Ο Δήμος Μυκόνου ενέκρινε την συμμετοχή του στο δίκτυο Δήμων με μνημεία UNESCO

Δυναμική συνεργασία με άξονα την πολιτιστική κληρονομιά

Στόχος η υλοποίηση δράσεων μέσω του δικτύου για την περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου

Σύμφωνο συνεργασίας με άλλους Δήμους, που διαθέτουν στα διοικητικά τους όρια μνημεία που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO, ενέκρινε και υπογράφει ο Δήμος Μυκόνου, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του ιστορικού χώρου της Δήλου.

Έχοντας αποδείξει εμπράκτως την έμφαση που δίνει στη διατήρηση, προβολή και ανάδειξη του τεράστιου ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου, που αποτελεί κληρονομιά για τους ντόπιους, αλλά και πόλο έλξης για τους επισκέπτες του, ο Δήμος Μυκόνου προχωρά σε ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση των «εργαλείων» που διαθέτει, προκειμένου να ανοίξει ακόμη περισσότερο το εύρος των δυνατοτήτων του, για υλοποίηση δράσεων προώθησης του πολιτιστικού προϊόντος του.

Δεκαοκτώ Δήμοι απ’ όλη την Ελλάδα ενώνουν δυνάμεις

Πιο συγκεκριμένα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας των Δήμων που έχουν στην περιοχή τους μνημεία UNESCO για την δημιουργία δράσεων και από κοινού προώθηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Την εισήγηση ανέλαβε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυκόνου, κ. Ελένη Κοντιζά.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Κοντιζά, στο πλαίσιο της ανάδειξης των Μνημείων UNESCO και της από κοινού ανάπτυξης δράσεων για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, οι Δήμοι με μνημεία UNESCO αναπτύσσουν μεταξύ τους ένα δίκτυο συνεργασίας για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Δήμο Μετεώρων και αφορά όλους τους Δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων περιλαμβάνονται οι Παγκόσμιας Κληρονομιάς ιστορικοί χώροι.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, αφορά 18 Δήμους ανά την Ελλάδα μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Μυκόνου με την ιστορική Δήλο. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου λόγω της σημαντικότητας των ευρημάτων του έχει ενταχθεί από το 1990 στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας αυτής που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σπάργανα, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας δικτύου πόλεων – Δήμων το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει δράσεις και σε διεθνές επίπεδο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι προβλεπόμενες δράσεις της συμφωνίας

Ενδεικτικά κάποιες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας είναι:

  • Η καθιέρωση ενός ετήσιου συνεδρίου με τη συμμετοχή των αντίστοιχων δήμων, με σκοπό την αναβάθμιση του πολιτισμού και της κουλτούρας που τους διέπει,
  • Η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδιασμού με στόχο την αξιοποίηση των μνημείων που διαθέτουν, προσδίδοντας στα μνημεία την υπεραξία που αναλογεί,
  • Η κοινή προωθητική ενέργεια όλων των Δήμων της ελληνικής επικράτειας οι οποίοι διαθέτουν ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Προτείνεται την έξυπνη διαχείριση μίας κοινής προωθητικής δράσης η οποία θα ενσαρκωθεί με την αμοιβαία οικονομική συνδρομή, αντί να δαπανά ο κάθε δήμος υπέρογκα ποσά,
  • Η διοργάνωση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και πολιτισμού που σχετίζονται με την προβολή και την προώθηση των αντίστοιχων δήμων,
  • Η συμμετοχή των δήμων σε προγράμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά, τις πολιτιστικές δομές και τις αξίες που διαθέτουν,
  • Η δημιουργία ενός δικτύου πόλεων – Δήμων το οποίο μπορεί να δημιουργήσει δράσεις και σε διεθνές επίπεδο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η κ. Κοντιζά πρότεινε τη συμμετοχή του Δήμου Μυκόνου στο δίκτυο συνεργασίας της κοινής προωθητικής ενέργειας των Δήμων της ελληνικής επικράτειας οι οποίοι διαθέτουν ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για την ανάδειξη των μνημείων και την προώθηση διαδρομών πολιτισμού ανά την Ελλάδα, γεγονός που θα έχει θετικό πρόσημο τόσο στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, όσο και στην σύσφιξη των σχέσεων και στην διάδοση της παράδοσης του κάθε τόπου ξεχωριστά.

Το πρώτο συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί 26-28 Νοεμβρίου στην πόλη της Καλαμπάκας. Στόχος της κοινής προσπάθειας είναι η καθιέρωση ενός ετήσιου συνεδρίου με τη συμμετοχή των αντίστοιχων δήμων με σκοπό την αναβάθμιση του πολιτισμού και της κουλτούρας που τους διέπει. Στο συνέδριο μεταξύ των άλλων θεμάτων θα καταρτίζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο για την αξιοποίηση των μνημείων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι όροι της συνεργασίας

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 αυτού, ορίζεται, πως «τα μέρη εκφράζουν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία και για το σκοπό αυτόν, αυτοί θα δημιουργήσουν αξιοσημείωτες συνθήκες για τη συμπεριφορά των πολιτιστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των σκοπών και των στόχων που θέτουν».

Επιπλέον, «για κάθε επιμέρους συνεργασία (επιμέρους έργα), θα συντάσσεται ξεχωριστή συμφωνία, η οποία θα διέπει το κάθε επιμέρους θέμα και στην οποία θα αναγράφονται λεπτομερώς οι όροι συνεργασίας, το οικονομικό αντίτιμο της συμμετοχής, οι προσδοκώμενοι στόχοι και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα. Το εκάστοτε έγγραφο συνεργασίας θα επικυρώνεται από τα συνεργαζόμενα μέλη. Του όλου Σχεδίου Συνεργασίας, θα ηγείται ένα αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από πέντε (05) μέλη, οι αρχαιρεσίες του οποίου θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου και η διάρκειά του θα είναι τριετής (3 έτη)».

Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος του μνημονίου συνεργασίας, ορίζεται πως «ρητά συμφωνείται ότι η υπογραφή του παρόντος συμφώνου συνεργασίας δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο. Σε περίπτωση περαιτέρω συνεργασίας των μερών, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 2 και ασχέτως της οποιασδήποτε συνεργασίας των συμβαλλομένων μερών μέχρι τότε, θα λαμβάνονται υπόψη οι διατάξεις όπως αυτές θα συμφωνούνται και θα αναγράφονται στη συμφωνία που θα συντάσσεται σύμφωνα με το Άρθρο 2».

 

Ετικέτες: