Ξανά στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τη μίσθωση κατάλληλου ακινήτου, όπου θα λειτουργήσει ένας ακόμη παιδικός σταθμός στη Χώρα της Νάξου

Απόφαση με γνώμονα την εξυπηρέτηση των παιδιών

Επαναπροκηρύσσεται από τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ο διαγωνισμός για την εξεύρεση κατάλληλου ακινήτου, με στόχο τη στέγαση Παιδικού Σταθμού στη Χώρα της Νάξου.

Με την αντιπολίτευση να πιέζει για την εξεύρεση λύσης, μέσω ίδιων μέσων του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του Παιδικού Σταθμού της Χώρας, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε – ελλείψει άλλης εναλλακτικής προς το παρόν – στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη στέγαση της σημαντικής κοινωνικής αυτής δομής.

Μάλιστα, με πρόσφατο παράδειγμα την ολοκλήρωση του έργου του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Φιλώτι της Νάξου, η μείζων μειοψηφία τόνισε την ανάγκη, ο Δήμος να αξιοποιήσει τα οικόπεδα που ήδη διαθέτει στην περιοχή της Χώρας, ή ακόμη και να προχωρήσει στην αγορά ενός οικοπέδου, όπου θα μπορέσει να κατασκευαστεί μία σύγχρονη δομή, σε ιδιόκτητο χώρο, ώστε να αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο οι υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες.

Σημαντικές προϋποθέσεις για τη μίσθωση κατάλληλου ακινήτου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο διαγωνισμός για την εξεύρεση του χώρου που θα στεγάσει τον Παιδικό Σταθμό, ο οποίος ιδρύεται για την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των πολίτων της Χώρας Νάξου, είχε προκηρυχθεί αρχικά πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ωστόσο απέβη άκαρπος, ιδίως, δεδομένου ότι οι προδιαγραφές που τίθενται για τη λειτουργία ενός παιδικού σταθμού, είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά και δύσκολο να παρέχονται ήδη σε υφιστάμενο κτήριο.

Ενδεικτικά και βάσει της διακήρυξης δημοπρασίας για την εξεύρεση ακινήτου για τη στέγαση του 3ου Παιδικού Σταθμού Χώρας, όπως αυτή είχε δημοσιευτεί στις 30 Ιουνίου του 2020, ο χώρος που αναζητείται αφορά σε κτήριο που βρίσκεται εντός ή εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Χώρας Νάξου, συγκεκριμένα εντός του οικισμού Χώρας και έως 5 χιλιόμετρα από τα όρια της Κοινότητας Νάξου.

Στο πλαίσιο της διαρρύθμισης του χώρου, σημειώνεται ότι το μίσθιο θα πρέπει να είναι ισόγειο, με εμβαδόν 200 τ.μ. και άνω, να έχει προαύλιο χώρο 100 τ.μ. και άνω και να αποτελείται από:

1. χώρο υποδοχής γονέων – νηπίων (χωλ).
2. δύο αίθουσες απασχόλησης νηπίων (χρησιμοποιούνται και ως τραπεζαρία).
3. αίθουσα ύπνου νηπίων.
4. WC/Λουτρό νηπίων.
5. κουζίνα.
6. μία αποθήκη (τροφίμων και ειδών καθαριότητας).
7. πλυντήριο – σιδερωτήριο.
8. γραφείο πολλαπλών χρήσεων.
9. χώρο προσωπικού.
10. WC/DS προσωπικού.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο χώρος οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μέτρα από θορυβώδη εργαστήρια και εν γένει ανθυγιεινές και οχληρές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, η πρόσβαση από τη στάθμη του πεζοδρομίου μέχρι και την αίθουσα αναμονής πρέπει να είναι ευχερής και ανεμπόδιστη, με ράμπες κατάλληλων προδιαγραφών ή να επιδέχεται βελτίωσης με την κατασκευή νέων ραμπών, οι χώροι παραμονής των νήπιων πρέπει να έχουν άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό, ο αύλειος χώρος να είναι υπαίθριος με αποκλειστική χρήση για το Σταθμό και να επιδέχεται διαμόρφωσης με γωνιά παιδικής χαράς, πράσινο, ραμπών όπου είναι αναγκαίο, καθώς και προστασία από τον ήλιο και τους άνεμους.

Πιέσεις για την εξεύρεση λύσης σε δημοτική ιδιοκτησία

Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι ένας τέτοιος χώρος και στο κέντρο του νησιού, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί, όπως διαφάνηκε από το γεγονός, ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός απέβη άκαρπος.

Μάλιστα, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας σημειώθηκε ότι υπάρχει έλλειμα στους παιδικούς σταθμούς και δη στους βρεφονηπιακούς.

Ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου τόνισε, πως φέτος ήδη, πάνω από 25 παιδιά φέτος, έμειναν εκτός των δημοτικών δομών, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν επτά νηπιαγωγεία μόνο για τη Χώρα της Νάξου, και μόλις δύο παιδικοί σταθμοί.

Ο κ. Χατζηανδρέου δήλωσε απερίφραστα ότι η παράταξή του θα είναι θετική και υπέρ των εντεινόμενων προσπαθειών, όσον αφορά στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη στέγαση του 3ου Παιδικού Σταθμού της Χώρας, παρ’ όλα αυτά υπογράμμισε, ότι έχει φτάσει η ώρα ο Δήμαρχος να αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ολοκαίνουριο Βρεφονηπιακό Σταθμό του Φιλωτίου, ο οποίος φέτος παραδόθηκε και λειτουργεί, φιλοξενώντας τα νήπια της περιοχής.

Μάλιστα, επισημάνθηκαν οι αντικειμενικές δυσκολίες όσον αφορά στην εξεύρεση ήδη διαμορφωμένου κατάλληλα ιδιόκτητου χώρου, όπως επίσης και το γεγονός, ότι δύσκολα θα υπάρξει ιδιώτης ο οποίος να διαθέτει μεν τον κατάλληλο χώρο, αλλά να είναι και διατεθειμένος να προβεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις και στην μακροχρόνια μίσθωση άνω των 10 ετών του ακινήτου, που ζητά ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Επίσης, από τον δημοτικό σύμβουλο, κ. Μαράκη, τονίστηκε πως η διαμόρφωση του χώρου θα απαιτήσει αρκετές δαπάνες από το Δήμο και αφορά σε μία επένδυση, που το δημόσιο θα κάνει, πάνω σε ιδιοκτησία ενός ιδιώτη, με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας να τονίζει, ότι σοφότερο, στην κατεύθυνσης της εξοικονόμησης δαπανών, θα ήταν η δημιουργία μίας δομής σε ιδιόκτητο οικόπεδο και κτήριο του Δήμου, από την καταβολή κάθε μήνα πολύ υψηλών μισθωμάτων σε βάθος χρόνου.

Βούληση για δημιουργία δημοτικής εγκατάστασης σε βάθος χρόνου

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός, ξεκαθάρισε, πως προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των δημοτών και των παιδιών της Χώρας, ο Δήμος θα διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ασφαλή χώρου, με όλες τις προδιαγραφές.

Συμπλήρωσε, πως η μίσθωση, σε περίπτωση εξεύρεσης κατάλληλου χώρου, θα έχει 12ετή διάρκεια, ενώ υπενθύμισε, ότι υπάρχει ήδη επιχορήγηση ύψους 50 χιλιάδων ευρώ, η οποία έχει προϋπολογιστεί για την εξυπηρέτηση των όποιων αναγκών προκύψουν για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού.

Ο κ. Λιανός υπογράμμισε ότι υπάρχει η βούληση να βρεθεί λύση για τη στέγαση του Παιδικού Σταθμού σε δημοτικό ακίνητο, που θα κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό, και μάλιστα όχι μόνο ένας παιδικός σταθμός, αλλά περισσότερες ακόμη δομές. Ωστόσο, για το παρόν χρονικό πλαίσιο, τίθεται σε προτεραιότητα η μίσθωση, προκειμένου να λειτουργήσει η δομή όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να μην υπάρχει παιδί που να μένει εκτός.