«Δημιουργία πολιτισμικής παρακαταθήκης για επόμενες γενιές»
- Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021 - 06:19
Στην διαμόρφωση ενός ακόμη χώρου πολιτισμού, σύμφωνου με τις σύγχρονες απαιτήσεις της σημερινής εποχής, επιθυμεί να προχωρήσει ο Δήμος Σίφνου, καταθέτοντας σχετική πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα αστικής αναζωογόνησης του Πράσινου Ταμείου.
Έχοντας μακρά παράδοση στην διατήρηση και ενίσχυση του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού, η Σίφνος προτίθεται να προσθέσει έναν ακόμη σύγχρονο και λειτουργικό χώρο πολιτισμού, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και εκθέσεων, εντός ήδη υφιστάμενου δημοτικού ακινήτου.
Στο πλαίσιο της δυνατότητας, για χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων, που δίνεται από το Πράσινο Ταμείο, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σίφνου ομόφωνα αποφάσισε την κατάθεση της σχετικής πρότασης χρηματοδότησης, με στόχο να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το πολιτιστικό προϊόν του νησιού.
Οι εργασίες που προβλέπονται στο προτεινόμενο έργο
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου για υποβολή προτάσεων στον Άξονα Προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση και λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» για τα έτη 2021 – 2022 και πιο συγκεκριμένα, με βάση το Μέτρο 2 «Παρεμβάσεις στον Αστικό Χώρο», ο Δήμος Σίφνου δήλωσε την πρόθεσή του να υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης για το έργο «Αποκατάσταση δημοτικού κτιρίου και επανάχρησή του ως εκθεσιακός χώρος στον οικισμό Απολλωνίας Δήμου Σίφνου», προϋπολογισμού 164.500 ευρώ.
Η πρόταση, εντάσσεται στο δεύτερο μέτρο του προγράμματος και συγκεκριμένα στην υποκατηγορία που αφορά σε παρεμβάσεις στον αστικό χώρο, όσον αφορά στην ανακαίνιση και διαμόρφωση κτιρίων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία Ο.Τ.Α. με στόχο την επανάχρησή τους για την κάλυψη αναγκών εγκατάστασης κοινωνικών, πολιτιστικών ή εν γένει αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.
Προκειμένου το υφιστάμενο δημοτικό κτίριο της Απολλωνίας, να χρησιμοποιηθεί ως σύγχρονος χώρος πολιτισμού, απαιτούνται συγκεκριμένες εργασίες, οι οποίες ενδεικτικά αφορούν σε:
- Αποξήλωση παλαιών κουφωμάτων
- Καθαίρεση τοιχοποιιών, στηθαίων και δωμάτων
- Καθαίρεση δαπέδων (εσωτερικών και εξωτερικών)
- Καθαίρεση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών επιχρισμάτων
- Καθαίρεση και εκβάθυνση αρμολογημάτων
- Καθαίρεση επιχρισμάτων και ετοιμόρροπων τμημάτων μανδρότοιχου, κιγκλιδώματος και αυλόπορτας
- Εκβάθυνση δαπέδου θεμελίωσης
- Βαθύ αρμολόγημα φέρουσας τοιχοποιίας και αποκατάσταση φέρουσας ικανότητας με χρήση ενέματος σταθερής σύνθεσης σε κανονικό κάναβο
- Κατασκευή δωμάτων εξ οπλισμένου σκυροδέματος σε σενάζ που εδράζονται αφενός μεν στη φέρουσα τοιχοποιία αφετέρου δε σε ξύλινους δοκούς και ξύλινου πετσώματος (σανίδες)
- Κατασκευή θερμομόνωσης και υγρομόνωσης δώματος
- Εξυγίανση και ενίσχυσης περιμετρικά της θεμελίωσης με την κατασκευή εσωτερικής συνεχούς οπλισμένης δοκού, εγκιβωτισμού φέρουσας τοιχοποιίας
- Κατασκευή νέων επιχρισμάτων με χρήση παραδοσιακών μεθόδων χωρίς την χρήση οδηγών
- Κατασκευή ελαφριά οπλισμένων σκυροδεμάτων δαπέδων
- Κατασκευή νέων δρομικών τοίχων από οπτοπλινθοδομή
- Αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα ξύλινα κουφώματα και διπλούς υαλοπίνακες
- Κατασκευή νέων χώρων υγιεινής
- Κατασκευή Η/Μ εγκαταστάσεων
- Κατασκευή δαπέδων (εσωτερικών και εξωτερικών)
- Χρωματισμοί
- Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
- Ανακατασκευή καθαιρεθέντων τμημάτων μανδρότοιχου
- Ανακατασκευή στέψης από εμφανείς πλάκες και κατασκευή κολώνας πέργκολας
- Κατασκευή νέων κουφωμάτων και πέργκολας, σε μορφή ανάλογη με τον χαρακτήρα του κτιρίου.
Λειτουργική οργάνωση του νέου εκθεσιακού χώρου
Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση που κατατίθεται, ο εκθεσιακός χώρος θα έχει τρεις κυρίως χώρους προβολής του θέματος δύο από τους οποίους επικοινωνούν εσωτερικά.
Ο κάθε χώρος από τους τρεις έχει δική του είσοδο. Στον κυρίως χώρο – σημείο που υπάρχει σήμερα το πατητήρι θα είναι ένα μικρό γραφείο πληροφοριών. Οι λοιποί χώροι θα είναι ανοιχτοί χώροι προβολής του θέματος της έκθεσης.
Η διαμερισματοποίηση των χώρων αποσκοπεί στη σπονδυλωτή ανάπτυξη της θεματολογίας ή/και στην οργάνωση δύο ή και τριών διαφορετικών θεμάτων ταυτόχρονα. Εφόσον το θέμα είναι κοινό, η θύρα μεταξύ των κυρίων χώρων 2 και 3 μπορεί να παραμένει ανοικτή – αναδιπλούμενη, για την ενοποίηση χώρων, όταν απαιτείται.
Μουσείο Κεραμικής Τέχνης στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή η πρόταση έρχεται σε συνέχεια της γενικότερης προσπάθειας του Δήμου για ανάδειξη και εκσυγχρονισμό των πολιτιστικών χώρων, καθώς μόλις πριν από μερικούς μήνες, είχε κατατεθεί στην πρόσκληση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που αφορά στις δράσεις με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, πρόταση δημιουργίας ενός σύγχρονου χώρου που θα στεγάσει το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης της Σίφνου.
Ο Δήμος Σίφνου, θεωρώντας ότι η σιφναίικη αγγειοπλαστική είναι αναπόσπαστο μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Αιγαίου, της Ελλάδας αλλά και του σύγχρονου κόσμου, που θέλει να διατηρήσει άρρηκτους τους δεσμούς με το παρελθόν του, υπέβαλε σχετική πρόταση χρηματοδότησης, για μία σειρά ενεργειών που στο σύνολό τους συγκροτούν την ενιαία Δράση Ανάπτυξης Μουσείου Κεραμικής.
Όπως είχε τονίσει τότε η Δήμαρχος Σίφνου και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Μαρία Ναδάλη, «η δημιουργία του Μουσείου Κεραμικής στοχεύει στην καθιέρωση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, αλλά και στη δημιουργία μίας πολιτισμικής παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές».
Στην πρόταση που κατατέθηκε για το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, με τίτλο «Δράσεις Πολιτιστικής Ταυτότητας Δήμου Σίφνου – Συνδέοντας το χθες με το σήμερα», υπενθυμίζεται ότι περιέχονται τρία υποέργα, και συγκεκριμένα:
- Υποέργο 1: «Μελέτες Ωρίμανσης για το Έργο με τίτλο: Δράσεις Πολιτιστικής Ταυτότητας Δήμου Σίφνου – Συνδέοντας το χθες με το σήμερα»,
- Υποέργο 2: «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου», και
- Υποέργο 3: «Υπηρεσίες σύνταξης και προετοιμασίας του φακέλου υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης».
Ειδικά για το πρώτο υποέργο, προβλέπεται η εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης περιβάλλοντος χώρου Μουσείου Κεραμικής, στατικής μελέτης, ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης, αλλά και των τευχών δημοπράτησης του έργου, όπως επίσης και σε δεύτερη κατηγορία, η μελέτη για την δημιουργία ψηφιακού μουσείου, προκειμένου η δομή να ανταποκρίνεται στην σύγχρονη αντίληψη των μουσειακών χώρων, που επικρατεί πλέον σε όλο τον κόσμο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μέτρα πρόληψης ενάντια στην κλιματική κρίση
22 Οκτ. 2024 - 6:18 - Ο Δήμος Σίφνου για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη σχετικά με τις περιοχές Natura
14 Δεκ. 2022 - 16:23 - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων στη Σίφνο
30 Νοε. 2022 - 6:27 - «Πρωτόγνωρο, ασύμβατο και προσβλητικό συμβάν»
15 Ιουν. 2022 - 6:13 - Έρευνα για την φέρουσα ικανότητα της Σίφνου
7 Ιουν. 2022 - 6:17