Τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει για την αντιμετώπιση των αναγκών του νησιού σε πολλαπλά επίπεδα δημοσίευσε η δημοτική αρχή

Ετήσιος απολογισμός δράσεων του Δήμου Τήνου

  • Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021 - 06:19

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης και του δεύτερου έτους διοίκησης του Δήμου Τήνου, κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, η δημοτική αρχή του Δημάρχου, κ. Ιωάννη Σιώτου, δημοσίευσε τον απολογισμό δράσεων για το 2021.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την υλοποίηση του σχεδίου της δημοτικής αρχής, που βασίζεται σε έξι άξονες και πιο συγκεκριμένα αυτούς της προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος, της κοινωνικής πολιτικής, της τοπικής ανάπτυξης, του τριπτύχου «Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός», του τουρισμού και των λοιπών δράσεων.

Φυσικό και αστικό περιβάλλον

Στον τομέα αυτό, αναλύονται κυρίως τα έργα τα οποία έχουν εξασφαλιστεί κατά το τελευταίο έτος, στους τομείς του φυσικού περιβάλλοντος, του αστικού περιβάλλοντος και των λιμενικών έργων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον δημοτικό απολογισμό, υπό έγκριση και ένταξη στο πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ βρίσκεται το έργο της εγκατάστασης ΧΥΤΥ και Μονάδας Κομποστοποίησης, προϋπολογισμού 6,1 εκ. ευρώ, σε σύμπραξη και συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Για το μεσοδιάστημα έως και την ολοκλήρωση του ΧΥΤΥ, έχει από τον Ιούλιο του 2021 υπογραφεί η σύμβαση για το έργο της μεταβατικής περιόδου, με επεξεργασία 15 χιλιάδων τόνων αποβλήτων, ύψους 1.112.918 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ.

Αναφέρονται επίσης η προμήθεια απορριμματοφόρου, το έργο των βυθιζόμενων κάδων στον εσωτερικό λιμένα Τήνου, η επέκταση του δικτύου ανακύκλωσης, οι δράσεις ευαισθητοποίησης στα σχολεία, αλλά και η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για τη δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης.

Σε ό,τι αφορά στο αστικό περιβάλλον, αναλύονται τα έργα βελτίωσης, επέκτασης και αναβάθμισης της οδοποιίας με νέες προδιαγραφές, όπου ενδεικτικά εντάσσονται το έργο επισκευής του δρόμου στον Άγιο Φωκά, οι προγραμματικές συμβάσεις με το ΥΕΘΑ για συντήρηση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου, το έργο βελτίωσης του δρόμου πρόσβασης προς τον δεματοποιητή στη θέση Κοσσίνι, το έργο ασφαλτόστρωσης του δημοτικού δικτύου και βελτίωσης πεζοδρομίων, καθώς και η τοποθέτηση χαλύβδινων στηθαίων ασφαλείας στο δημοτικό οδικό δίκτυο τον Μάρτιο.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη η αναβάθμιση δέκα παιδικών χαρών, ενώ υπενθυμίζεται ότι εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση για την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στον Δήμο, έργο ύψους 112 χιλιάδων ευρώ.

Για την πολεοδομική οργάνωση, επισημαίνεται, ότι τον Μάρτιο του 2021 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ «Εύδημος ΑΕ» για την επέκταση του Σχεδίου Πόλεως Τήνου, για το οποίο έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης στο ΥΠΕΣ ύψους 618.760 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα λιμενικά έργα, αναφέρεται η διαδικασία εκ νέου υπογραφής της σύμβασης για το έργο επισκευής ύφαλων και έξαλων κατασκευών στο λιμάνι της Τήνου, ύψους 450.503 ευρώ, αλλά και το έργο ανάδειξης και ανάπλασης στεγάστρων στον εξωτερικό λιμένα Τήνου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στον τομέα της Ύδρευσης και Αποχέτευσης, σημειώνεται ότι υπογράφεται αυτές τις ημέρες η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Βελτίωση δικτύου ύδρευσης πόλεως Τήνου με αντικατάσταση υφιστάμενων σωληνώσεων, π/ϋ 423.387 ευρώ, με χρηματοδότηση του ΥΠΕΣ. Επίσης, αναφέρεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να γίνει η προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης 1.000κμ/ημέρα, τα έργα αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης σε Κολυμπήθρα και Μαρλά, η σταδιακή αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης/αποχέτευσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες, το έργω των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης σε Καλλονή, Υστέρνια και Πάνορμο.

Αναφέρεται επίσης η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την προμήθεια και εγκατάσταση ευφυούς συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού και εντοπισμού διαρροών των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Τήνου», π/ϋ περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ, όπως και η υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη της δημιουργίας σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Στη συνέχεια επισημαίνονται οι ενέργειες του Δήμου για λήψη χρηματοδότησης, αλλά και αντιμετώπιση των προβλημάτων, σχετικά με το φαινόμενο της λειψυδρίας, όπως επίσης και η εξέλιξη σχετικά με την πρόθεση σύστασης ΔΕΥΑ για το Δήμο Τήνου.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι δράσεις που αναφέρονται αφορούν στην υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και προμήθεια λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό, ύψους 630.177 ευρώ, όπως και η προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στις περιοχές Αγκάλη και Πασακρωτήρι και αναβάθμιση του φωτισμού στην παραλιακή ζώνη.

Κοινωνική πολιτική

Στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, στον απολογισμό της η δημοτική αρχή αναφέρεται στη λειτουργία μητρώου ΑμεΑ στο κέντρο κοινότητας Δήμου Τήνου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, στην υπογραφή συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Τήνου και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με σκοπό την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, την οργάνωση και στελέχωση με εθελοντές εκπαιδευτικούς του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Τήνου, αλλά και τη συμβουλευτική υποστήριξη, καθοδήγηση και ενημέρωση οικογενειών σε θέματα διαχείρισης ψυχολογικών κρίσεων από τους κοινωνικούς λειτουργούς του Κέντρου Κοινότητας και των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Σημειώνεται επίσης ότι φέτος, χορηγήθηκε δύο φορές οικονομικό βοήθημα σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, αντί μίας που ίσχυε, ενώ παραχωρήθηκε και ψηφιακός εξοπλισμός (tablet) σε παιδιά άπορων οικογενειών.

Στον τομέα της υγείας, αναφέρονται όλες οι δράσεις του Δήμου, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας, με προσωπικό, εξοπλισμό και υλικό, η διενέργεια συστηματικών απολυμάνσεων, αλλά και η ανακαίνιση των κοινοτικών κτηρίων για παροχή στέγης σε γιατρούς των χωριών της Τήνου.

Επίσης, στον τομέα της πρόνοιας, επισημαίνονται δράσεις όπως η απαλλαγή των τοπικών επιχειρήσεων από τέλη κοινοχρήστων χώρων, η σύσταση υποστηρικτικής δομής κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, η ενίσχυση της κοινωνικής φροντίδας με νέο όχημα, η κάλυψη της δαπάνης για τηλε-ιατρική (καρδιολογία), και η διαδικτυακή δημιουργική απασχόληση παιδιών μέσω του Guide and Seek.

Για την εξυπηρέτηση των ανέργων, έγιναν ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει από τον Ιούλιο Γραφείο Ανταποκριτή του ΟΑΕΔ, ο Δήμος συμμετείχε στο πρόγραμμα απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών του ΟΑΕΔ, ενώ δημιουργήθηκε και αρχείοευπαθών ομάδων, καταγραφή και καθοδήγηση πολιτών με σκοπό την εύρεση εργασίας μέσα από το Κέντρο Κοινότητας.

Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός

Στο πλαίσιο στήριξης της δραστηριότητας στον τομέα αυτό, ο Δήμος προχώρησε στη συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων, στη διασφάλιση της χρηματοδότησης για την κατασκευή αθλητικού πολυχώρου, ύψους 658 χιλ. ευρώ, στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό γηπέδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, ενώ επιχορηγήθηκαν πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς.

Στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης και ενίσχυσης των πολιτιστικών δράσεων συνδυαστικής προβολής και των εναλλακτικών μορφών τουρισμό στο πλαίσιο δυνατοτήτων του Δήμου, τον Ιούλιο του 2021 ιδρύθηκε η «Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας» στη Μοσχούλειο Σχολή, ενώ τον ίδιο μήνα εγκαινιάστηκε και νέος χώρος πολιτισμού στην Καλλονή. Τον Μάιο, είχε υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης, για τη δημιουργία ενός εμβληματικού μνημειακού συνόλου με αναφορά στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21, ενώ παράλληλα έγινε η ένταξη της αναβάθμισης της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου στα έργα προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τουρισμός

Σε ό,τι αφορά στην τουριστική προβολή και προώθηση, στον απολογισμό αναφέρεται η συμμετοχή του Δήμου Τήνου σε διαδικτυακές εκθέσεις, εκδηλώσεις και συναντήσεις σε Βρετανία, Πολωνία, Ισραήλ, Ιταλία, Γερμανία και Αμερική, αλλά και οι δράσεις προβολής της Τήνου στο διεθνή Τύπο.

Επιπλέον, αναφέρονται οι δράσεις διαφημιστικής προβολής του νησιού στα πλοία της Fast Ferries, η φιλοξενία Γερμανών δημοσιογράφων, η στήριξη του Tinos Food Paths, η δημιουργία εφαρμογής ψηφιακού ξεναγού, η δημιουργία πολυμεσικού υλικού για την τουριστική προβολή, αλλά και η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης για ην πράξη «Νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Τήνου και ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών και συστημάτων έξυπνων πόλεων», προϋπολογισμού περίπου 700 χιλ ευρώ.

Ετικέτες: