Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πάρου, ΔΕΥΑΠ, WWF Ελλάς και MedINA για την υλοποίηση προγράμματος αντιμετώπισης της έλλειψης νερού

Νέα ισχυρή συμμαχία για το περιβάλλον

Σε συνέχεια των «δυνατών» συνεργασιών, που συνάπτει ο Δήμος Πάρου, με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος, Δήμος και ΔΕΥΑ Πάρου συνάπτουν μνημόνιο συνεργασίας με το WWF Ελλάς και το MedINA για υλοποίηση προγράμματος αντιμετώπισης της λειψυδρίας.

Μετά το Clean Blue Paros, Δήμος Πάρου και WWF Ελλάς βρίσκονται ξανά εταίροι, αυτή τη φορά μαζί με τη ΔΕΥΑ Πάρου και το Mediterranean Institute for Nature and Anthropos (MedINA), για την υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης των φαινομένων έλλειψης νερού, με περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο τρόπο.

Το πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί πιλοτικά στην Πάρο, και πέρα από τα άμεσα οφέλη που θα προκύψουν για το νησί, η συνεισφορά του θα είναι και ακαδημαϊκή, καθώς θα πραγματοποιηθεί τεκμηρίωση των οφελών από τις παραδοσιακές στα νησιά, λίθινες αναβαθμίδες, στην ορθότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στο τοπικό οικοσύστημα.

Το πρόγραμμα

Το WWF Ελλάς και το MedINA έχουν αναπτύξει από κοινού την πρόταση έργου με τίτλο «Λίθινοι αναβαθμοί: Μια πράσινη υποδομή για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού σε μικρά άνυδρα νησιά» η οποία χρηματοδοτείται μερικώς από το ίδρυμα MAVA για τη Φύση (MAVA Fondation pour la Nature) με έδρα την Ελβετία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ιδρύματος «Mediterranean Islands Collective: Collaborating to protect nature in Mediterranean islands».

Το έργο θα υλοποιηθεί πιλοτικά στη νήσο Πάρο και αφορά στην κατασκευή μιας σειράς από μικρά λίθινα φράγματα (αναβαθμοί) στο ρέμα «Καβουροπόταμος» Άσπρου Χωριού με στόχο να τεκμηριωθεί η σημασία τους i) στην τροφοδότηση και τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων και ii) στη δημιουργία μικρών
εστιών βιοποικιλότητας στις ρηχές λιμνούλες που θα σχηματίζονται από τους αναβαθμούς.

Το εν λόγω έργο έχει σαφή περιβαλλοντικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό και θα γίνει επ’ ωφελεία και με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Στις αρμοδιότητες της ∆ΕΥΑΠ αλλά και του ∆ήμου Πάρου περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες, δράσεις και έργα σχετικά με την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού καθώς και γενικότερα την προστασία και αξιοποίηση της τοπικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το μνημόνιο συνεργασίας

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν από κοινού ότι:
α. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων δράσεων που διασυνδέουν το παρελθόν με το παρόν, τη φύση με τον πολιτισμό, τις τοπικές παραδόσεις με τις σύγχρονες ανάγκες, την εξειδικευμένη γνώση με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, έχουν θετικές και πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, τόσο για την ευημερία του τοπικού πληθυσμού, όσο και για την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.

β. Οι παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης των υδατικών πόρων προσφέρουν λύσεις οικονομικές, βιώσιμες και μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά, τόσο στο μίγμα συλλογής, αποθήκευσης και διαχείρισης υδάτων, όσο και στη διάσωση και αναβίωση της πολιτισμικής κληρονομιάς του εκάστοτε τόπου, συμβάλλοντας παράλληλα και στην προστασία και ενίσχυση της φύσης.

Επιπλέον, οι τέσσερις εταίροι, ήτοι Δήμος Πάρου, ΔΕΥΑ Πάρου, WWF Ελλάς και MedINA, συμφωνούν να συνεργαστούν με στόχο την εφαρμογή του έργου με τίτλο: «Λίθινοι αναβαθμοί: Μια πράσινη υποδομή για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού σε μικρά άνυδρα νησιά» για την πιλοτική κατασκευή και αξιολόγηση μιας σειράς από μικρά λίθινα φράγματα (αναβαθμοί) στο ρέμα «Καβουροπόταμος» Άσπρου Χωριού Πάρου. Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου, θα συνεργαστούν κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, για:

1. την ορθή οριοθέτηση του έργου
2. την αδειοδότηση αυτού
3. την κατασκευή και επίβλεψη αυτού
4. την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς του και τέλος,
5. την από κοινού εφαρμογή δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευση

Όπως σημειώνεται, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των φορέων, αντικατοπτρίζει – σε στρατηγικό επίπεδο – τις προθέσεις που έχουν τα μέρη για τη συνεργασία τους και την επίτευξη του κοινού στόχου, λαμβάνοντας υπόψη τους σκοπούς που έχει κάθε μέρος, καθώς και τις γενικές αρχές που θα διέπουν την ανάπτυξη της συνεργασίας τους. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι το παρόν Μνημόνιο δεν δημιουργεί νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις, ενώ όλα τα μέρη αναμένεται να συμμετέχουν από κοινού, στο πλαίσιο της αποστολής και των δυνατοτήτων τους, στην υλοποίηση και τη χρηματοδότηση των δράσεων.

Ο λεπτομερής σχεδιασμός και η υλοποίηση του κατασκευαστικού τμήματος της πρότασης θα προκύψει από την Τεχνική Έκθεση (Μελέτη) η οποία έχει ανατεθεί ήδη σε μελετητή για την εκπόνηση και την κατάθεσή της προς όλες τις αρμόδιες αδειοδοτούσες υπηρεσίες.

Τέλος, σημειώνεται, πως οι τέσσερις φορείς, ανάλογα με την εξέλιξη της υλοποίησης του έργου και μετά από μεταξύ τους διαβούλευση, ενδεχομένως να διερευνήσουν την πρόσκληση για συνδρομή κάθε άλλου ενδιαφερόμενου φορέα ή οργανισμού, δημόσιου, κοινωφελούς ή ιδιωτικού, τοπικού ή υπερτοπικού, ενώ ενδεχομένως να διερευνηθεί από κοινού ο σχεδιασμός πρόσθετων δράσεων και θεματικών αξόνων παρέμβασης, οι οποίοι θα έχουν ως  στόχο τη διαφύλαξη και ανάδειξη της τοπικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ποιος είναι ο οργανισμός MedINA

Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας, ο σκοπός του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Mediterranean Institute for Nature and Anthropos, «MedINA») είναι αποκλειστικά επιστημονικός, ερευνητικός και ενημερωτικός, ουδέποτε όμως κερδοσκοπικός ή εμπορικός.

Ειδικότερα περιλαμβάνει τη μελέτη, την έρευνα, την εκπαίδευση και τη δράση σε σχέση με την προαγωγή της σχέσης ανθρώπου και φύσης με στόχο την επίτευξη αρμονικής συμβίωσης, την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς –τόσο στην ύπαιθρο όσο και στον αστικό χώρο– με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και την ανάδειξη της σημασίας αυτής για τον άνθρωπο, την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με στόχο την κοινωνική συνοχή και την ευημερία, την ενίσχυση σχημάτων συνεργασίας των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων φορέων, δημοσίων και ιδιωτικών, για την επίτευξη των ανωτέρων στόχων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και τη στήριξη πρωτοβουλιών φορέων του ευρύτερου δημόσιου ή/και του ιδιωτικού τομέα που κατατείνουν προς τους ίδιους στόχους.

Ετικέτες: