Δεδομένης της αδυναμίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου να επιβλέψει την εκπόνηση, τη διαδικασία αναλαμβάνει ο Δήμος Άνδρου

Μέσω δωρεάς οι μελέτες για το αλιευτικό Κορθίου

  • Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, 2021 - 06:16

Στη δωρεά όλων των απαραίτητων μελετών, που απαιτούνται για την ωρίμανση, χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου ολοκλήρωσης του ημιτελούς αλιευτικού καταφυγίου στο Κόρθι, προχώρησε ιδιώτης.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου, η αποπεράτωση του ημιτελούς Αλιευτικού Καταφυγίου Κορθίου χρειάζεται ωριμότητα μελετών, για την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Οι απαιτούμενες μελέτες αφορούν σε:

1. Σύνταξη φακέλου έργου

2. Τοπογραφική και βυθομετρική αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης

3. Προμελέτη λιμενικών & λοιπών έργων

4. Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων & Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση

5. Οριστική μελέτη λιμενικών έργων

6. Αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής του κτιρίου

7. Στατική μελέτη του κτιρίου

8. Μελέτη Η/Μ του κτιρίου και των λιμενικών εγκαταστάσεων

Στον Δήμο Άνδρου κατατέθηκε επιστολή, με την οποία δηλώνεται η πρόθεση δωρεάς των ανωτέρω μελετών, από ιδιώτη.

Δεδομένου ότι αρμόδια αρχή για το αλιευτικό καταφύγιο Κορθίου είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου, το οποίο δεν διαθέτει δυνατότητα επίβλεψης των μελετών, θα απαιτηθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την οποία θα ορίζεται ως Διευθύνουσα Υπηρεσία η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος Δήμου Άνδρου.

Σημειώνεται ότι η εκπόνηση των μελετών θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης μελετών και εκτέλεσης έργων, ενώ η τελική προς έγκριση μελέτη θα έχει λάβει τις αναγκαίες άδειες, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.

Ως εκ τούτου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άνδρου αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση εκπόνησης των μελετών που απαιτούνται για την αποπεράτωση του ημιτελούς Αλιευτικού Καταφυγίου Κορθίου και την ένταξη αυτού σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, με δωρεά & χωρίς αντάλλαγμα από τον κ. Μουστάκα Γεώργιο, ενώ ως βασικός όρος της αποδοχής της δωρεάς ορίστηκε ότι, η εκπόνηση της μελέτης θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί μελετών, καθώς και τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης μελετών και εκτέλεσης έργων.

Για την επίβλεψη των μελετών ορίζεται η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος Δήμου Άνδρου, κατόπιν σύναψης σχετικής προγραμματικής σύμβασης με το Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου.

Υπενθυμίζεται, πως η έγκριση της δωρεάς των μελετών αναμενόταν ήδη από το 2020, με τον Δήμο Άνδρου να ενισχύει με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο του εύρους των αρμοδιοτήτων του, το Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου, για την ολοκλήρωση του έργου, που από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 παραμένει ημιτελές. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Άνδρου είχε εντάξει στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2006-13 το έργο με τίτλο “Επέκταση αλιευτικού καταφυγίου Κορθίου Ν. Άνδρου”. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε στα πλαίσια του ως άνω προγράμματος και ο ανάδοχος του έργου κηρύχθηκε έκπτωτος. Έκτοτε, το  αλιευτικό καταφύγιο παραμένει ημιτελές και εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα λιμενικά έργα που δεν έχουν θωρακισθεί επαρκώς. Παράλληλα, έχει εκφραστεί πολλάκις και η αγωνία των αλιέων που χρησιμοποιούν την υποδομή, καθώς το ημιτελές έργο δεν προστατεύει τα σκάφη από τους δυνατούς καιρούς.