Αυτοδιοίκητο Δήμων στη σκιά των απαιτήσεων για τα αποθεματικά
- Τρίτη, 23 Νοεμβρίου, 2021 - 06:20
- / Eνημέρωση: 23 Νοε. 2021 - 19:00
Στη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις περί μεταφοράς των χρηματικών υπολοίπων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) οφείλουν να προχωρήσουν οι Δήμοι πανελλαδικά, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί στον βαθμό που επιβάλλεται, σύμφωνα με νέα ενημέρωση που έλαβαν οι ΟΤΑ της χώρας, την περασμένη εβδομάδα.
Όπως είναι γνωστό, η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων προς την ΤτΕ έχει ζητηθεί από το 2019, με ορισμένους Δήμους να έχουν προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες για τα χρήματά τους και άλλους να έχουν να διανύσουν αρκετή απόσταση ακόμη, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανωτέρω απαιτήσεις.
Αναφορικά με όσα έχουν ζητηθεί από την κεντρική κυβέρνηση, πολλοί Δήμοι αρχικά είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, κάνοντας λόγο για “κατάργηση” του αυτοδιοίκητου των ΟΤΑ, όταν επιβάλλεται ο τρόπος με τον οποίον θα “επενδύσουν” τα χρήματα των δημοτικών ταμείων τους, ενώ σε συνέχεια της ανωτέρω κριτικής, έχει υποστηριχθεί ακόμη πως αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο του απόλυτου ελέγχου της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας σε κάθε βαθμό διοίκησης.
Σήμερα, αρκετοί Δήμοι των Κυκλάδων έχουν μεταφέρει ένα μεγάλο ποσοστό των χρηματικών υπολοίπων τους στην ΤτΕ, ωστόσο, απομένουν κι άλλες κινήσεις ώστε να πλησιάσουν το ποσοστό του 95% περίπου που ζητείται με κεντρική απόφαση. Αυτή η κατάσταση αφήνει περιθώριο πολλών ερμηνειών, με την επικρατέστερη να θέλει τη χώρα να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση οικονομικά για να ζητά σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ.
Για το ανωτέρω θέμα, ρωτήθηκαν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι Οικονομικών από Δήμους του νησιωτικού νομού, οι οποίοι μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” τόνισαν πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει “φρένο” ή εμπόδια στην προώθηση και κάλυψη δαπανών των Δήμων, υπό την προϋπόθεση ενός καλού προγραμματισμού των δημοτικών πραγμάτων, αλλά και υποβολής έγκαιρων αιτημάτων στην ΤτΕ για λήψη χρημάτων. Ωστόσο, Δήμοι εκτός νησιωτικού νομού, όπως ενδεικτικά ο Δήμος Χαλκιδέων προχωρούν στη λήψη αποφάσεων για κατάργηση άλλων λογαριασμών σε εμπορικές Τράπεζες με σκοπό τη μεταφορά συνολικά των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Δήμος Σύρου – Ερμούπολης: Κερδισμένο το δημοτικό ταμείο και άμεση συμμόρφωση σε απόλυτο βαθμό
Αναλυτικός επί του θέματος παρουσιάστηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος γνωστοποίησε πως στον παρόντα χρόνο, η διατήρηση των χρηματικών υπολοίπων στην Τράπεζα της Ελλάδος ευνοεί τον Δήμο, καθώς το επιτόκιο είναι υψηλότερο από το ύψος επιτοκίων άλλων Τραπεζών.
“Εμείς βρισκόμαστε κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτό το ποσό δεν δείχνει μία σαφή εικόνα για την πορεία του Δήμου. Δηλαδή ένας Δήμος μπορεί να έχει ένα ποσό μεγάλο, αλλά μπορεί να χρωστά ή να του χρωστούν. Δεν αποτυπώνει τις απαιτήσεις σε οφειλές ή χρωστούμενα” διευκρίνισε εξ αρχής ο Γιάννης Πιταούλης όσον αφορά την περίπτωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εξηγώντας παράλληλα πως, “Εμείς ήδη έχουμε μεταφέρει εδώ και αρκετό καιρό ένα μεγάλο μέρος του χρηματικού υπολοίπου στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως προβλέπουν και οι σχετικές εγκύκλιοι”.
Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Δήμος βγαίνει κερδισμένος, από αυτήν την εξέλιξη, λέγοντας τα εξής: “Από αυτή την κίνηση επωφελούμαστε επειδή το επιτόκιο που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αρκετά παραπάνω σε σχέση με αυτό που μας δίνουν οι εμπορικές Τράπεζες. Άρα, έχουν μεταφερθεί αρκετά χρήματα εδώ και αρκετό καιρό”.
Σχετικά με το ποσοστό που πρέπει να μεταφέρουν οι Δήμοι, ο ίδιος υπήρξε σαφής και ως προς τις κινήσεις του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης: “Επειδή οι Δήμοι πρέπει να έχουν το 95% των χρηματικών υπολοίπων τους στην ΤτΕ, εμείς πρέπει να κάνουμε ακόμη κάποιες κινήσεις. Είχαμε μεταφέρει χρήματα σε ποσοστό περίπου 77-78% του υπολοίπου μας, οπότε βγήκε μία οδηγία που έλεγε ότι όσοι Δήμοι υπολείπονται – και είναι αρκετοί – να συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσοστό”.
Ερωτηθείς για ποιους λόγους ο Δήμος δεν είχε “συμμορφωθεί” ως προς τον απόλυτο βαθμό που ζητά η κυβέρνηση, ο Αντιδήμαρχος υπήρξε συγκεκριμένος, λέγοντας πως απέμενε η ρύθμιση εκκρεμοτήτων που προέρχονταν από τους πρώην Δήμους του νησιού.
“Εμείς για διάφορους λόγους - όπως ενδεικτικά είχαμε να εξυπηρετήσουμε ένα δάνειο του πρώην Δήμου Άνω Σύρου στην Εμπορική Τράπεζα, οπότε έπρεπε να έχουμε κάποια χρήματα σε αυτήν την Τράπεζα – δεν ήμασταν στο 95%. Ο υπεύθυνος υπάλληλος του Δήμου θα κάνει κάποιες κινήσεις για να ικανοποιήσει αυτό που ζητούν” τόνισε σχετικά με το θέμα.
Εκτιμά πως δεν θα μπλοκάρει ο προγραμματισμός
Ερωτηθείς αν προκύπτουν προβλήματα και αυξημένος έλεγχος στο κομμάτι των δαπανών από την ανωτέρω κατάσταση και αν κατ΄ επέκταση μπαίνει “φρένο” σε αποφάσεις του Δήμου για την προώθηση του προγράμματός του, ο κ. Πιταούλης απάντησε συγκεκριμένα: “Υποτίθεται πως πρέπει να υπάρχει ένας προγραμματισμός στους Δήμους γι αυτά που κάνουν. Αυτά είναι ζητήματα που τα χειρίζεται ο ταμίας του Δήμου. Τις ανάγκες τις καλύπτει. Δεν ξεμένουμε από χρήματα. Κάθε μήνα γίνεται ένα κουμάντο και καλύπτουμε τις ανάγκες μας”.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως από πολιτική σκοπιά δεν μπλοκάρει ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής.
“Εγώ μέχρι σήμερα δεν έχω εντοπίσει πρόβλημα. Δεν έχει συμβεί να ζητήσω να πληρωθεί κάτι και να προκύπτει κόλλημα επειδή μας έχει μπλοκάρει η Τράπεζα της Ελλάδος. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα. Δεν ξέρω προσεχώς τί θα συναντήσουμε” σχολίασε παρακάτω, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, “Σαφώς υπάρχει διαφορά να έχεις “μέσα” ένα ποσοστό 77% και άλλο να έχεις το 95% του χρηματικού υπολοίπου”.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Δεν ξέρω αν ανεβάζοντας το ποσοστό θα έχουμε προβλήματα... Ουσιαστικά, αυτό που είναι σαφές είναι πως ένας Δήμος αν χρειαστεί να πάρει χρήματα, θα πρέπει για να μην υπάρχει πρόβλημα, να το αιτηθεί νωρίς. Ο Δήμος δηλαδή πρέπει να έχει προβλέψει εγκαίρως τα έξοδά του”.
Από την πλευρά του δε, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών θέλησε να σχολιάσει πως δεν συμμερίζεται την τόσο μεγάλη αγωνία που εκφράστηκε από άλλους Δήμους πανελλαδικά για το θέμα της μεταφοράς των χρηματικών υπολοίπων. “Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είχε ξεκινήσει μία τόσο μεγάλη αντίδραση από τους Δήμους και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ίσως να υπάρχει κάποιος “λάκκος στην φάβα”, αλλά μέχρι στιγμής, αυτή η απόφαση μας έχει βγει σε καλό”.
Σχετικά με το κομμάτι των έργων δε, πρόσθεσε πως ούτως ή άλλως η όλη διαδικασία των πληρωμών “περνά” μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς.
“Για τα έργα τα χρηματοδοτούμενα όλη η διαδικασία της χρηματοροής περνά από το λογαριασμό που ανοίγεται για το συγκεκριμένο έργο. Ενδεικτικά, θέλουμε να κάνουμε έργο για την προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων; Όλα τα χρήματα θα περάσουν από λογαριασμό της ΤτΕ τον οποίον ανοίγουμε” εξήγησε χαρακτηριστικά.
Δυνατότητα αγοράς ακινήτων
Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ρωτήθηκε και για την κατάσταση του Δήμου σε οικονομικό επίπεδο. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης ορισμένων κινήσεων που κατευθύνονται σε αναπτυξιακή “τροχιά” για τη Σύρο.
“Ο Δήμος αυτήν τη στιγμή έχει ένα υπόλοιπο, έχει ένα απόθεμα το οποίο θα αξιοποιήσει στο επόμενο διάστημα για να κάνει κάποιες επενδυτικές κινήσεις. Προσανατολιζόμαστε κυρίως στην αγορά ακινήτων που κρίνουμε ότι είναι σημαντική για την πόλη και το νησί. Εφόσον συμφωνήσει και η δημοτική ομάδα και το δημοτικό συμβούλιο στο πώς θα διατεθούν αυτά τα χρήματα, αυτό θα εκφραστεί και μέσα από τον προϋπολογισμό” ανέφερε, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα την πρόθεση αγοράς ακινήτων για αξιοποίησή τους ως χώρων στάθμευσης με φόντο το πρόβλημα του κυκλοφοριακού.
“Ευελπιστούμε οι διαπραγματεύσεις που κάνουμε με τους υποψήφιους ιδιοκτήτες ακινήτων να ευοδώσουν για να δώσουμε κάποιες λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας” ανέφερε ο ίδιος, κλείνοντας τις δηλώσεις του.
Δήμος Πάρου: Να υπάρχει αυτονομία των Δήμων για την αξιοποίηση χρημάτων
Πολιτικά προσέγγισε το ζήτημα ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος θίγοντας ουσιαστικά το θέμα του αυτοδιοίκητου των Δήμων. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, αυτό καταργείται στην ουσία του, όταν σε κάθε Δήμο επιβάλλεται ο τρόπος με τον οποίον θα αξιοποιήσει τα χρήματά του.
“Η πάγια άποψή μας είναι πως είναι χρήσιμο και καλό να υπάρχει αυτονομία των Δήμων και μάλιστα απόφαση των ίδιων των Δήμων για το πού θα τοποθετούν τα χρήματα των πολιτών τους ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή ανταποδοτικότητα” υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παρακάτω πως ευτυχώς μέχρι σήμερα ο Δήμος Πάρου δεν έχει συναντήσει πρόβλημα στη λήψη χρημάτων από την ΤτΕ.
“Αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο θέμα όσον αφορά αυτό. Όμως, θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να μας επιβάλλεται ο τρόπος με τον οποίον θα επενδύσουμε τα χρήματα των πολιτών. Εμείς διαφωνούμε από την οπτική που υποστηρίζει το αυτοδιοίκητο των Δήμων” επανέλαβε ο κ. Κωβαίος, υποστηρίζοντας πως, “Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε Τραπεζικό σύστημα μας εξυπηρετεί καλύτερα”.
Ερωτηθείς για το ύψος του αποθεματικού του Δήμου Πάρου, ο ίδιος γνωστοποίησε τα εξής: “Αυτή τη στιγμή το σύνολο του χρηματικού υπολοίπου στον Δήμο Πάρου είναι περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ” Ο ίδιος έκλεισε τις απαντήσεις του, σχολιάζοντας πως σήμερα η Δημοτική Αρχή προχωρά, έχοντας ρυθμίσει τα οικονομικά της. “Έχουμε εξοφλήσει όλα τα δάνειά μας. Δεν χρωστάμε κάπου. Προχωράμε με μόνη δυσκολία το πώς αυτά τα χρήματα μπορούν να επιστρέφουν στον πολίτη, λόγω της γραφειοκρατίας στο Ελληνικό Δημόσιο και της υποστελέχωσης του Δήμου” δήλωσε, καταλήγοντας στο θέμα.
Δήμος Κύθνου: Δεν είμαστε πλούσιος Δήμος, αλλά καλύπτουμε υποχρεώσεις
Θετικά ανταποκρίνεται – υποχρεωτικά - και ο Δήμος Κύθνου στο αίτημα της κυβέρνησης, αν και απομένουν ακόμη κινήσεις για την μεταφορά ενός σημαντικού ποσού προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
“Εμείς σταθερά κάθε ΣΑΤΑ βλέπουμε να μπαίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος και από εκεί με αιτήματά μας, παίρνουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέχρι σήμερα” δήλωσε ο Σταμάτης Γαρδέρης, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Έχουμε ένα αποθεματικό και στην Alpha Τράπεζα σαν Δήμος, αλλά ό,τι χρειαζόμαστε το ζητάμε από την ΤτΕ και προχωράμε κανονικά στην κάλυψη των αναγκών μας”.
Ερωτηθείς αν από την εφαρμογή στην πράξη της εν λόγω απόφασης, ο Δήμος έχει συναντήσει προβλήματα στη διεκπεραίωση οικονομικών υποχρεώσεων, υπήρξε σαφής: “Όχι. Κανένα πρόβλημα. Όλα κυλούν ομαλά. Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση”.
Γνωστοποίησε βέβαια πως, σήμερα, “ο Δήμος Κύθνου έχει μεταφέρει περίπου το 50% και το υπόλοιπο είναι σε άλλη Τράπεζα”, σημειώνοντας παρακάτω όμως πως, “Ό,τι ποσό υπάρχει στην ιδιωτική Τράπεζα είναι τα έξοδα κίνησης του Δήμου και από εκεί και πέρα άλλα χρήματα είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος”.
Διευκρινίζοντας πως ο Δήμος κατά τον παρόντα χρόνο “απορροφά κανονικά τις μηνιαίες υποχρεώσεις του”, περιέγραψε γενικά την οικονομική κατάσταση του Δήμου. “Είμαστε καλά οικονομικά. Πλούσιος Δήμος δεν είμαστε, αλλά μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και με κάθε οικονομικό όφελος έχουμε στο ταμείο μας από 800.000 μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.
Δεν υπάρχει κάποιο κενό στις υποχρεώσεις μας. Πληρώνουμε κανονικά όσα χρειάζονται”.
Δήμος Σίφνου: Υπέρμαχος του οικονομικού συμμαζέματος
Στην κατεύθυνση των σχετικών αποφάσεων που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο της Σίφνου κινήθηκε η δήλωση της Δημάρχου του νησιού, Μαρίας Ναδάλη αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς των χρηματικών υπολοίπων προς την ΤτΕ.
“Εμείς έχουμε συμμορφωθεί με λογαριασμούς στην κεντρική υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ένα σχετικό έγγραφο μας ήρθε στις 18 Νοεμβρίου που λέει σε ποιους Δήμους υπάρχουν εκκρεμότητες. Εμείς δεν έχουμε κάποιο ζήτημα. Έχουμε συμμορφωθεί γενικά και έχουμε στην ΤτΕ περίπου το 60% του αποθεματικού μας” δήλωσε η ίδια, γνωστοποιώντας παράλληλα το ύψος των εν λόγω χρημάτων. “Συνολικά το αποθεματικό μας σήμερα είναι 1.888.500 ευρώ”. Στην ερώτηση αν ο Δήμος Σίφνου θα μεταφέρει μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων στην ΤτΕ, η ίδια απάντησε θετικά.
“Γνωρίζω ότι πρέπει να μεταφέρουμε περισσότερα και σαφώς και συμμορφωνόμαστε” δήλωσε η Δήμαρχος, τονίζοντας πως σε όσα ζητήθηκαν κεντρικά με απόφαση του 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε θετικό.
“Δεν υπήρχε αντίδραση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Λειτουργούμε ομαλά. Αν είχαμε δυσκολίες η τοποθέτησή μου θα ήταν τελείως διαφορετική” εξήγησε με φόντο την ομαλή απορρόφηση χρημάτων όποτε αυτό απαιτείται, ενώ κλείνοντας τις απαντήσεις της, τόνισε πως ο δημοσιονομικός έλεγχος τη βρίσκει σύμφωνη.
“Δεν βλέπω κακό το συμμάζεμα. Είμαι υπέρ του συμμαζέματος” δήλωσε με κατηγορηματικό ύφος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Επιστημονική παρέμβαση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο
27 Νοε. 2024 - 6:18 - Με στόχο την εξασφάλιση επάρκειας νερού στην Πάρο
27 Νοε. 2024 - 6:17 - Φόρτωμας: "Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον απόδημο ελληνισμό σημείο αναφοράς για την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς"
26 Νοε. 2024 - 19:52 - Πάρος: Γενική συνέλευση των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας
26 Νοε. 2024 - 14:54 - Έργα και δράσεις με στόχο τον αθλητισμό
26 Νοε. 2024 - 6:18