Στην υλοποίηση έργων στα νησιά της Ίου, της Σικίνου και της Ανάφης, προχωρά το Λιμενικό Ταμείο Ίου

Σημαντική εξέλιξη σε λιμενικά έργα πνοής

Με γνώμονα την απόλυτα απαραίτητη αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και δη στα μικρότερα νησιά ευθύνης του, το Λιμενικό Ταμείο Ίου έχει προχωρήσει στη δημοπράτηση και ανάθεση σημαντικών παρεμβάσεων σε Ίο, Σίκινο και Ανάφη.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, μέσω του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου, έχουν προωθηθεί αρκετά έργα στις λιμενικές εγκαταστάσεις των τριών νησιών, όπως η βελτίωση του δαπέδου στη χερσαία ζώνη του λιμένα Σικίνου, η δημοπράτηση και συμβασιοποίηση του έργου κατασκευής εμπορικού λιμένα για τα οχληρά και επικίνδυνα φορτία στον όρμο του Αλμυρού, όπως και δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης του αλιευτικού καταφυγίου στην Ίο, αλλά και η σταδιακή υλοποίηση κατασκευής του τουριστικού καταφυγίου της Ανάφης.

Ίος

Για το νησί της Ίου, ήδη «τρέχουν», μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου δύο πολύ σημαντικά έργα, που αφορούν στη βελτίωση των λιμενικών υποδομών του νησιού.

Το πρώτο εξ αυτών συμβασιοποιήθηκε μέσα στο προηγούμενο διάστημα και αφορά στην κατασκευή των απαραίτητων έργων για την προβλήτα Οχληρών – Επικίνδυνων Φορτίων στον Αλμυρό Ίου.

Στο πλαίσιο της σχετικής ανάθεσης, αναμένεται να μελετηθούν τα εξής έργα:

  • Προσήνεμος μόλος συνολικού μήκους περίπου 90 μέτρων, με θωράκιση από φυσικούς ογκόλιθους, που θα προστατεύει τη λιμενική εγκατάσταση
  • Παραλιακά κρηπιδώματα συνολικού μήκους 450 μέτρων
  • Εκβάθυνση λιμενολεκάνης σε έκταση 10 στρεμμάτων

Κατόπιν της εκπόνησης των μελετών, αναμένεται να προχωρήσει η κατασκευή της προβλήτας για την φορτοεκφόρτωση των οχληρών και επικίνδυνων φορτίων, ένα έργο που κρίνεται απολύτως απαραίτητο, ώστε τα πλοία με φορτία όπως καύσιμα, φιάλες υγραερίου, οικοδομικά υλικά κλπ να μην προσεγγίζουν τον λιμένα της Ίου, με αποτέλεσμα να εκλείψουν οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η φορτοεκφόρτωση τέτοιου είδους φορτίων σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και να μειωθεί παράλληλα η κυκλοφοριακή επιβάρυνση στο κεντρικό λιμάνι του νησιού.

Στη συνέχεια, δημοπρατήθηκε και το έργο που αφορά στην αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου της Ίου, όπου θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση της υποδομής, με την κατασκευή προβλητών, προσήνεμου μόλου, κρηπιδωμάτων και εκβάθυνση της λιμενολεκάνης.

Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα αφενός ελλιμενισμού περισσότερων αλιευτικών σκαφών και αφετέρου η ενίσχυση της ασφάλειας του ελλιμενισμού, καθώς πλέον το καταφύγιο θα προστατεύεται πλήρως από τους κυματισμούς του βόρειου τομέα.

Σίκινος

Στη Σίκινο, ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και παραδίδεται το έργο ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμένα στο νησί, με τίτλο «Συντήρηση οδοστρώματος λιμένα Σικίνου», το οποίο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Σικίνου.

Στο πλαίσιο του έργου έγινε καθαίρεση του σκυροδέματος όλου του χερσαίου τμήματος επιφάνειας περίπου 360 τ.μ. σε βάθος 0,25 μέτρων, καθώς και των υφιστάμενων σιδηροτροχών.

Στη συνέχεια, ο ανάδοχος προχώρησε σε επίστρωση οπλισμένου σκυροδέματος σε επιφάνεια 1.000 τ.μ., με παράλληλη διαμόρφωση στην υφιστάμενη ράμπα για την τοποθέτηση νέων σιδηροτροχών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις ρύσεις των διαμορφωθέντων δαπέδων για την ασφαλή απορροή των όμβριων. Στην τελική επιφάνεια των επιστρώσεων με σκυρόδεμα θα τοποθετηθεί σκληρυντικό υλικό για την ομαλή κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, ενώ διαμορφώθηκαν και ειδικές διαγραμμίσεις.

Για την εκτέλεση του έργου, ο Δήμαρχος Σικίνου σημείωσε:

«Ακόμα ένας σημαντικός στόχος υλοποιήθηκε. Ακόμα ένα  σημαντικό έργο για το νησί μας ολοκληρώθηκε. Με μεγάλη χαρά ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης – συντήρησης - αποκατάστασης του λιμένα του νησιού μας, το οποίο με την πάροδο πολλών χρόνων είχε υποστεί τεράστιες ζημιές -φθορές. Η ολοκλήρωση του έργου (με την τοποθέτηση βιομηχανικού δαπέδου σε όλη την προβλήτα του λιμανιού) πέρα του ότι ομορφαίνει την είσοδο του νησιού, επιτρέπει την ομαλή και ασφαλή αποβίβαση και επιβίβαση των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας. Ευχαριστώ από καρδιάς τους μηχανικούς του λιμενικού μας ταμείου για τη συνεργασία τους και τη βοήθεια τους στο γραφειοκρατικό κομμάτι (μελέτη, διαγωνισμός κλπ)».

Ανάφη

Για το νησί της Ανάφης, ένα πολυαναμενόμενο έργο για την τοπική κοινωνία, το οποίο δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε μέσα στους προηγούμενους μήνες και πλέον εξελίσσεται, είναι αυτό της δεύτερης φάσης κατασκευής του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, με προϋπολογισμό ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την επιτυχή κατασκευή της πρώτης φάσης στην οποία περιλαμβανόταν η κατασκευή του προσήνεμου μόλου του τουριστικού καταφυγίου (μήκους 183μ.) με τα εσωτερικά του κρηπιδώματα για την παραβολή των σκαφών (μήκος 110μ.), της ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης των σκαφών και του χερσαίου χώρου του καταφυγίου (επιφάνειας 1.100τ.μ. περίπου), το ΔΛΤ Ίου δημοπράτησε ήδη από τον Μάρτιο και συμβασιοποίησε πριν από μερικούς μήνες και τη δεύτερη φάση η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το τεράστιο, για τα δεδομένα του Δήμου Ανάφης, αναπτυξιακό έργο.

Για την ολοκλήρωση του έργου ώστε να λειτουργεί εύρυθμα και να εξυπηρετήσει τον ελλιμενισμό των σκαφών αναψυχής που προσεγγίζουν στο νησί κατά την θερινή περίοδο, αλλά και των σκαφών των επαγγελματιών αλιέων του νησιού, σε τροχιά υλοποίησης έχουν τεθεί η κατασκευή υπήνεμου μόλου συνολικού μήκους 116μ., παραλιακών κρηπιδωμάτων μήκους 116μ., ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και δικτύων, των παροχών για τα σκάφη, καθώς και το κτίριο υπηρεσιών του καταφυγίου επιφανείας 80m2.