίωσης και περιγραφής που επιμελήθηκε η ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Για τα πέντε εξ αυτών, μάλιστα, έχει δημιουργηθεί δυνατότητα και ηχητικής ξενάγησης σε τέσσερις γλώσσες.
Το σύνολο των κειμένων έχει μεταφραστεί τουλάχιστον στα Αγγλικά, ενώ δημιουργήθηκε και το προαναφερθέν promo video του έργου.
Ταυτόχρονα, τόσο στις ψηφιακές εφαρμογές, που δημιουργήθηκαν για Android και iOS λειτουργικά συστήματα, όσο και στη διαδικτυακή πύλη, υπάρχει η επιλογή «Σχεδιασμός Ταξιδιού», προκειμένου ο επισκέπτης, να δημιουργήσει το πρόγραμμα των διακοπών του, βάσει των πολιτιστικών χώρων στους οποίους θα επιλέξει να περιηγηθεί, δίνοντας ακόμη μία ξεχωριστή δυνατότητα στους εν δυνάμει τουρίστες της Αμοργού.
Τέλος, ο κ. Μάνος αναφέρθηκε στο ειδικό ψηφιακό Αποθετήριο, το οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί ως «δεξαμενή», απ’ όπου η εφαρμογή και η διαδικτυακή πύλη, αντλούν το περιεχόμενό τους.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, το αποθετήριο διατίθεται μόνον στους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου Αμοργού, αλλά και στην ΕΦΑ Κυκλάδων, προκειμένου να προχωρούν σε εμπλουτισμό ή διαμόρφωση του περιεχομένου και δεν είναι ανοικτό για το κοινό.
Στον ψηφιακό χώρο του αποθετηρίου γίνεται:
- Τεκμηρίωση του συνόλου του περιεχομένου από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Κυκλάδων
- Εισαγωγή του πολυμεσικού περιεχομένου σε ένα κεντρικό σημείο αποθήκευσης
- Σύνδεση με το ΕΚΤ για αναζήτηση του περιεχομένου
- Πλήρης επέκταση για σύνδεση με άλλα συστήματα και εμπλουτισμό του με ό,τι περιεχόμενο έχει σήμερα ο Δήμος Αμοργού
- Έλεγχος πνευματικών δικαιωμάτων περιεχομένου
- Διασύνδεση της διαδικτυακής πύλης και της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα με το αποθετήριο, ώστε να συγχρονίζονται αυτόματα οι αλλαγές στην εφαρμογή και την διαδικτυακή πύλη.
Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο κ. Μάνος εξέφρασε τη βούληση απ’ την πλευρά της αναδόχου, ώστε να προγραμματιστεί επίσκεψη στο νησί της Αμοργού και συνάντηση με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, ώστε να συζητηθούν οι ενδεχόμενες προτάσεις και συστάσεις για περαιτέρω βελτίωση της εφαρμογής, για την συζήτηση των δυνατοτήτων ένταξης της εφαρμογής στις δράσεις τουριστικής προώθησης του νησιού για την επόμενη σεζόν, όπως επίσης και για τους τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η τοπική αγορά την ύπαρξη της εφαρμογής, σε διάφορα επίπεδα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρόσληψη προσωπικού στο δήμο Αμοργού
12 Φεβ. 2024 - 12:38 - Ορκωμοσία νέου υπαλλήλου στον Δήμο Αμοργού
7 Ιουλ. 2023 - 14:05 - Έγκριση επιχορήγησης για το φράγμα στα Κατάπολα Αμοργού
10 Οκτ. 2022 - 6:13 - Πλήρης ψηφιακή χαρτογράφηση του δικτύου ύδρευσης
15 Ιουν. 2022 - 6:16 - Φεστιβάλ Τέχνης & Πολιτισμού Αμοργού
14 Ιουν. 2022 - 11:40