Ενίσχυση της ασφάλειας και της διαχείρισης κρίσεων στο λιμένα της Μυκόνου

Οργανωμένη αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

  • Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, 2021 - 06:17

Προκηρύχθηκε η ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, για το έργο PoSec, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Κύπρος.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο «Port Security Emergency Coordination» με διακριτικό τίτλο «PoSec», το οποίο υλοποιείται και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020. Στο έργο «PoSec» συμμετέχει, επίσης, ως επικεφαλής εταίρος, η Αρχή Λιμένος Κύπρου (ΑΛΚ).

Η ενδεικτική δαπάνη του έργου υπολογίζεται στο ποσό των 34.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Τι περιλαμβάνει το έργο «PoSec»

Το έργο διευκολύνει τη νομοθετική και διαρθρωτική εναρμόνιση των διασυνοριακών συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών για τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ λιμένων. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι υποδομές και το σύστημα Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών Λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, το οποίο αντανακλά την προσπάθεια των διοικήσεων να παρέχουν το πλέον αποτελεσματικό σχέδιο ανταπόκρισης και διαχείρισης της κρίσης, που προκαλείται από οποιοδήποτε περιστατικό δυνάμενο να διαταράξει την καθημερινή ομαλή επιχειρησιακή λειτουργία.

Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, προσβασιμότητας και ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων, με έμφαση στη διαχείριση και τον έλεγχο πρόσβασης των επιβατών, εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τον υποχρεωτικό κανονισμό 725/2004/ΕΚ και άλλους ισχύοντες νόμους, επιτυγχάνοντας έτσι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας και ασφάλειας για τα πλοία, τα εμπορεύματα και τους επιβάτες. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας, να προκαλείται όσο το δυνατόν λιγότερη διακριτική μεταχείριση στους επιβάτες της κρουαζιέρας, προκειμένου να καταστεί η εμπειρία πιο ελκυστική και το σχετικό τουριστικό προϊόν πιο αποτελεσματικό για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην τοπική και διαπεριφερειακή αγορά.

Στόχος του συνολικού έργου είναι:

  • Η δημιουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και των υποδομών ασφαλείας, ικανά να υποστηρίζουν όλες τις φάσεις διαχείρισης κρίσης, δίνοντας δυνατότητα στους χρήστες να καταχωρήσουν τις πληροφορίες που σχετίζονται με κάθε περιστατικό, να μεταφέρουν τις πληροφορίες αυτές στο αρμόδιο εκτελεστικό όργανο και να βοηθήσουν το εκτελεστικό όργανο στην επίλυση/διαχείριση του περιστατικού, σύμφωνα με τις Τυποποιημένες Διαδικασίες Λειτουργίας της υπηρεσίας στην οποία ανήκει.
  • Εναρμόνιση της ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ λιμένων και άλλων αρμόδιων αρχών, προκειμένου να διασφαλιστεί υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας, σχεδιασμού και προσαρμογής των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στους επιβάτες
  • Ενίσχυση της επείγουσας αντιμετώπισης περιστατικών για την άμβλυνση των συνεπειών στη συνέχιση της επιχείρησης.
  • Ενεργοποίηση της ανάπτυξης των λιμενικών υπηρεσιών με βιώσιμο και ισορροπημένο τρόπο.

Τι αναλαμβάνει ο ανάδοχος

Στο πλαίσιο του έργου, το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου δημοσίευσε την προκήρυξη της ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη για την «Παροχή Υπηρεσιών Υποστήριξης του ΔΛΤ Μυκόνου για το έργο “PoSec”», λόγω προφανούς υποστελέχωσης και εξειδίκευσης του υπηρετούντος προσωπικού.

Το έργο του αναδόχου εντάσσεται στην Ενότητα Εργασίας 1 του έργου “PoSec” και συγκεκριμένα στο πρώτο και δεύτερο παραδοτέο, που αφορά στην εκπόνηση Σχεδίου Συστήματος Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών και στις δράσεις δημοσιότητας, πληροφόρησης για το έργο και εκπαίδευσης του προσωπικού.

Σχετικά με το πρώτο παραδοτέο, για τη διαχείριση και τον συντονισμό, η ανάθεση αφορά στην υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος για τη σύνταξη και υποβολή των εκθέσεων προόδου του ΔΛΤΜ στο πλαίσιο του έργου. Επίσης, ο ανάδοχος θα συμμετέχει στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται και θα συμμετέχει στις ημερίδες και συναντήσεις εργασίας, καθώς και στα steering committees που θα γίνουν.

Αναφορικά με το δεύτερο παραδοτέο και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις δράσεις εκπαίδευσης, αναμένεται να υλοποιηθεί από τον ανάδοχο επιμορφωτικό σεμινάριο προς τα στελέχη και το απασχολούμενο προσωπικό του φορέα διαχείρισης του λιμένα Μυκόνου, τα οποία έχουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων εντός της λιμενικής εγκατάστασης. Η εν λόγω εκπαίδευση θα είναι συμβατή με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Ο σχεδιασμός του Συστήματος Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών

Όσον αφορά στο Σχέδιο Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη ενότητα θα μελετηθεί η ενδεδειγμένη ανταπόκριση του ΔΛΤ και των υπηρεσιών του σε συμβάντα έκτακτης ανάγκης, ο ανάδοχος θα πρέπει να παραδώσει ολοκληρωμένη μελέτη (Emergency Plan), όπου θα αποτυπώνονται διακριτά, ο σχεδιασμός, οι ρόλοι και οι απαιτούμενες ενέργειες διαχείρισης κινδύνων και απειλών. Αυτά, πάντοτε σε συνάρτηση και αναφορά με τις ανάγκες των προσώπων με κινητικά και άλλα προβλήματα, κατά τη διαχείριση παρόμοιων συμβάντων ή κρίσεων (λ.χ. ανάγκη εκκένωσης σταθμού επιβατών).

Η εν λόγω μελέτη θα απαρτίζεται από τα εξής μέρη:

  1. Σχέδιο διαχείρισης απειλών: Ο ανάδοχος θα πρέπει να προβεί στη μελέτη διαχείρισης κινδύνου έκτακτης ανάγκης και ειδικότερα, στον καθορισμό του πλαισίου λειτουργίας/παραδοχές, στον εντοπισμό των απειλών, την ανάλυση και εκτίμησή τους, καθώς και σε πρόταση για εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης αυτών.
  2. Ανάλυση απειλών: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα συσχετίζει ενέργειες Ship to Shore εκ μέρους του λιμένα, λαμβάνοντας υπόψιν καταστάσεις υποδοχής επιβατών εξ εκκενώσεως πλοίου ελλιμενιζόμενο είτε εντός της λιμενολεκάνης, είτε παραπλέουν στη θάλάσσια περιοχή πλησίον αυτής.
  3. Ενεργοποίηση – εκτέλεση σχεδίου: Στο σημείο αυτό, ο ανάδοχος θα κληθεί: α) Να περιγράψει τη συγκρότηση και λειτουργία των Ομάδων Χειρισμού Κρίσεων, β) Να περιγράψει τον τρόπο ενεργοποίησης της Ομάδας, γ) Να σχεδιάσει την επικοινωνιακή πολιτική του λιμένα με ΜΜΕ, Δημόσιες Αρχές και λοιπούς φορείς σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών, δ) Να εκτελέσει πιστοποιημένη εκπαίδευση και αξιολόγηση της ομάδας χειρισμού κρίσεων, ε) Να εκπονήσει τη διαδικασία ασκήσεων – δοκιμών, στ) Να  καταγράψει τις ανάγκες σε εξοπλισμό σχετιζόμενο με τη μελέτη του και ζ) Να καταρτίσει τις τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού αυτού, συνοδευόμενες από ενδεικτικό κοστολόγιο αγοράς του.