Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τήνου, στον ανάδοχο της «μεταβατικής περιόδου» περνά και η υπηρεσία της δεματοποίησης των ΑΣΑ

Το σύνολο της επεξεργασίας απορριμμάτων σε έναν ανάδοχο

Στον ανάδοχο της «μεταβατικής περιόδου» περνά και το έργο της δεματοποίησης στο Κοσσίνι, καθώς με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τήνου, το έργο «Ενίσχυση της εγκατάστασης επεξεργασίας και προσωρινής απόθεσης ΑΣΑ» ανατέθηκε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης λόγω κατεπείγοντος.

Προτάσσοντας το θέμα της ασφάλειας, για την παράκαμψη της χρονοβόρας διαδικασίας της προκήρυξης ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τήνου, με απόφασή της η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία με την μέθοδο της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, βάσει της δυνατότητας του άρθρου 32 του ν. 4412/2016, λόγω του κατεπείγοντος, για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 446.400 ευρώ.

Ανάκληση της προηγούμενης απόφασης

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σχετική απόφαση είχε ληφθεί ξανά τον Νοέμβριο από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τήνου και πάλι κατά πλειοψηφία, η οποία ωστόσο με τη νέα απόφαση της ΟΕ ανακλήθηκε.

Θέτοντας υπόψιν την παλαιότερη απόφαση της Επιτροπής, ο πρόεδρός της και Δήμαρχος, κ. Γιάννης Σιώτος, εξήγησε, πως ενώ είχε αποφασιστεί η εκκίνηση των διαδικασιών για την παροχή της υπηρεσίας «Ενίσχυση της εγκατάστασης επεξεργασίας και προσωρινής απόθεσης ΑΣΑ Δήμου Τήνου με την πρόσθετη εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού δεματοποίησης», με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, η απόφαση αυτή θα πρέπει να ανακληθεί, δεδομένου, ότι έχει γίνει επέκταση της χρονικής διάρκειας της εν λόγω παροχής υπηρεσίας και να ληφθεί εκ νέου.

Υπενθυμίζεται, πως αντικείμενο της σχετικής σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών επεξεργασίας των εισερχόμενων Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Τήνου καθώς και η δεματοποίηση του υπολείμματος και των ανακυκλώσιμων υλικών, με τον δεματοποιητή του Δήμου Τήνου, που θα παραδοθεί προς χρήση στον ανάδοχο. Η υπηρεσία αφορά την επεξεργασία 11.000 τόνων ΑΣΑ, για περίπου 2 έτη.

Το σκεπτικό της απόφασης για ανάθεση στην ανάδοχο ένωση της μεταβατικής περιόδου

Αναφορικά με το σκεπτικό, που οδηγεί το Δήμο στη λύση της ανάθεσης μέσω διαπραγμάτευσης, στη σχετική απόφαση τονίζεται το συμβάν της πυρκαγιάς που έλαβε χώρα εντός της εγκατάστασης τον Ιούλιο του 2020 και κατά την οποία ο εξοπλισμός δεματοποίησης υπέστη ολέθριες ζημιές, με αποτέλεσμα την ολοσχερή του καταστροφή. «Η πυρκαγιά, η οποία προκλήθηκε λόγω αυτανάφλεξης των απορριμμάτων εξαιτίας των ακραία υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν, χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου, οδήγησε στον πλήρη παροπλισμό του εξοπλισμού και στη θέση αυτού εκτός λειτουργίας, λόγω των εκτεταμένων φθορών που παρουσίασε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κρίνεται επίσης υψίστης σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας και απόθεσης ΑΣΑ της Τήνου «η ενίσχυση της υφιστάμενης μονάδας με την πρόσθετη εγκατάσταση εξοπλισμού δεματοποίησης», καθώς «θα συμβάλλει καθοριστικά στην ορθολογική διαχείριση των παραγόμενων υπολειμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και την προστασία του περιβάλλοντος από διασπορά απορριμμάτων και λοιπών ρύπων που θα προκαλούνταν από την χύδην εναπόθεση των υπολειμμάτων εντός της εγκατάστασης, στο ενδεχόμενο μη λειτουργίας μονάδας δεματοποίησης», με ενδεχόμενος αρνητικές επιπτώσεις σε δημόσια υγεία και περιβάλλον, με το σκεπτικό να αναφέρει, πως «ως εκ τούτου, επείγει η λήψη μέτρων για την θωράκιση του υφιστάμενου συστήματος επεξεργασίας προς αποφυγή δυσάρεστων φαινομένων».

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο Δήμος δε διαθέτει τον απαιτούμενο εξεζητημένο εξοπλισμό δεματοποίησης και συνεπώς είναι αναγκαία η ανάθεση των υπηρεσιών μίσθωσής του σε ιδιώτη, αναφέρεται στην απόφαση, πως παράλληλα, έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση, για το έργο «Επεξεργασία Νέων ΑΣΑ Δήμου Τήνου – Μεταβατική Περίοδος» και ότι ο εξοπλισμός της δεματοποίησης αποτελεί απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της εγκατάστασης, ο οποίος, αν δεν είχε καταστραφεί, θα παραδίδονταν προς χρήση στον ανάδοχο.

Για την απρόσκοπτη συνέχιση της δεματοποίησης των απορριμμάτων, λαμβάνοντας υπόψιν την ύπαρξη απρόβλεπτης περίστασης (πυρκαγιά), αλλά και την έλλειψη ευθύνης του Δήμου ως προς την καταστροφή του εξοπλισμού, «ο Δήμος Τήνου ευρισκόμενος ενωπίω απρόβλεπτων γεγονότων και λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο εκτέλεσης της σκοπούμενης υπηρεσίας, εξαναγκάζεται στην προσφυγή στο άρθρο 32 προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

Το σκεπτικό καταλήγει, πως «ως εκ τούτου και έχοντας λάβει υπόψη το γεγονός ότι ο Δήμος Τήνου δεν έχει εναλλακτική λύση, προκύπτει σαφώς ότι για την αρμονική εκτέλεση όλων των προαναφερθεισών εργασιών απαιτείται αφενός ένας κοινός οικονομικός φορέας, ήτοι ο ανάδοχος της υπ’ αριθμόν 7525/09-07-2021 Σύμβασης (σ.σ. «Επεξεργασία Νέων ΑΣΑ Δήμου Τήνου – Μεταβατική Περίοδος), ο οποίος αφετέρου να διαθέτει στην κατοχή του και να δύναται να μισθώσει το εξεζητημένο σύστημα δεματοποίησης απορριμμάτων, με την ταυτόχρονη κατοχή της τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας για τη λειτουργία του. Τούτες όλες οι προϋποθέσεις ικανοποιούνται στο πρόσωπο της αναδόχου ένωσης της υπ’ αριθμόν 7525/09-07-2021 Σύμβασης, μέλος της οποίας είναι και η μοναδική στη χώρα εταιρεία, που διαθέτει στην κατοχή της και δύναται να μισθώσει το σπάνιο τούτο εξοπλισμό. Συνεπώς, η ανάδοχη ένωση θα είναι υπεύθυνη για να σχεδιάζει και να οργανώνει την εκτέλεση και τον συντονισμό του συνόλου των εργασιών επεξεργασίας των απορριμμάτων με ορθότητα και ασφάλεια, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις σύνθετες τοπικές συνθήκες του έργου».

Υπενθυμίζεται, πως η υπηρεσία θα αμείβεται με 15.000 ευρώ ανά μήνα, και δεδομένης της συνολικής διάρκειας 24 μηνών της σύμβασης, η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 360.000 ευρώ, συν 86.400 ευρώ ΦΠΑ, ήτοι γενικό σύνολο, 446.400 ευρώ για τη συνολική διάρκεια της σύμβασης.

Η θέση της μειοψηφίας

Τόσο στο πλαίσιο της προηγούμενης απόφασης του Νοεμβρίου, όσο και στη νέα απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, που συμμετέχει στην Επιτροπή και συγκεκριμένα τα μέλη, κ.κ. Παναγιώτης Κροντηράς και Δημήτρης Βέρσαλης, υποστήριξαν, ότι «η αιτιολογία που υπάρχει στην εισήγηση προκειμένου να προχωρήσουμε στην διαπραγμάτευση δηλαδή η πυρκαγιά σύμφωνα με την βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσία με αριθ. 4479/Φ706 έχει πραγματοποιηθεί στις 19-07-2020 και μέσα σε ενάμιση χρόνο υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες μέσω διαγωνισμού προκειμένου να γίνει η διαδικασία εγκατάστασης του δεματοποιητή και όχι να ληφθεί ως κατεπείγον με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Αξίζει να σημειωθεί, πως η μείζων μειοψηφία, σημειώνει ότι η παράταξη δεν είναι αντίθετη στην ανάθεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, εφόσον κρίνεται απαραίτητη, ωστόσο κρίνει πως η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει τη διαδικασία της δημοσίευσης σχετικού διαγωνισμού.

 

Ετικέτες: