Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

«Δεν έχουμε γνωρίσει καμία ήττα»

Στην ατζέντα τα θέματα του ΧΥΤΥ, του δρόμου των Κιονίων και των ανεμογεννητριών

Την Τήνο επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, συμμετέχοντας στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου.

Μία ευρεία ατζέντα θεμάτων θίχτηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, της Επάρχου Τήνου και υπηρεσιακών στελεχών της ΠΝΑΙ και του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, στην τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή της υλοποίησης και λειτουργίας του έργου του νέου ΧΥΤΥ Τήνου, η επισκευή του δρόμου των Κιονίων, αλλά και το μείζον ζήτημα των ανεμογεννητριών.

Ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ενημέρωσε για διάφορα ζητήματα, που αφορούν στη συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, όπως η δημοπράτηση του έργου του νέου ΧΥΤΥ, ενώ παράλληλα συζήτησε και με τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα, αλλά και να τοποθετηθούν επί των ζητημάτων.

Πρώτο ζήτημα της ατζέντας ο ΧΥΤΥ

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, πρωταρχικός και κύριος λόγος για τον οποίο επισκέφτηκε το γραφείο του Δημάρχου Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτου, υπήρξε η συζήτηση η οποία οφείλει να γίνει, αναφορικά με την επικείμενη δημοπράτηση του έργου του ΧΥΤΥ της Τήνου.

 Υπενθυμίζεται, πως η Τήνος δεν διαθέτει κατάλληλη δομή για την διαχείριση των υπολειμμάτων που δεν είναι κατάλληλα προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίη ση. Στην παρούσα φάση, τα απορρίμματα διαχωρίζονται σε ανακυκλώσιμα και μη και τα υπολείμματα δεματοποιούνται και φυλάσσονται, έως ότου λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ, όπου και θα ταφούν.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 20 Οκτωβρίου, με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΥ Τήνου, συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 7,3 εκ. ευρώ.

Δεδομένου, ότι την πρόταση κατέθεσε ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, ως υπεύθυνος φορέας, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, για τις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων στα νησιά του Ν. Αιγαίου και στο πλαίσιο της ευχάριστης αυτής εξέλιξης για το χρονίζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί το νησί της Τήνου, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, ενώ ζήτησε την άποψη του Δήμου, αναφορικά με τον τρόπο δημοπράτησης του έργου.

«Τα έργα που αναλαμβάνουμε, έχουν καλύτερη ποιότητα, όταν ο ανάδοχος που τα κατασκευάζει έχει και την ευθύνη της συντήρησής τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν ο ανάδοχος γνωρίζει, ότι αν οτιδήποτε συμβεί στο έργο, θα αναλάβει με δική του δαπάνη την αποκατάσταση, προχωρά σε πολύ μεγαλύτερη επιμέλεια, αναφορικά με την ποιότητα του έργου».

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χατζημάρκος, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης που εξασφαλίστηκε, περιλαμβάνεται μία δοκιμαστική λειτουργία της υποδομής για έξι μήνες μετά την ολοκλήρωσή της. Με στόχο την αμεσότερη, αλλά και ασφαλέστερη λειτουργία της υποδομής, προτάθηκε η δημοπράτηση του έργου από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, με την προϋπόθεση, ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει τη συντήρησή της για περισσότερα από 4 έτη την υποδομή.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, όπως σημείωσε, η επιπλέον δαπάνη που θα προκύψει, θα καλυφθεί από πόρους του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και συνεπώς από μέρος των ανταποδοτικών εσόδων του Δήμου Τήνου, απ’ όπου προέρχονται τα έσοδα του ΦΟΔΣΑ.

Στο σενάριο αυτό σύμφωνοι υπήρξαν, τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς. Ο τελευταίος, αν και θετικός στην πρόταση του ΦΟΔΣΑ, τόνισε, πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν περισσότερο οι δημότες για την υλοποίησή της. Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου, τονίστηκε η πάγια θέση της παράταξης, ενάντια σε όποια ιδιωτικοποίηση υποδομών.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε, Δήμος και ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, να προχωρήσουν σε σύσκεψη εργασίας μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αναλυθούν διεξοδικά τα οικονομικά στοιχεία των ανταποδοτικών εσόδων του Δήμου Τήνου, όπως αυτά θα έχουν προετοιμαστεί από τις δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και οι λεπτομέρειες, αναφορικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, προκειμένου οι δύο φορείς να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή και συμφέρουσα ανάθεση, με στόχο την υγεία του έργου σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Χατζημάρκος ενημέρωσε, πως στόχος είναι τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο του ΧΥΤΥ Τήνου εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου να είναι εγκεκριμένα έως και το τέλος Νοεμβρίου ώστε εντός του Δεκέμβρη να δημοσιευτεί η διακήρυξη του διαγωνισμού και ζήτησε την άμεση ανταπόκριση του Δήμου.

Περαιτέρω συνδρομή της ΠΝΑΙ για τον δρόμο των Κιονίων

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε, αφορά στον δρόμο των Κιονίων, το οποίο υπενθυμίζεται πως είχε οδηγήσει σε ρήξη Δήμο και Περιφέρεια, με ανταλλαγή αιχμηρών σχολίων, καθώς ο δρόμος φαίνεται να είναι «ορφανός», χωρίς δηλαδή αρμόδια αρχή για τη διαχείρισή του.

Όπως υποστήριξαν, τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Περιφερειάρχης, το ζήτημα θεωρείται λήξαν και ουδέποτε κλονίστηκε η σχέση των δύο φορέων, παρά τις όποιες διαφωνίες ή αντιπαραθέσεις. Μάλιστα ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε, πως η τριβή αποφεύγεται μόνο σε περίπτωση ακινησίας, ενώ και η Έπαρχος, κ. Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου, δήλωσε ικανοποιημένη που το ζήτημα λύθηκε και προχωρά προς την αποκατάστασή του.

Ορμώμενος από την αναφορά των στελεχών της ΠΝΑΙ, ο Δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή της Περιφέρειας, σε επίπεδο τεχνογνωσίας, στην υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει ο Δήμος με τη ΜΟΜΚΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την αποκατάσταση του δρόμου των Κιονίων, με τον Περιφερειάρχη να σημειώνει πως η ΠΝΑΙ ουδέποτε αρνήθηκε την παροχή της βοήθειας προς τους Δήμους όπου είναι δυνατόν και εκφράστηκε θετικά για την ικανοποίηση του αιτήματος του Δημάρχου.

Ξεκαθάρισμα προθέσεων σχετικά με τις ανεμογεννήτριες

Από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ζητήθηκε από τον Περιφερειάρχη να τοποθετηθεί σχετικά με τη θέση της ΠΝΑΙ αναφορικά με το ζήτημα των ανεμογεννητριών, μιας και στο παρελθόν είχαν εκφραστεί προβληματισμοί, με αφορμή την υπόθεση του αιολικού πάρκου στη θέση «Πράσσα – Πολέμου Κάμπος», όπου η Περιφέρεια είχε επιτρέψει στα οχήματα που μεταφέρουν τα τμήματα των ανεμογεννητριών τη διέλευση από το επαρχιακό δίκτυο ευθύνης της.

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την κάθετη αντίθεσή του στην εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου, που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των νησιών, τονίζοντας και πάλι πως η ΠΝΑΙ δεν είναι αντίθετη στη χρήση των ΑΠΕ, αλλά υπέρ της εγκατάστασής τους σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα και την μορφολογία του κάθε τόπου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κατάρτιση, αυτό το διάστημα, του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, όπου, σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, έχουν υιοθετηθεί σε ένα αρκετό ποσοστό οι θέσεις της ΠΝΑΙ, σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στα νησιά και υποστήριξε πως η Περιφέρεια θα πιέσει ώστε να υιοθετηθούν ακόμη και στο σύνολό τους.

Τέλος, ο κ. Χατζημάρκος αναφερόμενος στη συγκεκριμένη επένδυση των Υστερνίων, σημείωσε πως αυτή η «ήττα» δεν αποτελεί χαμένη μάχη των παρόντων φορέων διοίκησης, αλλά μία πληγή η οποία προέρχεται από αρκετές δεκαετίες πριν και ως εκ τούτου δεν μπορεί να λογίζεται «ήττα» για το μαζικό μέτωπο των φορέων των νησιών απέναντι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΒΑΠΕ. Όπως είπε ο ίδιος, «μέχρι σήμερα δεν έχουμε γνωρίσει καμία ήττα», ενώ τόνισε πως τουναντίον, τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι με τις συντονισμένες κινήσεις τους έχουν καταφέρει αρκετές μικρές νίκες στο ζήτημα αυτό. Υπογράμμισε δε τις πιέσεις που ασκούνται ώστε τα μέχρι στιγμής μεγάλα αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα, να γίνουν θαλάσσια, σημειώνοντας πως αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα μπορεί να γίνει λόγος για μία τεράστια νίκη.