Ο Δήμος Αμοργού με απόφασή του ζητά τουλάχιστον εξάμηνη παράταση για τις υποβολές δηλώσεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο

Επιτακτική η παράταση για το Κτηματολόγιο στις Κυκλάδες

Πρακτικές δυσκολίες, υποστελέχωση υπηρεσιών και νησιωτικότητα «τροχοπέδη» στην έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας

Την παράταση τουλάχιστον κατά έξι μήνες της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή των δηλώσεων για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ζητούν νησιά των Κυκλάδων, καθώς οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες αλλά και οι συνθήκες λόγω νησιωτικότητας, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της κτηματογράφησης σε αρκετές περιοχές.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοίνωσε, ότι παρατείνεται έως και την 5η Ιανουαρίου 2022 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες. Παρ’ όλα αυτά, οι φορείς των νησιών τονίζουν ότι θα απαιτηθεί αρκετά μεγαλύτερη παράταση, καθώς είναι πολύ ιδιαίτερες οι συνθήκες στη νησιωτική χώρα, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες που καλούνται να φέρουν σε πέρας τα αιτήματα των πολιτών είναι υποστελεχωμένες, αλλά σε ορισμένα νησιά υπάρχει και πολύ περιορισμένος αριθμός επαγγελματιών που δύνανται να εξυπηρετήσουν το κοινό.

Αντικειμενικές δυσκολίες προκαλούν ανησυχία για ενδεχόμενα πρόστιμα

Μέχρι στιγμής, ο ρυθμός της κτηματογράφησης για είναι αρκετά χαμηλός στα νησιά των Κυκλάδων όπου έχει ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων. Πιο συγκεκριμένα, αφορά στα νησιά Άνδρος, Θήρα, Κέα, Κύθνο, Μήλο, Σέριφο, Μύκονο, Αμοργό, Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Τήνο.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι Κυκλάδες καταγράφουν πολύ χαμηλό ρυθμό στη συλλογή των δηλώσεων και ως εκ τούτου δόθηκε η σχετική παράταση.

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ότι οι εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες των νησιών, όπως και εν γένει οι νησιωτικές δημόσιες υπηρεσίες, εξυπηρετούνται από ελάχιστα άτομα (σε πολλές περιπτώσεις ένας υπάλληλος καλείται να εξυπηρετήσει ένα ολόκληρο νησί) και φυσικά η πολιτεία δεν έχει προβλέψει για την ενίσχυσή τους ενόψει της διαδικασίας κτηματογράφησης, η οποία ήταν και αναμενόμενο να προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση στα σχετικά αιτήματα που καλούνται να διεκπεραιώσουν οι υπηρεσίες.

Επιπλέον, σε πολλά μικρότερα νησιά, δεν υπάρχει ικανός αριθμός επαγγελματιών (σε περιπτώσεις πολύ μικρών νησιών ακόμη και κανένας), που να μπορεί να αναλάβει τις υποθέσεις των πολιτών και να εξυπηρετήσει εγκαίρως τους πολίτες που θα ζητήσουν συνδρομή για την σύνταξη των σχετικών δηλώσεων.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί, ότι στην περίπτωση των Κυκλάδων, τα διοικητικά κέντρα, απ’ όπου ο κάθε πολίτης θα απαιτηθεί να λάβει απαραίτητα δικαιολογητικά, ενδεχομένως να βρίσκονται σε άλλο νησί και η μετακίνηση από και προς τον τόπο εξυπηρέτησης να προϋποθέτει ταξίδι, αλλά και έξοδα για διαμονή.

Τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό, έχουν αυξήσει την ανησυχία στους ιδιοκτήτες ακινήτων στις Κυκλάδες, καθώς σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά και να υποβάλουν εγκαίρως τις δηλώσεις τους, απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα, που κυμαίνονται από 300 έως και 2.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι βάσει σχετικών αποφάσεων τα πρόστιμα «παγώνουν» έως και το τέλος του 2022, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει, πως οι πολίτες που θα κριθεί ότι υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους δεν θα κληθούν να τα καταβάλουν.

Πρακτικά κωλύματα φέρνουν καθυστερήσεις μηνών

Στο πλαίσιο αυτό, τα νησιά των Κυκλάδων, όπως ενδεικτικά η Νάξος και η Αμοργός, ζητούν να δοθεί μία γενναία παράταση στην προθεσμία της υποβολής των δηλώσεων, προκειμένου να καταφέρουν οι ιδιοκτήτες να εξυπηρετηθούν και να μην επιβαρυνθούν από τα ενδεχόμενα πρόστιμα.

Το ζήτημα συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού, όπου με σχετική εισήγηση της νομικής συμβούλου του Δήμου, το Σώμα έλαβε ομόφωνη απόφαση να ζητήσει από την πολιτεία τουλάχιστον εξάμηνη παράταση.

Στην εισήγηση της απόφασης τονίζεται, ότι «είναι επιβεβλημένη και επιτακτική η εκ νέου παράταση αυτής, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί για τη συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους πολίτες και την έγκαιρη δήλωση των ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με την απόφαση, ειδικά στη νήσο Αμοργό, οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως το Υποθηκοφυλακείο Αμοργού, το ΚΕΠ του Δήμου Αμοργού και το Ληξιαρχείο του Δήμου Αμοργού, δέχονται καθημερινά πληθώρα αιτημάτων πολιτών για τη χορήγηση πιστοποιητικών και αντιγράφων τα οποία απαιτούν χρόνο για την ορθή διεκπεραίωσή τους. Τόσο δε το ΚΕΠ Αμοργού, όσο και το Ληξιαρχείο, στελεχώνονται από έναν και μόνο δημοτικό υπάλληλο, με πλήθος άλλων παράλληλων αρμοδιοτήτων και καθηκόντων. Το δε Υποθηκοφυλακείο Αμοργού, είναι μη ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείο και πέρα από την Αμοργό έχει αρμοδιότητα και για τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσι). Σημειώνεται επιπλέον, ότι ο όγκος των αιτημάτων των πολιτών για χορήγηση εγγράφων έχει προκαλέσει βλάβες στα ηλεκτρονικά μηχανήματα (εκτυπωτές, φωτοτυπικά), η αποκατάσταση των οποίων ή ακόμα και η προμήθεια αναλώσιμων και ανταλλακτικών για αυτά, απαιτεί πρόσθετο χρόνο, καθώς στη νήσο δεν υπάρχουν σχετικοί τεχνικοί ή καταστήματα, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η δυσχέρεια μετακινήσεων και μεταφορών, λόγω της νησιωτικότητας.

Παράλληλα, τα δικαστήρια της διοικητικής περιφέρειας της Νάξου, ήτοι το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας που παρουσιάζουν, χορηγούν στους πολίτες τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, μετά από μακρό χρόνο αναμονής αυτών (2 ή και 3 μήνες), και ως εκ τούτου παρατηρείται αδυναμία έγκαιρης λήψης των απαραίτητων δικαιολογητικών των ιδιοκτητών.

Τέλος, οι λίγοι αριθμητικά επαγγελματίες του νησιού και της ευρύτερης περιφέρειας, όπως τοπογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, που λόγω της ιδιότητας τους εμπλέκονται με την διαδικασία της κτηματογράφησης, αδυνατούν επίσης να εξυπηρετήσουν έγκαιρα και με ασφάλεια τα μαζικά αιτήματα των πολιτών.

Τονίζεται δε, πως η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, άρρηκτα συνδεδεμένη και παράλληλη με τη διαδικασία της κτηματογράφησης, έχει ήδη παραταθεί μέχρι την 17 Απριλίου 2022.

Κλείνοντας, στη σχετική απόφαση υπογραμμίζεται, ότι επειδή ο περιορισμένος χρόνος υποβολής των δηλώσεων συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες και για όλους τους παραπάνω λόγους, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη χορήγησης πρόσθετης παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές των Κυκλάδων και για χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έξι μηνών.

Ένα ακόμη σχόλιο, το οποίο έκανε κατά τη συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, αφορά στο γεγονός, πως αν και το Κτηματολόγιο «άνοιξε» για τις Κυκλάδες από τον Ιούλιο, δεδομένου ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι πολίτες των νησιών ασχολούνται με τις τουριστικές δραστηριότητες, τουλάχιστον οι δύο πρώτοι μήνες (Ιούλιος και Αύγουστος) θεωρούνται «χαμένοι» μήνες, αφού η έντονη τουριστική δραστηριότητα, σχεδόν καθιστά απαγορευτική την έγκαιρη συλλογή των δικαιολογητικών.

Σε ερώτηση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου, κ. Ελευθερίας Ψυχογιού, σχετικά με το πώς προχωρά η δήλωση των εκτάσεων για τις ιδιοκτησίες του Δήμου Αμοργού, ο Δήμαρχος απάντησε, πως «έχουμε ολοκληρώσει το κομμάτι της Κάτω Μεριάς, το οποίο δεν το έχουμε δηλώσει ακόμη, έχουμε προχωρήσει στα ¾ των ιδιοκτησιών στα Κατάπολα και τώρα βρισκόμαστε στα ακίνητα της Χώρας. Έχει δοθεί παράταση και για τις δηλώσεις των Δήμων, η οποία ήταν στις αρχές Ιανουαρίου και έχει παραταθεί. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους εμείς θα έχουμε ολοκληρώσει».

Ετικέτες: