Σειρά επαφών του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού και του Δήμου Αμοργού για τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής δράσης των ψαράδων

«Το “Αμοργόραμα” να αποτελέσει πρότυπο σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, μεταξύ του Δήμου Αμοργού, του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την χρηματοδότηση του προγράμματος «Αμοργόραμα».

Το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» που έχει ξεκινήσει με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και αποδοχή ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού, αφορά σε μία δράση βιώσιμου τρόπου αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά και υπεραλίευσης στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος του προγράμματος είναι οι ψαράδες της Αμοργού να απέχουν τους μήνες Απρίλη και Μάη από την αλιεία και να στραφούν στη συλλογή σκουπιδιών από τις βορεινές παραλίες. 

Η πιλοτική έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding), ωστόσο ασκούνται πιέσεις, προκειμένου η δράση να χρηματοδοτηθεί μέσω εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή και με την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού, ο οποίος στέκεται αρωγός στην καινοτόμο και πρότυπη αυτή πρωτοβουλία των τοπικών αλιέων, έχει πραγματοποιηθεί σειρά επαφών για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε κατεύθυνση χρηματοδότησης η δράση

Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου Αμοργού, κ. Ελευθέριου Καραΐσκου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού, την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αμοργού, εκπρόσωποι του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σίμος Κεδίκογλου, σχετικά με τη διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης του περιβαλλοντικού προγράμματος του Συλλόγου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.

«Θα έχουμε και μία επόμενη συνάντηση, ώστε να εξειδικεύσουμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί, ώστε να θωρακίσει την πρωτοβουλία αυτή που παίρνουν οι ψαράδες, σχετικά με τον καθορισμό των ζωνών στις οποίες δε θα γίνεται αλίευση, αλλά και σχετικά με τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν και για τα μεγάλα αλιευτικά μέσα, σε σχέση με την αλιεία στο νησί μας», ενημέρωσε ο Δήμαρχος.

Επιπλέον, σε επόμενη φάση και με τη συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αμοργού, θα υποβληθούν, σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, αιτήματα χρηματοδότησης του προγράμματος του Συλλόγου.

«Επιθυμία μας είναι, η πρωτοβουλία αυτή, την οποία έχουν αγκαλιάσει οι φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον αλλά και οι φορείς της αλιείας και αυτοί που ασχολούνται με τον θαλάσσιο πλούτο, αλλά βέβαια και όλη η τοπική κοινωνία του νησιού, να αποτελέσει ένα πρότυπο και για άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης», σημείωσε κλείνοντας την ενημέρωσή του.

 «Οι αλιείς της Αμοργού μας έδειξαν το δρόμο»

Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε, σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού και το Cyclades Preservation Fund, η παρουσίαση του προγράμματος «Αμοργόραμα», με στόχο την παρουσίαση των καλών πρακτικών, των προκλήσεων, αλλά και των ευκαιριών που αναδεικνύονται μέσω της δράσης, καθώς και η διεύρυνση του διαλόγου όσον αφορά στη δυνατότητα υιοθέτησης αντίστοιχων πρακτικών από επαγγελματίες παράκτιους αλιείς στις Κυκλάδες και όχι μόνο.

Κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η εκτελεστική διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund, κ. Άννυ Μητροπούλου, τόνισε πως επιθυμία όλων είναι «το “Αμοργόραμα” να γίνει… “Κυκλαδόραμα” και γιατί όχι να αγκαλιαστεί και από άλλες περιοχές εκτός Κυκλάδων», ενώ αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων, κατά το ξεκίνημα της δράσης, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των ιχθυαποθεμάτων στην περιοχή τους και η οποία εξελίχθηκε σε μία πρωτοβουλία που έλαβε τη στήριξη πολλών φορέων, όπως το CPF και η ΔΕΗ Α.Ε., αλλά και της πολιτείας. «Θαυμάζουμε και χειροκροτούμε τους αλιείς της Αμοργού για αυτή την προσπάθεια, με την οποία μας έδειξαν το δρόμο, στον οποίο τους ακολουθούμε όλοι και παραμένουμε στο πλευρό τους», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, κ. Φιλήμων Ζαννετίδης, συνεχάρη και από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τους αλιείς, ενώ σημείωσε, πως από την ΠΝΑι έχει αποσταλεί υπόμνημα προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της οποίας συμπεριλαμβάνεται η δράση «Αμοργόραμα» και οι προτάσεις για τη διατήρηση των θαλάσσιων αλιευμάτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Συμμετέχοντας και ο Δήμαρχος Αμοργού, υπογράμμισε, πως «ο Δήμος μας εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και δη από την έναρξη του προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014 σε συνεργασία με το Σύλλογο Αλιέων, έχοντας επανειλημμένως καταθέσει προτάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Παρ’ ότι δε τα προτεινόμενα μέτρα ήταν ενταγμένα στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες προβλέψεις και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να προχωρήσει το πρόγραμμα.

«Για εμάς, είναι μία καλή πρακτική με σαφέστατο περιβαλλοντικό όφελος. Από την προστασία των ακτών, των βυθών έως τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ιχθυαποθεμάτων. Υπάρχει επίσης όφελος και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, μέσα από τον εθελοντισμό. Ο κόσμος ευαισθητοποιείται σχετικά με το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος μεσα από τη συμμετοχή του στους καθαρισμούς που έγιναν ενώ κινητοποιείται και σε ό,τι αφορά την αναστροφή της επικίνδυνης για το μέλλον της τοπικής κοινωνίας, νοοτροπίας, στάσης και συμπεριφοράς, που έχει να κάνει με την κατανάλωση προϊόντων από πλαστικά μίας χρήσης. […] Προβληματιζόμαστε μέσα από τη δράση και έτσι αλλάζουμε συμπεριφορά. […] Δημιουργείται μία συνολική αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς η οποία συμβάλει στο να διατηρούμε το νησί μας, τις ακτές και τις θάλασσές μας καθαρές», τόνισε ο κ. Καραΐσκος.

Μάλιστα αναγνώρισε, πως η παράκτια αλιεία αποτελεί έναν επαγγελματικό κλάδο ο οποίος μπορεί και πρέπει να είναι βιώσιμος, παρά τις όποιες προκλήσεις, αντιξοότητες και τα προβλήματα από τα οποία απειλείται. «Είναι ένα παραδοσιακό επάγγελμα το οποίο θέλουμε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί και παράλληλα να συμβάλει στη διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων και του περιβάλλοντος. Είναι δραστηριότητα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των νησιών μας και της πατρίδας μας», σχολίασε.

Καταλήγοντας, ο κ. Καραΐσκος υπογράμμισε, πως «πεποίθηση όλης της τοπικής κοινωνίας της Αμοργού είναι, η πρόταση του Συλλόγου Αλιέων, να μπορέσει όταν ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί, να ανατρέψει την κατάσταση απειλής που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Επιθυμία μας είναι να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα αυτό από ευρωπαϊκούς πόρους από το αρμόδιο Υπουργείο και παράλληλα να στηριχθεί η παράκτια αλιεία και με άλλα μέσα ώστε να έχουμε την άρση των περιορισμών και των εμποδίων που υπάρχουν στο επάγγελμα […] Είναι μία δράση που υιοθετήσαμε και στηρίζουμε από την πρώτη στιγμή, με στόχο όλα αυτά που οραματίζονται οι αλιείς να υλοποιηθούν και να γίνουν πράξη».