Αναγκαιότητα ενημέρωσης κτηνοτρόφων της Αμοργού σχετικά με την ορθή διαδικασία σφαγής αμνοεριφίων μέσα από τη δομή του δημοτικού σφαγείου

Ζήτημα διασφάλισης ποιότητας της τοπικής παραγωγής

Τη συνεργασία με τους κτηνοτροφικούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς του νησιού, προκειμένου να γίνεται με πιστοποιημένο τρόπο μέσω του δημοτικού σφαγείου, η σφαγή των αμνοεριφίων του νησιού, αναμένεται να επιδιώξει ο Δήμος Αμοργού.

Το ζήτημα των φαινομένων μη ορθής σφαγής των ζώων, που το κρέας τους διατίθεται προς κατανάλωση, ανέκυψε κατά τη συζήτηση του θέματος αναπροσαρμογής ή μη του τέλους δικαιώματος χρήσης του δημοτικού σφαγείου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αμοργού.

Στο πλαίσιο του διαλόγου, έγινε αναφορά στο γεγονός, ότι πολλοί είναι οι παραγωγοί αυτοί, που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν μη ενδεδειγμένες μεθόδους σφαγής για τα ζώα, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος χρήσης του δημοτικού σφαγείου, το οποίο μάλιστα όπως τονίστηκε αποτελεί μία μονάδα υψηλών προδιαγραφών, που συμβάλει στην πιστοποίηση της ποιότητας του Αμοργιανού κρέατος.

Όλα τα παραπάνω, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας του Δήμου Αμοργού, με πολλαπλές δράσεις, για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την ανάδειξη των γαστρονομικών προϊόντων του νησιού, στην κατεύθυνση μίας βιώσιμης ανάπτυξης που βασίζεται στη μακραίωνη παράδοση.

«Εργοστάσιο και όχι απλό σφαγείο»

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Γρίσπος, ανέφερε, πως «τα δύο ευρώ που έχουμε βάλει στο σφαγείο για τα αμνοερίφια είναι λίγο φθηνά. Είναι ένα τέλος το οποίο είχαμε θεσπίσει από πολύ παλιά, ωστόσο στα χρόνια που μεσολάβησαν έχουν υπάρξει ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και όχι μόνο, και το σφαγείο για να λειτουργήσει χρειάζεται αρκετό ρεύμα. Πιστεύω ότι φέτος, θα μπορούσε να πάει στα 2,5 ευρώ».

Μάλιστα επεσήμανε, ότι «μιλάμε για ένα εργοστάσιο και όχι ένα απλό σφαγείο, το οποίο για να συντηρηθεί χρειάζεται αρκετά χρήματα. Αυτά που εισπράττουμε εμείς αυτά τα χρόνια από το δημοτικό σφαγείο, αρκούν οριακά για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για κάποιες μικροσυντηρήσεις».

Εντούτοις, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, «το πιο λυπηρό όμως είναι, ότι δεν πάμε να σφάξουμε εμεί. Ο παραγωγός, αντί να το υποστηρίζει και να πηγαίνει να σφάζει  εκεί, που υπάρχει κτηνίατρος μόνιμος στην Αμοργό – θυμίζω ότι παλαιότερα χρειαζόταν μετακίνηση κτηνιάτρου από τη Νάξο και σφάζαμε ανά 2-3 μέρες – και ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για να έχει υψηλές προδιαγραφές, προτιμά να σφάζει κάτω από ένα οποιοδήποτε δέντρο ή όπου βρει».

«Η Αμοργός διαθέτει πρότυπο σφαγείο»

Η αναφορά αυτή του κ. Γρίσπου υπήρξε αφορμή προκειμένου να διευρυνθεί ο διάλογος, με το δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Ευάγγελο Κωβαίο, να τονίζει, ότι «έχουμε ένα πρότυπο σφαγείο για τις Κυκλάδες. Το δημοτικό μας σφαγείο το ζηλεύουν ακόμη και οι Ναξιώτες οι οποίοι θα ήθελαν να έχουν ένα τέτοιο σφαγείο».

Επιπλέον, υπογράμμισε, πως «πρέπει να τελειώσει πλέον η νοοτροπία της σφαγής των ζώων κάτω από δέντρα», καθώς «με τις συνθήκες που πλέον υπάρχουν και με το θεσμικό πλαίσιο που πιέζει για ολοένα και υψηλότερες προδιαγραφές, αυτές τηρούνται μόνο στα αδειοδοτημένα σφαγεία»

«Αυτό πρωτίστως θα πρέπει να το κατανοήσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Όσο περισσότερο υποστηρίζουν το δημοτικό σφαγείο, τόσο θα παραμένει χαμηλό το κόστος. Όσο όμως αποφεύγουν να το χρησιμοποιούν και όπως είπε ο κ. Γρίσπος θα αναγκαζόμαστε να το ανεβάζουμε», υποστήριξε.

Απαντώντας, ο κ. Κ. Γρίσπος σημείωσε, ότι από τη χρήση του σφαγείου διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του, όπως επίσης και ότι «θα πρέπει να το στηρίξουμε, διότι αυτή τη στιγμή στην Αμοργό δεν έχουμε σφαγείο βοοειδών, να πρέπει να πάνε οι παραγωγοί στην Πάρο για να κάνουν αυτή τη διαδικασία. Αν θέλουμε σε κάποιο χρονικό διάστημα να μην υπάρχει η δυνατότητα ούτε για τα αμνοερίφια στην Αμοργό και να πρέπει να μετακινούνται για τη σφαγή, όπως γινόταν κάποτε, ας μην το στηρίζουν».

Ταυτόχρονα όμως ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ανέδειξε το γεγονός, πως «πρέπει να ξέρει κάθε παραγωγός, ότι χάρη σε αυτό το σφαγείο μπορεί να εμπορεύεται τυριά, κρέατα και όποιο άλλο παράγωγο. Αν δεν υπήρχε αυτό το σφαγείο δεν θα μπορούσε να πουλήσει τίποτε. Όπως δεν μπορούν να πουλήσουν μοσχάρια, διότι δεν υπάρχει σφαγείο βοοειδών».

Στην ίδια κατεύθυνση και ο σύμβουλος, κ. Θεόδωρος Σπανός, υπογράμμισε, ότι «σφάζοντας στο δημοτικό σφαγείο, διασφαλίζεται και η υγεία των Αμοργιανών. Των πελατών. Κάτι, που είναι καθήκον δικό μας. Δεν γίνεται να πηγαίνει ο παραγωγός και να πουλά κρέας στο «μιλητό», χωρίς αυτό το κρέας να έχει ελεγχθεί υγειονομικά. Πρέπει να γίνει κατανοητή η ευθύνη αυτή».

Επιπτώσεις και στη γενικότερη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Μία ακόμη διάσταση του ζητήματος ανέδειξε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, κ. Ελευθερία Ψυχογιού, όσον αφορά στις κινήσεις που ήδη έχει κάνει ο Δήμος για την πιστοποίηση ΠΟΠ του Αμοργιανού κατσικιού, αλλά και τη σύγχρονη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Η κ. Ψυχογιού τόνισε, ότι προκειμένου το κρέας που παράγεται στην Αμοργό να διαθέτει σφραγίδα πιστοποίησης ποιότητας, θα πρέπει να τηρείται μία συγκεκριμένη διαδικασία, με αυστηρές προδιαγραφές και ως εκ τούτου η πιστοποίηση ποιότητας θα συμβάλει στην ανάπτυξη, τόσο του πρωτογενούς τομέα, όσο και της γαστρονομίας στο νησί.

Η ίδια πρότεινε ο Δήμος να προχωρήσει σε κάποια σεμινάρια προς τους παραγωγούς, ώστε να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι «το πως σφαγιάζεται ένα ζώο προς κατανάλωση, είναι και αυτό ένα δείγμα πολιτισμού. Έχει να κάνει επιπλέον και με τη δημόσια υγεία. Διαφορετικές τοξίνες έχει ένα κρέας που προκύπτει μέσα από μία συγκεκριμένη συνθήκη, τηρώντας κάποιες προδιαγραφές, και διαφορετικές όταν σφάζεται κάτω από μία ελιά».

Η κ. Ψυχογιού έκλεισε υπογραμμίζοντας, ότι με το να μεταχειρίζονται μη ορθές πρακτικές, οι παραγωγοί «κατά κύριο λόγο σαμποτάρουν την ίδια τους τη δουλειά, ενώ παράλληλα, η μη συμμόρφωση με τους κανόνες σαμποτάρει και όλο τον πρωτογενή τομέα του νησιού».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Ε. Κωβαίος, υπενθύμισε πως τα αμνοερίφια Αμοργού θεωρούνται από τα καλύτερα στη χώρα, προτείνοντας οι όποιες διαδικασίες ενημέρωσης, από πλευράς του Δήμου, όπως προτάθηκε από την κ. Ψυχογιού, να οργανωθούν σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς.

«Σίγουρα δε θέλουμε το σφαγείο να περάσει σε χέρια ιδιωτών»

Κλείνοντας το ζήτημα, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, ο οποίος επεσήμανε, ότι το τέλος χρήσης του δημοτικού σφαγείου σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την κάλυψη όλων των εξόδων της μονάδας. Ωστόσο, ο Δήμος στηρίζει απόλυτα το σφαγείο, «προκειμένου να έχουμε πιστοποίηση για το κρέας το οποίο σφάζεται στην Αμοργό και που είναι ιδιαίτερο και εξαιρετικό. Και το οποίο οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δυστυχώς το υποτιμούν κάθε χρόνο και περισσότερο. Όταν πηγαίνουν και το πωλούν “τσάμπα”, σε σχέση με άλλα και χαμηλότερης ποιότητας κρέατα. Δεν ξέρουμε τι έχουμε. Αυτό συμβαίνει, διότι οι περισσότεροι δεν είναι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι, αλλά το κάνουν επειδή το έκαναν οι γονείς τους και ως συμπληρωματικό επάγγελμα. Είναι λίγοι οι επαγγελματίες και αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται να περνούν από την πιστοποιημένη διαδικασία του σφαγείου και της πιστοποίησης του κρέατος και των τυροκομικών προϊόντων της Αμοργού».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος δήλωσε θετικός όσον αφορά στη συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, ώστε να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης, ενώ ξεκαθάρισε, ότι «σίγουρα δε θέλουμε το σφαγείο να καταλήξει σε χέρια ιδιωτών».

«Η πολιτική η δική μας είναι να ενημερώσουμε και να πείσουμε τους κτηνοτρόφους, όσον αφορά στην ορθή διαχείριση των ζώων τους, στο πώς θα πρέπει να βόσκουν, στις ποικιλίες που θα πρέπει να έχουν, στο πότε θα πρέπει να σφάζουν και με ποιον τρόπο. Αλλά κυρίως, στο πώς θα πρέπει να διαθέτουν το προϊόν τους, τόσο στην τοπική όσο και στην ευρύτερη αγορά», σημείωσε.

Τέλος, έπειτα από σχόλιο του συμβούλου, κ. Γιώργου Λουδάρου, σχετικά με το γεγονός, ότι ευθύνη έχουν και οι επιχειρηματίες οι οποίοι δέχονται σφάγια, που δεν έχουν περάσει από την πιστοποιημένη διαδικασία, ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι μέσα από τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες, οι επιχειρήσεις έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν τη σφραγίδα του σφαγείου, προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα του κρέατος.