Προτάσεις τεχνικών παρεμβάσεων κατέθεσε η Ένωση Γονέων Πάρου ενώ αποφασίστηκε και η ίδρυση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου

Σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των υπηρεσιών παιδείας

Εμπεριστατωμένη παρουσίαση προτάσεων από την Ένωση Γονέων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Πάρου για το 2022
  • Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:18

Έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών στο νησί, ο Δήμος Πάρου, έπειτα από εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα ίδρυσης ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο νησί, ενώ με παρέμβασή της και η Ένωση Γονέων Πάρου, κατέθεσε προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών παιδείας.

Την ίδρυση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στην Πάρο ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πάρου, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία και εισήγηση εκ μέρους της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, η οποία υιοθετήθηκε και από τα μέλη της δημοτικής αρχής.

Παράλληλα και στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πάρου για το έτος 2022, η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου συμμετείχε ενεργά, καταθέτοντας σημαντικές προτάσεις για ενέργειες και παρεμβάσεις, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι σχολικές υποδομές του νησιού.

Οι προτάσεις της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου

Οι εισηγήσεις της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης αφορούσαν στην επίλυση προβλημάτων (κτηριακών & περιβάλλοντος χώρου) των σχολείων, με την Ένωση να παρουσιάζει έναν πίνακα με όλα τα προβλήματα που απέστειλαν οι Σύλλογοι Γονέων και οι διευθύνσεις των σχολείων, έως και την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου. Παρούσα ήταν και η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάρου, η οποία ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα και τον τρόπο επίλυσης τους, σύμφωνα πάντα με τις εργασίες που έχουν γίνει και που θα γίνουν. Κάποια από τα προβλήματα, συμπεριλαμβάνονται ήδη στο τεχνικό πρόγραμμα ενώ τα υπόλοιπα, θα συμπεριληφθούν στην εισήγηση της επιτροπής που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Επιπλέον, προτάθηκε λύση και για τη διαμονή εκπαιδευτικών στον ξενώνα των Λευκών. Στο τεχνικό πρόγραμμα αναφέρεται προϋπολογισμός μελέτης αναβάθμισης στον ξενώνα των Λευκών. Η Ένωση πρότεινε η μελέτη που θα πραγματοποιηθεί, να έχει ως σκοπό, τη διαμονή εκπαιδευτικών. «Όλοι γνωρίζουμε, ότι δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να στερούνται βασικών γνώσεων. Αναφέραμε ότι ο δήμος πρέπει να παρέχει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς διότι το κόστος διαβίωσης τους στην Πάρο, καθίσταται αποτρεπτικό γι’ αυτούς», σημειώνει η Ένωση.

Η Ένωση πρότεινε επίσης την καθιέρωση ετήσιας δράσης κυκλοφοριακής αγωγής, με αφορμή την υλοποίηση σχετικής δράσης στο παρελθόν στην Πάρο, με χρηματοδότηση από το ΙΟΑΣ «Παύλος Μυλωνάς». Η Ένωση πρότεινε να επαναλαμβάνεται η δράση κάθε χρόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ώστε όλα τα παιδιά του νησιού να αποκτούν τις προσλαμβάνουσες που χρειάζονται αναφορικά με την οδική τους συμπεριφορά, ενώ κατατέθηκε και σχετική προσφορά η οποία υποβλήθηκε μετά από επικοινωνία της Ένωσης με το Ινστιτούτο.

Όσον αφορά στην ενεργειακή αυτονομία των σχολείων, η Ένωση πρότεινε να συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα μελέτη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σχολεία και τοποθέτηση κομποστοποιητών & δεξαμενών για ανακύκλωση μαγειρικών αποβλήτων. Η Ένωση κατέθεσε τα στοιχεία που συγκέντρωσε έπειτα από επικοινωνία με σχολεία που έχουν προχωρήσει στις παραπάνω δράσεις, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία 2021-2027 που θα προκρίνουν προτάσεις με περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Από την Ένωση τονίστηκε, πως «αν πραγματοποιηθεί η μελέτη, θα μπορεί να γίνει μία ώριμη πρόταση και να απορροφηθεί το κονδύλι, αμέσως μόλις δημοσιευθεί το αντίστοιχο πρόγραμμα».

Τέλος, και σχετικά με απαραίτητες παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια, η Ένωση κατέθεσε την εισήγηση του νηπιαγωγείου Αγκαιριάς, για τοποθέτηση περίφραξης, κατά την οποία η κ. Κούτλα ενημέρωσε, ότι θα προχωρήσει το έργο εντός του έτους, σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα. Επίσης, προτάθηκε η δημιουργία ασφαλούς προαύλιου χώρου στο Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου Μάρπησσας, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του συλλόγου γονέων & κηδεμόνων, με το στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας να διαβεβαιώνει, πως ο προαύλιος χώρος είναι ναι μεν ασφαλής, αλλά λόγω αντιφατικών απόψεων ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τεχνικής υπηρεσίας σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, θα πρέπει να δημιουργηθεί νέος κωδικός για προϋπολογισμό του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2022.

Στη ροή της συζήτησης και με κατανόηση αναφορικά με τις αρμοδιότητες και το ρόλο της επιτροπής, η Ένωση εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με τα έξοδα που θα προκύψουν από τις δαπάνες λειτουργίας του ΙΕΚ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσε, σύμφωνα με τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου, ότι από τη στιγμή που η απόφαση έχει παρθεί από το Δ.Σ., θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για να υλοποιηθεί το έργο και να λειτουργεί ορθά.

Αίτημα ίδρυσης ειδικού Δημοτικού Σχολείου και νέες ειδικότητες στα επαγγελματικά λύκεια

Μετά από σχετικό αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου για τη σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου, με θέμα την ίδρυση ειδικού Δημοτικού Σχολείου, το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε ομόφωνα τη σχετική πρόταση.

Σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε, μετά την ίδρυση και λειτουργία του ειδικού Γυµνασίου Λυκείου είναι επιτακτική ανάγκη η ίδρυση ειδικού ∆ηµοτικού Σχολείου ώστε να υπάρχει µια σωστή σειρά και συνέχεια στην εκπαίδευση των µαθητών µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Την δεδοµένη στιγµή υπάρχει θετική εισήγηση από το ΚΕ∆ΑΣΥ Νάξου για την ίδρυση του σχολείου στην Πάρο. Η ∆ιεύθυνση Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης ωστόσο για να προχωρήσει στην πρόταση ίδρυσης του σχολείου θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη κατάλληλου κτιρίου για την στέγαση του σχολείου.

Προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου αποφάσισε ομόφωνα τη στέγαση των υπαρχόντων έξι µαθητών, μισθώνοντας το ακίνητο το πρώην Εικαστικού Εργαστηρίου, το οποίο έχει συνολικό εμβαδόν 173 τ.μ. και κρίθηκε ικανό να καλύψει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Παράλληλα, και σε επόμενο θέμα της συνεδρίασης το Δ.Σ. του Δήμου Πάρου ενέκρινε ομόφωνα την προσθήκη Τοµέα Γεωπονίας, Τροφίµων και Περιβάλλοντος για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Πάρου, καθώς και την προσθήκη ειδικότητας µε τίτλο «Τεχνικός θερµικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου» στο ΕΠΑΛ Πάρου.