Ο Δήμος Θήρας, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κυκλάδων, προχωρούν σε μελέτες, συντήρηση και προβολή μνημείων και μουσείων

Εκ βάθρων αναβάθμιση και προβολή των χώρων πολιτισμού

Πάνω από 600.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους ο προϋπολογισμός του μεγάλου πολιτιστικού έργου

Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται το μεγάλο έργο συντήρησης και προβολής των μνημείων και μουσείων του Δήμου Θήρας, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, για αναβάθμιση και ανάδειξη της ιδιαίτερα πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του Δήμου Θήρας, είχε προαναγγελθεί από την αρμόδια Αντιδήμαρχο, κ. Σοφία Κίτσου, στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, η επικείμενη συνεργασία του Δήμου Θήρας με τον Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της οποίας θα «έτρεχε» ένα μεγαλεπίβολο έργο συνολικής βελτίωσης των χώρων πολιτισμού και των μνημείων σε Θήρα και Θηρασιά.

Η συνεργασία αυτή επικυρώθηκε και επισήμως, μετά και την ομόφωνη έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θήρας, της προγραμματικής σύμβασης, με προϋπολογισμό ύψους 630.000 ευρώ, με το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου το έργο να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης όλων των προβλεπόμενων εργασιών έως και το 2024.

Σύμφωνα δε με την εισήγηση της αντιδημάρχου κατά τη συζήτηση του θέματος, «ο Δήμος Θήρας προτίθεται να συνάψει μαζί με το Υπουργείο πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προγραμματική σύμβαση με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών πολιτισμού προς τους κατοίκους της περιοχής, με την ολοκληρωμένη μελέτη και εφαρμογή του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου».

Σημαντικότερη ίσως από τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, είναι αυτή που αφορά στο έργο αναβάθμισης και επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας.

Από ίδιους πόρους του Δήμου Θήρας οι 629 χιλ. ευρώ για την υλοποίηση

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η εκτέλεση του έργου «Πρόγραμμα μελετών, συντήρησης και προβολής μνημείων, μνημειακών συνόλων και μουσείων στα όρια του Δήμου Θήρας», το οποίο περιλαμβάνει την σύνταξη μελετών αρχιτεκτονικών, γεωλογικών, στερέωσης, αποκατάστασης και συντήρησης μνημείων και μνημειακών συνόλων, την σύνταξη κτηριολογικών, μουσειογραφικών και μουσειολογικών μελετών, την υλοποίηση επεμβάσεων για την στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση των μνημείων και μνημειακών συνόλων καθώς και για την συντήρηση μουσείων, ενέργειες προβολής των μνημείων, μνημειακών συνόλων και μουσείων με ποικίλα μέσα, καθώς και μουσειακές εκθέσεις, με στόχο την ανάδειξη, προβολή και αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και εν γένει του πολιτιστικού αποθέματος της νήσου Θήρας.

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά σε χώρους, μνημεία, μνημειακά σύνολα και μουσεία στα διοικητικά όρια του Δήμου Θήρας που αποτελούν σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου με εθνική και διεθνή εμβέλεια, και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την παράδοση και ιστορία του νησιού.

Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου ορίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ενώ η εκτέλεση του έργου θα πραγματοποιηθεί με αυτεπιστασία και απολογιστικά, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ανέρχεται στο ποσό των 630.000 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι επιμέρους δαπάνες προκειμένου να εκτελεστεί η σύμβαση. Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου θα προέλθουν αποκλειστικά από πιστώσεις του Δήμου Θήρας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Θήρας αναλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση με 629.000 ευρώ και μάλιστα από ίδιους πόρους, ενώ η ΠΝΑ συμμετέχει με 1.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου (μελέτες και υλοποίηση αυτών) καθώς και την επιστημονική εποπτεία και την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου.

Αναλυτικά ο κατάλογος με τις μελέτες και εργασίες που προβλέπονται

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης αναμένεται να υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις και εργασίες:

  1. Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας (μουσειογραφική μελέτη, εργασίες επανέκθεσης του μουσείου, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της Κόρης της Θήρας, και μικρής κλίμακας κτηριολογικές επεμβάσεις)
  2. Διαμόρφωση - ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου παλαιοχριστιανικής βασιλικής και μεσοβυζαντινού ναού Αγ. Ειρήνης στην Περίσσα. (εργασίες: ολοκλήρωση υποστύλωσης μεσοβυζαντινού ναού και τμημάτων παλαιοχριστιανικής βασιλικής και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου)
  3. Ανάδειξη μνημειακών συνόλων αρχαίας Οίας και Ελευσίνας – ένταξη των αρχαίων οικισμών στους σύγχρονους οικισμούς Καμάρι και Περίσσα, αντίστοιχα (εργασίες καθαρισμού, ως προϋπόθεση της εκπόνησης των αντίστοιχων μελετών, και εργασίες συντήρησης περιπατητικής διαδρομής Αρχαίας Θήρας-Περίσσας)
  4. Στερέωση μνημείων Αρχαίας Θήρας
  5. Αποκατάσταση βυζαντινού ναού Αγ. Γεωργίου Φοινικιάς Οίας. (ολοκλήρωση εργασιών συντήρησης τοιχογραφιών του ναού – προμήθεια υλικών συντήρησης και μεταφορές)
  6. Στερέωση και ανάδειξη βυζαντινής δεξαμενής μοναστηριακού συγκροτήματος Παναγίας Επισκοπής Θήρας (επισκευή εσωτερικών κονιαμάτων δεξαμενής)
  7. «Αποκατάσταση καλντεριμιού στο Καστέλι και δαπέδου Αγ. Τριάδας Ακρωτηρίου» (Αρχαιολογική διερεύνηση α) του αρχικού λιθόστρωτου καλντεριμιού του Καστελιού και β) του δαπέδου του ερειπωμένου ναού της Αγ. Τριάδας)
  8. Τεκμηρίωση - ανάδειξη θεάτρου Αρχαίας Θήρας (διερευνητικές τομές για τη συμπληρωματική τεκμηρίωση του μνημείου ενόψει σύνταξης μελετών αποτύπωσης-στερέωσης-ανάδειξής του, σωστικές επεμβάσεις στερέωσης τοιχοποιϊών του μνημείου, λοιπές αναγκαίες εργασίες πεδίου – τεκμηρίωσης, εξασφάλιση εργοταξιακού εξοπλισμού)
  9. Μελέτη αποκατάστασης μεσοβυζαντινής εκκλησίας Αγίου Στεφάνου στην Αρχαία Θήρα
  10. Μελέτη επανατοποθέτησης των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού Αγ. Γεωργίου Φοινικιάς Οίας
  11. Μελέτη ανάδειξης αρχιτεκτονικών καταλοίπων αρχαίας Οίας (Καμαρίου) & Ελευσίνας (Περίσσας), επινείων της αρχαίας Θήρας – ένταξη αρχαίου οικισμού στον σύγχρονο οικισμό, συμπεριλαμβανομένης της τοπογράφησης αυτών
  12. Μελέτη στερέωσης αρχιτεκτονικών καταλοίπων οικισμών αρχαίας Οίας (Καμάρι) και αρχαίας Ελευσίνας (Περίσσα)
  13. Μελέτες στερέωσης-ανάδειξης θεάτρου Αρχαίας Θήρας
  14. Αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για την στερέωση του Αγίου Νικολάου Κίσσηρα στον Πύργο Θήρας
  15. Ενημέρωση κοινού-προβολή αρχαιοτήτων Θήρας με εποπτικό & έντυπο υλικό ή και ψηφιακά μέσα (τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε μεμονωμένα μνημεία – δημιουργία ενημερωτικού εντύπου- Διοργάνωση ημερίδων)